dell_u3223qe_1

LG je početkom ove godine na CES-u predstavio IPS Black tehnologiju koja obećava veći kontrast i do 35% bolji prikaz crne boje u odnosu na tradicionalne IPS matrice. Prvi koji tu tehnologiju donosi na tržište je Dell sa svojim U2723QE i U3223QE modelima. Danas na testu imamo potonji koji je dijagonale 32 inča, 4K rezolucije, s 10-bitnim panelom koji prikazuje 1,07 milijardi boja i to širokog gamuta – 100% sRGB, 100% rec709 i 98% P3. Uz to, ima i VESA DisplayHDR 400 certifikaciju, te četiri USB-C porta.

dell_u3223qe_2

Monitor dolazi u malo ekskluzivnijem Dellovom pakiranju (nije standardna smeđa kutija), a unutar nje je odlično zaštićen u dodatnu kartonsku konstrukciju i najlone. Uz monitor će kupac dobiti i set potrebnih kabela – USB-C na USB-C (1 metar), DisplayPort na DisplayPort (1,8 metara), SuperSpeed USB Type A na USB-C i napojni kabel. Tu su i upute za puštanje u rad, izvještaj tvorničke kalibracije monitora, razne naljepnice, informacije o jamstvu i slično. Dell daje 36 mjeseci jamstva na monitor.

dell_u3223qe_3

Osim samog monitora/panela, u pakiranju odvojeno dolaze i baza te nosač. Baza je metalna i vrlo masivna – baš kakva treba i biti za veliki 32-inčni monitor. Ruka se na bazu pričvršćuje bez alata, onako kako to Dell već dugo čini – vijkom kojeg možemo pričvrstiti prstima. Na ruci se nalazi nosač za monitor koji je klik-klak principa, vrlo jednostavno se postavlja i skida, a monitoru nudi pomake u raznim smjerovima. Na ruci se standardno nalazi i prorez za organizaciju kabela. Sve je napravljeno vrlo kvalitetno, kao i uvijek kod Dellovih premium proizvoda.

dell_u3223qe_4

Monitor se dakle vrlo jednostavno postavlja i pušta u rad i tu nema neke veće filozofije. Dizajn je jednostavan, a Platinum Silver boja ga čini malo ekskluzivnijim. Jasno, prednja je strana potpuno crna, a oko ekrana su vrlo tanki rubovi što ga čini vrlo elegantnim. Dell je ovdje čak izbjegao i postavljanje natpisa po rubovima i smjestili su ga na nosač tik ispod proreza za provlačenje kabela. Na panelu je anti-glare premaz pa je odraz u njemu minimalan, a tu je i 3H Hard premaz koji ga štiti od oštećenja.

dell_u3223qe_12

Panel dijagonale 31,5 inča je ono što ga izdvaja od ostatka trenutne ponude. Riječ je o LG-evom IPS Black ekranu koji po tvorničkim specifikacijama donosi statički kontrast od 2.000 : 1, što rezultira boljom, dubljom crnom bojom. To je nešto što smo do sada viđali kod VA panela, a evo LG je uspio postići to i kod IPS-a. VA paneli su sporiji i nisu pogodni za gamerske monitore, pa je ovo vrlo bitno postignuće (U3223QE nije gamerski monitor, ali slijedit će ga i takvi). Uz to, panel ima i tipično osvjetljenje od 400 kandela po metru kvadratnom te ima VESA DisplayHDR 400 certifikat. Pozadinsko osvjetljenje je standardno – LED.

Rezolucija je 4K ili 3.840 x 2.160 piksela što na dijagonali od 31,5 inča rezultira gustoćom od 137,68 piksela po kvadratnom inču (omjer stranica 16:9, a razmak između piksela je 0,18159 milimetara). Horizontalno osvježenje slike je standardnih 60 Hz. Panel je 10-bitni nativno i prikazuje 1,07 milijardi nijansi boja. Vrijeme odziva je 8 ms (GtG) u normal modu, ili 5 ms (GtG) u fast modu, a kutevi gledanja su 178/178°. Ono što je najzanimljivije je gamut boja, a proizvođač navodi pokrivenost od 100% za Rec 709 standard, 100% za sRGB standard i 98% za DCI-P3 standard. ComfortView Plus je značajka koju nudi ovaj monitor, a riječ je o uvijek uključenom filtru plave boje koji ne kompromitira prikaz boja, a smanjuje utjecaj na oči korisnika.

dell_u3223qe_5 dell_u3223qe_6

Monitor je pozamašnih dimenzija te mjeri 71,26 centimetara u visinu, 23,31 u dubinu i 46,93 u širinu. Masa mu je 10,36 kilograma. Stoga je vrlo bitno odabrati i adekvatno dubok i velik stol na kojem će te ga držati, jer bi mu u suprotnom mogli sjediti vrlo blizu i češće imati potrebu okretati glavu. Visina je promjenjiva, jer nosač po ruci klizi i ima hod od 150 milimetara.

