Gigabyte GA-Z97X-UD5H Black Edition test

Datum objave 20.04.2015 - Danijel Pavlović

GA-Z97X-UD5H Black Edition - prvi dio

Pakiranje i bundle

gigabyte_z97x_ud5h_bk_1 gigabyte_z97x_ud5h_bk_2

Za razliku od dosadašnjeg (šarenijeg) dizajna svojih pakiranja, UD5H-BK dolazi u kutiji crne boje čijom prednjom stranom dominira veliki Ultra Durable Black Edition natpis. U gornjem desnom kutu Gigabyte ističe kako je matična ploča u pitanju prošla 168-satnu torturu nakon proizvodnje. Prednja stranica kutije se otvara čime možemo vidjeti i samu matičnu ploču kroz mali prozorčić (nije baš neki prizor obzirom da je ploča u antistatičkoj vrećici :)). Kao i obično, sa stražnje strane su navedene detaljne specifikacije, a prikazana je i informativna fotografija ploče i njenog backpanela. Otvaranjem kutije dobijamo pristup zaštićenoj matičnoj ploči ispod koje se nalazi sam bundle.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_3 gigabyte_z97x_ud5h_bk_4

UD5H-BK dolazi s višejezičnim priručnikom, instalacijskim uputama, DVD medijem s driverima i popratnim softverom te fleksibilnim 2-Way SLI mostom crne boje. Ono što dosada nismo vidjeli u bundleu matičnih ploča jesu sleevani SATA kabeli (4 komada). Gigabyte je otišao korak naprijed po pitanju detalja tako da je inače crne SATA kabele upakirao u bužir crne boje. Tu je i I/O limić također crne boje čija je pozadina zaštićena spužvom (ovo s druge strane nije nešto novo obzirom da to Asus prakticira godinama). Za kraj tu su i dvije naljepnice za kućište, Black Edition certifikat na kojem je navedeno mjesto testiranja ploče, te mala VIP kartica s navedenim URL-om gdje možemo registrirati svoju ploču čime dobivamo neke pogodnosti kao što je produženo jamstvo. Sve u svemu i više nego solidna oprema, tako da s te strane nemamo nikakvih zamjerki. Nešto o Black Edition seriji matičnih ploča

gigabyte_z97x_ud5h_bk_20

Gigabyte trenutno ima četiri tvornice od čega su dvije na Tajvanu i dvije u Kini. Black Edition serija matičnih ploča se rađa u Nan-Ping tvornici na Tajvanu koja ima kapacitet za proizvodnju od oko 250 000 matičnih ploča, 50 000 grafičkih kartica i 5 000 serverskih matičnih ploča mjesečno. Svakako impresivne brojke, obzirom da u njoj radi oko 1000 zaposlenika. Dosad smo dvaput imali priliku obići Gigabyteove tvornice, a nešto detaljnije o tome možete pročitati na našim stranicama. O čemu se konkretno ovdje radi? Na samom kraju prije slanja matičnih ploča na pakiranje i slanje krajnjim distributerima u prodaju, na istom katu gdje se odvija lemljenje SMT komponenti na PCB-ove ploča, nalazi se posebno postrojenje pod nazivom Black Edition Testing Facility koje tjedno obrađuje testiranje 3000 matičnih ploča. Testiranje obuhvaća sedmodnevnu (168 sati) torturu u vidu 3Dmark benchanja i bitcoin rudarenja. Ukoliko matična ploča prođe testiranje bez problema, takav primjerak dobiva Black Edition certifikat. Gigabyte trenutno u ponudi ima tri matične ploče iz Black Edition postave - Z97X-UD3H-BK, Z97X-UD5H-BK i Z97X-Gaming G1-WiFi-BK, a s vremenom će se ta lista proširivati novim modelima.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_5

