gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_1 gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_2

Peta koju testiramo u nizu novopredstavljenih Navi 32 kartica je Gigabyteova Radeon RX 7700 XT Gaming OC. Riječ je o tvornički overclockiranoj kartici koja donosi poznati Gigabyteov Windforce dizajn hlađenja, RGB Fusion osvjetljenje, dva BIOS profila i metalnu zaštitnu ploču straga. Boost takt joj ide do 2.599 MHz, a standardno je opremljena i s 12 GB GDDR 6 memorije.

Gigabyte standardno svoje kartice smješta u čvrstu crnu kartonsku kutiju, koja je omotana mekim vanjskim kartonom na kojoj se nalaze ilustracije, te naravno svi bitni detalji vezani za proizvod. Unutar kutije karticu nalazimo u antistatičkoj vrećici i u ležištu od debele stiro-pjene. Uz nju dolazi samo još brzi vodič za korisnike. Srećom pa AMD ima akciju u kojoj dijeli Starfield uz nove grafičke kartice i neke od procesora.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_3

Sama je kartica nepogrješivo Gigabyteovog dizajnerskog izričaja i već nam je dugo poznat ovaj Windforce rashladni sustav s tri ventilatora, od kojih se onaj u sredini vrti u kontra smjeru od vanjskih. ventilatori su 90-milimetarski i stisnuti jedan uz drugog u plastičnom gornjem pokrovu. Kvaliteta izvedbe je solidna i plastika ne djeluje jeftino, a dojam podiže metalna stražnja ploča. Kartica je dugačka 302 milimetara, visoka 130, a široka 56 milimetara. Po širini vidimo da zauzima prostor od dva i pol slota.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_4

Grafički procesor na RX 7700 XT karticama ima 54 compute jedinice, 54 Ray ubrzivača i 108 AI ubrzivača. Stream procesora je 2.456, a render back-endova je 96 kao i kod jačeg modela. MCD je druge generacije i Infinity memorije je 48 MB. Ukupna propusnost memorijskog podsustava (Infinity Cache + VRAM) 1.664,2 GB/s.

Referentni taktovi su 2.171 MHz (Game clock) i do 2.544 MHz (Boost clock), a Gigabyteova kartica je tvornički ubrzana na 2.276 MHz za game i 2.599 MHz za boost takt (kao da su se dogovorili s PowerColorom). Pregledom GPU-Z loga utvrdili smo kako je maksimalni boost išao sve do 2.731 MHz. VRAM GDDR6 memorije ima ukupno 12 GB, data rate je 18 Gbps, a grafički procesor s memorijom komunicira putem 192-bitne sabirnice.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_5

Hladnjak na ovoj kartici je masivan, aluminijski s toplovodnim cijevima koje prolaze kraj njega. Dakle klasika i već viđeno kod Windforce dizajna. Bakrene cijevi, kao ni hladnjak nisu pocinčane kao kod nekih drugih proizvođača. Kontaktna površina s GPU-om je velika bakrena ploča, iznad koje prolaze toplovodne cijevi. Na dnu se hladnjaka koji je sastavljen od vertikalnih aluminijskih cijevi nalaze aluminijski blokovi koji nasjedaju na VRAM čipove i VRM elemente. Na stražnjoj se ploči nalazi i maleni otvor iz kojeg zrak lakše izlazi prema vrhu kućišta – dizajn koji se koristi često.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_6

Ventilatori su sleeve bearing, ali s grafenskim nano lubrikantom koji im produžuje životni vijek. U radu su u OC profilu vrlo bučni, i izmjerili smo do 46 dB(A) u pojedinim naslovima. Nema tu ni traga onom tihom radu kakav nude Sapphireove i PowerColorove kartice. Gigabyte ovdje odigrao na kartu maksimalnih performansi u OC modu BIOS-a  i tišine u Silent modu, dok su drugi tihi u oba slučaja. U Silent modu smo izmjerili maksimalnih 39,9 dB(A), što je tiše, no opet ne tiho kao kod drugih dok su performanse pale za oko 1 do 3% (u ovisnosti o naslovu) što i nije strašno ako ste to spremni žrtvovati za tišinu.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_7

BIOS prekidač se na ovoj kartici nalazi tik do PCIe Power konektora, koji s PCIe 4.0 sučeljem mogu kartici isporučiti do 375 W snage. Gigabyte ne navodi TBP, a u GPU-Z logu smo pročitali dosta visokih 296 W pa će biti zanimljivo vidjeti opravdavaju li performanse tu brojku.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_8

Kartica ima dva Display Porta 2.1 i dva HDMI-a 2.1. Radiance Display mehanizam u RDNA 3 arhitekturi podržava prikaz slike na četiri monitora simultano na rezolucijama FHD@480Hz, 4K@144Hz, 5K@60Hz, 6K@60Hz). Na dva monitora maksimalno ide do 8K@60Hz. Tu je i standardna podrška za AV1 kodiranje do 8K60, podrška za streamanje preko OBS Studio aplikacije, AMD Noise Suppression tehnologiju, najavljeni FSR 3, AMD Hyper-RX tehnologiju i sve ostalo što RDNA 3 kartice standardno podržavaju.

gigabyte_radeon_rx7700xt_gaming_oc_9

Na vrhu se kartice nalazi osvijetljeni Gigabyteov logou RGB bojama, a preko Fusion aplikacije je moguće izabrati nekoliko profila osvjetljenja – Gradient, Wave, Color Cycle, Color Shift, Static, Pulse, Flash i Double Flash. Gigabyte uz ovu karticu standardno nudi i Control Center aplikaciju (GCC) koja nudi RGB Fusion, FAN Control i Performance opcije. O njoj smo više puta pisali pa se ovdje nećemo ponavljati.