Dell U4919DW recenzija

Datum objave 28.11.2019 - Krešimir Matanović

U4919DW - prvi dio

dell_u4919dw_0

Iz ComTel Corp-a nam je na test stigao Dellov U4919DW ultra široki monitor dijagonale 49 inča i omjera stranica 32:9. Ovaj poslovnjak zamjenjuje dva 27-inčna QHD monitora u radnim okruženjima gdje korisnik treba veliku radnu površinu, a želi pod svaku cijenu izbjeći okvire. U4919DW ima 3800R zakrivljenje pa osigurava jednaku fokalnu dužinu po cijeloj površini, a IPS matrica je rezolucije 5120 x 1440 piksela. Uz to, ima i vrlo dobru povezivost koja uključuje i USB Type-C port za istovremeno punjenje prijenosnika i prijenos slike.

dell_u4919dw_1 dell_u4919dw_2

dell_u4919dw_3 dell_u4919dw_4

U4919DW dolazi u vrlo velikoj kutiji, većoj od one u kojoj je pakiran Samsungov CHG90 kojeg smo testirali krajem prošle godine. Znamo to i bez gledanja u specifikacije jer nam nije stao u isti automobil u koji je CHG90 stao. Dell se potrudio odlično ga zaštititi pa je korišten deblji karton i deblje unutarnje kutije i stiropor. Kutiju otvaramo na specifičan način koji je označen na vanjskoj strani, pri čemu nas dočekuje gornji kartonski pokrov s numeriranim pretincima s redoslijedom po kojem vadimo stvari iz njih. Najprije tako vadimo donje postolje koje je vrlo teško i zapravo je debeli i veliki komad metala oko kojeg je plastično kućište, i s donje strane velike gumirane površine. Nakon donjeg postolja dolazi i noga na koja se montira na postolje, koja je također vrlo težak komad metala omotan u srebrnu plastiku. Pri dnu je rupa za provlačenje kabela, a na vrhu je veliki metalni nosač kojeg za monitor pričvršćujemo s četiri vijka.

dell_u4919dw_5 dell_u4919dw_6

dell_u4919dw_7

Sastavljeni nosač monitora je težak čak 5,8 kilograma i vrlo je stabilan, te je odličan oslonac za monitor koji je širine čak 1.215,1 milimetar (da, 1.2 metara). Osim velike širine, ostale su dimenzije normalne, pa je dubina 252,6 milimetara koliko je dubok stalak, a visina monitora je promjenjiva između 458,6 i 548,6 milimetara zbog hoda koji omogućava stalak. Uz monitor u kutiji još dolazi i plastični pokrov za stražnji I/O panel monitora, uputstva za upotrebu i četiri kabela - USB Type-C to USB Type-C, USB Type B to USB Type A, te HDMI i DisplayPort kabele (uz naravno strujni/napojni kabel). Nakon skidanja gornjeg dijela unutarnje kutije nam se ukazuje i sam panel koji je zaštićen u debelom sloju kartona, dva omotača od stiro-pjene i najlona s mjehurićima zraka na samom panelu. Sam je panel mase 11,4 kilograma i preporuka je da ga dvije osobe vade iz kutije. Osim postavljanja na stalak, monitor je moguće montirati i na zidni nosač jer podržava VESA 100 x 100 mm standard.

dell_u4919dw_8

Sklopljeni monitor je impresivnih dimenzija i bit će vam potreban širok i prije svega dubok radni stol na kojeg će te ga smjestiti. Uz to, ponovni savjet je da ga na stol podižu dvije osobe jer mu je ukupna masa sa stalnom nemalih 17,2 kilograma. Kao što je odmah vidljivo, panel je zakrivljen kako bi fokalna točka uvijek bila jednako udaljena od oka i kako bi korisnik mogao sjediti bliže ekranu. Zakrivljenje je blago, 3800R, no svejedno je na bližim udaljenostima potrebno okretati glavu da bi se vidjeli krajevi monitora. Preporuka je sjediti barem jedan metar od monitora da bi pokreti glavom bili manji. Panel je omjera stranica 32:9 što je dvostruko od stanadarnih wide monitora omjera stranica 16:9. Upravo tome je ovaj monitor i namijenjen, zamjeni dva 27-inčna monitora rezolucije 2560 x 1440, i kao takav je jedan od prvih na tržištu. Panel je IPS tipa i rezolucije je 5120 x 1440 ili kako je popularno "u narodu" 5K što se odnosi na horizontalnu rezoluciju. Panel ima anti-glare premaz s 3H tvrdoćom.

