Maya M1 je najveći Gigabyteov smartphone u ponudi i dolazi u jednostavnom crnom pakiranju bez imalo poznatog Tajvanskog kiča. Ovakvi se nastoje svidjeti europskim kupcima, jer već samo pakiranje odiše elegancijom, sa pozlaćenim GSmart natpisom. Na bočnoj se stranici nalaze sve osnovne informacije o proizvodu na nekoliko svjetskih jezika. Kao što smo u uvodu napisali, Gigabyte ima dugu tradiciju proizvodnje mobilnih uređaja, još od početka 2004. godine kada je i osnovana Gigabyte Communications divizija. GSmart uređaji su se pojavili 2005. godine a pogonili su sada već davno zaboravljeni Windows Mobile 5.0 operativni sistem. Od tada pa do danas se puno toga izmijenilo, i pred nama su moderni smartphonei koji prihvatljivom cijenom i značajkama pokušavaju pomutiti planove već etabliranoj konkurenciji na našem tržištu.

Sam je uređaj adekvatno zaštićen unutar debele kutije u svome ležištu, a dolazi umotan u plastičnu vrećicu i s marketinškom naljepnicom na ekranu. Ispod njega se nalazi i oprema u obliku USB kompatibilnog AC/DC punjača (5V, 1A), USB-to-microUSB kabela za punjač i računalo i solidnih crnih slušalica s kontrolerom. Od papirologije tu su Quick Guide, Legal&Safety Notices i jamstveni listić.

Maya M1 dolazi u potpuno plastičnom kućištu koje je s prednje strane u potpunosti prekriveno zaštitnim staklom, a cijelu stražnju stranu zatvara i obujmljuje bijeli plastični poklopac mat finiša (dolazi i u smeđoj, te kombinacijama smeđe i bijele, te smeđe i crvene boje). Uređaj je velikih dimenzija zbog velikog ekrana i mjeri 36 x 67 x 9.7 mm, uz masu od 150.5 grama. Poprilične dimenzije i masa znače da će dobro ležati u većoj šaci, iz koje neće lako kliznuti zbog stražnje stranice koja nije u potpunosti glatka. Na prednjoj se strani ispod ekrana nalaze tri hardverske navigacijske tipke osjetljive na dodir. Veliki 4.5" IPS LCD ekran zauzima najveći dio površine. Rezolucije je 540 x 960 piksela (qHD), i pristojne gustoće od 245 ppi-a. Kvaliteta prikaza slike je vrlo dobra, s vrlo dobrim prikazom boja i kontrastom, uz tek malo slabiji prikaz pri jakom suncu. Odziv na dodir je vrlo dobar i lako se klizi kroz menije. IPS matrica garantira dobru kvalitetu crne boje, no primijetili smo lagane izboje pozadinskog osvjetljenja po bokovima. S hardverske strane, Maya je bazirana na MTK-ovom 6577 dual-SIM SoC-u. Mediatekov čipset sadrži dual-core Cortex-A9 procesor čije jezgre rade na okruglih 1GHz, a tu je i podrška za dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS i FM. Grafička jezgra je PowerVR SGX531, koja će biti dovoljna za većinu danas nezahtjevnih igara. Uređaj podržava HSDPA (7.2 Mbps) i HSUPA (5.76 Mbps) tehnologije uz Wi-Fi 802.11 b/g/n i Bluetooth po 3.0 standardu.

Od senzora ovaj uređaj ima senzore ubrzanja i blizine, te kompas. Kamera na poleđini broji 8 Mpiksela, tj u stanju je snimati slike maksimalne rezolucije 3264 x 2448 piksela. Podržava autofokus, simultano snimanje videa i slika, geo-tagging te prepoznaje lica i osmjeh. Video materijal se snima u VGA kvaliteti pri 30 sličica u sekundi. Bljeskalica je dual-LED tipa i dovoljno je jaka za osvjetljavanje objekata udaljenosti do 1 metra. Prednja kamera broji 2 Mpiksela. Uređaj ima 4GB interne memorije, 1GB radne memorije, a nadogradnja spremišta za podatke je moguća putem microSD utora koji se nalazi ispod poklopca i to karticama do 32GB kapaciteta. Pregledom vanjštine uočavamo kako je mikrofon smješten s donje strane (zvučni podsustav je inače vrlo solidan), dok se na lijevim boku nalazi tipka za pojačavanje i smanjivanje zvuka. Desni bok je u potpunosti prazan, pri čemu se na vrhu nalazi microUSB utor, metalna tipka za paljenje i 3.5 mm utor za slušalice. Kamera je lagano izbočena iz stražnjeg poklopca pa treba pripaziti da ne dođe do grebanja stakla, baš kao što je isto potrebno češće očistiti. Ispod poklopca se nalaze dva SIM utora, i microSD utor te Litij ionska baterija kapaciteta 1700 mAh (6.29Wh). Kvaliteta plastike je zadovoljavajuća, a poklopac vrlo čvrsto sjedi na tijelu uređaja pri čemu ga je i teško skinuti.

