Dr.Thermal hladnjaci i Nanotherm paste

Datum objave 15.12.2003 - Krešimir Matanović

Uvod


 

Nakon prošlogodišnjeg testa Socket A coolera, ostali smo ugodno iznenađeni kvalitetom i performansama Dr.Thermal proizvoda. Tako smo odlučili testirati još par coolera iz njihove ponude, a prilika nam se ukazala kada smo dobili ponudu iz firme Nitel Computers koja je uvoznik ovih coolera za Hrvatsku. Da stvar bude još zanimljivija na test su nam ponudili i Nanotherm paste koje prije nismo imali prilike nabaviti na našem tržištu. Svi znamo koliko su kvalitetni cooleri bitni za stabilan rad računala, pogotovo kada dođu ljetne vrućine. Tada u panici tražimo što bolje riješenje za preveliko zagrijavanje. Da nebi bilo panike donosimo vam još jedan test coolera da na vrijeme odlučite što će hladiti vašeg vrućeg (overclockiranog) silicijskog ljubimca (u ovom slučaju AMD-ovog) kada ljeto dođe. U međuvremenu možda izvučete i koji dodatni megahertz iz njega.

Thermal Integration Technology Inc. (T.I.T.I.) je mlada firma osnovana u drugoj polovici 2001. godine i bavi se izradom profesionalnih termalnih riješenja za industriju i individualne korisnike, kao što su hladnjaci za elektroniku i računala, CPU cooleri (za desktop, prenosnike, servere, itd.), sistemi za disipaciju topline u kompaktnim kućištima i termalna riješenja po posebnim zahtjevima. Sjedište firme je na Taiwanu a proizvodni pogoni su u Kini. Zanimljiva je priča vezana uz testirane coolere. Naime, u lab smo dobili i uzorke običnog aluminija i aluminija korištenog za izradu Dr.Thermal coolera. Test koji smo proveli je bio da smo u šalicu nalili vruće vode i u njih uronili šipke aluminija koje smo cijelo vrijeme držali prstima. Nakon tridesetak sekundi aluminij koji koristi T.I.T.I više nismo mogli držati u rukama jer je na sebe preuzeo svu toplinu vode, dok je druga alu. šipka bila mlaka. To govori o kvaliteti korištenog materijala.

Nanotherm je američka firma sa sjedištem u državi New York koja se bavi izradom visoko kvalitetih Nanotherm (tm) termalnih pasta i Nanepoxy (tm) termalnih ljepila za računala, elektroniku i ostale industrijske potrebe. Ne možemo ne spomenuti i priču vezanu uz PCM+ - Nanotherm je nedavno poboljšao PCM+ tekućinu-pastu koja je doživjela velike kritike zbog toga što je nagrizala metalne površine. Sada je PCM+ proizvod koji spriječava oksidaciju/koroziju metala.

Toliko u uvodu, prelazimo na zanimljiviji dio - opise i rezultati testova.

 

 

Dr.Thermal hladnjaci

 

Dr.Thermal Ti-V7725L

 

Ovaj cooler je bio na našem prošlogodišnjem testu i o njemu možemo reći sve najbolje. Za pohvaliti je vrlo kvalitetna izrada, završna obrada i naravno Dr.Thermalov legendarni - E-System Attachment. Jedina prava zamjerka ide na nešto veću količinu buke koju stvara. Ventilator (Ball Bearing) dimenzija 70x70x15 mm se vrti na 4200rpm (izmjereno) i uspješno odvodi toplinu sa aluminijskog hladnjaka specifičnog dizajna ("Radi-Gear" forma) čija je jezgra bakrena. Još malo tehničkih podataka: ukupna visina coolera je 46 mm, protok zraka je 41CFM, masa coolera 276.5g, termalni otpor je 0.36 °C/W a buka koju proizvodi ventilator je 42dB. Lakoća postavljanja i skidanja je već legendarna i zaslužuje sve pohvale. Dakle svi preduvjeti za izvrstan cooler su tu.

 

Dr.Thermal Ti-V7725N

Brat prethodnog coolera je nešto teži i viši. Ventilator je za 10 mm debllji i vrti se na nešto nižih 3550 rpm. Težina mu je 315.5 g, a buka koji proizvodi ventilator je 34dB, dok je protok zraka 34 CFM, a termalni otpor 0.4°C/W. Sve rečeno za L model vrijedi i za ovaj. Dakle inovativan dizajn, lakoća montiranja i solidno obavljanje posla. Ono što će neki znati cijeniti je vrlo tihi rad ventilatora, za razliku od "L" modela.

