gigabyte_z270x_g8_7

Ispod Bitspowerovog G-Chill hladnjaka se nalazi 8 + 2 fazna VRM jedinica s digitalnim napojnim kontrolerom. Gigabyte se kao i uvijek hvali Ultra Durable dizajnom što uključuje kvalitetne Black Solid 10K kondenzatore, 2oz Copper PCB, pozlaćene kontakte na CPU socketu, Anti-sulfur (sumpor) slojem koji štiti SMD otpornike, metalnom zaštitom za memorijske slotove (između kojih je i LED osvjetljenje), metalnim zaštitama za sve dugačke PCIe slotove koji imaju i dvostruke zalemljene nosače za veću čvrstoću itd. Oko socketa ima dovoljno mjesta za hladnjake, a neki, kao naša Noctua D15 bi mogli imati problema s vanjskim ventilatorom koji neće sjedati dovoljno duboko zbog masivnog VRM hladnjaka. To pak zna dovesti do problema s plićim kućištima.

gigabyte_z270x_g8_8

Ispred pojačanih memorijskih utora s dvije kopče (danas većina ploča dolazi samo s jednom kopčom), nalaze se Power, OC i ECO, Reset i CMOS tipke, dva interna USB 3.0 konektora (čipset + Realtekov kontroler), 24-pinski ATX konektor i  Accent LED pločica koju je moguće zamijeniti, a koju ćemo nešto kasnije moći vidjeti u akciji. Tu su u PCB integrirani i Turbo te XMP osvijetljeni znakovi, a iznad DIMM utora su i mjerne točke napona – VCCIO, VAXG, VDIMM, DDRVTT, PCHIO, VSA, VPP_25V i VCORE. Između USB konektora i onih za ventilatore se našao i jedan jumper za vanjski temperaturni senzor.

gigabyte_z270x_g8_9

Audio jedinica je vrlo moćna, a kako sam proizvođač tvrdi riječ je o Discrete Card Level rješenju koje je smješteno onboard. U srcu svega su Creative Sound Core3D quad-core audio procesor (120 dB+) i Burr-Brownov 127 dB DAC (front audio). Kao podrška sa “čistom strujom” tu su WIMA film tranzistori i Nichiconovi elektroliti. Kao šećer na kraju tu su dva nadogradiva operacijska pojačala – jedno za svaki kanal.

Mrežna je povezivost također na nivou s dva gigabit LAN kontrolera. Killer Ethernet E2500 i Intel I219V kontroleri se brinu za kvalitetnu vezu, a Killer softver prioritizira aplikacije i najpopularnije web stranice. Uz žičane mreže, tu je i bežična Killer Wireless-AC 1535 s podrškom za Bluetooth 4.1. WiFi je po 802.11ac standardu s podrškom za dual band – 2.4/5 GHz.

Četiri su PCEe konektora pune dužine – prvi je x16 a drugi x8 (ako su oba popunjena onda brzina pada na x8 za oba). Treći PCIe je x4 i ako je i on popunjen onda brzina drugom pada na x4. Četvrti PCIe je također x4. Uz to tu su još i dva PCIe x1 slota. Multi GPU podrška je 2-way SLI i 3-way CrossFire.

Između zadnja dva PCIe x4 slota su svoje mjesto našla i dva BIOS (UEFI) čipa, a na ovom dijelu ploče su i dva ITE-ova kontrolera – Super I/O IT8686E i IT8951E (USB BIOS recovery). Između PCIe x8 i x4 je svoje mjesto pronašao M.2 Socket (SATA & PCIe x4) s podrškom za uređaje dužine do 80 mm, dok je drugi M.2 Socket 3 (SATA & PCIe x4) konektor iznad prvog PCIe x16 utora. Oba podržavaju brzine do 32 Gbps, a ako su oba u upotrebi tada im brzina pada na x2, a ujedno dijele propusnost i sa U.2 utorima. Standardna je podrška za RAID polja, ali i Optane tehnologiju uz Kaby Lake procesore.

