Pakiranje i bundle

Sniper 2 dolazi u ogromnoj kutiji blijedo zelene boje s vojničkim motivima, slična onoj koju smo imali prilike vidjeti kod G1.Assasin ploče koja je ujedno bila i predstavnica Gigabyteove G1 serije matičnih ploča namijenjenih prvenstveno za igračem, i sve koji se tako osjećaju. Između ostalih na ploči se ističu dva logotipa koja ujedno i najbolje opisuju mogućnosti ovih ploča. Radi se o X-Fi i Killer E2100 logoima koji daju do znanja kako se ne radi o generičkim komponentama zaduženim za zvučni, odnosno mrežni podsustav. Od ostalih zanimljivosti za spomenuti tu je i naznaka kako ploča podržava nadolazeće Intelove 22nm procesore pa i posljednji PCI-E 3.0 standard. Na stražnjoj strani kutije se nalazi mnoštvo fotografija ploča kojom su slikovito opisane nege od njezinih karakteristika. Da ne duljimo (s obzirom da ćemo ih obraditi detaljnije kasnije u tekstu), prijeđimo na opremu koja dolazi u paketu.

Iz gore navedene fotografije, imamo prilike vidjeti kako je bundle iznimno bogat, što je ruku na srce i očekivano od ploče iz tog cjenovnog ranga. Dakle tu je korisnički priručnik, upute za instalaciju ploče, knjižica s uputstvima vezana za Intelovu Smart Response tehnologiju, obostrani G1 Killer poster s pripadajućim naljepnicama, medij s driverima i (pretežito) Gigabyteovim softverom, četiri SATA kabela crne boje (od čega su dva s „L“ konektorom), I/O limić crne boje ukrašen G1.Killer logotipom, SLI bridge crne boje i naposljetku 5.25“ modul.

Riječ je o "5.25" Front Panel Access Control Panel" modulu kojeg smo imali prilike vidjeti na G1.Assassin ploči – dodatak koji se montira u slobodni 5.25" utor u kućištu a na sebi ima Quick Boost tipku (koja ima vrlo sličnu funkciju Turbo tipke na starim računalima :)), jedan eSATA/USB2.0 i dva USB3.0 utora. Kako bi ga upogonili, potrebno je spojiti nekoliko kabela – Quick Boost kabel na OC_BUTTON_F header, USB3.0/2.0 kabel na F_USB30 header i naponski eSATA/USB2.0 kabel na odgovarajuće F_USB1/2/3 headere. Uz to što njegovim spajanjem dobivate neminovnu šumu kabela u kućištu, Quick Boost tipka (iliti Gigabyte OC Button) će znati cijeniti svi koji žele doći do većih frekvencija procesora na brz i jednostavan način. Iako vam na prvi pogled OC Boost možda izgleda kao beskorisna opcija, stvarnost je ipak drugačija. Naime pritiskom tipke dobivate povećanje množitelja procesora za sedam viši u odnosu na defaultnu frekvenciju. I sami smo ju isprobali prilikom testiranja ploče i možemo reći kako se radi o vrlo korisnoj, i ono najbitnije – stabilnom varijantom za brzi overclock procesora. Dok je procesor na defaultu OC Boost tipka će svijetliti zelenom bojom, a nakon aktiviranja, ona će svijetliti crvenom bojom.

Layout

Gigabyte se i dalje drži svoje formule kad su u pitanju boje ploča iz G1 serije. Radi se o mat-crnom PCB-u u kombinaciji sa crno-zelenim elementima. Jedino što se ističe od ostatka su dva bijela SATA porta i metak :) koji viri iz "šaržera". Hlađenje je ostalo slično onom kod Assassin X58 modela uz sitnije korekcije. Prostor oko socketa je čist i lako dostupan, a odabir hladnjaka ne bi trebao biti problem budući da se ne radi o visokim heatsinkovima. Po pitanju layouta ostatka ploče, nemamo nekih većih zamjerki, sve potrebno je tu, i korektno pozicionirano. Također treba napomenuti kako se ovoga puta radi o E-ATX matičnoj ploči koja stane u više-manje svako midi-tower kućište, za razliku od ranije testirane XL-ATX G1.Assassin koja je zahtijevala big-tower kućište s devet PCI utora kako bi stala. Sam dizajn i izgled ploče je diskutabilna stavka, no jedno je sigurno – ili će vam se svidjeti, ili neće.

*fotografije prednje i stražnje strane ploče; sa i bez hlađenja na sebi (2.5MB)

Specifikacije Gigabyte G1.Sniper 2 matične ploče
Podržani procesori Intel Core i7, Intel Core i5, Intel Core i3 serije procesora u LGA1155 pakiranju
Čipset

Intel Z68 Express čipset

Memorija

4x DDR3 DIMM slota;
Podrška za do 32GB sistemske memorije;
Podrška za memorijske module brzine 2133/1866/1600/1333/1066 MHz;
Podrška za Intel X.M.P.

Grafika Integrirana u procesoru;

1x HDMI port
Utori za proširenja

2x PCIe 2.0 x16;
2x PCIe x1;
2x PCI

Multi-GPU podrška

Podrška za Nvidia SLI i AMD CrossFireX

Pohrana podataka

Marvell 88SE9172:
2x SATA 6Gb/s konektora

Intel Z68:
2x SATA 6Gb/s konektora
3x SATA 3Gb/s konektora
1x eSATA 3Gb/s konektor

LAN

1x Bigfoot Killer E2100 chip (10/100/1000Mbit)

Audio 1x Creative CA20K2 chip
IEEE 1394 Nema
USB 14x USB 2.0 portova;
4x USB 3.0 porta
Interni konektori 1x 24-pin ATX konektor
1x 8-pin EPS konektor
4x SATA 6Gb/s konektora
3x SATA 3Gb/s konektora
1x CPU fan header
4x system fan headera
1x front panel header
1x front panel audio header
1x S/PDIF Out header
3x USB 2.0/1.1 headera
1x USB 3.0/2.0 header
1x serial port header
1x Trusted Platform Module (TPM) header
1x CCMOS jumper
BIOS 2x 32 Mbit flash (Award BIOS)
Format 305mm*264mm (ATX)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

S lijeve strane ploče prvo što uočavamo je hlađenje regulacije napona i vojsku zavojnica u blizini socketa. Tu su dva 4-pinska naponska konektora za ventilatore, te jedan 8-pinski EPS za dodatno napajanje procesora, inače dolazi s kapicom na sebi, što znači da ploča uredno radi i sa 4-pinskim konektorom. Uz navedene, ovdje možemo vidjeti i nekoliko kontrolera (USB3.0, HDMI…) kao i backpanel konektore ploče koje ćemo spomenuti nešto kasnije u tekstu. Vjerojatno vam u oči upada i naljepnica na prvoj "kućici" koja nam govori kako ploča dolazi s podrškom za Lucid Virtu, odnosno s video izlazom na sebi i podrškom za istovremeno korištenje integriranog iGPU-a u procesoru s dediciranom grafičkom karticom. Na desnom kraju se između ostalog jasno ističe i mrežna komponenta ploče.