 

Dr.Thermal Ti-S8640N

Učinkovit i vrlo bučan cooler. U prethodnoj rečenici je sve rečeno, svoj posao odrađuje jako dobro ali po štetu sluha. Kome to ne smeta našao je savršenog partnera svome Athlon XP procesoru. Primjećujemo nedostatak bakrene jezgre - ali to mu zapravo i nije mana kao što će te vidjeti po rezultatima. Ventilator je dimenzija 60x60x25 mm, a vrti se na 6800 rpm (izmjereno 6620 rpm), pri tom stvara buku od 45dB (tvornički podatak, nama se učinilo puuuuno više). Protok zraka je 36 CFM-a. Težina coolera je 337 g, a termalni otpor mu je 0.42°C/W. Nema se tu što previše dodati, pogledajte testove.

 

Dr.Thermal Ti-S8625

Najjeftiniji cooler na testu. Napravljen od aluminijske legre, kao i prethodnik, bez bakrene jezgre. Ventilator je nešto manjih dimenzija ( 0x60x15mm), a to nadoknađuje nešto većom brzinom vrtnje - 4600 rpm (izmjereno čak 5100 rpm), i pri tom stvara nešto povećanu buku (40dB). Protok zraka je 25.89 CFM. Težina coolera je 202 g, a termalni otpor 0.56°C/W. Ono što hvalimo na svim Dr.Thermal coolerima je lakoća montaže i demontaže, pa tako i na ovome.

 

Nanotherm paste

 

Termalne paste

 

Onima koji to još ne znaju moramo najprije objasniti čemu služe termalne paste i zašto je bitno koristiti iste. Površina hladnjaka, bila ona aluminijska ili bakrena nije savršena, odnosno postoje mikroskopske nepravilnosti (kod lošijih hladnjaka su ponekad i okom vidljive). Te nepravilnosti onemogućuju pravilan prijenos topline sa jezgre procesora na hladnjak i tu nam u pomoć dolaze paste, koje popunjavaju praznine i omogućuju pravilnan prijenos. Naravno postoje lošije i bolje paste - najčešće koristimo silikonsku pastu koja svoj posao obavlja korektno, što je dovoljno prosječnom korisniku. Za sve nas koji želimo izvući dodatni megahertz iz procesora to u pravilu nije riješenje. Tu na scenu stupaju posebne paste, od kojih smo mi testirali ponajbolje, odnosno one Nanothermove. Od dobre paste se očekuje da zadovolji nekoliko kriterija. Prvi je da omogući što bolji kontakt između jezgre i hladnjaka, drugi bitan kriterij je da ne provodi električnu energiju i treći da svoj posao obavlja što je duže moguće, odnosno da s vremenom ne gubi svoja termalna svojstva (što je najveća mana silikonskih pasta). Bitan faktor je svakako i pravilno nanošenje paste. Tu treba paziti da sloj paste nije predebel, i u pravilu treba biti što je moguće tanji, ali u onoj količini koja je dovoljna da prekrije čitavu jezgru procesora (u našem slučaju Athlona).

 

Nanotherm BLUE II

 

 

Nanotherm Blue II je jedinstvena nano kompozitna multi kreramička termalna pasta koja sadrži specijalnu smjesu proizvedenih materijala. Tako su korišteni borov nitrid, aluminijski oksid, aluminijski nitrid i ostali nano prašci smješani u multisintetiču tekućinu. Blue II dolazi upakiran u količini od 2 grama upakiranih u špricu, što olakšava nanošenje na jezgru procesora. Krase ga visoka termalna provodljivost, mali termalni otpor, ne provodi električnu energiju, nije opasan po zdravlje, vrlo lako se nanosi na procesor (lako je odrediti debljinu sloja), otporan je na visoke pritiske, ne suši se brzo (kao silikon) i zadnje ali ne manje bitno da ga je vrlo lako ukloniti sa procesora i hladnjaka.

 

Nanotherm SILVER XTC

 

Silver XTC je potpuno drugačija pasta od prethodno opisane i ona cilja isključivo visoke performanse u provođenju topilne. Njen glavni sastojak su mikronizirane srebrne čestice koje pomažu u što boljem prijenosu topline. Podmikronske i mikronske srebrne čestice imaju čistoću od 99.98%, i specijalno su izrađene po specifikacijama Nanotherma. Količina tih srebrnih čestica je 80-83% po jedinici težine, a također su tu prisutni i ostali nanoprašci korišteni i u Blue II pasti. XTC je otporan na viskoke temperature ( do 260°C) i ono što je najzanimljivije (s obzirom na visok postotak srebrnih čestica), ne provodi električnu energiju. Vrlo bitno za napomenuti je da je uklanjanje ove paste vrlo jednostavno i zahtijeva samo paprinatu maramicu za razliku od nekih srebrnih pasta koje ako se slučajno razmažu po površini procesora jako teško uklanjaju. Pasta je pakirana u šprici u količinu od 4 grama.

