Prošlo je skoro 6 mjeseci od predstavljanja nVidijinog novog grafičkog čipa G80, a na tržištu su se tek pojavile dvije verzije grafičkih kartica baziranih na navedenom čipu – 8800 GTX kao jača verzija, te 8800 GTS kao nešto slabija verzija. I dok se još čeka odgovor ATI-ja u vidu grafičkog čipa R600, kartice bazirane na nVidijinoj seriji 8 polako, ali sigurno trgaju dio tržišnog kolaća i vraćaju onih 400 milijuna dolara koje je nVidija uložila u razvoj serije 8.

Nova nVidijina arhitektura raspolaže punom kompatibilnošću s DirectX 10 i SM 4.0, čip posjeduje 128 odnosno 96 Stream procesora (u GTS varijanti) koji rade s pixel, vertex i geometry shaderima, tu je također i novi Lumenex Engine koji uz podršku za nove AA modove i FP16 i FP32 render targets omogućava istovremeno korištenje HDR-a i AA algoritama. Tu su još i 10-bitni video izlazi, Quantum Effects koji daje mogućnost ubrzanja fizikalnih efekata na GPU-u te Pure Video HD koji hardverski ubrzava HD video formate (H.264, VC-1, WMV/WMV-HD, MPEG-2 HD). Proizvodni proces za G80 čip je 90-nanometarski.

Gainward BLISS 8800GTS 320MB Golden Sample

Kartica dolazi u dost velikoj kutiji

8800 GTS modeli su zapravo slabija braća 8800 GTX modela. Broj Stream procesora smanjen je na 96, a ista stvar se dogodila s memorijskim sučeljem koje je skresano s 384 na 320 bita. Radni taktovi su samanjeni na 500 MHz za GPU te 1600 MHz za memoriju. Količina video memorije također je skresana sa 768 MB na 640 MB, i baš tu počnje priča sa Gainwardovim modelom. Za razliku od referentne 8800 GTS kartice koja posjeduje 640 MB Gainward se odlučio za 320 MB video memorije. Glavna zamisao je bila pružiti kupcima nešto pristupačniju 8800 GTS karticu. Da bi djelomice anulirali nedostatak 320 MB memorije Gainward je tvornički povisio taktove GPU-a i memorije koji sada iznose 550 MHz za GPU, te 1760 MHz za brzu 1.1 ns GDDR3 memoriju. Naša pretpostavka je da će se nedostatak memorije osjetiti tek pri visokim rezolucijama s uključenim AA i AF algoritimima za poboljšanje kvalitete slike.

Referentni hladnjak ukrašen je crvenom bojom

Što se samog izgleda kartice tiče, nije promijenjeno ništa u odnosu na referentne modele. Dakle kartica je hlađena dual-slot turbinskim hladnjakom koji koristi tehnologiju toplovodnih cijevi čiji je zadatak da toplinu preuzimaju sa GPU-a i odvode je prema aluminijskim rebarcima koja se nalaze pri početku kartice. Turbinski hladnjak se nalazi na kraju kartice i zrak ispuhuje van kućišta, a svoj posao obavlja relativno tiho. Ovo je vrlo dobro rješenje pošto će na temperaturu u kućištu manje utjecati zagrijavanje grafičke kartice. Na hladnjak je postavljen Gainwardov logo,a PCB je standardne zelene boje.

Od igara nažalost ništa

S opremom nismo ostali previše očarani. Zapravo više smo razočarani pošto smatramo da bi uz karticu visoke kategorije trebao doći lijepi paket dodatne opreme. Sa karticom dolaze priručnik i CD s driverima te Cyberlink Power DVD 6 i DVD Solution paket programa: Power to Go, Power Producer, Power Back i Media Show. Uz navedeno tu je i kablovina: TV-out kabel s HDTV podrškom, PCIe (šest pinski) kabel za napajanje te dva DVI-VGA adaptera. Osnovni paket opreme je tu, no ipak smo očekivali nešto malo više ekstra.