elephone_s8_14 elephone_s8_15 elephone_s8_16 elephone_s8_17

Sa softverske strane imamo vanilla Android 7.1.1. koji je nadograđen s tek ponekom sitnicom. Vanilla iskustvo je vrlo dobro, a sučelje radi glatko i brzo. Sve je ovdje manje više dobro poznato i svi koji su radili s Nougatom će se brzo snaći. Elephone je tek nadogradio poneke opcije u operativnom sistemu i ponudio malo naprednije iskustvo podešavanja – kao što su MiraVision i ClearMotion opcije. Lockscreen je klasičan, a ne moramo ga ni vidjeti ako koristimo čitač otiska prsta, on nas odmah odvede na homescreen. Homescreena su dva, a automatski se nadodaju po potrebi. U launcheru su četiri aplikacije, a pull down meni s notifikacijama i brzim postavkama je klasičan.

elephone_s8_18 elephone_s8_19 elephone_s8_20 elephone_s8_21

Dužim pritiskom na homescreen se otvara opcija za promjenu wallpapera kojih je mnoštvo i svi su vrlo zanimljivi, te dodavanje widgeta koji su standardni za Android. App drawer je klasičan i sadrži one osnovne Googleove aplikacije, te poneku dodanu poput File Managera, Flashlighta, Service (Elephoneova servisna aplikacija), NoteBooka itd. Ništa previše i sve korisno.

elephone_s8_22 elephone_s8_23 elephone_s8_24 elephone_s8_25

S obzirom na to da S8 ima samo jednu tipku ona ima višestruke funkcije. Služi kao čitač otiska prsta, jednim kratkim pritiskom pozivamo funkciju Back, a dugim pritiskom otvaramo Taska Manager koji nam odmah daje i informaciju o zauzeću radne memorije.

elephone_s8_26 elephone_s8_27 elephone_s8_28 elephone_s8_30

Settings meni uz klasične nudi i neke napredne i vrlo zanimljive opcije. Jedna od njih je i DuraSpeed koja služi za ubrzavanje one aplikacije koju trenutno koristimo, tako što smanjuje, tj. ograničava resurse aplikacijama koje su u pozadini, a sve se odvija s blagoslovom Play Store-a i liste aplikacija koje to podržavaju. Tu je i opcija za upravljanje gestama koje možemo koristiti za brzi ulazak u sučelje kamere, za “okidanje” screenshotova, podešavanje glasnoće, odgovaranja poziva ili pak pokretanja aplikacije za muziku čim utaknemo slušalice. Zanimljive su i White List opcija za aplikacije, te Schedule Power On & Off itd.

elephone_s8_31 elephone_s8_32

Sučelje kamere je jednostavno i pregledno, a nude se razne opcije već na osnovnom ekranu – Picture in Picture, Panorama, Normal mode te HDR. Pritiskom na strelicu (dolje ili lijevo u ovisnosti o orijentaciji), pozivamo i različite efekte – blackboard, negative, whiteboard, posterise, mono, fresh, aqua i sephia. Već smo spomenuli, ali vrijedi ponoviti, softver omogućava snimanje fotografija i u  RAW formatu paralelno uz JPEG – odlično za naprednije korisnike.

elephone_s8_33 elephone_s8_34

(HDR off/on)

elephone_s8_35 elephone_s8_36

elephone_s8_37 elephone_s8_38

Glavna kamera proizvodi fotografije solidne kvalitete, tipične za Sonyeve 21 megapikselne senzore. Ne možemo govoriti o vrhunskoj kvaliteti i da konkurira flagshipovima razvikanijih proizvođača, no u klasi starijih Sonyevih pametnih telefona svakako je (kao Z5 npr). Fotografije prikazane gore su smanjene, a originale možete pogledati ovdje. Video materijal je solidan i ponajprije ovisi o količini ambijentalnog svjetla – ako ga je više video je čist, a ako ga je manje ISO se diže na maksimum i kvaliteta pada.