 

 

Nanotherm PCM+

 

Ovo je jedan vrlo ne tipičan proizvod jer to zapravo nije pasta. PCM+ je tekućina koja ima jedinstven način nanošenja i dolazi u maloj bočici volumena 2 ml. Dok paste nanosimo samo na procesor, PCM+ je potrebno nanjieti i na površinu hladnjaka. Jednom kada je nanešen PCM se razlije po površini i popuni sve mikroskopske praznine i nepravilnosti, nakon toga slijedi zanimljiva preobrazba iz tekućine u vrlo tanku polukrutu pastu (nalik na vosak). U pakiranju sa pastom dobivate jedan gumeni naprstak (nevjerovatno sličan kondomu) koji vam pomaže u pravilnom raspoređivanju PCM-a po površini. Također dobivate i papirnatu maramicu natopljenu alkoholom kojom prethodno očistite površine hladnjaka i procesora. PCM je posebno razvijen i zapravo je namijenjen vodenim sistemima hlađenja, a prije mehaničkog spajanja dvaju površina preporuča se da malo odstoji (barem pola sata).

 

 

Test sistem

 

Test Sistem

Test sistem :: Hardware
Platforme

AOpen AK79D-400VN

Procesor(i)

AMD AthlonXP 1700+ (T-bred) @ 9.5x200 (1.75V)

Memorija 1x 256MB PC3200 Kingmax
Grafička kartica Visiontek GeForce 2 GTS, 230/380 MHz
Muzička kartica

CL Soundblaster Live! 5.1, default driver

Hard disk(ovi)

WD Western Digital 800BB ATA-100 IDE 7.200rpm 80GB (FAT32)

CD-ROM

Hitachi DVD-ROM GD-5000, ATA33


Testni sistem :: Software
OS Windows XP Professional
Service Pack SP1
Chipset datoteke nForce 2.45
Software PRIME 95

 

 

Testiranje

Uvjeti za testiranje su bili povoljni jer smo uspjeli održavati konstantnu temperaturu laba uz pomoć klima uređaja. Kućište je bilo zatvoreno i bez dodatnih ventilatora u njemu, tako da su cooleri imali malo teži zadatak nego što će to eventualno imati kod onih korisnika koji imaju dobar protok zraka u kućištu. Procesor koji smo hladili je AMD Athlon XP 1700+ (Thoroubred B) koji je naravno overclockiran na 9.5x200 (1900MHz), a uz to je i defaultni napon od 1.60V bio podignut na 1.75V. Na procesor smo nanijeli tanak sloj Silver XTC paste koja se pokazala best buy zbog dobrog odnosa cijene i performansi. Temperatura unutar kućišta je bila relativno konstantna i kretala se oko 33°C. Test je proveden programom PRIME95 i to njegovim "Torture" modom u trajanju od 2 sata. Nakon toga je izmjerena temperatura procesora (TORTURE CPU Temp) i cijelog sistema (TORTURE CASE Temp). Zatim je cijeli sistem pušten da ne radi ništa pola sata i izmjerena je temperatura procesora (IDLE CPU Temp) i sistema (IDLE Case Temp). Moramo napomenuti da nije korišten nikakav Soft Cooler za procesor za vrijeme testiranja IDLE temperature. Da čitava stvar bude zanimljivija u test smo ubacili i rezultate naše dokazane Alphe 6035 sa Delta ventilatorom koji se vrti na visokih 7000RPM i pritom proizvodi visoku količinu buke. Usporedni test termalnih pasta je napravljen sa TI-V7725L coolerom.

Napomena: Izmjerene temperature nisu mjerodavne i vrijede samo za sistem u kojem su izmjerene. U ovom tesu one služe jedino za usporedbu performansi različitih coolera. Iz tog razloga je u test i ubačen jedan naš cooler koji je korišten u prošlogodišnjem testu. Također je potrebno napomenuti da je temperatura očitana sa AOpenovog softwarea i nije mjerena nikakvim posebnim termometrima. Korištena ploča temperaturu mjeri sa sonde koja se nalazi ispod procesora a ne preko jednog od pinova, tako da to nije unutrašnja temperatura jezgre, nego ona ispod procesora.

