Gigabyte X570S Aorus Master recenzija

Datum objave 08.07.2021 - Krešimir Matanović

Gigabyte X570S Aorus Master - prvi dio

gigabyte_x570s_aorus_master_1 gigabyte_x570s_aorus_master_2

Iz Gigabytea nam stiže njihova najnovija ploča namijenjena Ryzen AM4 procesorima - X570S Aorus Master. Već je X570 Aorus Master bila impresivna matična ploča za Ryzene, a ova nova donosi poboljšanu napojnu jedinicu, bolje hlađenje, četiri PCIe 4.0 M.2 slota, Intelov 2,5 Gbps LAN kontroler itd. Još jedna velika značajka za ovu ploču je da više nema aktivnog hlađenja na X570S čipsetu.

gigabyte_x570s_aorus_master_3 gigabyte_x570s_aorus_master_4

S obzirom na to da je riječ o top modelu (barem dok ne izađe Aorus Extreme), ploča je sasvim solidno i opremljena. Uz nju dolaze tri seta vijaka za M.2, dva termalna senzora, produžni kabel za RGB, četiri SATA kabela, Q-konektor, mikrofon za detekciju buke, Aorus naljepnica za kućište, WiFi antena, set naljepnica, knjižica s uputstvima za korištenje, brzi instalacijski vodič i Aorus velcro trake za organizaciju kabela. Sama ploča kao i ranije dolazi  antistatičkoj vrećici i dodatnom kartonskom ležištu zaštićeno dodatno stiro-pjenom.

gigabyte_x570s_aorus_master_5

Iz prošle smo generacije X570 Aorus ploča testirali samo Pro model, no već se i po njemu vidi koliko je nova generacija drugačija. Stare su X570 Pro i Master ploče imale samo tri M.2 utora, znatno manje aluminijskih hladnjaka, nešto drugačiji dizajn plastičnih dijelova te naravno ventilator na čipsetu. X570S Aorus Master sada ima više oklopa, tj. više aluminija, ali donosi i pasivni dizajn hlađenja čipseta - karakteristika svih X570S ploča. AMD je unaprijedio X570S čipset do mjere u kojem aktivno hlađenje više nije potrebno, a i proizvođači ploča su povećali hladnjake. X570S Aorus Master ploča je klasičnog dizajna, crno sivih je tonova i dosta je njene površine pokriveno aluminijem. Četiri M.2 slota su prekrivena s aluminijskim hladnjacima, a onaj najgornji ima i nešto deblji hladnjak. Osim s gornje, svi su hlađeni i s donje strane aluminijskim blokovima, a sve zajedno je povezano s masivnim blokom na čipsetu. Nadalje, dva su aluminijska hladnjaka na VRM jedinici rebrasti, tj. sastavljeni od tankih aluminijskih limova i više nemaju plastične pokrove koji blokiraju otpuštanje topline. I dalje su direct touch principa, tj. povezani su toplovodnom cijevi koja ima direktan kontakt s termalnom trakom i VRM komponentama.

gigabyte_x570s_aorus_master_6

Na lijevoj se strani ploče nalazi plastični pokrov stražnjih I/O portova, te u njegovom produžetku pokrov za audio jedinicu koja je kao i uvijek na odvojenom dijelu PCB-a. Plastični pokrov I/O portova ima integriranu metalnu zaštitu, koja je pak povezana s donjom metalnom pločom. Masterica ima lijep dizajn, s ponekim Aorus elementima na hladnjacima, i osvijetljenim Aorus logoom na plastičnom dijelu. Layout joj je vrlo dobar, i u gornjoj polovici vrlo sličan prethodnici. U donjoj je polovici došlo do prerazmještaja komponenata zbog dodavanja četvrtog M.2 slota. No, i dalje je zadržan dobar raspored bitnih elemenata uz rub ploče, a sada je i jedan od internih USB 3.0 headera horizontalan. Također, svi su ostali bitni konektori i headeri smješteni uz rubove ploče.

gigabyte_x570s_aorus_master_7

Ploča kao što smo rekli ima poboljšano hlađenje koje je zadržalo dizajn Fins-Array II i Direct Touch II za hladnjake VRM-a, a sada je korištena i 9 W/mK termalna traka između hladnjaka i VRM komponenata. Kao i do sada korišteni su 2oz bakreni vodovi u PCB-u, a ploča ima Smart Fan 6 sustav hlađenja s čak 10 PWM/DC headera za ventilatore, 7 internih temperaturnih senzora, dva vanjska kabela s temperaturnim senzorima i jednim mikrofonom za detekciju buke. Svaki header podržava PWM za DC ventilatore i vodene pumpe s do 24 W snage (2x 12V) i OVP zaštitom. Krivulje rada ventilatora je moguće precizno podesiti u softveru kroz dva profila (Slope/Stair), a čak postoji i Fan Stop funkcija.