Uz sve ovo Gigabyte nudi još jednu pogodnost vlasnicima Black Edition matičnih ploča – „Take One, Get 2“. Radi se o petogodišnjem jamstvu i trogodišnjem besplatnom upgradeu matične ploče. Naime, nakon što registrira svoju ploču (najkasnije 4 tjedna nakon dana kupovine), vlasnik ima mogućnost, unutar tri godine, zamijeniti postojeću za noviji (ili jači) model (iz recimo serije 10 ili 11). Ukoliko se radi o ekvivalentnom modelu, nadoplata neće biti potrebna, no ukoliko se radi upgrade na jači model (recimo prijelaz sa UD3H na UD5H seriju), potrebno je nadoplatiti razliku cijene. Isto tako je bitno spomenuti da je moguće zadržati samo jednu ploču kod ovakve zamjene. Odnosno prvo morate poslati ploču u Gigabyte kako biste kasnije dobili zamjensku. U slučaju da ne želite biti bez računala dok čekate drugu ploču, novu unaprijed možete dobiti samo ako uplatite njenu punu cijenu, a nakon što zaprime vašu staru novac će vam biti vraćen natrag. To je jedan od načina s kojim se Gigabyte zaštitio od prljavih igara, što je po nama sasvim korektno, obzirom da kako god se okrene, vi ste na dobitku. Isto tako treba istaknuti da upgrade vrijedi za cijeli svijet, a ne samo za Aziju ili Ameriku. Sve u svemu ovo je odlična stvar, koju smo još davno mogli vidjeti kod EVGA-e, koji to nude, nažalost, samo u Americi. Nadamo se da će više proizvođača slijediti ovakvu praksu. Kako bi čitavu priču oko svoje nove serije matičnih ploča dodatno začinili, Gigabyte je svim novopečenim vlasnicima omogućio sudjelovanje u nagradnom izvlačenju. Od početka ove promotivne akcije proteklo je dva izvlačenja, a preostala su još dva. U svakom od izvlačenja natjecatelj može osvojiti vrijedne nagrade kao što su procesor, memorija, diskovi ili monitor. Isto tako kod trećeg izvlačenja, sretnik je u mogućnosti osvojiti besplatnu kartu za Computex 2015 te obilazak Gigabyteove tvornice, kao i trodnevno noćenje. I na kraju ovog dijela o "crnim" pločama, ovdje možete pogledati i video uradak OverclockingTV ekipe koja je dokumentirala čitav proces proizvodnje i testiranja Gigabyteovih Black Edition matičnih ploča. Uživajte i ne zaboravite okrenuti sljedeću stranicu nakon videa! :)  

GA-Z97X-UD5H Black Edition - drugi dio

Layout

gigabyte_z97x_ud5h_bk_6 gigabyte_z97x_ud5h_bk_7

Za razliku od generalnog trenda kiča i neukusa koji vlada u zadnje vrijeme, Gigabyte je išao na umjereniju kombinacija boja s ovim modelom/serijom. UD5H dolazi sa mat crnim PCB-om, standardnih ATX dimenzija. Na prvi pogled uočavamo uredan raspored komponenti unatoč nemalom broju konekcija i dodataka. Sjevernim dijelom ploče dominira rashladni sustav na regulaciji napona, a prostor oko socketa je generalno čist i pristupačan što znači da ne bi trebalo biti problema oko instalacije hladnjaka, osim ako imaju specifičan način montaže. Naš TRUE120 sa Venomous BTK-om i Noctua sa svojim SecuFirm2 sustavom nisu imali problema s okolnim zavojnicama i kondenzatorima. Gornji lijevi dio ploče nije naročito interesantan, izuzev kontrolera koji se nalaze iza I/O panela. Radi se o dva kontrolera - ASMedia ASM1442K te NXP PTN3360DBS koji upravljaju video izlazima na ploči, te Renesasov uPD720210 USB3.0 hub koji se nalazi nešto niže od procesorskog socketa a za sobom donosi dodatna četiri USB 3.0 porta. Inače nismo ljubitelji Renesasovih kontrolera budući da su znaju biti mušičavi po pitanju svojih drivera, odnosno komunikacije s uređajima spojenih na njih. Na svu sreću USB3.0 utora ne manjka zahvaljujući Intelovom Z97 čipsetu. Na kraju tu je i dobro pozicionirani 8-pinski EPS konektor koji se nalazi uz heatpipe koji spaja aluminijske heatsinkove na regulaciji napona.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_9 gigabyte_z97x_ud5h_bk_14

