FSP PowerBank IMG_3940

FSP već neko vrijeme proizvodi PowerBank-ove, ali ih mi nismo imali prilike isprobati. Testirali smo neke od drugih proizvođača, kada smo konstatirali kako je ova napravica vrlo korisna u današnje vrijeme kada smartphone moramo dopunjavati na dnevnoj bazi, a tablete tek malo rjeđe. Ovaj PowerBank je najveći koji smo do sada imali prilike vidjeti i ima kapacitet kao baterija kakvoga prijenosnika. 10400 mAh je kako sam proizvođač tvrdi dovoljno za čak šest punjenja iPhone-a, ili primjerice gotovo pet punjenja Nexusa 4 koji ima 2100 mAh bateriju. FSP je soj proizvod lijepo upakirao i izložio kupcima na pogled, a zapravo je riječ o poprilično velikom i teškom uređaju plastičnog kućišta u kojemu se nalazi elektronika i velika Samsungova Litij ionska baterija.

IMG_3941

U pakiranju nalazimo tek upute za korištenje i kratak USB to microUSB kabel kojim možemo puniti uređaje, ali i samu bateriju iz drugih uređaja (laptopa ili PC-a). U suprotnom, možemo koristiti bilo kakav AC/DC adapter namijenjen pametnim telefonima ili tabletima, a proizvođač navodi vrijeme punjenja od 5.5 sati. Mi smo s punjačem od 2.0A to uspjeli i u nešto kraćih 5 sati, dok je s 1.4A punjačem potrajalo i preko šest.

IMG_3943 IMG_3944

PowerBank 10400 je zapravo baterija upakirana u plastično kućište koje je s gornje i donje strane grublje obrade, a sivi bok mu je vrlo gladak. Kućište je ergonomski je prilagođeno (zaobljeno) za držanje u ruci, a dimenzije su 130 x 85.6 x 28 mm, uz nemalu masu od 295 grama. Na gornjoj se strani nalazi tipka za paljenje i četiri plave LED-ice koje su indikator napunjenosti. Svaka pri tome indicira 25% kapaciteta. Na bočnoj se strani nalazi i microUSB utor za punjenje baterije. Proizvođač navodi kako je ciklus punjenja baterije >500.

IMG_3945

Točno ispred tipke za paljenje, na prednjoj strani nalaze se i dva USB konektora kojima simultano možemo puniti dva uređaja. Jedan USB utor (USB1), pri tome daje 2.4A struje a drugi (USB2), 1.5A struje. Testirali smo ga puneći različite uređaje i možemo reći kako je vrlo efikasan i kako gubici u strujnom sklopu nisu veliki. Naš smo Nexus 4 sa 2100 mAh baterijom uspjeli napuniti četiri puta do vrha i jednom do oko 60% što je sasvim solidan rezultat. Uz to, sada već u dvomjesečnoj torturi punjenja i pražnjenja nismo primijetili nikakve anomalije u radu, kao ni smanjenje kapaciteta. Uređaj podržava zaštite protiv visoke struje, protiv potpunog pražnjenja, zatim protiv prepunjavanja te zaštitu od kratkog strujnog kruga. Jamstvo na uređaj je jedna godina. Cijena je za sada nepoznata, no FSP je uvijek bio konkurentan pa vjerujemo da će tako biti i sada. Kome je ovaj uređaj prevelik, FSP u svojoj ponudi ima i Runner 7800 model, ali i slabije Walk i ION serije.