S obzirom da uz memorijski kit dolazi i Turbulence ventilator pakiranje je veće nego što smo inače navikli. Na generičkoj smeđoj kutiji se nalaze sve potrebne informacije o proizvodu, kao i informacije o proizvođaču. Jedino što odskače je plava naljepnica na gornjoj stranici koja sugerira kako je ovaj memorijski kit optimiziran za rad sa Core i7-860/870 procesorima. U ovoj PI seriji, G.Skill ima četiri verzije memorijskih kitova koji rade na 2000MHz. Razlikuju se po latencijama, a najsporiji radi pri CL 9-9-9-24, zatim dolazi CL 8-9-8-24 verzija, pa danas testirana CL 7-9-7-24 i na kraju CL 6-9-6-24. Što se tiče ukupne količine broja kitova na 2000MHz i tu je G.Skill vrlo raznolik – među serijama Ripjaws, Trident, PerfectStorm, PID, TDD i FLS u ponudi su čak 23 različita modela. Najbrži pak memorijski kit u ponudi je iz TDS serije a radi na brzini od 2500MHz i CL9-11-9-28 latencijama.

Nakon otvaranja kutije prvo što vidimo je ventilator i njegov nosač koji sjedi na kartonskom nosaču u sklopu kojega su i dva memorijska modula. Moduli su dodatno zaštićeni u meke antistatičke vrećice. Po vađenju Turbulencea van iz kutije vidimo kako je dizajniran na način da obujmi DIMM utore i zrak upuhuje na memorijske module. Logično je da se memorijski moduli visokih performansi više zagrijavaju pa ne čudi kako se proizvođači sve više odlučuju i za ovakve aktivne hladnjake. G.Skill je svakako pionir na tome polju. Tijelo Turbulence ventilatora je napravljeno od crne savitljive plastike, dok je sivi ukrasni dio napravljen od gume. Ventilator u promjeru broji 6 centimatara, vrti se na 3200 okretaja u minuti (+/- 10%) i pri tome troši oko 2W u što je uključena i potrošnja plave LED-ice. Prema proizvođačevim podacima maksimalni protok zraka iznosi 7.75 CFM, a buka 21.2dB(A). Na matičnu ploču ga spajamo putem tropinskog konektora, a upleteni kabel je dugačak oko 30 centimetara. U pakiranju uz Turbulence Fan i memorijske module dolaze i kratke upute za instalaciju ventilatora.

G.Skill F3-16000CL7D-4GBPIS (službene specifikacije)
Kapacitet Dostupni u 2GB modulima (2 x 2GB kit)
Brzina

2000MHz DDR3 (PC3-16000)

Latencije 7-9-7-24

Radni napon

1.65V

Tip

Non-ECC, Unbuffered, 240-pin

Jamstvo Doživotno
* optimizirani za rad na Intelovim P55 pločama

 

G.Skillova PI serija poznata je po visokim performansama i jednako visokim specifično oblikovanim heatsinkovima. Memorija je deklarirana za rad na brzini od 2000MHz pri relativno stegnutim CL-7-9-7-24 latencijama. Ovakve specifikacije osiguravaju visoke nazivne performanse, koje ćemo provjeriti kasnije u tekstu. Pri naponu od 1.65V memorijski se moduli dosta zagrijavaju (JEDEC standard je 1.5V) pa je G.Skill na njih postavio specifično oblikovane crno obojane aluminijske heatsinke koji su dizajnom prilagođeni radu sa Turbulence ventilatorom. Memorijskih čipova je ukupno šesnaest (po osam sa svake strane), svaki je gustoće 1Gbit (1024Mbit) što nas dovodi do ukupnog kapaciteta od 2GB po modulu (16 x 128MB). Čije je čipove G.Skill ugradio na PCB nismo provjeravali jer su heatsinkovi čvrsto zalijepljeni za njih.

DDR3 se svojom cijenom približio džepu prosječnog kupca i polako ali sigurno postaje mainstream. Svatko tko kupuje novo računalo sigurno više niti ne razmišlja o kupovini matičnih ploča koje podržavaju DDR2. Naglasiti treba da ukoliko kupujete računalo bazirano na LGA1156 procesorima svakako trebate pripaziti da memorijski moduli budu deklarirani za rad na 1.35, 1.5, 1.6 ili 1.65V, a nikako na 1.9V kao kod starijih platformi. Brzi memorijski kitovi niskih latencija u pravilu nisu namijenjeni mainstream tržištu, a ovaj koji danas testiramo je jedan od njih. Ovakve kitove nabavljaju korisnici željni najviših performansi koji iz svojih sistema žele izvući maksimum. 2000MHz brzine nije moguće postići sa defaultnim postavkama u BIOS-u i potreban je ili procesor koji to omogućuje ili overclocking slabijeg.