Uz to, monitor možemo i pivotirati te ga koristiti u portretnom modu, naginjati prema naprijed i nazad od -5° do +21°, ali i okretati oko vertikalne osi za 60°. Ergonomija je dakle na visokoj razini! Podržava i VESA nosače u standardnoj dimenziji 100 x 100 milimetara.

dell_u3223qe_7

Povezivost je također velika vrlina ovoga monitora, a to uključuje:

  • HDMI (HDCP 2.2)
  • DisplayPort 1.4
  • DisplayPort izlaz
  • USB-C upstream/DisplayPort 1.4 Alt Mode s Power Delivery funkcijom (do 90W, HDCP 2.2)
  • USB-C 3.2 Gen 2 upstream
  • USB-C 3.2 Gen 2 downstream (snaga punjenja do 15W)
  • 4 x USB 3.2 Gen 2 downstream
  • USB 3.2 Gen 2 downstream s funkcijom Battery Charging 1.2
  • Audio line-out (mini-jack)
  • LAN (RJ-45)

Široke I/O mogućnosti čine ga odličnim izborom za uredsku upotrebu. Tu spada i mogućnost istovremenog spajanja dva PC-a preko Auto KVM funkcije koja je podržana. U3223QE ima i mogućnost spajanja još jednog takvog monitora putem Daisy Chaininga u maksimalnoj rezoluciji što je omogućeno putem Display Stream Compression tehnologije. Tri porta omogućavaju i punjenje drugih uređaja. Osim svega toga, na stražnjem se panelu nalazi i utičnica za napojni kabel, te Kensington Security Slot. Inače, proizvođač navodi maksimalnu potrošnju od 220 W, no tipično je to oko 30 W kada na monitor nije spojeno više uređaja.

dell_u3223qe_8 dell_u3223qe_9

Sa stražnje se strane nalazi tipka za uključivanje te isključivanje monitora, ali i maleni joystick za kretanje OSD menijima. Taj joystick, ali i meniji su nam već dobro poznati, jer isti princip Dell koristi već godinama. Odvojeni od stražnjeg panela, na donjoj lijevoj strani monitora su još jedan 10-gigabitni Type A i Type C USB port za lakši pristup. Svakako zanimljiv dio ovoga monitora je i Ethernet port koji nudi povećanu mogućnost menadžmenta s MAC Address pass-through, PXE Boot i Wake-on-LAN značajkama.

dell_u3223qe_10

OSD meni se pojavljuje u donjem desnom kutu ekrana, a nudi sve one klasične mogućnosti na koje smo navikli. Tu su Picture-in-Picture (PiP) i Picture-by-Picture (PbP) mogućnosti, a Dell nudi i svoj Display Manager koji omogućava aranžiranje višestrukih aplikacija u manje prozore – s do 38 preddefiniranih particija i 5 koje korisnik sam može odrediti. Tako možete kvalitetnije iskoristiti veliku radnu površinu i povećati produktivnost.

dell_u3223qe_11

U nekoliko dana druženja s U3223QE monitorom smo primijetili razliku u odnosu na klasični IPS panel kao što je primjerice Dellov S2721DGF kojeg svakodnevno koristimo, ili primjerice U3219Q koji je svojevrstan prethodnik ovoga monitora. Kontrast je odličan, crna boja je dobra, a jasno i ostatak boja je odličan. Kutevi gledanja su izvrsni i nema IPS glowa ili ispranosti boja kada ga gledamo iz velikih kuteva. Monitor je pogodan za rad, obradu fotografija i videa jer su boje precizne, a u dokolici će odlično poslužiti i za gaming. Naravno, ograničen je na 60 Hz i ne podržava adaptivnu sinkronizaciju slike pa ima tearinga, no zato je slika odlična uz minimalan ghosting u normal modu, te minimalan overshoot u fast modu.

dell_u3223qe_14

Mjerenja Spyder 5 kolorimetrom su potvrdila tvorničke navode o pokrivenosti boja s tvorničkom kalibracijom. Krivulja gamme je savršena s vrijednošću od 2,2, a Gray Ramp se kreće od 7.150 do 6.850 kelvina. Maksimalna izmjerena svjetlina je tek malo ispod obećanih 400, te iznosi 393,5 kandela po metru kvadratnom (nita). I premda tvornica obećava kontrast od 2.000 : 1, izmjereni je upola niži – 980 : 1. Neobično, no možda je do našeg instrumenta? Bijela točka je bila između 6.800 i 7.000K što je malo iznad normalne vrijednosti. Izmjerili smo izvrsnu uniformiranost boja s najvećim odstupanjem od 2.4 DeltaE, te malo manje uzornu uniformiranost pozadinskog osvjetljenja od maksimalnih 15% pri 50% osvjeteljna u donjem dijelu monitora. No, sve su to ipak solidno niske vrijednosti. Preciznost boja je bila odlična s maksimalnim odstupanjem od 2,15 DeltaE, te prosječnim na 1,04 DeltaE – odlična tvornička kalibracija. Panel je time zaslužio vrlo visoku ocjenu 4,5 od maksimalnih 5. A jedino ostaje pitanje nižeg izmjerenog kontrasta.

dell_u3223qe_13

U3223QE nas je zadovoljio povećanjem dubine crne boje u odnosu na ostale IPS monitore, no nije to još uvijek ni blizu onome što može VA matrica, koja je jasno nešto sporija. Za jedan IPS, sasvim solidno i bolje od onoga na što smo naviknuli. I premda mjerenje kolorimetrom nije pokazalo kontrast veći od 1.000 : 1, subjektivan je dojam da je kontrast odličan. Preciznost boja je izvrsna, i jedino nam bijela podloga nije bila savršeno bijela na pogled. Mjerenja su pokazala odličnu tvorničku kalibraciju s tek nešto izraženijom zelenom. Slika je vrlo oštra, boje su odlične na cijelom ekranu, a pozadinsko osvjetljenje s 400 kandela vrlo dobro.

Dizajn monitora privlači pažnju s vrlo tankim rubovima oko panela i Platinum Silver boji i lijepo će se uklopiti u moderan ured. Monitor oduševljava i ergonomijom te I/O mogućnostima. U tjedan dana korištenja poželjeli smo ga trajno na stolu unatoč tome što ima samo 60 Hz osvježenje slike i ne podržava ni jednu tehnologiju adaptivnog sinkroniziranja slike. Jednostavno je riječ o odličnom uredskom monitoru na kojem je rad pravi užitak. Cijena mu se u hrvatskim dućanima kreće od 7.600 kuna pa na više.