dell_xps_15_2

Dell XPS 15 došao nam je na test u malo ljepšoj kutiji no što smo inače navikli. Poklopac kao i donji dio bili su u potpunosti obloženi baršunastim tepihom. Ugodan detalj, iako u kompletnoj priči nebitan, s obzirom da ćemo kutiju zamijetiti isključivo prilikom unboxinga, a nakon toga ju pospremiti na neko sigurno i dobro zaboravljeno mjesto.

dell_xps_15_4

Prije svega moramo napomenuti da smo na test dobili pre-production uzorak koji je posjedovao već nekoliko ratnih ozljeda pa vas molimo da zanemarite lagane ogrebotine i ostale nesavršenosti na slikama. Unatoč naljepnice o inventarnom broju i pokojom ogrebotinom XPS je na prvi pogled djelovao odlično. Poklopac i kućište od brušenog aluminija ostavljaju odličan osjećaj u rukama, a kompletno kućište je vrlo čvrsto i robusno. Dodajmo na to težinu od svega 1.8kg i debljinu od maksimalno 1.7cm i evo nam odličnog recepta za premium proizvod.

dell_xps_15_5

Kao što smo već rekli vanjski dio kućišta napravljen je od aluminija, dok su za palmrest korištena karbonska vlakna. Osjećaj na dodir, kao i kod aluminija, je odličan i začudo nije preveliki magnet za otiske. Kvaliteta izrade je stvarno na najvišem nivou i XPS 15 definitivno zaslužuje maksimalnu hvalu za dosad viđeno.

dell_xps_15_6

Nakon paljenja i otvaranja dočekao nas je stvarno maleni rub ekrana što dodatno utječe na dimenzije pa tako se gabaritima XPS 15 može usporediti sa 14″ poslovnjacima starog kova poput Thinkpad T420, Latitude E6440 ili Elitebook 8470p. Sve u svemu dimenzije za jedan ovakav 15.6″ prijenosnik  su stvarno svedene na minimum.

Kad već imamo ekran ispred sebe – ugrađen je odličan Sharpov FHD IPS panel (SHP1453 LQ156M1) koji pokriva 100% RGB spektra, dok su drugi portali u svojim mjerenjima došli do brojke od 99% sRGB pokrivenosti. Sve u svemu vrlo dobri rezultati. Sam panel posjeduje anti refleksivni premaz i s maksimalnim osvjetljenjem od 400 cd/m² korištenje vani neće predstavljati nikakav problem.

dell_xps_15_7

Iako smo do sad imali samo riječi hvale, položaj web kamere nije nam legao. Prilikom video poziva može se vidjeti da slika dolazi “iz donjeg kuta”. To je ujedno i razlog zašto nemate video koji prikazuje njene mogućnosti, jer je recenzent zaključio da bi njegov podbradak došao do većeg izražaja od samih mogućnosti kamere :)

dell_xps_15_8

Clickpad – odličan. Ovo je dio gdje smo uvijek bili vrlo kritično. Primarno iz razloga što preferiramo klasične touchpade s fizički odvojenim tipkama. S XPS 15 modelom shvatili smo zašto smo bili u krivu i zašto od clickpada nije potrebno bježati. Prije svega najveći problem do sad testiranih clickpada je što su pripadali donjem cjenovnom rangu prijenosnika što je definitivno utjecalo na njihovu (ne)kvalitetu. Najveći problem koji smo uvijek imali je činjenica da je mnogima od njih nedostajalo osjetljivosti i što bi dovodilo do ne mogućnosti registracije razlike između nekih korištenih gesti, a najiritantnije od svega bile su situacije gdje lagani “tap” ne bi bio registriran kao klik nego samo pomak kursora, a svega mrvicu snažniji “tap” registrirao bi klik koji bi ponovno pomaknuo kursor i već bi sa lijevog djela ekrana prešli potpuno desno. S XPS 15 nismo imali nikakvih tegoba, svaki tap bio je registriran kao tap, a potrebna sila za klik bila je osjetno različita.

dell_xps_15_9

O tipkovnici nemamo previše za pisati, samo ćemo spomenuti da se radi o klasičnoj otočnoj tipkovnici sa, potpuno. očekivanim kratkim hodom samih tipki. Problema prilikom pisanja ovog teksta nismo imali i prilagodba nije dugo trajala. Oni koji su naviknuti na numerički dio, ovdje ga neće pronaći.