Odlazak na velike tehnološke sajmove kao što je Hannoverski CeBIT ima svojih prednosti i mana. S jedne strane umiremo od umora zbog napornog tempa sastanaka i maratonskog šetkanja po divovskim halama, a s druge strane imamo uživo prilike vidjeti prilično egzotičan hardver. U tu egzotičnu grupu se svakako mogu ubrojiti proizvode tvrtke G.SKILL, tajvanskog proizvođača memorijskih modula koji je osobito popularan među azijskim overclockerima i entuzijastima. Kako nas je silno zanimalo da li G.SKILL brand zaista može opravdati svoju reputaciju, nakon malo moljakanja uspjeli smo nabaviti G.SKILL-ov 2-gigabajtni kit DDR2 memorije deklarirane za rad na 1066 MHz.

Prije nego što se bacimo na pregledavanje memorije, recimo nešto i o G.SKILL-u. Tvrtku je davne 1989. godine u Tajvanu osnovala grupica entuzijasta, no tek se 2003. godine uspjela dokazati na tržištu kao proizvođač memorija visokih performansi namijenjenih overclockerima, gejmerima i entuzijastima. G.SKILL brand nije toliko poznat na američkom i europskom tržištu, pa nije čudno što niti kod nas nikad nije bilo moguće nabaviti memorije koje nose oznaku G.SKILL. Osim raznih vrsta radne memorije, G.SKILL također proizvodi i memorijske kartice te USB flash memorije.

G.SKILL F2-8500CL5D-2GBHK

Na test nam je stigao G.SKILL-ov kit koji nosi oznaku F2-8500CL5D-2GBHK. Iza ove kriptične oznake krije se paket od dvije identične pločice memorije od kojih svaka ima kapacitet od jednog gigabajta. Memorija je deklarirana za rad na taktu od 1066 MHz pri naponu od 2.3 do 2.4 volta uz latencije CAS 5-5-5-15 T2. Dakako, ove ćete postavke morati sami podesiti osim ako nemate matičnu ploču baziranu na nForce 680i SLI čipsetu. U tom slučaju će memorija sama proraditi na nazivnim postavkama budući da ima SLI EPP profil. Ako vas zanima podrobnije objašnjenje SLI profila, bacite pogled ovdje.

Za razliku od svih ostalih memorija koje smo do sad imali prilike isprobati, u slučaju G.SKILL-ove memorije možemo govoriti o bundleu koji dolazi uz memoriju. Naime, u kutiji s memorijom isporučena je velika prozirna naljepnica koju je predviđena za ljepljenje na bok kućišta, a tu je i malena metalizirana naljepnica/markica koju možete zaljepiti na masku kućišta. S obzirom na cijenu memorije i tip korisnika koji će je koristiti, ovo je prilično zgodna gesta od strane G.SKILL-a.

Sama memorija izgleda vrlo atraktivno. Memorijski čipovi ugrađeni su na crni PCB, a memorijski modul je dodatno oklopljen debelim plavim hladnjacima s ugraviranim G.SKILL logom. Na modulima se također nalazi naljepnica s deklaracijom na kojoj se jasno vide agresivne postavke predviđene za ovu memoriju. Zadnji, ali ne i najmanje važan detalj je svakako jamstvo. Kao i većina ostalih proizvođača high-end memorija, i G.SKILL na svoje proizvode nudi doživotno jamstvo što se u našim uvjetima pretvara u desetogodišnje jamstvo (prema zakonima EU, maksimalno jamstvo proizvoda je 10 godina). Pogledajmo sada što ova memorija može u radnim uvjetima!