gigabyte_aorus_rx5700xt_1 gigabyte_aorus_rx5700xt_2

Gigabyte je krajem prošle godine proširio svoju ponudu RX 5700 XT kartica, s najekskluzivnijim modelom do sada iz obitelji Aorus. Riječ je o najbržoj i najmoćnijoj kartici baziranoj na Navi grafičkom čipu do sada, a namijenjena je svima koji žele beskompromisne performanse, kako po pitanju brzine tako i po pitanju hlađenja. Brzina je postignuta visokim boost taktom od čak 2.010 MHz, a hlađenje velo debelim i masivnom aluminijskim hladnjakom s toplovodnim cijevima i trima ventilatorima. Uz to, kartica je oplemenjena i RGB LED rasvjetom, a ima i dvostruki BIOS – OC i Silent.

gigabyte_aorus_rx5700xt_3

Unatoč činjenici da je ovo top model bundle nije ništa o čemu bi se mogli raspisati, dobit će te jednu naljepnicu s Aorus grbom i to je otprilike to. AMD ima uvijek neke akcije vezane za ključeve novih igara, pa to svakako treba provjeriti prije kupnje. S druge strane, kartica je izvrsno zapakirana i zaštićena u debeloj stiro-pjeni te antistatičkoj vrećici pa oštećenja u transportu ne bi smjelo biti. Ono što Gigabyte nudi, a malo je posebnije, je registracija kupljenog proizvoda na njihovim stranicama čime kupac ostvaruje pravo na 4-godišnje jamstvo.

gigabyte_aorus_rx5700xt_4

U rujnu smo prošle godine testirali tada najjaču Gigabyteovu RX 5700 XT karticu, model Gaming OC. Ta nam je kartica sada stalni član postave laba i koristimo ju vrlo često u različitim testiranjima. Nismo ni u jednom trenutku pomislili da joj fali performansi i da joj treba bolje hlađenje, no Gigabyte ne dijeli naše mišljenje. Tako su u studenom najavili i predstavili ovu “mrcinu” koja je deblja, viša, duža pa i teža od Gaming OC.

Kartica je dugačka 290, široka 123 i visoka 58 milimetara, pri čemu je Gaming OC dimenzija 279,5 x 114,35 x 49.55 pa je jasno odmah koliko je Aorus masivnija. I premda obje imaju hladnjake koji se zovu Windforce, na Aorusici je on puno deblji, pa u kombinaciji s plastičnim pokrovim i ventilatorima zauzima čak tri slota na matičnoj ploči. Povećanje je hlandjaka rezultiralo i povećanjem mase. Dok je Gaming OC vagnula 928 grama, vaga se kod Aorusice zaustavila na 1.170 grama.

gigabyte_aorus_rx5700xt_5

Težini doprinosi i glomaznija stražnja ploča koja služi za učvršćenje konstrukcije i kao pasivni aluminijski hladnjak. Ploča je malo izbočenija nego na Gaming OC kartici pa tako gotovo pa dotiče glomaznije hladnjake za procesore poput Noctuinog D15, ali i U12A. Ispod haube se kao i kod Gaming OC kartice nalazi Navi grafički procesor koji se jasno nalazi i u referentnom modelu. Proizvodi ga TSMC-a u 7 nanometarskom LLP proizvodnom procesu, ima površinu od 251 milimetar kvadratni, i 10.3 milijardi tranzistora. Procesor ima 40 compute jedinica, u kojima je 2.560 shadera (stream procesora), 64 ROP-ova i 256 teksturnih jedinica.

Osnovni takt na Aorus kartici je tvornički overclockiran te iznosi  1.770 MHz, game takt je 1.905 MHz a boost ide do visokih 2.010 MHz. Samo kao podsjetnik, referentni AMD modeli rade na 1.605/1.755/1.905 MHz pri čemu je prosjek najčešće onaj srednji, Game, takt. Mi smo pregledom GPUZ loga utvrdili da je prosječni takt 1.994 MHz preko svih naslova koje smo testirali. Odličan rezultat i pokazatelj koliko Navi može dati s moćnijim hlađenjem. Memorija ima istu konfiguraciju i brzinu kao i na Gaming OC kartici – 8 GB GDDR6 brzine 1.750 MHz, tj. 14 Gbps.

gigabyte_aorus_rx5700xt_6 gigabyte_aorus_rx5700xt_7

Debljina se hladnjaka najbolje vidi na donjoj i gornjoj strani kartice gdje vidimo da je sam PCB dugačak 230 milimetara, a ostatak kartice čini masivni nastavak aluminijskog hladnjaka kroz kojeg prolazi šest debelih toplovodnih cijevi koje se sve grupiraju na grafičkom procesoru, pa svoj put nastavljaju prema kraju hladnjaka. Hladnjak bi još jedino bio bolji da su limovi i spojevi s toplovodnim cijevima lemljeni, što je znatno učinkovitije od obilnih spojeva. Memorijski čipovi su pokriveni metalnom pločom na koju se naslanja glavni hladnjak i s nje preuzima toplinu.

Na hladnjaku se nalaze tri ventilatora promjera 80 milimetara, koji podržavaju 3D Active Fan tehnologiju. Drugim riječima, u stanju mirovanja su dok GPU ne postigne temperaturu od oko 55°C (57°C hot spot), nakon čega se u normalnom radu vrte na maksimalnih 1.800 okretaja u minuti pri čemu generiraju buku od oko 38 dB što je sasvim u granicama normale.

gigabyte_aorus_rx5700xt_8 gigabyte_aorus_rx5700xt_11

S fotografije iznad je zorno vidljivo koliko je Aorus veća od Gaming OC koja sama po sebi nije ni malena ni lagana kartica. Za Aorus će te morati rezervirati gotovo tri slota u kućištu, tj. na matičnoj ploči, a i opterećenje na PCIe slot će biti znatno. Srećom pa moderne ploče dolaze s pojačanjima, a u ovom slučaju bi dobro došao i dodatan nosač. kartica je opremljena i s RGB LED osvjetljenjem i to dvije trake mliječne plastike koje se nalaze ispod i iznad ventilatora, te Aorus natpisa na vrhu. Na vrhu se ujedno nalazi i Fan Stop osvjetljenje koje je uključeno kada su ventilatori u mirovanju. Kartica ima prekidač za izbor BIOS-a. Tvornički je odabran OC u kojem smo i testirali, a korisnik može uključiti i Silent koji po nama na ovakvoj kartici baš i nema smisla. Čemu ju usporavati, a nije ni naročito bučna?

gigabyte_aorus_rx5700xt_9

Kartica ima dva dodatna 8-pinska konektora za napajanje, pa ukupno može “povući” do 375 W snage, dok je TDP jasno puno niži. Ekstra snaga će odlično doći kod ekstremnog overclockinga. Na kartici se nalazi čak šest pozlaćenih video izlaza – tri su Display Porta 1.4  i tri HDMI-a 2.0. Display engine donosi podršku za Freesync 2, HDR, HDMI 2.0b i DisplayPort 1.4 HDR. Podržava i novu Display Stream Compression 1.2a tehnologiju, te podržava 4K 240 Hz, 4K 120 Hz i 8K HDR 60 Hz izlaze i to preko jednog kabela. Novi je multimedijski mehanizam osposobljen za neometani streaming – podržava H.264 4K150/8K30 dekodiranje i 4K90 kodiranje (twitch), zatim H.265 4K60 dekodiranje i 4K90 kodiranje, te VP9 4K60 (Youtube) dekodiranje. Podrške za CrossFire nema.