dell_u4919dw_9

Stražnja je strana u Dellovoj sivoj boji, monitor je klasičnog uredskog dizajna i samo će dimenzijama odskakati od ostatka uredskih monitora. Kvaliteta materijala je na najvišem nivou, plastika je vrlo dobra, a unatoč velikoj širini sam se panel nigdje ne uvija. Na vrhu i dnu ekrana su rešetke za izbacivanje toplog zraka, a ovaj se monitor nakon dugotrajnog rada ne grije pretjerano. Izmjerili smo maksimalnu potrošnju od oko 65 W koliko "vuče" iz gradske mreže. Proizvođač navodi tipičnu potrošnju od 60 W i maksimalnu od 230 W, što je vjerojatno u trenutku kada preko USB-C porta puni spojeni prijenosnik. Ergonomski je U4919DW dobro riješen jer mu njegov stalak omogućava podešavanje po visinu uz hod od 90 milimetara, podešavanje nagiba između -5° i +21°, te ga možemo okretati oko vertikalne osi od -170° do +170°.

dell_u4919dw_10

Stražnji je I/O panel tipičnog rasporeda s napojnom utičnicom na skroz lijevoj strani, te odvojenim dijelom s ostatkom I/O portova. A oni su redom - HDMI 1, HDMI 2, Display Port, USB Type C, dva USB 3.0 Type B (upstream) i tri USB Type A (upstream). HDMI portovi podržavaju HDCP 2.2 i prenose 10-bitne boje pri 60 Herza. DisplayPort je po 1.4 specifikaciji, podržava HDCP 2.2 i prenosi 10-bitne boje pri 60 Hz. Ako poželite sliku prenositi putem USB-C 2.0 porta tada će boje biti 8-bitne pri 60 Hz. USB-C port jadi naizmjence s Display Portom, omogućava prijenos električne energije, tj. puni spojeni uređaj (prijenosnik) maksimalnom snagom od 90 W.

dell_u4919dw_11 dell_u4919dw_12

dell_u4919dw_15

Na dnu se monitora na lijevoj strani nalaze još dva USB 3.0 downstream porta za spajanje dodatnih USB uređaja pa ih je tako na monitoru ukupno pet, što ga čini pravim malim USB 3.0 hubom. Na desnoj je strani tipka za uključivanje i isključivanje monitora s bijelom LED-icom, te pet tipaka za kretanje OSD menijem. Kada smo kod OSD-a on nudi uobičajene mogućnosti podešavanja svjetline i kontrasta, odabira ulaza monitora, boja s nekoliko pretpodešenih profila (Standard, ComfortView, Movie i Game), zatim Display (omjer stranica, oštrina, vrijeme odziva (8 ili 5 milisekundi), uniformiranost prikaza), PBP (picture-by-picture), odabir USB porta, mogućnost promjene izgleda izbornika, personalizacija i ostalo (LCD conditioning, i slično). Dell nudi i mogućnost instalacije Display Manager aplikacije koja nudi opcije kao što su aranžiranje picture-by-picture opcije u nekoliko desetaka različitih layouta, što može biti iznimno korisno u uredskom radu.