S desne se strane nalaze četiri memorijska utora adekvatno označena u crnoj i sivoj boji. UD5H dolazi sa službenom podrškom za 1600 MHz non-ECC module, no preko XMP-a su podržane i memorije brzina preko 2400 MHz, te overclockingom do 3200 MHz. Maksimalno podržani kapacitet iznosi 32 GB, odnosno četiri 8 GB modula po svakom utoru. Ukoliko koristite dva modula, potrebno ih je instalirati u 2 i 4 (odnosno DIMM_1 i DIMM_3) utore kako bi memorijski kontroler radio u dvokanalnom načinu rada. Za razliku od Asusa, Gigabyte se i dalje drži obostranih DIMM kopči na svojim pločama. Unatoč tome, DIMM-ovi i prvi PCIe utor su dovoljno udaljeni tako da je moguća (re)instalacija modula dok je (duža) kartica već instalirana. Desni dio ploče je nakrcan kojekakvim điđama, pa ćemo ih i nabrojiti. Tu su dva 4-pinska PWM fan headera za procesor, dvije male tipke namijenjene za pražnjenje CMOS-a te za reset računala; odmah ispod njih se nalazi veća crvena (osvjetljena) tipka za paljenje istog, što svakako dobro dođe za sve koji imaju ploču izvan kućišta. Pored njega se nalaze i dva prekidača – prvi služi za fizičko prebacivanje sa glavnog na sekundarni (i obrnuto) BIOS, dok drugi služi za premošćivanje i korištenje samo jednog BIOS-a ukoliko to želite (dobro dođe kod overclockinga, budući da se ploča nešto brže pali). U njihovoj neposrednoj blizini se nalaze izvedene naponske mjerne točke za procesor, memoriju, integriranu grafiku i za ostale bitne stvari vezane za naponski sektor u procesoru. Definitivno korisna stvar, iako bismo više voljeli da je to izvedeno preko headera i žica na koje spajamo sonde, no sad bi mi trista :). Poglavlje sjevernog dijela ploče završavamo sa 24-pinskim ATX naponskim konektorom, dvoznamenkastim debug displayom te USB3.0 headerom (koji je spojen direktno na PCH). Regulacija napona

gigabyte_z97x_ud5h_bk_21

Po pitanju naponske strane ploče, UD5H je pošteno potkovana. Dolazi sa već uobičajenim Gigabyteovim „2oz copper PCB-om“ i 15-mikronski poznaćenim pinovima u socketu. Već na prvi pogled vidimo da ništa ne odudara od crne boje na PCB-u, što znači da nema ni standardnih aluminijskih 5K kondenzatora. Kako bi poboljšao trajnost ploče, Gigabyte je na UD5H koristio ultra-low ESR crne elektrolitske kondenzatore poznatog proizvođača Nippon Chemi-Con koji su deklarirani na 10 000 radnih sati pri 105°C (isti onakvi kakve Asus koristio samo u svojoj ROG seriji ploča). Po pitanju napajanja procesora, u pitanju je 12-ero fazna regulacija napona koju kontrolira digitalni VRD12.5 PWM kontroler - International Rectifiers 3598 i 3570A. Iako nemamo fotografiju ploče bez hlađenja, navest ćemo da ploča koristi 40-amperske IR3553 PowIRstage driver/MOSFET-e. Napajanje za memoriju je izvedeno nešto skromnije u vidu dvofazne regulacije napona – dvije 1R2 zavojnice te IR3570A PWM kontroler. Sve u svemu i više nego dovoljno čak i za napajanje najjačih Haswell procesora. Ovakav „overkill“ s komponentama s druge strane osigurava veću stabilnost i hladniji rad elektroničkih komponenti što u konačnici (barem u teoriji) osigurava njihov duži vijek trajanja. Prijeđimo na naše rezultate testiranja kako se ovakav setup pokazao u stvarnosti.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_22

Kako bi rezultati bili što konkretniji, odlučili smo overclockirati procesor na 4400 MHz uz nešto viši napon od 1.25 V. Trenutno stanje napona smo mjerili na dva načina – softverski (CPU-Z) i pomoću digitalnom multimetra. Iako smo očekivali mješovite rezultate, te se bojali da ploča neće previše dići napon na najvišoj razini LLC-a, stvarnost se pokazala nešto drugačijom. Naime na postavljenih 1.25 V, CPU-Z/EasyTune su pokazivali upravo postavljene vrijednosti u BIOS-u, neovisno o razini LLC-a, dok su stvarne brojke, mjerene direktno na izvučenim mjernim točkama bile u najmanju ruku čudne. Idle je varirao između 1.252 V I 1.253 V, dok je load stajao praktički zakucan na 1.266 V. Očigledno je kako ekipa zadužena za BIOS development treba još malo poraditi na poliranju BIOS-a budući da se napon nije mijenjao neovisno što postavili u postavkama. Ploča je „zapela“ na jednom profilu koji napone drži zakucane na mjestu. S jedne strane je ovo pozitivno, no s druge se strane vidi da ipak nešto ne štima. Bilo kako bilo, ploča je zapela za dosta dobar profil (vjerojatno negdje između High i Extreme), tako da su naponi bili stabilni čak i na nemalih 4.4 GHz. Kasnije smo probali spuštati napon na 1.2 V i dizati ga na 1.3 V, no situacija s LLC-om je bila praktično identična. Hlađenje

