Pakiranje ove kartice identično je HD5870 SOC pakiranju, a samo su naravno nazivi i poneke informacije drugačije. Na stražnjoj se strani nalaze detaljnije informacije, pa tako saznajemo kako ova kartica koristi novije WindForce 3X hlađenje specijalno osmišljeno upravo za ovaj model. Znamo kako jači Fremiji muku muče sa visokim temperaturama, pa će biti zanimljivo vidjeti kako radi ovo Gigabyteovo rješenje. Na pakiranju su pobrojane i standardne tehnologije koje prate Super Overclock kartice kao što su Ultra Durable VGA+, GPU Gauntlet. OC Guru i točke za očitanje napona.

Unutar vanjskog omota, nalazi se crna sjajna kutija napravljena od debljeg kartona u kojoj se nalazi kartica i bundle. Kartica je smještena u antistatičku vrećicu te u pjenasto ležište i time je dobro zaštićena. Uz nju dobiti će te i mini-HDMI-to-HDMI kabel dužine 1.8 metara sa pozlaćenim konektorima, zatim dva Molex-to-PCIe Power adaptera, DVI-to-VGA adapter, kratke upute za instalaciju, višejezične izdašne korisničke upute, te DVD sa upravljačkim programima i aplikacijama. Nije loše, ali nam ponovno fali neka igra. Starcraft II? 😀

Prepoznatljivost WindForce 3X sistema hlađenja jesu tri ventilatora, od kojih je svaki postavljen pod drugim kutem. Oko njih se nalazi zaštitni aluminijski poklopac koji ujedno služi i kao heatsink. Ostatak dizajna je sasvim klasičan, a PCB je obojan u klasičnu Gigabyteovu plavu boju. Zašto su SOC modeli drugačiji, tj. po čemu su posebni? Prvenstveno po kvaliteti izrade i korištenju tehnologija koje za cilj imaju stabilniji rad pri visokim frekvencijama. Za UltraDurable VGA+ tehnologiju primjenjenu u izradi ove kartice, karakteristično je korištenje NEC-ovih Proadizler Quintuple kondenzatora kapaciteta do 5000uF (donose bolju apsorbciju buke pri gigahertznim frekvencijama, niski ESL/ESR, podnose višu struju i imaju višu frekvenciju preklopa), zatim PCB-a u kojem su bakreni vodovi mase 2 unča po kvadratnom inču (niža impedancija i poboljšana disipacija topline), ugradnja GDDR5 memorija Tier 1 proizvodača kao što su Samsung i Hynix, korištenje Japanskih solid state kondenzatora snižene ESR (Equivalent Series Resistance) vrijednosti, te korištenje prigušnica sa feritnom jezgrom i MOSFET-a snižene RDS(on) vrijednosti. GPU za ovu karticu biran je posebnim Gauntlet postupkom, kako bi zadovoljio Gigabyteove standarde, tj. mora biti u stanju podnijeti više napone i frekvencije. Uz poseban rashladni sistem, ovo sve omogućuje 24/7 rad na overclockiranim vrijednostima u odnosu na referentne Nvidijine modele.

Nakon uklanjanja hladnjaka (četiri vijka) uočavamo veliki heatsink grafičnog procesora, ali i Gigabyteov posebni dizajn PCB-a. Oko GF100 čipa koji kako znamo broji 448 stream procesora, smješteni su memorijski čipovi. Desno od njih smještena je napojna jedinica koja broji čak 12 faza. U prvom redu obrane stoje klasični solid state kondenzatori, iza kojih su prigušnice sa feritnom jezgrom, dok je na same kontrolere postavljen zasebni heatsink. GPU u referentnom modelu radi na 608MHz, a 448 spomenutih shadera na 1.215MHz. Na ovome SOC modelu GPU radi na okruglih 700MHz, a shaderi na 1.400MHz. Povećanje je to za tik iznad 15%. Memorijsko je sučelje kao i kod referentnog modela 320-bitno, kao i količina GDDR5 memorije od 1.280 MB. Samsungovi čipovi rade na 837MHz tj. efektivnih 3.348Gbps baš kao i na referentnom modelu. Zašto Gigabyte nije ugradio malo brže čipove ostaje nam nepoznanica. Teoretska memorijska propusnost je tako zadržana na 150GB/s.

Kao što smo napisali Gigabyte je na PCB-u predvidio mjerne točke za NVDD, 5V, FBVDDQ i PEX_VDD napone. Ekstremni oveclockeri radujte se :) WindForce 3X hladnjak koristi tri 80 milimetarska ventilatora koji su postavljeni pod određenim kutem, a u svrhu smanjenja turbulencija i povećanja efikasnosti. Svaki je ventilator postavljen na svoj dio aluminijskog heatsinka. Alunimijski listovi su dakle u direktnj vezi sa ventilatorima, a do njih se sa GPU toplina prenosi iz bakrene baze sa Vapor Chamber tehnologijom. Dodatno, tu su i dvije poniklane toplovodne cijevi koje proces odvodnje topline u rubne dijelove hladnjaka čine još efikasnijim. Čitav je sistem vrlo nizak, pa tako kartica u računalu ne zauzima više od dva slota. Koliko je stvar učinkovita provjeriti ćemo testom zagrijavanja.

U suradnji sa solidno zamišljenom, ali malo nepreglednom i nezgrapnom OC Guru aplikacijom rade i 12 LE dioda na stražnjem dijelu kartice. One signaliziraju rad pojedinih faza napajanja i time pridonose "cool" efektu ove kartice. Referentna GTX470 ima TDP od 215W pri opterećenju i 33W bez opterećenja. Kod ove je on očekivano veći, kartica i dalje zahtjeva dodatno napajanje u obliku dva 6-pinska PCIe Power konektora. Taktovi se kao i kod referentne kartice u mirovanju spuštaju na 101MHz za shadere, 50MHz za ostatak GPU-a te memorije na 65.7MHz. Kao i kod ostatka serije i na ovoj kartici kartici su dva DVI-I izlaza i mini HDMI konektor. DX11 podrška je standardna, baš kao i OpenGL4.0, te Physx i CUDA. Kartica podržava Nvidijinu VP4 tehnologiju koja podržava H.264, MPEG-2, VC-1 i MPEG-4 ASP formate. DTS-HD i Dolby TrueHD formati nisu podržani. GTX470 podržava 3-way SLI, a konektori su smješteni na standardnim mjestima. Tu je podrška i za Surround ili 3D Vision Surround a za to će vam trebati dvije ovakve kartice.