gigabyte_z270x_g8_10

Na donjoj se strani ploče nalazi uobičajeni set konektora – Front Audio, LED Demo, dva prekidača za Audio Gain (Line Out na prednjem panelu, i konektor za slušalice na stražnjem), dva RGB strip konektora, TPM, 2x Front USB 2.0, LED dijagnostika, prekidač za izbor BIOS čipa, prekidač za single ili dual BIOS rad, tri konektora za sistemske ventilatore, Front Panel konektor, CRL CMOS jumper i jumper za temperaturni senzor. Z270 PCH je pokriven masivnim aluminijskim hladnjakom

gigabyte_z270x_g8_13 gigabyte_z270x_g8_14

Stražnji je I/O panel uobičajenog rasporeda s dva DAC-UP2 žuta USB konektora, WiFi karticom i pozlaćenim Display Port i HDMI konektorima. Ova ploča je puna opcija za proširenja – dva su U.2 porta, četiri klasična SATA porta i još dva SATA Express porta. Sve je kontrolirano od strane čipseta, a samo su dva SATA konektora 6 i 7 kontrolirani od strane ASM1061 čipa.

Konektori stražnjeg I/O panela:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
  • 2 x MMCX antenska konektora (2T2R)
  • 1 x HDMI port
  • 1 x DisplayPort
  • 1 x Thunderbolt 3 konektor (USB Type-C port, USB 3.1 Gen 2 podrška
  • 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A port (crveni)
  • 5 x USB 3.1 Gen 1 portova
  • 2 x RJ-45 porta
  • 1 x optički S/PDIF Out konektor
  • 5 x audio jackova (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out, Headphone)

gigabyte_z270x_g8_15 gigabyte_z270x_g8_16

gigabyte_z270x_g8_17 gigabyte_z270x_g8_18

UEFI sučelje je osvježeno, “umiveno”, a intuitivno je i radi vrlo glatko. Osnovno sučelje je naprednije, s mogućnošću uključivanja i onoga jednostavnijega – Easy Mode. Sučelje nudi mnoštvo tweaking opcija i onih za overclocking a malo je sada drugačije posloženo pa je neke stvari potrebno potražiti na drugim mjestima. No, sve što treba je ipak tu i UEFI zaslužuje visoku ocjenu.

 gigabyte_z270x_g8_21 gigabyte_z270x_g8_22

Killer softver za mrežu nudi prioritiziranje aplikacija, njihovo blokiranje ali i dodjeljivanje download i upload brzina. SoundBlaster Pro Studio nudi uobičajeni set podešenja, a i oni malo zahtjevniji će doći na svoje s nekim od naprednijih opcija.

gigabyte_z270x_g8_23

App Center je centralna aplikacija iz koje pokrećemo niz manjih, nekih novih a nekih do sada već dobro poznatih. Čitava stvar funkcionira solidno, premda se pojedine aplikacije otvaraju malo sporije.

gigabyte_z270x_g8_24

gigabyte_z270x_g8_25 gigabyte_z270x_g8_26

Easy Tune je dobro poznat od ranije, a funkcionira sasvim solidno i u ovome novijem ruhu.

gigabyte_z270x_g8_27

Na ploči se nalaze LED-ice koje mogu prikazati 16.8 milijuna nijansi a podijeljene su u šest zona koje mogu raditi zajedno ili odvojeno. Osam je programabilnih sekcija i osam je različitih efekata osvjetljenja, uz zasebni napredni mod gdje korisnik sam definira osvjetljenje, efekte itd. Uz to, ploča ima i dva RGBW konektora za LED trake. Jedna od zona je i tzv. Accent LED koja je prozirna pločica s posebnim dizajnom smještena na desni gornji bok. Moguće ju je zamijeniti drugom te tako dobiti drugi efekt. Povremeno smo naletjeli na probleme u komunikaciji softver i kontroler za osvjetljenje pri čemu bi potonji očito prestao primati naredbe prvoga, sve dok ne bi resetirali računalo.