Futura IT je odnedavno sva svoja računala počela pakirati u brendirane kutije, pa smo stoga i snimili ovaj video, da vam pokažemo kako izgleda, i kakav je doživljaj kupcu kada dobije svoje računalo. Osjećaj prilikom preuzimanja i unboxinga (ili vađenja iz kutije) je uvijek poseban za svakoga. Pogotovo kada je u kutiji novo i moćno gamersko računalo. Kutija je kao što vidimo dovoljno velika za računalo, svu periferiju te popratne kutije matične ploče i grafičke kartice, a sve će biti i adekvatno zaštićeno.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_1

Za početak ćemo najprije pogledati tehničke specifikacije računala:

 • Procesor: AMD Ryzen 5 3600, 6Core/12Thread, up to 4.2GHz, AM4
 • Matična ploča: MSI B450 GAMING PLUS MAX ATX, 4xDDR4, S.AM4
 • Grafička kartica: Asus STRIX RX5700XT 8GB GAMING
 • Radna memorija: Crucial Balistics Sport 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15
 • Tvrdi disk: Toshiba P300 1TB 7200rpm SATA III
 • SSD: AData SX8200 256 GB PCIe M.2 2280 NVMe
 • Hladnjak procesora: Thermaltake Riing Silent 12 Pro Red
 • Napajanje: Thermaltake Smart 650W, 80+ Bronze
 • Kućište: Thermaltake View 22 TG
 • Dodatno: Ventilatori za kucište Thermaltake Riing 12 RED (3 komada)
 • Periferija: Miš ESL-M4 NAGINATA crni 16.000dpi, Podloga za miša ESL-MP1 KARUTA 90x40cm, Mehanička tipkovnica ESL-K1 KODACHI, Slušalice ESL-HS4 TAIKO crne
 • Cijena: 12.222,22 kuna (za gotovinu 11.000 kuna)

U FuturiIT su vrlo dobro promislili kod kombiniranja ovoga računala pa su potpuno crno View 22 TG kućište uparili s crnom periferijom, a ono crveno u imenu dolazi dakako od osvjetljenja. Unutar kućišta su ventilatori koji svijetle crveno, dok periferija ima RGB rasvjetu koja se naravno može podesiti da svijetli samo crveno. Thermaltakeovo View 22 TG kućište ima zatamnjenju plastičnu prednju stranicu, te također zatamnjenu bočnu stranicu od kaljenog stakla. Cjelokupan izgled je vrlo dobar i taman odmjeren za ovakvo računalo.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_3 FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_4

View 22 TG iz Thermaltakea je mid-tower kućište srednjeg cjenovnog ranga. Donosi dosta zanimljivih karakteristika, a i solidne je kvalitete izrade. Nudi dobre opcije za ugradnju hardvera, a jedino čega treba biti svjestan je da je riječ o kućištu zatvorenog tipa, tj. smanjenih mogućnosti usisa zraka. To može zahvaliti svom dizajnu, koji je dozvolio tek jednu bočnu trake za usis zraka što se u praksi pokazalo kao slabije rješenje za moćnije komponente kojima je potrebna efikasna i snažna zračna struja. Ta je bočna traka filtrirana, ali zrak u kućište ulazi i s donje strane gdje je otvor za skidanje prednje stranice na kojoj nema filtra pa će prašina svejedno ulaziti. Aranžiranje kabela je napravljeno stručno i s unutarnje strane kućišta će opstrukcija zraka biti minimalna. Sa stražnje su strane kabeli također zadovoljavajuće uredno složeni pa će i tvrdi disk biti adekvatno hlađen što je vrlo bitno.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_5

Srce računala čine MSI-eva B450 Gaming Plus Max matična ploča koja je opremljenija verzija B450 Gaming Plus ploče koju smo testirali još 2018. godine. Riječ je o solidno opremljenoj ploči kojoj jedino možemo zamjeriti nešto stariju audio jedinicu. VRM jedinica je pak sasvim adekvatna za ugrađeni procesor koji je Ryzen 5 3600, i podnijet će i overclocking bez većih problema, a njeni su hladnjaci dobro dimenzionirani.

