Fractal Design Define 7 Compact recenzija

Datum objave 14.07.2021 - Krešimir Matanović

Define 7 Compact - prvi dio

fractal_define_7_compact_1 fractal_define_7_compact_2

Define 7 Compact je kućište koje je Fractal Design predstavio još prošle godine. Tada smo testirali njegovog većeg brata Define 7, a sada je došao na red i Compact. Riječ je o dizajnerski istom kućištu, samo je manjih dimenzija pa je i funkcionalno nešto drugačije. Nama je na test stigla Light Tempered Glass verzija, a u ponudi su i potpuno zatvoreni crni i bijeli modeli, te Dark TG verzija. U ovo smo ipak manje kućište ugradili moćne komponente i testirali zagrijavanje u tvorničkoj konfiguraciji hlađenja.

fractal_define_7_compact_3

Define 7 Compact dolazi u tipičnom pakiranju za Fractal. Tvrda smeđa kartonska kutija na kojoj se nalaze osnovne informacije o proizvodu i slika, a unutar nje je kućište odlično zaštićeno u debeli stiropor. Dodatno, na strani gdje se nalazi staklena stranica postavljena je kutija s dodacima koja ju štiti. Unutar te kutije se baš kao i kod većeg modela nalazi zamjenska gornja stranica, tj. poklopac. Poklopac je perforiran i spreman za prenamjenu u visoko protočnu varijantu Compacta. Poklopac je smješten u najlon i položen u strio-pjenu te je odlično zaštićen.

fractal_define_7_compact_4

Ispod poklopca se nalazi manja kartonska kutijica u kojoj se nalaze vijci, odstojnici, krpica za čišćenje stakla, plastične vezice, alat za pričvršćivanje odstojnika i ostalo. U plastičnoj vrećici, zasebno, smještene su korisničke upute za instalaciju (slikovne i opisne upute).

fractal_define_7_compact_5

U dizajnu nema nikakvih iznenađenja, sve je preneseno s većeg Definea 7. Crni monolit je dimenzija 427 x 219 x 474 milimetara što čini zapreminu od oko 39,3 litara. Samo za usporedbu, Define 7 je dimenzija 547 x 240 x 475, odnosno zapremine je 57,7 litara. Masa Compacta je 8,76 kilograma, a Define 7 teži 13,45 kilograma. Za razliku od većeg modela koji sprijeda ima vrata, Compact ima fiksnu prednju stranu, a utori za zrak su smješteni s lijeve i desne strane. Fronta je aluminijska, ali je smještena u plastični okvir koji je onda nasađen na prednju stranu kućišta. Fronta je kao što vidimo potpuno "čista", samo je na dnu s lijeve strane utisnut Fractalov logo. Prednji panel je zapravo gornji, kao i kod većeg modela.

fractal_define_7_compact_6

Stražnji dio kućišta je klasičnog rasporeda. Na dnu je okvir na kojeg postavljamo napajanje, iznad je sedam proreza za dodatne kartice koji su svi perforirani i svaki je lim zaseban, pričvršćen vijkom. Pored je još jedna rešetka, i kućište nema mogućnost za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice. Iznad je ispušni 120-milimetarski ventilator, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče.

fractal_define_7_compact_7 fractal_define_7_compact_7a

Gornja je stranica izmjenjiva. U tvorničkoj konfiguraciji je puna, a kao što smo vidjeli možemo ju zamijeniti perforiranom. Tu se nalazi i fiksno postavljeni prednji (gornji) panel, a svaka od stranica ima rupe za konektore i tipke. S lijeva na desno na panelu se nalazi reset tipka, pa dvije utičnice za audio jackove (slušalice i mikrofon), zatim USB Type C utor. U sredini je velika Power tipka okružena LED trakom koja svijetli bijelo, a traka se proteže i na prednju stranicu pa se i tako vidi kada računalo radi. Desno od Power tipke nalaze se četiri USB Type A utora – 2x 3.2 Gen 1 i 2x 2.0.