 

 

Rezultati testiranja hladnjaka

 

TORTURE

CPU
TI-S8640N
42
  
TI-V7725L
44,5
  
ALPHA PAL6035 + DELTA
44,5
  
TI-V7725N
50
  
TI-S8625
52,5
  
4
04244464850525456586
0
 
CASE
TI-V7725L
33
  
TI-S8640N
33
  
TI-V7725N
34
  
TI-S8625
34
  
ALPHA PAL6035 + DELTA
35
  
2
02224262830323436384
0
 

Kao što vidimo S8640N-u i nije hendikep to što nema bakrenu jezgru, nadoknađuje ju brzim ( i vrlo bučnim ventilatorom) i izlazi kao pobjednik testa. Naš Athlon je ostao hladan nakon torture, a u kombinaciji sa Silver XTC pastom iz njega smo izvukli i koji megahertz više nego sa ostalim coolerima. Alpha i V7725L su poravnati i to govori o kvaliteti Dr.Thermala, ali to je priča godinu dana stara. Očekivano V7725N je lošiji zbog ventilatora manjeg kapaciteta, dok je najjeftiniji S8625 i najlošiji cooler na testu. Temperature kućišta nakon torture su bile podjednake, a jedino je sa Alphom bila nešto viša iz razloga što ona izvlači zrak iz hladnjaka, za razliku od Thermala koji ga upuhuju.

 

 

 

IDLE

CPU
TI-S8640N
30
  
TI-V7725L
31
  
ALPHA PAL6035 + DELTA
31,5
  
TI-V7725N
32
  
TI-S8625
32
  
2
02224262830323436384
0
 
CASE
ALPHA PAL6035 + DELTA
30
  
TI-S8640N
31
  
TI-V7725L
32
  
TI-V7725N
32
  
TI-S8625
33
  
2
02224262830323436384
0
 

Nakon polusatnog "hlađenja", temperature procesora su se spustile na oko 30-tak °C, a najnižu je očekivano postigao S8640N cooler. Ovaj cooler stvarno zaslužuje pohvale, ali suživot sa njim je moguć jedino ako odvijete zvučnike do kraja kada se igrate ili gledate film - inače zaboravite na njega, jednostavno je nepodnošljiv. Kako vidimo najniža temperatura kućišta je ona uz Alphu, što je opet zasluga njenog drugačijeg koncepta hlađenja.

 

Rezultati testiranja pasti

 

TORTURE

CPU
PCM+
43,5
  
Silver XTC
44,5
  
Blue II
45
  
Silikonska pasta
46,5
  
4
04142434445464748495
0
 
CASE
Silikonska pasta
33
  
Blue II
33
  
Silver XTC
33
  
PCM+
33
  
3
03132333435363738394
0
 

Iz rezultata se vidi opravdanost povećane investicije u PCM+. Kome je cijena ipak prevelika preporučamo također izvrsne i nešto jeftinije Silver XTC i Blue II paste. Silikon također korektno odrađuje svoj posao, ali zadrti overclockeri će ipak posegnuti za najboljim - a to je PCM+. Temperature kućišta su potpuno iste i na njih korištena pasta nema utjecaja - što je i logično.

 

 

IDLE

CPU
PCM+
30
  
Silver XTC
31
  
Silikonska pasta
31,5
  
Blue II
31,5
  
2
52627282930313233343
5
 
CASE
PCM+
31
  
Silikonska pasta
32
  
Blue II
32
  
Silver XTC
32
  
3
0313233343
5
 

Nakon hlađenja PCM+ i dalje ostaje najbolji, a zanimljivo je i to što su ostale tri paste poravnate, što dokazuje da se silkon nešto lošije ponaša samo na višim temperaturama.

 

Zaključak i ocjene

 

Zaključak

Ono što svakako vidimo iz ovih testova je da su kombinacija Ti-V7725L i Silver XTC apsolutni best buy. S8640N je pobjednik testa, ali samo na papiru jer je za normalan rad prebučan. V7725N će dobro poslužiti malo manje zahtjevnim korisnicima kojima je prije svega bitno da imaju tiho računalo. S8625 će zadovoljiti sve koji nemaju ambicija za overclocking, a kako manu izdvajamo mrvicu povećanu buku. Dr.Thermal se može pohvaliti jednostavnošću montaže i uviđamo kako nema potrebe za kompliciranjem jer su najjednostavnija riješenja upravo i najbolja. Da zaključimo - smatramo da je T.I.T.I sa svojom serijom Dr.Thermal coolera napravio odličan posao. Kvaliteta i učinkovitost ovih coolera je na vrlo visokom nivou i bez previše razmišljanja vam ih preporučujemo.