gigabyte_z97x_ud5h_bk_8

Hlađenje ploče je izvedeno odlično, te na njega nemamo nikakvih zamjerki izuzev eventualno nešto većih gabarita što bi moglo smetati nižim hladnjacima, iako mi nismo imali takvih problema s nekoliko isprobanih modela. Estetski umjerenog i neprenapadnog dizajna, prvi veći blok se prostire uz stražnji dio I/O panela, a povezan je jednim bakrenim heatpipeom s drugim koji naliježe na ostatak regulacije napona. I sam Gigabyte tvrdi kako je ovakav rashladni sustav blagi overkill budući da se radi o komponentama koji se iznimno malo zagrijavaju, što ćete vidjeti i u rezultatima naših mjerenja. Na čipsetu iliti PCH-u se nalazi manji rebrasti aluminijski blok koji je, kao i ostatak sustava, fiksiran vijcima. Nasjedanje na kritične elemente je adekvatno; VRM blokovi najliježu na MOSFET-e preko thermal-padova, dok se na PCH hladnjaku nalazila pasta kao sredstvo prijenosa topline. Prijeđimo na rezultate mjerenja.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_23

Kako bi imali vjerniju sliku ponašanja ploče, uz testiranje pada napona, uvrstili smo i mjerenje temperature heatsinkova na ploči. Zadnji puta smo ovo radili na Rampage IV Extreme koja je imala ulaze za K-type sonde, dok smo za potrebe testiranja iskoristili naš vjerni Voltcraft K102 termometar. Mjerenje smo napravili u dvije varijante – pasivno i aktivno hlađenje. Kod pasivnog hlađenja jedini protok zraka je dolazio od ventilatora na procesoru i ventilatora s grafičke kartice. Dok smo u slučaju aktivnog hlađenja dodali 92mm Noctua NF-A9 PWM ventilatore spojene preko LNA adaptera kako bismo ih držali na nižem broju okretaja. HS #1 označava heatsink između backpanela i socketa, HS #2 heatsink iznad socketa, dok HS #3 označava PCH heatsink. Isto tako, sve navedene temperature su mjerene u kombinaciji sa overclockiranim procesorom koji je radio na 4.2 GHz pri 1.15 V. Kao što možemo vidjeti iz gornje tablice, najtopliji element sustava hlađenja je došao do tek 42°C prilikom opterećenja, dok je dodavanjem ventilatora i on pao na 35°C. Svi ostali elementi su se kretali oko 30-35°C što su zaista zanemarive temperature i ukazuju na efektivnost kako hlađenja, tako i na malu disipaciju topline komponenti koje hlade.  