gigabyte_x570s_aorus_master_8

Ploča podržava jasno DDR4 memoriju, a slotovi su pojačani metalnom za duže trajanje. Maksimalni kapacitet memorije je 128 GB (4x 32GB), a službena brzina je do 3.200 MHz - overclockingom ide i više naravno. Gigabyte tvrdi da brzina ide i do 5.400 MHz, zahvaljujući daisy chain dizajnu vodova od procesora do memorije. Tu uz desni i gornji rub ploče je smješteno čak sedam headera za ventilatore, LED dijagnostika. Reset (Multi Key tipka kojoj je moguće mijenjati funkciju) i Power tipke, RGB headeri, 24-pinski ATX konektor itd. Tik ispod DIMM utora je i interni USB 3.2 konektor. Zanimljivo, pored PCH hladnjaka i iznad Thunderbolt headera, smjestila se POST dijagnostika, tj. četiri LED-ice - VGA, CPU, BOOT i DRAM.

gigabyte_x570s_aorus_master_9 gigabyte_x570s_aorus_master_10

VRM jedinica je pojačana u odnosu na prethodnu verziju ploče s 12 na 14 faza (s 10 + 2 na 12 + 2 (CPU Vcore + SOC). Svaka je faza opremljena 70-amperskim power stageom (IR TDA21472), zavojnicom s feritnom jezgrom i Black Metallic 10 K kondenzatorima. Ukupno je dakle moguće procesoru isporučiti do 1.120 ampera struje, što je i više nego dovoljno i za ekstremne oblike hlađenja. Kontroler je Infineonov XDPE132G5C - pravi 16-fazni PWM kontroler. Hlađenje je kao što smo napisali osigurano masivnim spajanim aluminijskim hladnjacima koji su povezani toplovodnom cijevi s direktnim kontaktom. Između hladnjaka i VRM komponenata je 9 W/mK termalna podloga. Sve to rezultiralo je maksimalnom VR Loop1 temperaturom od 65°C, a najtopliji senzor na ploči je očitao maksimalnih 69°C. Maksimalna temperatura procesora pri opterećenju je iznosila 69,5°C (G.Skill AIO), a maksimalna temperatura čipseta je bila 57,5°C (sve temperature očitane uz pomoć HWInfoa).

Gigabyte X570S Aorus Master - drugi dio

gigabyte_x570s_aorus_master_11

Donja je strana ploče kao i obično ispunjena PCIe i M.2 utorima, no ove zadnje ne možemo vidjeti jer su pokriveni aluminijskim hladnjacima. Zato vidimo tri oklopljena PCIe utora od kojih prvi radi s x16 propusnošću, drugi s x8, a treći s x4. Ako imamo Ryzen 5000 serije u ploči tada će svi raditi na PCIe 4.0 standardu. Potrebno je spomenuti da PCIE x4 slot dijeli propusnost s M2C_SB konektorom koji neće raditi ako je prvi popunjen, i obrnuto. Ujedno, tu je i standardna podrška za 2-way CrossFire tehnologiju. Audio jedinica koristi nešto stariji Realtekov ALC1220-VB CODEC, a tu je i ESS Sabre9118 DAC čip, te audio kondenzatori. Sa softverske strane podržan je DTS:X Ultra. Povezivost sa svijetom je osigurana preko Intelovog 2,5 Gbps kontrolera i jednog LAN porta. Naravno, tu je i WiFi 6 podrška o kojoj ćemo kasnije.

gigabyte_x570s_aorus_master_12

Na dnu su se ploče smjestili uobičajeni sumnjivci - prednji audio, drugi set RGB LED headera, TPM, 2x USB 2.0, dva 4-pinska headera za ventilatore, interni USB 3.0 (jedan od dva), baterija i front panel header. Upravo je baterija ovdje dobila novo mjesto, jer je gore sada smješten dodatni M.2 socket.

gigabyte_x570s_aorus_master_13 gigabyte_x570s_aorus_master_14

AMD tvrdi da sam X570 čipset nije ništa dodatno mijenjan i da je na proizvođačima kako će ga hladiti. Naravno, u ovoj su generaciji ploča svi odlučili ukloniti male bučne ventilatore i okrenuti se pasivi. Hladnjaci su malo podebljani a i spojeni s ostatkom aluminija koji je zadužen za hlađenje M.2 SSD-a. Međutim, primijetili smo da se u radu svi hladnjaci dosta zagriju pa nije da se X570 sada magično manje grije. Ovaj prijenos topline bi mogao biti problem ako se svi M.2 slotovi budu koristili i dobar propuh u kućištu je nužan.