Ryzen 5 3600 je manji brat 3600X modela kojeg smo testirali prošle godine. Baš kao i on, ima 6 fizičkih i 12 logičkih jezgri, a razlikuju se po taktovima i TDP-u. Ovaj slabiji 3600 model ima osnovni takt od 3.6 GHz, a maksimalni boost ide do 4.2 GHz, pri čemu je TDP niskih 65 W. No, baš kao i jači model, ovaj ima otključan množitelj i može ga se tako jednostavno overclockirati.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_6

Da bi se to moglo i hladnjak mora biti odgovarajući, a u Futuri su izabrali veliki Thermaltake Riing Silent 12 Pro Red koji ima jedan ventilator, no i dovoljno veliku površinu da bude sasvim adekvatan, čak i za overclocking. Radna je memorija Crucialova brzine 3.000 MHz i CL15 latencije, a ukupan kapacitet je 16 GB što je i više no dovoljno za ovakvo računalo. Pohrana podataka se vrši na brzi ADATA-in SX8200 SSD kapaciteta 256 GB, te na Toshibin P300 tvrdi disk kapaciteta 1 TB – sasvim dovoljno prostora za igre. Sve ovo je pogonilo solidno Thermaltakeove Smart 650 W napajanje s Bronze certifikatom efikasnosti.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_7

S obzirom na to da ovo kućište dolazi samo s jednim predinstaliranim ventilatorom, stručnjaci iz FutureIT su u njega ugradili još tri Thermaltakeova Riing 12 RED na usis kako bi zračna struja bila čim bolja, čime su jasno porasli i svjetlosni efekti jer sva tri svijetle crveno. S obzirom na ograničeni prostor za usis zraka, ventilatori su primorani raditi na maksimalnom broju okretaja pod opterećenjem čime se jasno povećava i buka. Pod dugotrajnim maksimalnim opterećenjem (CPU-Z Stress test za CPU i 3DMarkov Time Spy u loopu) izmjerena buka s oko 50 centimetara je iznosila 45,5 dB što je dosta čujno, već na granici bučnog. No ipak, ovo smo postigli samo prilikom testiranja, prilikom igranja, buka se kretala između 42 i 43 dB što je ipak podnošljivo.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_8 FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_9

Svjetlost se malo teže probija kroz zatamnjeno bočno staklo, a još teže kroz prednju plastičnu stranicu koja je jako tamna. Ipak, ovakav efekt crvenog svjetla i zatamnjenje stranice je vrlo dobar i sve izgleda vrlo atraktivno. Gameri će svakako uživati u ovome, a i poželjeti računalo držati na stolu kako bi ga svi mogli vidjeti. Ukupan dojam je vrlo dobar, od dobro izbalansiranih komponenata, pa do zadovoljavajuće kvalitete.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_10

Uz dobro računalo ide i dobra periferija, a odlučili su se za eShark koji je ekskluzivniji brand White Sharka, okrenut prema eSports publici. Za početak Kodachi tipkovnica, ona je tenkeyless tipa, tj. nema numerički dio, a prekidači su mehanički i to Otemu Red koji imaju istu silu prekidanja kao i Cherry MX Red od 45 cN, ali su njihova jeftinija varijanta. Osjećaj rada je sličan Cherry MX prekidačima, ali su ovi prekidači samo malo “klimaviji”. Tipkovnica je solidne kvalitete, ima zasebne multimedijalne tipke, bubanj za promjenu glasnoće (što volimo, ali ovaj je mrvicu prejakog otpora), i RGB osvjetljenje koje je tvornički preddefinirano i mijenjamo ga uz pomoć tipaka na tipkovnici. I dok će tipkovnica zadovoljiti veliku većinu korisnika, jedina ozbiljnija zamjerka koju mi imamo je malena enter tipka.

Miš je Naginata i orijentiran je prema FSP igranju, ima rešetkasto tijelo, težine je svega 60 grama, a opremljen je dokazanim gamerskim senzorom Pixart PMW3389 s rezolucijom do 16.000 DPI-a. Glavni su prekidači Omronovi, kotačić je gumiran  i dobro odmjerene sile okretanja, a na lijevom su boku još dvije tipke. Miš je brz i precizan i uvelike podsjeća na Glorious Model O- kojeg smo testirali prošle godine.

FuturaIT_TTPower_PRO_Red_Edition_11

Za miš i tipkovnicu tu je 900 x 400 milimetara velika Karuta podloga koja ima donju površinu na bazi gume koja sprječava klizanje, a gornja je vrlo glatka za brze pokrete mišom. Rubovi su šivani i sve djeluje dovoljno kvalitetno.

Za kraj, tu su i Taiko slušalice koje imaju 53-milimetarske drivere, podršku za 7.1 virtualni surround, odvojivi mikrofon te in-line kontrole. Slušalice su kompatibilne s različitim platformama jer imaju mogućnost spajanja preko jednog 3,5-milimetarskog jacka, preko dva takva putem splittera ili pak preko USB-a koji dolazi na dodatnom produžetku. Zvuk koji reproduciraju je solidan s dobro naglašenim basom, čistim srednjim tonovima i tek malo slabijom reprodukcijom visokih. Konstrukcijski su dobro riješene, a i udobne su za nošenje. Sve u svemu, vrlo dobar izbor za gamere.