Uređaj pokreće skoro pa vanilla Jelly Bean Android operativni sistem i tu nema velikih iznenađenja. GSmart lockscreen ima četiri funkcije – otključavanje, telefon, kamera i utišavanje zvuka, a homescreen izgleda poprilično generički (5 stranica). Dock je neizmijenjen a iznad njega se nalaze prečaci za kameru, muziku, mape i Play Store. Na vrhu su widget sata, i poznati Google search.

U pull-down meniju se nalaze standardni dio za obavijesti a u vrhu su preko tri ekrana smješteni prečaci za Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Data connection, Airplane mode, Brightness, Timeout, Auto Rotation, te postavke zvučnih profila – general, silent, meeting i outdoor. Na vrhu su sat, datum i prečac do podešenja.

App drawer je klasičan za Jelly Bean, a Gigabyte je u cijelu priču ugradio nekoliko svojih aplikacija poput Best Choice-a (izbor aplikacija s Play Storea), popularnog Flashlighta, System Updatea i TouchPal Keyboard-a. Widget dio je identičan stock Androidu.

Settings ima klasične Jelly Bean ikone, a kao što vidimo baseband je MAUI, a Jelly Bean verzija je 4.1.1. Build number je out-of-the box v0.09.09 za koji je sada dostupna nadogradnja na v.1.23.19. Sučelje kao i sve ostalo na ovome uređaju radi iznenađujuće glatko i svakako brže od onoga što smo vidjeli kod primjerice prvih Prestigio modela (noviji koji su sada u prodaji su bolji i brži). Sve aplikacije rade odlično, a problema s izvedbom je imala tek grafika kod zahtjevnijeg CSR Racinga. Dual SIM radi kao i kod Prestigio modela i tu nemamo primjedbi.

Primarna kamera je rezolucije 8Mpixela i stvara slike zadovoljavajuće kvalitete za klasu u kojoj se ovaj uređaj nalazi. Prva slika je slikana u standardnom načinu rada, a druga u HDR-u. Ni jedna ni druga ne oduševljava no kod ovakvih je uređaja uvijek tako. Slike eksterijera znaju biti malo preeksponirane i kamera se naočigled malo "muči" s fokusiranjem, no ukupno gledajući fotografije su sasvim u rangu klase, što se ne bi moglo reći i za kvalitetu videa. Uz standardne načine rada tu je i kontinuirano snimanje fotografija do četrdeset snimaka, ali i zanimljiva i korisna Sweep Panorama funkcija..

Update 13.8.2013 – Maya V2 test

Dva mjeseca nakon predstavljanja GSmart Maya M1 pametnog telefona, Gigabyte je najavio novu V2 verziju istoga. Riječ je o uređaju koji je identičnog izgleda, dimenzija no nešto manje mase (147 vs. 150.5 grama). Osim te sitne razlike najveće su zapravo novosti novi SoC i nadogradnja Android operativnog sistema sa 4.1.1. na 4.2.1. Umjesto dosadašnjeg MTK6577 SoC-a, u V2 je ugrađen znatno moćniji MTK6589. On donosi četvero jezgreni ARMv7 (VFPv4, NEON) procesor kojem jezgre rade na 1.2GHz. Uz to i grafički je procesor moćniji pa je stariji PowerVR-ov SGX531 zamijenio noviji SGX544. Količina radne memorije je identična, a sve ostalo je identično ranijem modelu. U svakodnevnom se korištenju osim naravno prednosti koje donosi novi Android, osjeti i već moć hardvera. To znači kako će te novije naslove moći igrati bez trzanja. Kao ptimjer navodimo Epic Citadel test u kojem je stara Maya na High Performance postavkama postigla rezultat od 37.6 FPS-a, a nova 55.6 FPS-a. High Quality postavke su Mayu M1 usporile na 30 FPS-a, a Mayu M1 V2 samo na 54.7 FPS-a. Prelaskom na Ultra High Quality, gdje se prva verzija znatno muči i daje samo 10 FPS-a, V2 daje još uvijek lijepih 30.7 FPS-a. Iz ovoga je već lijepo vidljivo koliko je V2 brža s grafičke strane. I ostatak smo testova proveli te smo sve tablice nadopunili rezultatima V2 uređaja. Najljepše od svega je što se cijene nisu mijenjale i V2 se u domaćim dućanima može nabaviti za 1699kn (MPC).