fractal_define_7_compact_8 fractal_define_7_compact_9

Donja strana kućišta je potpuno perforirana i na tu je perforaciju postavljen plastični filtar za prašinu. Filtar se nalazi na tračnicama iz kojih ga je lako izvaditi van za čišćenje Kućište stoji na četiri plastične noge koje na sebi imaju gumene podloške i nije podložno lakom pomicanju po površini.

fractal_define_7_compact_10

Desna je bočna stranica puna (gledano sprijeda), metalna i na njoj se nalazi nalijepljen materijal za upijanje zvuka. Define 7 serija je okrenuta slabijem usisu zraka, ali i pojačanom prigušenju buke - idealna kombinacija za gradnju tihog računala. Lijeva je bočna stranica napravljena od blago zatamnjenog kaljenog stakla. Na vrhu i dnu ima metalne trake koje služe kao kontaktni dio s kućištem.

fractal_define_7_compact_11

Na obje se bočne stranice na dnu nalaze nosići koji ulaze u odgovarajuće rupe na kućištu, a na vrhu su kuglice koje nasjedaju u mehanizam koji stranice drži na mjestu. Na svakoj stranici na stražnjem dijelu postoji plastični dio koji služi za guranje palcem ili nekim drugim prstom i otpuštanje kuglica iz mehanizma. Ovo je dobro rješenje, omogućava brzo otvaranje stranice, ali ujedno i nema čvršćeg načina pričvršćivanja. Tako je recimo kod složenog računala na desnoj strani kada su iza kabeli stranica dosta napeta i lako ju je otvoriti. Čak i blažim udarom na bok računala!

fractal_define_7_compact_12

Šasija Definea 7 Compact je čelična i potpuno pobojana u crnu boju. Kvaliteta materijala je vrlo visoka, metal je dovoljno debeo i odlično je obrađen. Fractal uvijek drži svoju visoku kvalitetu i to nam se sviđa. Unutrašnjost je podijeljena u dva dijela, a donji dio u koji smještamo napajanje i gdje je kavez za diskove je pokriven metalnim poklopcem koji je djelomično perforiran, a djelomično prekriven plastikom. Gornji dio je zapravo nosač za matičnu ploču, a moguće je ugraditi mITX, mATX i ATX ploče. Prostora za grafičku karticu ima 341 milimetar, ili 360 milimetara ako nema usisnog ventilatora, a CPU hladnjak može biti visok do maksimalno 169 centimetara.

Define 7 Compact - drugi dio

fractal_define_7_compact_13

Prednju je stranicu moguće skinuti kako bi se dobio pristup nosačima za ventilatore i eventualno radijatore. Prednja je stranica plastična, a na unutarnjoj strani se nalazi materijal za upijanje zvuka. Fractal je u ovo kućište na usis ugradio svoj poznati Dynamic X2 GP-14 140-milimetarski ventilator, a na ispuh Dynamic X2 GP-12 120-milimetarski. Oba su ventilatora zadovoljavajuće tiha u radu, čak i na maksimalnom broju okretaja. Inače, kućište prima ukupno sedam 120 milimetarskih ili četiri 140-milimetarska u kombinaciji s još dva 120-milimetarska ventilatora. Osim njih, prima i 280/360-milimetarski radijator maksimalne širine 145 milimetara na prednju stranu, do 240 milimetara radijator na vrh kućišta i do 120 milimetara radijator na ispuh. Ako uklonimo kavez za diskove, možemo ugraditi još jedan 120-milimetarski radijator.

fractal_define_7_compact_14 fractal_define_7_compact_15

fractal_define_7_compact_16 fractal_define_7_compact_17

Kao što smo napisali, a i znamo iz recenzije Define 7 kućišta, ovu seriju krasi zamjenjiva gornja stranica. U originalnoj tvorničkoj izvedbi je puna stranica koja ima materijal za upijanje zvuka, a stranica se za kućište drži putem poznatog mehanizma s kuglicama i plastičnim "kliještima" koje ih drže. Iz mehanizma ih vadimo samo podizanjem prema gore. Ispod stranice se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu, a ispod njega je nosač za ventilatore i radijatore kojeg također možemo skloniti. Ako smo se odlučili za instalaciju ventilatora ili pak radijatora tada punu stranicu zamjenjujemo sa zamjenskom koja je perforirana i dozvoljava protok zraka. Jednostavno i genijalno rješenje koje povećava vrijednost ovoga kućišta.