gigabyte_x570s_aorus_master_15 gigabyte_x570s_aorus_master_16

Četiri M.2 slota na ploči su svaki dužine 110 milimetara, tj primaju 22110 uređaje. Gornji je integriran u procesor i ako imate Ryzen 5000 radit će u PCIe 4.0 x4/x2 modu. Srednja dva su integrirana u čipset, a podržavaju PCIe 4.0 x4/x3 mod ako imate Ryzen 5000. I posljednji je integriran u čipset, a radi u PCIe 4.0 x4/x2 modu ako imate Ryzen 5000. Svi će slotovi raditi u PCIe 3.0 modu ako imate starije Ryzene. Ploča kao i model prije nje s donje strane ima veliku metalnu ploču koja služi za učvršćivanje konstrukcije ali i kao hladnjak. Na dijelu ispod VRM-a su i dvije termalne podloške za prijenos topline s donjih elemenata VRM-a na hladnjak.

gigabyte_x570s_aorus_master_17 gigabyte_x570s_aorus_master_18

Stražnji je I/O panel krcat po običaju, a na njemu  se nalaze:
  • 1 x Q-Flash Plus button
  • 1 x Clear CMOS button
  • 2 x SMA antenna connectors (2T2R)
  • 1 x USB Type-C port, with USB 3.2 Gen 2x2 support
  • 5 x USB 3.2 Gen 2 Type-A ports (red)
  • 2 x USB 3.2 Gen 1 ports
  • 4 x USB 2.0/1.1 ports
  • 1 x RJ-45 port
  • 1 x optical S/PDIF Out connector
  • 5 x audio jacks
Kao što vidimo, svi su audio konektori pozlaćeni radi boljeg kontakta, a tu je i sasvim pristojan broj USB portova uključujući i pet komada USB 3.2 Gen 2 Type A portova (10 Gbps, crveni) i jedan USB 3.2 Gen 2x2 Type C port (20 Gbps). Konektori za antenu se nalaze na Intelovoj AX210 WiFi 6 kartici o kojoj je manje više sve poznato i standardan je izbor za novije matične ploče (802.11ax, 2,4 Gbps, 2.4/5 i 6 GHz + Bluetooth 5.2). Q-Flash Plus nudi nadogradnju BIOS-a i bez procesora, a svakako je korisna i Clear CMOS tipka za resetiranje BIOS postavki na tvorničke vrijednosti.

gigabyte_x570s_aorus_master_19

Ploča ima i RGB LED osvjetljenje koje je lokalizirano samo na područje na plastičnom pokrovu stražnjih I/O portova, Ostatak osvjetljenja možete spojiti preko četiri headera - dva obična i dva addressable. Sve se kontrolira i sinkronizira preko RGB Fusion 2.0 aplikacije.

gigabyte_x570s_aorus_master_22 gigabyte_x570s_aorus_master_23

gigabyte_x570s_aorus_master_24 gigabyte_x570s_aorus_master_25

gigabyte_x570s_aorus_master_26 gigabyte_x570s_aorus_master_27

UEFI sučelje BIOS-a je manje više poznato, i tek je malo osvježeno i unaprijeđeno za ovu generaciju. U prvom redu je tu Active OC Tuner koji surađuje s P.B.O. funkcijom kako bi donio najveće moguće performanse procesora kada je to moguće. Ujedno, moguće je i ručno podešavanje parametara overclockinga, i paralelno korištenje Active OC Tunera koji automatski mijenja stanje između P.B.O.-a i ručnog OC-a u ovisnosti o potrebi. Uz sve ostalo tu je i standardni set softvera za Windowse koji Gigabyte isporučuje - Easy Tune kao dio APP Centera, pa zatim @BIOS, Fast Boot, Game Boost, On/Off Charge, Smart Backup itd.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča Gigabyte X570S Aorus Master, UEFI: F1
Procesor AMD Ryzen 9 5950X
Memorija G.Skill Trident Z Royal 3.600 MHz CL16
Grafičke kartice Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8G
Zvučna kartica On board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2TB
Monitor Dell S2721DGF
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 May 2021
DirectX verzija 12
AIDA64 Engineer 6.33.5700
PCMark 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v.20
7-Zip 19.00
V-Ray Benchmark

Način testiranja

gigabyte_x570s_aorus_master_21

Kao i do sada prilikom testiranja matičnih ploča, koristili smo klasičan set benchmarka, za općenite performanse Futuremark, za procesorske 7-Zip i Cinebench. Memorijsku smo propusnost mjerili s AIDA 64 softverom. Ploču smo testirali s najjačim dostupnim hardverom, tj. Ryzenom 9 5950X, Gigaybteovim Radeonom RX 5700 XT Gaming OC i G.Skillovom memorijom Trident Z Royal. Za neke buduće usporedbe, napravili smo testove i s EX 6900 XT karticom. Sistemski SSD je bio ADATA-in Swordfish 2TB (i Corsairov MP600 2 TB), a Windowsi 10 Pro. Ovdje ne možemo koristiti rezultate dobivene kod ranijih testova B550/X570 ploča jer smo koristili novi procesor, pa će usporedba ići s dvije B550 ploče. Overclocking