GA-Z97X-UD5H Black Edition - treći dio

gigabyte_z97x_ud5h_bk_10

UD5H-BK dolazi sa ukupno sedam utora za proširenja od čega su dva PCIe x1 2.0, tri PCIe x16 2.0/3.0 duljine te dva legacy PCI utora. Ploča dolazi s podrškom za Nvidia (3-Way?) SLI te AMD CrossfireX. PCIe x16 utori dobivaju PCIe stazice direktno iz procesora. A moguće su sljedeće konfiguracije – single card – x16, dual card – x8/x8 i triple card – x8/x4/x4. Manji PCIe x1 utori dobivaju svoje stazice od čipseta (PCH). Iako ih ne viđamo često ovih dana, Gigabyte je ubacio podršku i za PCI kartice putem bridge čipa. Raspored utora je na mjestu i s te strane nema nikakvih zamjerki. Prije nego se bacimo na ostale sitnije komponente na ploči osvrnimo se na M.2 utora koji se nalazi iznad prvog PCIe x1 utora. Sve češća praksa koju viđamo na novijim pločama je ubacivanje M.2 (iliti NGFF) utora koji je zamjena za bivši mSATA standard. Podržane su duljine od 42, 60 te 80 mm kartica. Radi se o utoru koji ima veliku propusnost, no to znači da se prilikom njegova korištenja žrtvuju neki SATA portovi, o čemu će biti nešto više riječi kasnije. Nadalje, između prvog PCIe x16 i prvog PCI utora se nalazi baterija kojoj ova pozicija i nije idealna, no kako smo spomenuli, u slučaju da je to potrebno, tipka za pražnjenje CMOS-a se nalazi na lako pristupačnom mjestu u gornjem desnom kutu ploče. Odmah pored baterije se nalazi i mala vojska PCIe pretvarača, radi se o Asmedijinim ASM1480 PCIe Gen3 čipovima. Tik do drugog PCI utora se nalazi iTE-ov IT8892E PCIe x1 na PCI bridge čip koji je, pogađate, zaslužan za PCI utore na ploči. Odmah do njega se nalazi još jedan iTE-ov čip. Ovoga se puta radi o IT8728F SuperIO kontroleru koji je zadužen za kontrolu ventilatora spojenih na fan headere na ploči. Kad smo kod toga, spomenimo kako UD5H-BK dolazi s ukupno šest fan headera, od čega je pet 4-pinskih koji se mogu kontrolirati iz BIOS-a ili softvera. Zaključimo osvrt na donji lijevi dio ploče sa kontrolerima koji se nalaze uz samo rub. Tu je Realtekov ALC1150 7.1 audio CODEC zadužen za zvuk a uparen je sa Texas Instrumentsovim DRV632 driver/AMP-om za slušalice (koji radi isključivo preko front panel headera). Isto tako, na PCB-u ploče se može jasno vidjeti kako je zvučni dio odvojen od ostatka elektronike kako bi se smanjile potencijalne interferencije (još jedan marketinški krik/trik). Po pitanju mrežnog podsustava, UD5H-BK je bogato opremljena. Dolazi s dva mrežna kontrolera. Prvi je Qualcommov Atheros Killer E2201 gigabitni LAN kontroler, dok je drugi Intelov PHY i217, također gigabitni LAN kontroler. Killer E2201 je razvikani kontroler idealan za gamere, a u bundleu s pločom dolazi i dedicirani softver za isti, mi nismo osjetili neke razlike između oba, no ruku na srce nismo ni neki gameri da vidimo eventualnu razliku. U svakom slučaju, potencijalni kupac je svakako na dobitku, obzirom da se radi o skupom komadiću elektronike u slučaju da se kupuje odvojeno.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_11 gigabyte_z97x_ud5h_bk_13

Donjim desnim dijelom ploče dominira aluminijski heatsink koji hladi Intelov Z97 PCH. Obzirom na prilično nizak TDP (4.1 W) istog, nije potreban veći hladnjak ili aktivno hlađenje. PCH je s procesorom spojen DMI 2.0 sabirnicom, a glavna mu je zadaća raspodjela PCIe stazica na SATA, SATA Express te USB uređaje. Na njega su spojeni i mrežni kao i audio kontroler. Odmah ispod njega se nalaze dva 128Mbitna BIOS ROM-a. Ovoga puta njihova veličina je povećana sa 8 MB na 16 MB. Ovo je bilo potrebno jer HD Mode zauzima više mjesta na ROM-u. Tu je i mali Clear CMOS header, ukoliko vam je gornja tipka nekim čudom nedostupna.  Uz donji rub ploče se nalazi mala vojska headera – front panel audio, SPDIF_OUT, COM port (još jedna od stvarčica koju za sobom donosi iTE-ov IT8728 kontroler), TPM, dva USB 2.0 headera te onaj za front panel tipke. Među njima se nalazi i četiri konektora za spajanje ventilatora. Jedna stvar koju ne viđamo često, pogotovo ne kod ploča srednjeg ranga, to je dodatni naponski konektor za napajanje grafičkih kartica, koji je postavljen pod kutem od 90°. Radi se o SATA naponskom konektoru. Odmah pored njega nalazi se osam SATA 6Gb/s portova, od čega šest pogoni Intelov PCH dok preostala dva (sive boje) pogoni dodatni Marwell SATA kontroler – 88SE9172. Uz njih tu je i SATA Express konektor. Gigabyte je SATA Express konektor implementirao na sljedeći način. PCH preko pretvarača šalje stazice na tri grane. Pri tome radi samo jedna od njih u ovisnosti koji se uređaj koristi. Imamo tri mogućnosti - koristiti svih 6 SATA 6Gb/s portova (bez SATA Express i M.2 utora), ili četiri porta u kombinaciji sa M.2 utorom ILI sa SATA Express konektorom. Situacija je nažalost takva obzirom kolika propusnost je potrebna za spomenuta sučelja.

