Vengeance serija obuhvaća miševe, tipkovnice, slušalice i kućišta a trenutno broji ukupno jedanaest proizvoda. Corsair je s tom serijom ciljao na premium segment, na igrače koji su spremni potrošiti novac no takvu klijentelu treba i zadovoljiti. Stoga su proizvodi morali biti dobro osmišljeni i kvalitetno napravljeni. Svi na papiru zvuče odlično, a kakvi su u praksi pokušati ćemo vam prenijeti u članku. Uz dva miša, M60 i M90, testirati ćemo i K60 te K90 mehaničke tipkovnice uz pomoć čijih tipaka i nastaje ovaj tekst. Miševi dolaze u blister pakiranju koje je potrebno otvoriti na način da ga više ne možete vratiti u originalno stanje. Ipak, ovakva se oprema rijetko preprodaje pa to nećemo uzeti kao manu. Na prednjoj i stražnjoj strani vidimo proizvod i osnovne informacije o njemu.

Po otvaranju kutije i uklanjanju miša, vidimo kratke korisničke upute i jamstveni listić na kojem Corsair jamči dvije godine za ispravnost uređaja. Svakako neobična je činjenica da programiranje miša morate obaviti putem softvera koji nije priložen u pakiranju, nego ga je potrebno skinuti s interneta. Corsair je očito išao s tom pretpostavkom kako svi danas imaju internet i da skidanje 30-tak megabajta softvera i uputa neće biti problem. Uz softver za programiranje naprednih funkcija miša, skinuti će te i novi firmware koji originalnu 1.1 verziju podiže na 1.11 i rješava problem grešaka koje se mogu pojaviti u komunikaciji putem USB-a. Njega je nužno nadograditi i prije instalacije softvera za programiranje.

Već na prvi pogled kroz pakiranje vidjeli smo kako je riječ o mišu neobičnog dizajna, a nakon što smo ga izvadili u to smo se i uvjerili. Četiri su osnovne komponente – aluminijsko kućište neobičnog oblika koje ugošćuje sve komponente, plastični gornji pokrov mekan na dodir koji je nasjedna površina za dlan sa dvije osnovne tipke, te dvije neovisno pričvršćene bočne površine. Na M60 se ukupno nalazi osam programabilnih tipaka što je sasvim dovoljno za njegovu namjenu FPS miša. Na dnu, zalijepljeno za aluminijsko kućište nalazi se pet teflonskih "nogica" po kojima miš klizi površinom. M60 s računalom povezujemo preko pozlaćenog USB konektora na kraju 1.8 m dugog upletenog kabela. Dimenzije miša su 118 x 77 x 39 mm (D x Š x V) i u našoj većoj šaci leži vrlo dobro. I premda proizvođač ne navodi podatak o masi mi smo izmjerili solidnih 138 grama sa sva tri utega montirana, odnosno 118 grama bez njih. Utezi su pričvršćeni vijcima, koje skidamo ravnim odvijačem i koji se odlično uklapaju u cjelokupan dizajn. Srce ovoga miša je AVAGO ADNS-9500 laserski senzor kojem je DPI (dots per inch) moguće mijenjati od 100 pa sve do 5700. Miš je u stanju pratiti pomake od 165 inča u sekundi i podnijeti ubrzanja (pomake) do 30G-a.

Za sve koji se pitaju što ovaj veliki crveni gumb radi na lijevom boku miša odgovor je vrlo jednostavan. Snajperski je nišan na njemu s razlogom – kada vam je potrebna preciznost pri gađanju pritisnete taj crveni gumb i mišu automatski smanjujete DPI, čime naravno smanjujete osjetljivost i povećavate šansu za jedan lijepi headshot. Na toj su strani još dvije tipke koje nam primarno služe za kretanje kroz browser (naprijed – nazad), no moguće ih je naravno programirati i za ostale funkcije. Bočne su stranice tako oblikovane da se vidi unutarnja aluminijska konstrukcija što povećava atraktivnost, pogotovo straga zbog rebraste (kostur) strukture. Lijeva je stranica na dnu zakrivljena prema van tako da palac ima dobar oslonac i prirodno pada na veliku tipku. Desna je bočna stranica još kraća, i na njoj nema tipaka. Obje su bočne stranice napravljene od tvrđe plastike hrapave na dodir i otporne na nečistoće i habanje.

Na vrhu se među tipkama nalazi Scroll kotačić i tipke za izmjenu DPI-a sa LED indikacijom. Scroll kotačić je aluminijski s gumenom dodirnom površinom za bolji grip, a za svakodnevni nam se rad jedino nije svidio njegov slabiji otpor pri okretanju – kod M90 je potrebna veća snaga i njegov nam se puno više svidio. Gornja je površina kao što smo rekli mekana na dodir i pruža solidan grip, dok su bočne više plastične i grublje. Gornja je stanica zbog svoje mekoće podložna prljanju, pa će ju s vremena na vrijeme biti potrebno očistiti. Materijal izgleda dovoljno kvalitetan i ne bi smjelo doći do habanja, kao što smo primijetili u tri tjedna intenzivnog korištenja. Kako s prednje, zbog izvučenog aluminijskog dijela, tako i sa stražnje, zbog neobične konstrukcije, ovaj miš izgleda vrlo atraktivno – kao pravo FPS oružje. Mi smo se vrlo lako naviknuli na njegovo korištenje.

Nakon upgradea firmwarea potrebno je instalirati aplikaciju za programiranje dodatnih funkcija ovoga miša. Aplikacija je kao što vidimo jednostavna za korištenje a sastoji se od tri glavna dijela. Prvi služi za programiranje tipaka, drugi za promjenu performansi miša i treći za menadžment spremljenih profila. Programiranje tipaka je moguće izvršiti kroz četiri menija – Playback Options, Delay Options, Advanced Options i Button Options. Playback je vezan uz Macro naredbe koje je moguće kreirati i snimiti tipkom MR, a postoji softverski i hardverski način rada koji je omogućen memorijom koju ovaj miš ima ugrađenu u sebe. Delay opcije su ponovno vezane uz Macro naredbe, a njima određujemo koliko kasnije će se odraditi naredba nakon što smo pritisnuli tipku. U naprednim (Advanced) opcijama određujemo pojedine akcije kao što su jednostavnije naredbe Copy, Paste, Cut, Select All itd. ili naprednije Close Window, Lock PC, Open Explorer, Run itd. U opcijama tipaka određujemo funkcije pojedine tipke kao što su left, right, keystroke, Sniper, DPI Up i Down, itd. U ovome je meniju moguće ugasiti i sve LED indikacije na mišu.

Performanse miša su također nešto što možemo mijenjati a DPI lasera je moguće mijenjati sve od 100 pa do 5700. Moguće je dodijeliti tri razine i jednu za Sniper gumb. Tvorničke su postavke 800, 2400 i 5700, te 800 za Sniper. Uz to možemo testirati kvalitetu površine na kojoj je miš, promijeniti Lift Height u pet razina te Report Rate od 1, 2, 4 ili 8 ms (1000, 500, 250 i 100Hz). Što se visine podizanja tiče, primijetili smo problem sa najnižom postavkom (Low) u kojoj je gotovo nemoguće raditi na bilo kojoj podlozi, a najviše nam je odgovarala srednja (Middle) postavka. Najviša (High) postavka dopušta rad s mišem do otprilike 1 cm podignutim od podloge.