evga_x20_1 evga_x20_2

Nakon testa modela namijenjenog MMO igranju, X15, stiže i najavljeni test X20 miša koji je namijenjen pucačinama. X20 je miš srodan modelu X17 ali donosi nešto drugačiji senzor i bežičnu vezu. Spomenuti senzor je optički Pixartov 3335 sa 16.000 DPI-a rezolucijom. Ono po čemu je X20 poseban su dva dodatna LOD senzora pa igrači mogu napredno podesiti na kojoj visini će se senzor isključiti.

Kao što smo pisali u recenziji X15 miša, američka se tvrtka EVGA nakon dužeg vremena vratila miševima i ove godine predstavila tri nova modela – X15, X17 i X20. U videu iznad vidimo unboxing i predstavljanje miševa koje su nam ovom prilikom poslali na test. Danas je na redu jasno recenzija drugog, modela X20. Oba miša dolaze u standardnom kartonskom pakiranju na kojem možemo vidjeti izgled proizvoda, te osnovne informacije o njemu. Unutar kutije je X20 smješten u još zaštitnog kartona i blister pakiranje, a uz njega dolazi dva metra dugi opleteni kabel za punjenje baterije miša, a moguć je i žičani rad (USB-A to Micro USB), zatim 2,4 GHz dongle, adapter s USB-A na micro USB te knjižica s brzim uputstvima za rad. Miš dolazi s trogodišnjim jamstvom.

evga_x20_3

X20 je dizajnom i ergonomijom drugačiji od X15, no slijede iste zadane smjernice, te isti oblik orijentiran dešnjacima. Miš je napravljen u potpunosti od plastike, koja je na gornjim površinama gumirana, a s lijeve i desne strane su i gumeni umetci za bolji grip. Boja je crna, kombinacija mat i sjajne plastike, a tu su i srebrni umeci. Kvaliteta izrade je vrlo visoka, miš je robustan i dobro sklopljen. Neki su se korisnici bunili na činjenicu da miš zna automatski kliknuti lijevom ili desnom tipkom pri spuštanju na podlogu, no to u našem slučaju nije bilo tako – koliko god ga jako pustili na podlogu. Miš je ergonomski dakle orijentiran prema dešnjacima, a mjeri 44,52 milimetra na najvišem dijelu, 122,71 milimetar na najdužem i 70,27 milimetara na najširem. Masa je popriličnih 123 grama i to se možda neće svima svidjeti. Nama, koji svakodnevno radimo i igramo se s mišem težine 67 grama (Makalu 67), je trebalo par dana da se prilagodimo ponovno na teži miš. Naravno, veći dio mase X20-tki podiže baterija.

evga_x20_5

Dizajn miša je hrabar i agresivan, gornja je površina nagnuta lagano na desnu stranu kako bi dlan prirodno sjeo na njega i dobio dobar oslonac. Mi koji miševe najčešće koristimo u claw načinu smo se također vrlo lako naviknuli na njega. Posebnost lijeve strane miša je velika srebrna izbočina s EVGA natpisom koja nema nikakvu funkciju, a na nju se prirodno nastavlja crna Sniper tipka koja usporava senzor na 400 DPI-a za stabilnije i preciznije nišanjenje. Površina na koju se naslanja palac je gumirana s uzorkom i pruža dobar grip. U nju su postavljene dvije tipke od sjajne crne plastike (Forward/Backward), a ispred njih su tri LED-ice za signalizaciju pet mogućih DPI postavaka.

evga_x20_4

Obje prednje tipke su gumirane, imaju ulegnuti površinu za prste, a ispod njih su Omronovi prekidači životnog ciklusa 60 milijuna klikova. Scroll kotačić je koračni, gumiran i ugodan za korištenje. Osim scroll funkcije ima i lijevi i desni klik odnosno prekidače. Iznad scroll kotačića su dvije tipke – P za izbor jednog od pet programiranih profila i D za odabir jednog od pet pretpodešenih DPI postavaka. Miš ukupno ima deset tipaka/prekidača na sebi i svi su jasno programabilni. Na sredini pri dnu prednje strane miša nalazi se Micro USB port za spajanje kabela za punjenje baterije, a miš jasno možemo pri tom koristiti kao žičani.

evga_x20_6

Pogled na stražnju stranu miša otkriva njegovu ergonomiju koja je odlično pogođena za one s većom šakom te jasno dešnjake. Udubljenje za palac je lijepo oblikovano, a tipke na sebi s gornje strane imaju izbočine i lako ih je pogoditi. Najviša točka miša se nalazi s lijeve strane koja onda lagano pada prema dolje na desnu stranu. Miš je vrlo ugodan za višesatno korištenje. Na stražnjoj strani pri dnu nalazimo i osvijetljeni EVGA-in logo – jedna od tri RGB LED zone.

evga_x20_7

Pad s lijeva na desno je kao što vidimo blag i taman pogođen za udobno korištenje miša, a brzu akciju omogućava i gumirana površina na desnoj strani. Ona osigurava dobar grip pa je miš lagano pokretati i pomicati – ako izuzmemo činjenicu da je dosta težak. 123 grama će nekima biti previše, no to je cijena koja se plaća za bežični rad, ali i robusnost. Nama je trebalo par dana da se naviknemo na veću silu pokretanja, i to nas nije pretjerano umaralo. Miš je bio dovoljno brz i precizan u brzoj akciji. No naravno, manji i lakši miševi su još brži pa će to biti otegotna okolnost X20-tki ako ste kompetitivni igrač.