fractal_define_7_compact_18 fractal_define_7_compact_19

Kao što smo već napisali, u ovaj prostor stanu mITX, mATX i ATX ploče, s tim da su tvornički već postavljeni odstojnici za ATX. Kao i svaki Define model, tako je i ovaj specifičan po gumiranim prorezima za kabele, a u ovom slučaju postoji i stepenica koja podiže desni prostor, kako bi se sa stražnje strane otvorilo više mjesta za organizaciju kabela. Dva su gumirana proreza na vrhu, i dva su na desnom boku ploče i taman su smješteni da ih ATX ploče ne zatvaraju. Prostor je dovoljno prostran i za veće komponente kao što ćemo vidjeti kod gradnje našeg testnog stroja.

fractal_define_7_compact_20

Lijevi je dio (gledano s boka), pokrova perforiran kako bi se omogućila izmjena zraka, a na desnoj su strani dvije plastične ploče koje je moguće ukloniti. Sklanjamo ih za slučaj da ugrađujemo dodatne ventilatore ili pak radijator. Ujedno, ovdje se nalazi još jedan širi prorez za kabele koji je gumiran, i jedan manji (lijevo) koji nije.

fractal_define_7_compact_21 fractal_define_7_compact_22

Na desnom boku (gledano sprijeda) ima prostora od 17 do 28 milimetara za kabele i za dva 2,5-inčna diska čiji se nosači nalaze tik ispod proreza za stražnji nosač CPU hladnjaka. Na lijevoj je strani taj dublji kanali i na njemu se nalaze tri plastične vodilice za kabele s čičak trakama. Kroz njih su provučeni kabeli prednjeg panela, a korisnik još dodaje ostatak kabela, u ovisnosti kakvu konfiguraciju slaže. Tih 28 milimetara prostora može biti na knap kada se stavi ATX kabel i još kabeli za napajanje grafike, pa oni zapravo napinju bočnu stranicu kao što smo spomenuli ranije. Na desnoj se strani nalaze još tri čičak trake za aranžiranje kabela s EPS konektorima. U sredini, na vrhu i dnu se nalazi i dovoljno ušica u metalu za provlačenje vezica kojima vežemo kabele. Na dnu se još nalazi i kavez s dvije ladice za 2,5/3,5-inčne diskove, a desno od njega je i mjesto gdje dolazi napajanje koje može biti dužine do 200 milimetara. U najgorem slučaju napajanje može biti dugačko 165 milimetara ako imamo kavez i jedan usisni ventilator ugrađen.

fractal_define_7_compact_23

Ugradnja komponenata u ovo je kućište relativno lagana, bez obzira na smanjene dimenzije. Lako prima standardnu ATX ploču koja neće smetati ni jednom gumiranom prorezu za kabele. Jedino što je teže izvedivo ili uopće nije je montaža radijatora vodenog hlađenja na vrh, pa ako ga planirate koristiti bolje je smjestiti ga na prednju stranicu. Gornja tako ostaje slobodna za ventilatore ako idete na otvorenu "high airflow" verziju. Mi smo u kućište ugradili Gigabyteovu novu X570S Aorus Master ploču, na kojoj se nalazio AMD Ryzen 9 5950X procesor kojeg je hladio DeepCoolov SE-297-XT Black hladnjak kojeg nam je na test poslala Futura IT (recenzija uskoro). Na ploči se još nalazio i G.Skillova Trident Z Royal Gold memorija frekvencije 3.600 MHz.