Backpanel

gigabyte_z97x_ud5h_bk_12

Stražnja strana ploče je generalno pristojno složena, a očekuje vas ukupno osam USB portova, od čega su dva USB 2.0 porta, a ostalih šest - USB 3.0. Od spomenutih šest, dva pogoni Intelov čipset, dok preostala četiri Renesasov uPD720210 USB 3.0 hub. Ubačen je i PS/2 kombo port za miša ili tipkovnicu. Za video izlaze zadužena su dva kontrolera - ASMedia ASM1442K i NXP PTN3360DBS, koji pružaju podršku za VGA, DVI te HDMI izlaze. DisplayPort nažalost manjka. Kao što smo ranije u tekstu spomenuli, UD5H-BK dolazi sa dva mrežna kontrolera, stoga su tu i dva RJ45 LAN porta (Intel/Qualcomm). Za kraj, tu je pet audio portova, kao i jedan optički izlaz koje sve zajedno pogoni Realtek ALC1150 codec. Za nekorištene I/O portove, Gigabyte je priložio plastične čepiće koji ih štite od prašine i nečistoće. I/O stražnji panel:
  • 1 x PS/2 kombo port
  • 1 x D-Sub port
  • 1 x DVI-D port
  • 1 x HDMI port
  • 1 x optički S/PDIF Out
  • 4 x USB 3.0/2.0 porta
  • 4 x USB 2.0/1.1 porta
  • 1 x RJ-45 port
  • 5 x audio konektora
  Softver

gigabyte_z97x_ud5h_bk_16

Već neko vrijeme Gigabyteove ploče dolaze sa redizajniranim setom alata raznih namjena, pa ćemo ih ukratko i nabrojiti. Centralna aplikacija za kontrolu svih ostalih se zove App Center. Klikom na ikonu u trayu se otvara manji prozor iz kojeg on-the-fly biramo koju želimo pokrenuti. Tu su sljedeće aplikacije - @BIOS (update BIOS-a iz Windowsa), USB Blocker (služi za blokiranje pojedinih USB uređaja spojenih na računalo), Cloud Station (alat za pohranu podataka), Fast Boot (odabir načina pokretanja računala – Fast/Ultra Fast boot), Smart TimeLock (ovim alatom možemo ograničiti vrijeme korištenja računala i/ili interneta), Smart Recovery 2 (alat za backup i recovery kompletnog diska ili particija istog u obliku imagea u određenim vremenskim intervalima), Smart Switch (Gigabyteova izvedba start menija za Windows 8), Live Update (alat za update Gigabyteovih aplikacija) te najzanimljivija – Easy Tune. Ovom aplikacijom možemo overclockirati procesor, memoriju kao i integriranu grafiku direktno iz Windowsa. Sastoji se od nekoliko sekcija – Smart QuickBoost (automatski overclocking pomoću nekoliko predefiniranih profila), Advanced CPU OC (sekcija za overclocking procesora), Advanced DDR OC (sekcija za overclocking memorije), 3D Power (sekcija za overclocking/upravljanje integriranom grafikom u procesoru). BIOS

gigabyte_z97x_ud5h_bk_17 gigabyte_z97x_ud5h_bk_18

Dosad smo na testiranju imali već nemali broj Gigabyteovih ploča, tako da nećemo ići u dubinsku analizu BIOS-a. Spomenimo ukratko glavne sekcije Gigabyteovog AMI UEFI BIOS-a – M.I.T. (sekcija za overclocking procesora, memorije, integrirane grafike i ostalog), System Information, BIOS Features, Peripherals, Power Management te Save & Exit. Dizajn sučelja BIOS-a (Classic Setup) je više-manje identičan onima kakve smo susretali na ostalim Gigabyteovim pločama, dok aktivacijom Smart Tweak načina rada dobivamo sučelje kakve inače viđamo na jačim Gigabyteovim (SOC/Force) modelima. Sam rad u BIOS-u je bio ugodan, čak i sa mišem. I dalje su prisutne neke mušice, ili bolje rečeno nelogičnosti u sučelju koje zahtjeva određeni period privikavanja (u odnosu na recimo Asusove UEFI-i BIOS-e). Koristili smo posljednju stabilnu verziju – F5, dok je u trenutnom opticaju i beta verzija s nekim ispravljenim sitnicama koje za potrebe našeg testiranja nisu bile relevatne. Dostupni naponi za sve komponente koje su potrebne su i više nego izdašne tako da će vas u vašim overclocking sesijama samo primjerak procesora/memorije dijeliti od željenog rezultata :).