U4919DW - drugi dio

dell_u4919dw_13

Panel je dakle IPS s pozadinskim White LED osvjetljenjem, koji je dijagonale 49 inča (124,46 centimetara), omjera stranica 32:9 i rezolucije 5120 x 1440. Širina panela je 1198.08, a visina 336,96 milimetara, a gustoća piksela je 109 PPI-a. Stopa osvježenja slike je 60 Hz, što jasno pokazuje da ovo nije monitor namijenjen hardcore igračima, premda će i za te potrebe dobro poslužiti zbog maksimalnog odzivnog vremena od 5 ms (GTG, Fast mode). Pixel pitch je 0.234 x 0.234 milimetra, a piksele je teško vidjeti golim okom, no može ih se uočiti ako imamo fotoaparat visoke rezolucije i uz 100% crop fotografije. Proizvođač navodi tipično maksimalno osvjetljenje od 350 candela po metru kvadratnom, statički kontrast od 1000:1 i prosječni Delta E manji od 2. Dubina boja je 10-bitna (1.07 milijardi boja), a Gamut 99% sRGB-a. Kutevi gledanja su 178°/178°.

dell_u4919dw_17

Mjerenja koja smo proveli Spyder 5 kalibratorom govore o pokrivenosti sRGB spektra od 100%, a AdobeRGB spektra od 76%, što je vrlo visoko i boje su stoga vjerne i za ozbiljniji uredski rad. Gamma je 2.2, a Gray Ramp oko 6.800 kelvina pri 100% ulaznog RGB-a. Izmjerena maksimalna svjetlina je 359,6 candela po metru kvadratnom, a kontrast 790:1 što je malo niže od tvorničke vrijednosti no svejedno vrlo dobar vrijednost. White point je na 6.800 kelvina što nije idealno i stoga su malo izraženije plave boje, i to se mora rješavati naknadnom kalibracijom. Uniformiranost boja je u načelu solidna na 100% osvijetljenosti, s nešto većim Delta E u gornjem desnom kutu ekrana (2.8 na maksimumu). Na 67% osvijetljenosti (na koliko je poželjno i držati osvjetljenje za svakodnevni rad) je Delta E najmanji u svim kvadrantima i uniformiranost najbolja. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja je samo prosječna na svim razinama osvijetljenosti s maksimalnim odstupanjem od oko 17% u gornjem desnom kvadrantu. Izboj pozadinske svjetlosti je prisutan i primjetan na crnim površinama, no nije izraženo loš. Za kraj smo mjerili preciznost boja, a prosječna Delta E vrijednost od 1.91 dovoljno govori o visokoj preciznosti.

Zbog visoke rezolucije, zakrivljenosti ekrana i kvalitetne slike i igranje na ovom monitoru je lijepo iskustvo. Novije igre Gigabyteov Radeon RX 5700 XT Gaming OC solidno vrti u zadovoljavajuće visokom framerateu i pri maksimalnim postavkama. Nisu sve igre i njihovi meniji prilagođeni rezoluciji ovoga monitora, no to je nešto na što se korisnik mora priviknuti.

dell_u4919dw_16

Kvaliteta prikaza slike je dakle vrlo visoka i rijetko tko će se zapravo žaliti da mu treba nešto bolje. Zamjerke bi jedino mogli pronaći profesionalci koji se bave obradom fotografija, a oni će ionako monitor dodatno kalibrirati i riješiti navedene manjkavosti. Za sve ostale i tvornička će kalibracija biti dovoljna, nama je svakako bila. Monitor smo u nekoliko dana koristili za multimediju, posao i igranje i u svim smo scenarijima bili zadovoljni. Ok, za savršeno mu igračko iskustvo fali malo viši refresh rate i malo bolja kombinacija ulaznog kašnjenja i odziva, ali to je već cjepidlačenje. Ono gdje ovaj monitor ima najviše smisla je uredski rad u kojem nam je potrebna velika širina ekrana. Iz gornjeg primjera vidimo kako je bez problema moguće prikazati i tri paralelna prozora i da ni jedan od njih nije premali. Neobičan omjer stranica od 32:9 znači da se multimedijalni sadržaj, tj. video neće razvući po punoj širini i visini ekrana no na to se lako priviknuti. Ono što bi ipak moglo zakočiti potencijalne interesente je cijena. U4919DW naime košta oko 9.500 kuna, za što je moguće dobiti tri Dellova U2719D monitora rezolucije 2560 x 1440. Razlog ovako visoke cijene je što je ovo ipak novi panel i za očekivati je s vremenom da će mu pasti cijena dok se i konkurencija poveća. No, ako želite iskustvo široke, kvalitetne i neprekinute slike (bez okvira), U4919DW je odličan izbor.