fractal_define_7_compact_24

Aranžiranje je kabela proteklo relativno jednostavno, sve se može vrlo uredno složiti i privezati, pogotovo sa stražnje strane. Kod priključivanja je EPS konektora lakše skinuti gornji nosač ventilatora jer se otvara više prostora za manevriranje. Unutrašnjost ovoga kućišta može ostati relativno uredna i zrak može bolje strujati.

fractal_define_7_compact_25 fractal_define_7_compact_26

U kućište smo ugradili i Fractalovo ION+ 860P napajanje koje ima flat kabele pa je i organizacija olakšana. Usprkos tome, glavni je kabel s 24-pinskim konektorom nešto deblji pa zauzima nešto više prostora na lijevoj strani. Za kraj smo još ubacili i AMD Radeon RX 6900 XT karticu kako bi "Define 7 Compact" bacili na krajnje muke prilikom testiranja.

fractal_define_7_compact_27

 Ova tvornička konfiguracija nije podešena za visoki protok zraka pa će biti zanimljivo vidjeti koliko se sve zajedno zagrijava nakon torture. Naravno, mi ovo koristimo kao primjer i kao test u ekstremnim uvjetima. Za ovako moćne komponente ipak treba bolji protok zraka. No, zatvorenost ima svojih prednosti, baš kao i stranice opremljene materijalom za upijanje zvuka. Naime, maksimalna zabilježena buka je bila samo 43,1 dB(A) što smo izmjerili s udaljenosti od oko 50 centimetara Meterk MK09 uređajem.

fractal_define_7_compact_temp_1 fractal_define_7_compact_temp_2 fractal_define_7_compact_temp_3

Računalo smo opteretili istovremeno uz pomoć dvije aplikacije - stress test CPU-Z-a i 3DMark Time Spy u petlji. Potrošnja se pri tome kretala oko 500 W kontinuirano. Prema screenovima koje vidimo gore, procesor je u 1h i 38 minuta dugom testu radio na prosječnih 3,87 GHz, a GPU na oko 1,98 GHz. Maksimalna temperatura procesora je iznosila solidnih 83,6°C, te prosječnih 81,8°C uz prosječnu potrošnju od oko 125 W. Čipset se zagrijao do visokih 84°C i tu je svakako preporučljivo osigurati bolji protok zraka, a VRM je išao do solidnih 66°C. Memorijski su se moduli zagrijali do visokih 63°C, a i Force MP600 SSD je radio na visokih 72°C. Za kraj, grafički se procesor zagrijao do 93°C (Hot spot na 114°C). Vidljivo je da ovako moćna konfiguracija treba otvoreniji pristup hlađenju i još više ventilatora, no i ova su se dva ventilatora junački borila i temperature nisu tako strašne. Kućište dakle ima odlične termalne sposobnosti unatoč svojoj ipak zatvorenoj orijentaciji. Kritične točke su čipset i SSD i na to treba paziti i osigurati im više zraka.

fractal_define_7_compact_28

Već smo sve rekli o izgledu, mogućnostima i izvedbi Define 7 kućišta, pa sada to samo možemo ponoviti i za Compact verziju. Istina, ovo je kućište manje, skučenije i ima manje prostora za kabele i diskove, no toga morate biti svjesni prilikom nabavke. Jasno je da nećete ići graditi računalo s najvećim komponentama u kućište koje se zove Compact. Design 7 Compact je iznimno kvalitetno napravljeno i dobro promišljeno kućište koje nudi sasvim dovoljno prostora za gradnju moćnog gaming računala koje može biti orijentirano prema tihom radu, ali isto tako možemo mu osigurati i više zraka promjenom gornje stranice. Kućište ima dovoljno prostora i za veće komponente, pa i veće AIO hladnjake, a ima i odlično riješene mogućnosti aranžiranja kabela s čičak trakama, plastičnim vodilicama i ušicama za plastične vezice. Upravo su ti detalji jake točke Fractal Designeove gradnje, kao i korištenje kvalitetnih materijala. S cijenom u Hrvatskoj od oko 980 kuna i oko 109 € u Njemačkoj nije riječ o cjenovno prihvatljivom kućištu, no to je cijena kvalitete.