dell_s2421hgf_1

I unatoč pojavi IPS panela brzog odzivnog vremena i visoke stope osvježavanja slike, mnogi gameri još uvijek vole TN monitore koji nemaju tako dobru sliku, no iznimno su brzi. Jedan od takvih je i Dellov ovogodišnji model S2421HGF s TN matricom, koji donosi 144 Hz stopu osvježenja slike, odziv od 1 milisekunde i FullHD rezoluciju na dijagonali od 23,8 inča. Uz to, podržava i FreeSync Premium pa je igranje još ugodnije.

dell_s2421hgf_2

Monitor dolazi u kartonskoj kutiji unutar koje je smješten u ležište, obučen u zaštitnu vrećicu i poklopljen s kadicom od recikliranog kartona. U kadici se nalazi podnožje, HDMI kabel, napojni kabel te upute za puštanje u rad. Na monitoru se nalazi i energetska naljepnica, s koje saznajemo da je potrošnja električne energije na godišnjoj razini 28 kWh i kako je monitor u energetskom razredu A. Bitno za napomenuti je i da proizvođač daje 36 mjeseci jamstva na njega.

dell_s2421hgf_3

S2421HGF se sastoji od tri glavna dijela – heksagonalnog podnožja, ruke i panela. Podnožje je metalno, obučeno u crnu plastiku i dovoljno je masivno za težinu ovoga monitora. Nosač mu omogućava promjenu visine i nagiba. Hod nosača panela na ruci je 100 milimetara, a nagib je moguće mijenjati od -5° do 21°. Slaganje je jednostavno kao i kod svih Dellovih monitora, te je u potpunosti moguće bez alata. Ruku za podnožje pričvršćujemo vijkom kojeg je moguće zavrnuti prstima, a nosač sjeda u monitor po principu klik klak, s tipkom za izbacivanje. Podržan je i VESA standard.

dell_s2421hgf_4

Monitor je jednostavnog dizajna, potpuno je crn, a privlačnim ga čine vrlo uski gornji i bočni rubovi. Donji je tek malo deblji, a i to samo kako bi stao Dell logo na njega. Zbog uskih rubova dojam je da je riječ o monitoru manje dijagonale, no panel je 23,8-inčni FullHD rezolucije koju prema Steamovom istraživanju koristi gotovo 65% igrača danas. Panel je premazan anti-glare premazom tvrdoće 3H. Dimenzije monitora su 537,8 x 321,6 i 65,6 milimetara, a masa je 3,4 kilograma.

Panel, odnosno ekran je TN (twisted nematic) TFT LCD, koji ima pozadinsko LED osvjetljenje (edgelight). Rezolucija je kao što smo napisali 1.920 x 1.080 piksela (gustoća piksela je 93 ppi, a pixel pitch je 0.2745 milimetara), stopa osvježenja promjenjiva od 48 do 144 Hz, a najbrže vrijeme odziva 1 milisekunda (GtG). Panel je 8-bitni, tj. podržava 16,7 milijuna boja, a Dell navodi pokrivenost sRGB spektra od 99%. Maksimalno osvjetljenje iznosi 350 candela po metru kvadratnom, a tipični je kontrast 1000:1. Kutevi gledanja su standardni za TN – 170°/160° s velikim gubitkom kvalitete slike već i pri manjim kutevima. Monitor podržava AMD-ovu Freesync tehnologiju koja eliminira trganje slike nastalo uslijed nagle promjene stope osvježenja.

dell_s2421hgf_5

Straga se Dell malo razigrao s dizajnom pa monitor izgleda puno zanimljivije nego sprijeda. Vidimo veliki Dell logo na vrhu ispod kojega je zanimljivo dizajnirana rešetka koja se širi pri dnu. Na lijevoj strani (gledano straga), se nalaze fizičke kontrole, u sredini ispod rešetke su portovi i utičnice, a u sredini nosača se nalazi i rupa za provlačenje, tj. organiziranje kabela. Proizvođač navodi da je potrošnja u stanju mirovanja 0.3 W, a u radu oko 20 W.

dell_s2421hgf_6

Stražnji panel se sastoji od lijevo smještenog konektora za napojni kabel (napojni adapter je smješten u monitoru), zatim Security Locka, Stand Locka, 2x HDMI porta, jednog Display Porta i jednog izlaza za slušalice. U bundleu uz monitor dolazi samo napojni i HDMI kabel, pa će te Display Port kabel morati dodatno kupiti. A njega je preporučljivo koristiti.