gigabyte_x570s_aorus_master_20

Overclockirali smo ručno unutar UEFI sučelja, a kao i kod testa procesora drugim pločama postigli smo maksimalno stabilnih 4.6 GHz za pri naponu od 1.35 V. Ploča je naravno stoički podnijela torturu na ovoj frekvenciji, a temperatura procesora je skočila na maksimalnih 92,6°C. VR Loop 1 senzor na ploči je očitao 77°C, dok su eksterne temperature hladnjaka bile oko 60°C. Ploča se hvali i daisy chain vezom s memorijskim utorima pa nismo imali problema s overclockingom G.Skillove brze Trident Z Gold memorije do 4.000 MHz.

Rezultati testova

UL Benchmark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="Gigabyte X570S Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator,Gigabyte B550 Aorus Master" values="8075,8044,8036" colors="orange,blue,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score"  labels="Gigabyte X570S Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="10049,9998,9997" colors="red,blue,blue" height="300" min="0"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, Time Spy izvlači maksimum iz grafičke kartice. X570S ploča je na vrhu grafova, no razlike i nisu tako velike da bi ih smatrali značajnima. I B550 ploč emogu izvući sasvim lijepe performanse iz Ryzen 9 5950X procesora. CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte X570S Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="130189,127811,127103" colors="blue,red,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 20 (Single)" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte X570S Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="636,607,592" colors="red,blue,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 20 (Multi)" htitle="Score (cb)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte X570S Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="10167,9946,9276" colors="blue,red,blue" height="300" min="0"] I testovi perfromansi procesora su sasvim prosječni i u skladu s onim što izvlače B550 ploče. No, X570S ipak odskače u jednom, single core performansama. Nerijetko vidimo procesor da "skače" dosta preko 5 GHz kada su single core aplikacije u pitanju pa tu leži tajna dobrog rezultata. Memorijska propusnost [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="Asus ProArt B550-Creator,Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte X570S Aorus Master" values="54916,54898,54800" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte X570S Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="54112,54096,53967" colors="blue,red,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="Gigabyte X570S Aorus Master,Gigabyte B550 Aorus Master,Asus ProArt B550-Creator" values="51786,51680,50475" colors="red,blue,blue" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="Asus ProArt B550-Creator,Gigabyte B550 Aorus Master,Gigabyte X570S Aorus Master" values="62,62.1,62.6" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Memorijske performanse su podjednake za sve tri ploče. Audio performanse

gigabyte_x570s_aorus_master_28

I premda je audio jedinica sazdana na dobrim temeljima i starijoj ali pouzdanoj tehnologiji, mjerenja pokazuju samo prosječne rezultate.Frekvencijski odziv je nešto slabiji, baš kao i THD + Noise i IMD + Noise mjerenja. Ponovili smo mjerenja tri puta i uvijek dobili isti rezultat.

Zaključak

gigabyte_x570s_aorus_master_6

Gigabyte je unaprijedio ionako dobru X570 Aorus Master ploču na pravi način s ovom novom X570S Aorus Master. No, je li bilo stvarno potrebno izdavati novu reviziju ploče je pitanje koje ima dva odgovora? I da i ne. S jedne strane, friški kupci koji ulaze u svijet Ryzena 5000 s X570S revizijom dobivaju zrelije i bolje ploče koje im nude više I/O mogućnosti i bolju VRM jedinicu. Uz to, proizvođači su se riješili i ventilatora na hladnjaku čipseta. S druge strane, X570 ploče su već same po sebi bile dobre i za 90% kupaca ni nisu trebale noviju reviziju. Bilo kako bilo, Gigabyte je znatno unaprijedio X570S Aorus Master ploču i tržištu ponudio moćan i kvalitetan proizvod. VRM jedinica je sposobna isporučiti 1.120 ampera struje procesoru, a rashladni je sustav dovoljno moćan da to prati. I/O mogućnosti su izvrsne, bilo da je riječ o USB portovima ili pak M.2 slotovima, a i hlađenje za njih je odlično. Ploča je napravljena vrlo kvalitetno i velika je pažnja pridodana sustavu hlađenja sa Smart Fan 6 tehnologijom koja kombinira čak deset 4-pinskih headera koji svi daju visoku snagu, eksterne senzore temperature i senzor buke s čak 7 internih senzora temperature. Jedino gdje je podbacila je audio jedinica koja je starija, ali i lošijih performansi prema našim mjerenjima. Sve ostalo je odlično i ploča je definitivno za preporučiti svim novim kupcima Ryzena 5000. U ovom trenutku ploča još nije na tržištu i cijena nije definirana.