Enermax 300W

Datum objave 22.05.2002 - Goran Premec

Uvod

Trudimo se proširiti tematiku naših članaka pa evo i jednog testa napajanja. Točnije, test Enermax 300W napajanja.

Kada primite pakiranje u ruku, osjetite kako je nekoliko puta teže od uobičajenih napajanja. Pri prvom pogledu u kutiju uočava se da večina težine dolazi od samog napajanja - prava mala elektrana, nema što. Zgodno je što s napajanjem dolazi još nekoliko (za napajanja) neuobičajenih sitnica. Za početak, tu je priručnik na šest jezika u kojem je detaljno opisano napajanje sa svim njegovim priključcima, dimenzijama i nazivnom snagom. Sama kutija je vrlo lijepo dizajnirana što je pravo osvježenje. Ugodan detalj su šarafići i naponski Euro kabel, a posebno su zgodne dvije naljepnice koje su namijenjene ljepljenju na prednju stranu kućišta - jedna je prozirna, a druga crvena. Smatramo da je važno napomenuti kako su kablovi izuzetno dugački, oko 70cm, te napajanje bez problema može stajati i u ogromnom kućištu. Metalne zaštitne mreže na ventilatorima su pozlaćene i zaista odlično izgledaju, ali istina je da ih baš i nećete vidjeti nakon što jednom napajanje smjestite u kućište.

Evo što se sve nalazi u kutiji:

  • napajanje (pakirano u vrećici s mjehurićima zraka koju večina ljudi voli pucat - zabava za cijelu obitelj)
  • knjižica s uputstvima na šest jezika
  • naponski euro kabel (uredno smotan)
  • šarafići za pričvrstiti napajanje (pakirani u vrećici)
  • dvije naljepnice (Enermax power inside), jedna prozirna, druga crvena (pakirane u vrećici).

Enermax sa svime s čim dolazi

Ovaj model [EG301AX-VE(G)(FMA)] dolazi s jednim interesantnim detaljem: brzina vrtnje oba ventilatora na napajanju može se namijestiti po želji. Donji ventilator (na slici gornji) kontrolira sama ploča preko neobičnog priključka za ventilatore: na priključku su samo uzemljenje i signal broja okretaja, a napona nema jer napon dobiva od samog napajanja. Ako se ne priključi na ploču, ventilator će raditi, ali najvećom brzinom. Kako je ta najveća brzina zapravo 3000 okretaja/min, ventilator je bešuman. Stražnji ventilator se regulira ručno, sa stražnje (vanjske) strane napajanja. Na taj način birate koliku buku želite (uvjetno rečeno - ventilator je gotovo bešuman). Raspon broja okretaja oba ventilatora je između 1500 i 3000 o/min. Osobno smo ga prije držali na cca. 2700o/min, dok je na sadašnjem stroju na maksimumu.

Dodatne pogodnosti Enermax napajanja (zapravo svakog vrhunskog napajanja) su što ima zaštitu od kratkog spoja, strujnog udara i onih vrlo kratkih padova napona u električnoj mreži.

Kako smo pribavili ovo napajanje za svoje potrebe, smatrali smo da bi bilo interesantno i testirati dotično napajanje. Eh, tu smo svi naletjeli na zid. Kako testirati napajanje? Mjeriti da li ima skokova u naponu pri radu, pri paljenju, pri gašenju? Naše mišljenje je da i nije neka korist od toga, jer ako u određenom trenutku ne daje dovoljnu snagu, računalo bi se u najboljem slučaju samo smrznulo ili stalo (ili restartalo). Naravno da postoje načini kako testirati napajanje, ali instrumenti su nepojmljivo skupi i nepristupačni (navodno da jedna firma u Zagrebu i ima potrebne instrumente, ali dogovoriti testiranje je nemoguće - "tko, pa zašto, pa čemu sve to, te za koga vraga..."), a povrh svega test bi završio smrću napajanja - test maximalnog opterećenja. U redu, ovo napajanje bi se zapravo samo ugasilo kod preopterećenja, ali zašto isprobavati. Koliko smo primijetili na webu, niti jedna (nekomercijalna) ekipa koja je testirala napajanja nije radila takve testove, već se sve svodilo na dojam pri korištenju. Očito ni drugi ne mogu do nekog tko bi napravio pravi test, a da to ne košta malo bogatstvo.