dell_s2421hgf_7

Kontroler se sastoje od malenog joysticka i četiri tipke. Smještene su na dobrom mjestu, lako su dostupne i lako se njima kretati po meniju. Uz ovo, još se jedna tipka nalazi na dnu lijeve strane (gledano straga) i to ona za uključivanje i i isključivanje monitora na kojoj je i indikacijska LED-ica (bijela).

dell_s2421hgf_8 dell_s2421hgf_9

Meni je klasičan za jedan Dellov monitor, a nudi jednostavnu navigaciju i korištenje uz mnoštvo opcija za prilagodbu. Izdvajamo Preset modove slike koji uključuju Standard, FPS, MOBA/RTS, RPG, Sports, Game 1/2/3, ComfortView, Warm, Cool i Custom. Vrijeme odziva mijenjamo između tri opcije – Fast, Super Fast i Extreme (1 ms), a tu su i poznati Game Enhance modovi – Timer, Frame Rate i Display Alignment.

dell_s2421hgf_10

Za kvalitetu slike, tj. provjeru kvalitete tvorničke kalibracije je zadužen Spyder 5 kalibrator kojim smo izmjerili obećanih 99% pokrivenosti sRGB spektra i nešto nižih 77% pokrivenosti AdobeRGB spektra. Izmjerena krivulja Gamme je mrvicu niža od idealne 2.2 krivulje te iznosi 2.3, a gray ramp se kretao između 6400K i 6700K od 25 do 100% ulaznog RGB-a.

Maksimalna izmjerena svjetlina je bila obećanih 351,8 cd/m2, a kontrast od 25 do 100% svjetline je u prosjeku iznosio vrlo dobrih 1027:1, s maksimumom od 1070:1 na 25% osvjetljenja. Bijela točka je bila na konstantnih 6.900 kelvina.

Uniformiranost boja je solidna s maksimalnim odstupanjem (Delta E) od  3,4 na 100% osvjetljenja na vrhu ekrana u sredini, zatim Delta E 4,3 na 83% osvjetljenja (na dnu ekrana), pa Delta E 3,0 na 67% osvjetljenja (na dnu) i konačno Delta E 2,2 pri 50% osvijetljenosti, što su prosječne vrijednosti. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je solidna u svim kvadrantima osim u donjem desnom. Tamo su se Delta E vrijednosti penjale i do 20% na 67 i 50% osvjetljenja, a na 18% kod 75% osvjetljenja.

Za kraj dolazimo do preciznosti prikaza boja koja je najslabiji dio ovoga panela. Maksimalni Delta E je iznosio 5.90, minimalni 1.93, a prosječni visokih 4.04. Kod dobro kalibriranih se monitora prosjek kreće ispod 1. No, ovaj je problem moguće riješiti uz kalibrator. Ukupno gledano, monitor je vrlo dobrih karakteristika što je pokazala i Elite aplikacija u svojoj finalnoj ocjeni – četvorka.  Prosjek je s ocjenom 3 pokvario prikaz boja, te s ocjenom 2,5 uniformiranost pozadinskog osvjetljenja.

dell_s2421hgf_11

Mi smo na S2421HGF isprobali razne što brže, što sporije naslove i ostali zadovoljni u kontekstu onoga što jedan TN monitor može ponuditi. Uz neprecizne boje i loše raspoređeno pozadinsko osvjetljenje smo preživjeli, a uživali smo u iznimno brzom odzivu i fluidnoj slici sve do 144 Hz. Igrali smo se na Radeon RX 5700 XT kartici koja u FullHD rezoluciji bez problema i novije naslove tjera između 60 i 144 Hz-a. Tearinga nema, to je riješio Freesync, a nema ni primjetnog ulaznog kašnjenja. Slika je dovoljno oštra, premda se pikseli vide kada se više približimo monitoru, a u svakodnevnom radu ipak malo smetaju neprecizne boje i nejednakost osvjetljenja.

Za 1.600 kuna, koliko se traži u domaćim informatičkim shopovima, ovo je solidan TN gamerski monitor koji će igračima s nižim budžetom omogućiti fluidan gameplay. Naravno, moraju biti svjesni ograničenja koje TN donosi, ali će s druge strane uživati u brzom odzivu, bez ghostinga, visokoj stopi osvježenja i slici bez tearinga. Svakako monitor za uvjetnu preporuku u ovom cjenovnom rangu.