Kao i većina UltraSharpova i ovaj dolazi u klasičnoj smeđoj kutiji, odlično upakiran i zaštićen, te rastavljena na dva dijela. Jedan je dio masivni monitor i njegovo kućište, a drugi je masivni stolni nosač koji se vrlo jednostavno montira i skida sa ekrana. UltraSharp je poznat i po svojim izvrsnim ergonomskim sposobnostima, pa nosač dozvoljava podešavanje po visini i nagibu (-4 do 21°), kao i dobrodošlo pivotiranje. Uz monitor i nosač se u paketu nalaze i napojni, USB, DL-DVI i VGA kabeli, upute za korištenje, tvornički izvještaj kalibracije itd. Kao što smo napisali u uvodu U2713HM monitor smo odabrali upravo za testiranje grafičkih kartica na višoj rezoluciji, koje su sve brže i brže i osnovnih 1920×1200 više nije dovoljno. Ovaj monitor inače u labu pravi društvo našim Lenovo L220x i Dell U2412Mb monitorima, pa smo tijekom testova grafičkih kartica uspjeli ih iskoristiti i za Eyefinity testove u kojima smo kao maksimalnu rezoluciju koristili 5760×1080. Isto tako, direktno smo mogli usporediti tri različite matrice – S-PVA, e-IPS i AH-IPS.

U2713HM nasljednik je popularnog U2711 monitora predstavljenog još 2010. godine, a glavna je razlika u matrici. Stariji koristi H-IPS, a noviji AH-IPS matricu koja je 8-bitna a ne 10-bitna (8-bita + AFRC), prikazuje 16.7 milijuna boja umjesto 1.07 milijardi, ima nešto veći dinamički kontrast, nešto više vrijeme odziva, uži gamut itd. Razlog užeg gamuta je prijelaz sa CCFL pozadinskog osvjetljenja na White LED koji sa sobom donosi nižu potrošnju i manje dimenzije pa je monitor sada užeg profila. O dizajnu i izgledu Dellovih UltraSharp monitora se nema što dugo raspredati jer je sve već odavno rečeno i napisano. Karakterizira ga već pomalo dosadan, poslovni izgled, plastika crne mat boje, široko postolje i tek malo sive boje na nosaču. Kontrole su smještene u desnom rubu gdje je prva tipka za paljenje sa LED indikacijom a iznad nje su četiri tipke za kretanje po meniju. I o meniju se sve već zna, nema tu većih novosti, a korištenje i snalaženje je jednostavno.

Dimenzije monitora su 639.3 x 538.9 x 200.3 mm, uz visoku masu od preko 8 kg sa stalkom, zbog čega odlično leži na bilo kojoj površini uz pomoć širokog i masivnog postolja. Visina je uz pomoć mehanizma na nosaču promjenjiva između minimalnih 423.4 i maksimalnih 538.4 mm. Ono bitno, AS-IPS Widescreen matrica je dijagonale 27" sa omjerom stranica od 16:9. Ima Light anti-glare premaz koji smanjuje umor očiju, a rezolucija panela je visokih 2560 x 1440 piksela, sa pixel pitchom od 0.233 mm. Vrijeme odziva je 8 milisekundi (grey to grey), a statički kontrast je 1000:1 (dinamički je 2 milijuna naprema 1). Osvijetljenost ekrana je vrlo solidna te iznosi 350 cd po metru kvadratnom, a kutevi gledanja su široki – 178/178°. Gamut sRGB spektra je visokih 99%, što zahvaća 82% spektra po CIE sistemu boja, revizije iz 1976, dok je gamut NTSC-a 72%.

Monitor je kompatibilan sa VESA 100×100 mm standardom pa ga je moguće montirati na različite načine osim na onaj standardni. Na stražnjoj se strani nalaze i sučelja koja su odvojena od standardne napojne Euro utičnice i malo od utičnice za Dell SoundBar. Do prvog DisplayPort (v1.2) ulaza, smjestio se VGA, zatim DVI-D, HDMI, Audio izlaz, USB 3.0 konektor (upstream), te dva standardna USB3.0 konektora. Uz ova dva na lijevom se boku nalaze još dva USB3.0 konektora pa U2713HM odlično posluži i kao USB hub. Maksimalna potrošnja električne energije se kreće oko 45-50W što se može smanjiti na tipičnih 30-tak W, dok je u stanju mirovanja potrošnja prema proizvođačevim navodima manja od pola Watta.

Ovaj monitor kao što smo ranije napisali koristi AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) matricu, koja je predstavljena prije tri godine a proizvodi ju LG.Display. sRGB gamut je nešto viši od 99%, a svi koji trebaju više trebali bi nabaviti stariji 2711U model ili pak pogledati što konkurencija nudi. Ekran dolazi sa standardnim pred podešenjima slike koja su sasvim solidna i na prvi pogled nije potrebno puno toga mijenjati. Boje su vrlo ujednačene po cijeloj površini ekrana, osvjetljenje je vrlo dobro i također ravnomjerno raspoređeno, sa tek ponekim izbojem koji je vidljiv u totalnom mraku i na crnoj pozadini. Što se jačine osvjetljenja tiče ono je odlično, a najumjerenije i najpogodnije za naše potrebe bilo ga je držati na oko 60%. Prikaz crne boje nije najvjerniji što je zapravo bilo i za očekivati, no zato su kutevi gledanja izvrsni.

U2713HM smo u ova tri mjeseca koristili za sve moguće potrebe, od rada (pisanja tekstova), preko surfanja, multimedije pa do igranja. Za osnovnu i uredsku upotrebu monitor donosi ogromnu radu površinu i zbog visoke rezolucije vrlo uzak pixel pitch zbog čega je tekst dosta sitan. Ovo neće biti problem onima koji dobro vide, ali ni primjerice korisnicima Windowsa 8 koji su vrlo inteligentni po pitanju prikaza slike. No, visoka rezolucija ima i velikih prednosti kod obrade fotografija i CAD/CAM poslova. Monitor je dobar i za gamere jer ghostinga praktički i nema, a i mućenje slike kod objekata koji se kreću nije jako izraženo, a odziv matrice je odličan. Ukoliko je korisniku potrebna visoka rezolucija za rad, a istovremeno nema dovoljno jaku karticu za igranje na 2560 x 1440, dobro je za znati kako slika dobro izgleda i na nižim rezolucijama a mi smo isprobali i 1920 x 1200 i 1920 x 1080. Za multimedijalne primjene je također vrlo dobar jer podržava 1080p sadržaj ima 16:9 odnos stranica, vrlo dobar kontrast i dobro posložen Movie preset u meniju.

Sve u svemu, U2713HM nas nije razočarao ni u jednom segmentu i premda i dalje mislimo kako je za rad najbolji naš Lenovo L220x sa S-PVA matricom i odličnom slikom, nekako smo s vremenom ipak prihvatili novog Dell-a zbog ogromne radne površine, odlične oštrine i u konačnici ipak vrlo dobrog prikaza slike. U odnosu na naš vjerni U2412Mb je apsolutno bolji u svakom segmentu uz znatno bolje multimedijalne sposobnosti. S prosječnom cijenom od oko 4.500 kn (no može se proći i 200 – 300 kuna jeftinije), U2713HM je izvrstan izbor za sve koji žele veliku radnu površinu, kvalitetan prikaz slike i monitor koji može poslužiti za sve zadaće – bilo da su one orijentirane ka poslu ili zabavi.