Test smo na kraju ipak odlučili napraviti, no samo zato da bi pokazli svoje iskustvo s ovim Enermaxom, a to je upravo razlika između kvalitetnih i nekvalitetnih napajanja. Kao što većina Vas zna, na našem forumu se već neko vrijeme raspravlja o napajanjima, a sve se svodi na to da nitko od nas nema para kupiti ono što bi zaista htio, i to je, nažalost, izvor argumenata.

Iskustva i zaključak

Iskustvo korištenja

Dugo smo koristili JNC 300W napajanje i bili smo sasvim zadovoljni njime. No, nikada u potpunosti, jer na starijem računalu imamo Enlight 200W koji se pokazao mnogo stabilnijim, ali za naše sadašnje računalo (Abit KT7A-RAID + Athlon 1200B koji od početka radi na 9x133) to je preslabo.

Uglavnom, da preskočimo nepotrebne i dosadne detalje. Probali smo OC-ati procesor i s JNC 300W išao je do 10,5x133 (1400MHz) uz 1.85V (+0.1V). Na svemu iznad 10,5 nije se htio buditi, a i 10,5x140 bilo mu je previše. Pri tome su se u stroju nalazili CD, DVD, jedan disk na 7200 i 1x256MB RAMa (sve ostalo ne navodimo, jer nisu značajniji potrošači). Uglavnom, razočaravajuće i neprimjetno ubrzanje. Tada smo bili uvjereni da je to najviše što moj procesor može.

Prije mjesec dana probali smo isti procesor uz Enermax 300W, ali uz više potrošača: DVD, 2x256MB RAMa, dva IDE diska na 7200, SCSI kontroler, dva SCSI diska na 7200 i jedan SCSI disk na 10000. Rezultat je bio iznenađujući, iako nismo išli do maksimuma: 11x133 (1467MHz) i 10,5x140 (1470MHz), oboje uz 1.80V i povečanje temperature od 3°C. Znači, ponovili smo istu vrijednost (10,5x133) uz manje dizanje voltaže (+0.05V - manje zagrijavanje) i s više potrošača. Za nas je to solidan dokaz kvalitete nekog napajanja.

Enermax dok radi i pije Juicy

Trenutno je dotično napajanje preseljeno u drugi stroj koji ima još više potrošača (Iwill BS100 ploča s dvokanalnim SCSI kontrolerom, Celeron 1100 Copermine, CD, 512MB RAMa u četiri modula, tri IDE diska na 5400, dva SCSI diska na 5400, dva SCSI diska na 7200, grafička, TV kartica, zvučna, mrežna i kartica za obradu videa koja zahtjeva dodatno napajanje - onaj mali priključak za 3.5" Floppy) i nikada ne pokazuje znakove umora. Zaista moćno.

Ostali dojmovi su jako dobri: napajanje je tiho, ima mnogo priključaka (dva za 3.5" Floppy, šest za diskove/5.25" uređaje i sl.) koji su ugodno dugački (oko 70cm). Sama konstrukcija napajanja vrši vrlo dobro prozračivanje kućišta, ali nemojte se oslanjati samo na nju pri tome. Važno je napomenuti da su naponi mnogo stabilniji i ne skakuću koliko s JNC 300W, s kojim je znalo biti i do 0.2V razlike u samom radu.

Zaključak

Sveukupno gledano, odlično napajanje malo previsoke cijena (oko 100€), ali smatramo da je potrebno uložiti u kvalitetno napajanje. Jednom kada se odlučite dati toliko novaca za kvalitetno napajanje, neće Vam biti žao (osim možda u početku).

Ideja ovog članka nije nagovaranje da kupite Enermax, već da uočite da je napajanje vrlo važna komponenta svakog računala. Također, nije Enermax jedini. Ima kod nas i jeftinijih napajanja vrlo visoke kvalitete koji nisu značajno lošiji od Enermaxa. Hm, mislimo da uskoro dolazi kolumna na temu kvalitetnih napajanja...