evga_x20_9b

Na dnu se miša nalaze četiri LPTE nožice (teflon) niskog otpora uz pomoć kojih miš lako klizi po svakoj podlozi. U sredini je Pixartov 3335 senzor koji je prilagođen bežičnim miševima (niska potrošnja), a opet dovoljno je precizan i brz za FPS upotrebu. Maksimalne je rezolucije 16.000 DPI-a, maksimalne brzine praćenja 400 IPS-a i maksimalnog ubrzanja 40g. Dobre brojke koje se u praksi pretvaraju u sposoban i brz miš koji neće razočarati ni na jednoj podlozi.

Profesionalnim igračima će puno značiti i dodatak dva LOD senzora (lift off distance) uz pomoć kojih možemo precizno odrediti visinu na kojoj će senzor prestati pratiti, a EVGA to naziva 3-Dimension Array Tech. Algoritam koji radi u pozadini i nadzire sva tri senzora može detektirati minimalno 0,4 do maksimalno 3 milimetra visinu miša od površine, a korisnik može različiti LOD odrediti u različitim smjerovima što poboljšava njegove performanse u igrama.

I za kraj, tu nalazimo jedan prekidač za bežični rad s pozicijama 2,4 GHz, Off i Bluetooth, ispod kojega je LED-ica koja svijetli kod uparivanja, te tipka koja služi za uparivanje. Bežična veza na 2,4 GHz je niske latencije i miš je brzog odziva, minimalnog vremena kašnjenja te je pogodan za korištenje u brzim pucačinama. Kod Bluetooth veze se osjeća lagano kašnjenje.

evga_x20_12 evga_x20_13

evga_x20_14 evga_x20_15

Miš u sebi ima 32-bitni ARM Cortex-M4 procesor, a zanimljivo za spomenuti da bežični dongle pokreće Cortex-M0 procesor. U mišu se nalazi i baterija koja mu omogućava bežični rad, koja se brzo puni no brzo i prazni. Mi smo ju uspjeli potrošiti u dva dana intenzivnog korištenja. Ako ste okorjeli igrač koji provodi sate i sate u igri, baterija će se možda i brže isprazniti. Dobro je da se možete nastaviti igrati dok se baterija puni.

EVGA Unleash RGB smo upoznali kod recenzije X15 miša, a ovdje on nudi tek malo manje opcija nego kod MMO miša. General Setting meni nudi podešavanje Sleep Moda bitnog kod bežičnih miševa, uključivanje ili isključivanje Angle Snappinga, te odabir report rate-a od 125 do 1.000 Hz. DPI meni nudi odabir i programiranje pet različitih DPI postavaka za On-the-fly promjenu, te šestu Sniper postavku za preciznije nišanjenje. Posebnost kod ovoga miša je i podešavanje dva LOD senzora u ovisnosti o podlozi koju koristimo i odabir nekoliko pretpodešenih, te custom LOD moda. upravo ovaj zadnji omogućava naprednijim korisnicima podešavanje između Xtreme Low, Low i High postavaka za svaki od LOD senzora.

evga_x20_16

evga_x20_10 evga_x20_11

Miš ima tri zone osvjetljenja – rešetke na prednjoj strani, scroll kotačić i logo na stražnjoj strani. Uz pomoć softvera je moguće odabrati i podesiti svaku zonu pojedinačno, ili ih sve tri povezati. Efekti mogu biti  Static On, Breathing, Rainbow, Pulse i Trigger a za svaki možemo podešavati jačinu osvjetljenja, brzinu, te kada će krenuti ili stati. Osvjetljenje je dobro riješeno, boje su vjerne, kao i jačina osvjetljenja.

evga_x20_17 evga_x20_18

Već smo napisali, svaku od deset tipaka miša je moguće programirati za različite akcije i spremiti u jedan od pet mogućih profila koje mijenjamo uz pomoć tipke na mišu. kao i kod X15, moguće je remapiranje tipkovnice (slova, brojevi, simboli, numerički dio, editiranje, funkcijske tipke, keypad, navigacijske tipke, sistemske naredne i E-Shift), multimedijske, web browser naredbe, ali i pozivanje weblink, email i kalkulator aplikacija. Softver nudi i programiranje te odabir Macro naredbe za svaku pojedinu tipku. Softver je stabilan i brz, te omogućava i nadogradnju firmwarea miša i donglea.

evga_x20_9a

EVGA X20 je ozbiljan bežični igrački miš lijepog dizajna, kvalitetnih materijala, robusne izrade i zadovoljavajuće preciznog senzora. U pomoć glavnom senzoru dolaze i dva LOD senzora koji mogu različito detektirati visinu prestanka rada senzora za prednju i desnu stranu miša. Miš je odličan za brze pucačine, a jedina mana mu je velika masa koncentrirana u stražnjoj strani na koju se potrebno priviknuti. Miš je teže pomaknuti po podlozi unatoč PTFE nožicama niskog trenja i potrebna je veća sila. To će pogotovo doći do izražaja kod brzih promjena smjera. Stoga, ako nemate jaču i veću šaku možda ovo nije miš za vas. Ujedno, i autonomiju možemo navesti pod minus, jer je uz cjelodnevno korištenje trajanje baterije samo dva dana – srećom, brzo se puni, a odlično radi i kao žičani miš. Cijena ovoga EVGA-inog miša bez poreza iznosi 105,99 € na njihovom webshopu. Visoka cijena, no iza nje stoji i ozbiljan igrački miš.