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK (BIOS: F5); Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Procesor Intel Core i5-4670K
Memorija G.Skill RipjawsX F3-17000CL8D-4GBXMD
Grafičke kartice Gigabyte GeForce GTX 280 1024 MB
Zvučna kartica On Board
SSD Intel SSD 520 120 GB
Napajanje Corsair TX 650W
Monitor Dell U2412M
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 7 SP1 x64
Chipset datoteke Intel Chipset Driver V10.0
DirectX verzija 11
AIDA 64 Extreme Edition V5.20, memory benchmark
Prime95 V28.5, stress
PCMark 8 V2.0.191, Home non-accelerated
Core Temp V1.0 RC7, monitoring
wPrime V1.55, multithreaded 32M
Hyper Pi V0.99b, multithreaded 1M
  Način testiranja i overclocking

gigabyte_z97x_ud5h_bk_15

Na testiranju smo imali Gigabyteovu GA-Z97X-UD5H-BK čiji je BIOS ažuriran na posljednju F6 verziju, a kao konkurenta u benchmarcima bila je Asusova Z97 Sabertooth Mark 1 s kojom je cjenovno i mogućnostima u rangu. Budući da smo se željeli poigrati i s overclockingom, koristili smo Intelov Core i5-4670K (retail verzija). Testove smo kao i obično prvo izvrtjeli na defaultnim vrijednostima (učitane Load Optimized Defaults na obje ploče) procesora, a kasnije smo ga overclockirali na 4500 MHz pri 1.26 V i ponovili kasetu testova. Memorija u pitanju je bila dobra stara RipjawsX F3-17000CL8D-4GBXMD 2x 2GB DDR3 memorija. Na defaultu procesora je radila na 1600 MHz CL9, dok je overclockirana radila na 2133 MHz CL8. Nadalje, grafička kartica bila je sad već vremešna GTX 280, te integrirana HD 4600. Cijeli stroj je napajao Corsairov TX 650W.

gigabyte_z97x_ud5h_bk_19

Iako smo imali u planu napraviti i subzero testiranje na faznom hlađenju, ploča je na testiranju bila relativno kratko pa smo ovoga puta obavili samo relativno kozervativan overclocking na zraku. Kao što smo spomenuli, u pitanju je bio Intelov Core i5-4670K procesor kojeg smo hladili sa Thermalrightovim Ultra 120 Extreme hladnjakom i Deltinim ventilatorima u push-pull konfiguraciji. Potonji su bili potrebni budući da se ipak radi o Haswell procesoru koji se preko 1.25 V pošteno griju, pogotovo ako je u pitanju neravniji IHS kao što je to kod nas bio slučaj (9 stupnjeva razlike u odnosu najhladnije i najtoplije jezgre). Budući da smo se ograničili na nekih 1.27-1.3 V, išli smo na testiranje stabilnosti na što višoj frekvenciji.Na kraju smo stali na 4.7 GHz sa 1.28 V. Pri tome su temperature išle preko 90°C pa smo to sve zajedno skratili. Na 4.5 GHz i 1.25 V, procesor je bio rock-stable za Prime test i sve ostale benchmarke. Isto tako smo isprobali kako stvari funkcioniraju s memorijom. Ploča ima predefinirane profile za razne tipove memorija, tako da je izvlačenje masti bilo lakše. Na kraju smo stali na 2400 MHz CL8 pri 1.8 V, što je solidan rezultat, a za sve preko toga bi se trebalo dodatno poigrati s ostalim naponima za što nismo imali dovoljno vremena. Sve u svemu ploča se ponašala i više nego dobro prilikom overclocking izleta.

Rezultati testova

[ichart headers="ID,Score" title="PCMark 8" htitle="Score"  labels="Asus Z97 Sabertooth Mark 1 @ OC, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK @ OC, Asus Z97 Sabertooth Mark 1, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK" values="4213,4157,3905,3885" colors="blue, red, blue, orange" height="200", min="0" max="4300"] U PCMarku prvo mjesto odnosi Gigabyte kako na stocku tako i na overclockiranim vrijednostima. [ichart headers="ID,Memory (MB/s)" title="AIDA64" htitle="MB/s"  labels="Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK @ OC,Asus Z97 Sabertooth Mark 1 @ OC, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK,  Asus Z97 Sabertooth Mark 1" values="32386,32212,24605,24551" colors="red,blue,orange,blue" height="300", min="0" max="33000"] U AIDA-i smo uzeli prosjek vrijednosti čitanja, zapisivanja i kopiranja memorije. Ovoga puta prvu poziciju odnosi Asusova Mark 1s blagom prednosti. Ista stvar se ponavlja i u slučaju overclockinga s nešto većom razlikom. [ichart headers="ID,1M (sec.)" title="Hyper PI" htitle="sec. (manje je bolje)"  labels="Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK @ OC,Asus Z97 Sabertooth Mark 1 @ OC,  Asus Z97 Sabertooth Mark 1, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK" values="8.737,8.741,10.467,10.509" colors="red,blue,blue,orange" height="300", min="0" max="11"] HyperPi multithreaded Pi test nam detaljnije pokazuje performanse memorijskog kontrolera gdje je situacija nešto šarenija. Kod overclockinga prvu poziciju odnosi Gigabyte, dok na stocku Asusica. [ichart headers="ID,32M (sec.)" title="wPrime" htitle="sec. (manje je bolje)"  labels="Asus Z97 Sabertooth Mark 1 @ OC,Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK @ OC, Asus Z97 Sabertooth Mark 1, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK" values="6.551,6.639,7.65,7.72" colors="blue,red,blue,orange" height="300", min="0" max="8"] I u posljednjem benchmarku situacija se mijenja u korist Asusice koja odnosi prvo mjesto u obje varijante. [ichart headers="ID,Load (W)" title="Potrošnja" htitle="Load (W)"  labels="  Asus Z97 Sabertooth Mark 1, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK,Asus Z97 Sabertooth Mark 1 @ OC, Gigabyte GA-Z97X-UD5H-BK @ OC" values="152,188,250,257" colors="blue,red,blue,orange" height="300", min="0" max="150"] Mjerili smo i potrošnju matičnih ploča na testu, koji je zapravo jedini zanimljiv test u cijeloj priči. Na tvorničkim postavkama Asusica ima uvjerljivo nižu potrošnju cijelog računala (bez monitora), i to s razlikom od 30-ak W. U slučaju overclockiranog procesora, situacija ostaje ista, no s nešto manjom razlikom od 7 W. U svakom slučaju evidentno je kako Asus ima efikasniji naponski sektor u odnosu na Gigabyte. Barem u ovom konkretnom slučaju.

Zaključak

Na testu smo imali Gigabyteovu predstavnicu njihove nove Black Editiopn serije matičnih ploča – Z97X-UD5H-BK. Riječ je o ploči koja je prošla sedmodnevnu torturu kako bi zaradila certifikat stabilne ploče. Dolazi sa solidnim bundleom uz par sitnica vrijednih pažnje. Layout je generalno bez greške, a dolazi i s podrškom za 3-Way SLI te CrossfireX. Svakako dobrodošao dodatak su onboard tipke za paljenje i reset kao i izvedene naponske mjerne točke. Hlađenje odrađuje i više nego dobar posao, baš kao i regulacija napona. Jedini minus bi išao na račun BIOS-a koji treba doraditi budući da nam LLC nije radio kako treba. Još jedan plus ide na račun mrežnog podsustava kojeg čine Intelovi i Qualcommovi kontroleri. Po pitanju proširenja, ubačen je M.2 kao i SATA Express utor. Prilikom overclockinga ploča je bila stabilna i hladna. Budući da se radi o ploči iz Black Edition serije, UD5H-BK dolazi s produženim jamstvom od pet godina. U Hrvatskoj je dostupna po cijeni od 1700 kn. Mišljenja smo kako se razlika od 250 kn u odnosu na povoljniju UD5H (non-Black) itekako isplati radi dužeg jamstva te exchange programa koje Gigabyte nudi za cijeli svijet. Sve u svemu, preporuka za kupovinu.