HIPER TYPE R MkII 680W i TYPE M 580W

Datum objave 16.08.2008 - Denis Arunović

Uvod i TYPE M 580W

Krenimo redom. Za one koji se nisu prije imali susrest s markom HIPER, recimo da je riječ je engleskoj tvrtki koja je nastala 2001. godine, a koja se trenutno bavi proizvodnjom napajanja, kućišta, periferija kao što su tipkovnice, ventilatora i HTPC računala. Premda su proizvodi ove tvrtke namijenjeni zahtjevnijim korisnicima, često su jeftiniji od konkurentskih proizvoda što je jedna od niti vodilja HIPER-ovih inženjera. Pogledajmo kako to izgleda u praksi.

HYPER TYPE M 580W

TYPE M je serija napajanja koja su namijenjena srednjem segmentu tržišta što će reći da su namijenjena korisnicima koji imaju solidno moćna računala i koji su na hardver spremni potrošiti nešto više novca.

580-vatni model kojeg smo imali prilike testirati, isporučuje se zapakiran u kartonsku kutiju relativno neuglednog izgleda, no koja će se sigurno svidjeti ljubiteljima ekologije. Naime, kutija je načinjena od recikliranog papira što je potez koji u današnje vrijeme svakako treba pohvaliti. Jedini uočljivi detalj na kutiji je ATI CrossFire logo što će reći da je napajanje certificirano za rad s više ATI-jevih kartica.

Poklopac kutije skriva uredno složenu unutrašnjost koja zauzima samo napajanje zaštićeno vrećicom s mjehurićima, kabel za spajanje napajanja na gradsku el. mrežu te dodatni kabeli o kojima ćemo nešto više reći u sljedećem paragrafu.

Osim stvari koje smo vidjeli na prethodnoj fotki, u kutiji se nalaze još i četiri vijka za instalaciju napajanja u kućište te priručnik za uporabu. Dodatni kabeli koje vidite na gornjoj fotki nisu modularni već jr riječ o produžnim kabelima i razdjelnicima koji se spajaju na fiksne kabele napajanja. U čemu je štos? Dečki iz HIPER-a su zaključili da premda mnogi korisnici ne rabe sve konektore koje nude snažnija napajanja, činjenica je da se manji broj konektora uvijek koristi. Pitanje od milijun dolara je - zašto ih onda uopće skidati s napajanja (kreiranjem modularnog napajanja) ako će ih korisnici ionako vratiti natrag?

Upravo je ovakva situacija s konektorima ponukala HIPER-ove inženjere da na samo napajanje implementiraju tri kabela različite dužine s po jednim molex konektorom, jedan kabel s 6-pinskim PCIe konektorom, kabel s EPS12 i P4 konektorima te na kraju kabel s glavnim ATX konektorom (u formi 20+4 pina). Korisnik potom po potrebi na kabele s molex konektorima priključuje produžne kabele s različitim konektorima. Ovih dodatnih adaptera ima ukupno 5:

  • 2 komada: molex + 2x SATA
  • 3 x molex + floppy
  • 2 x molex
  • molex na PCIe (2x molex ulaz, 6pin PCIe izlaz)

Nažalost, HIPER-ova implementacija ima i jednu ozbiljnu manjkavost, a to je da SATA konektori nemaju 3,3-voltne vodove. Premda za većini SATA uređaja ovo ne smeta, na nekim uređajima će biti problem. Premda ne znamo kakvi uređaji će raditi probleme, sigurno znamo da izostanak 3,3-voltnih žica znači da nema niti podrške za hot-plugging. Također treba naglasiti da nema 8-pinskog PCIe konektora što će stvoriti probleme ako ovo napajanje planirate rabiti s jednom od modernih high-end grafičkih kartica.

Kabeli, uključujući i adaptere, su vrlo uredni što treba zahvaliti obilatom korištenju plastične mrežice. Što se tiče duljine kabela (mjereno od kućišta napajanja do dijela na kojem kabel prelazi u konektor), bacite pogled na donju tablicu.

HIPER TYPE M 580W
24 pin ATX
450 mm
EPS12V
550 mm
P4
EPS12V + 150 mm
Molex
250, 350, 450 mm
PCIe
450 mm
Adapteri
450 mm, 300 mm, 150 mm

Napajanje je inače prilično maleno, mjeri tek 140 x 150 x 86 mm (D x Š x V), a za ovih dimenzija krije se solidna masa od 2 kg. Hlađenje je implementirano pomoću 120-milimetarskog ventilatora s automatskom kontrolom brzine. Što se tiče hlađenja, treba napomenuti da je pet od šest stranica napajanja izrađeno od perforiranog lima s tim da je stražnja stranica izbušena osjetno većim rupama. Premda ovakav "boom-box zvučnik" izgleda zanimljivo, nismo sigurni da je najbolje rješenje u kontekstu hlađenja odnosno formiranja struje zraka kroz napajanje.

Naljepnica sa specifikacijama postavljena je na gornjoj stranici, a ne na boku. Nažalost, na njoj nije moguće pronaći UL part number što bi nam pomoglo u određivanju pravog proizvođača ovog napajanja. Što se tiče specifikacija, vidimo da je riječ o napajanju prilično starog dizajna obzirom da su maksimalne struje na 3,3-voltnoj i 5-voltnoj liniji vrlo visoke (za usporedbu, 1200-vatno Thermaltakeovo napajanje ima po 30 ampera na ovim vodovima). 12-voltna linija rješena je s dva raila od kojih prvi podržava maksimalno 20, a drugi maksimalno 18 ampera. S prvog 12V raila napajaju se ATX konektor, PCIe konektor i molexi, a s drugog raila EPS12V i P4 konektor. Maksimalno snaga koja ova dva raila mogu isporučiti je 360 vata. Pohvalno je što je specificirana i vršna snaga napajanja, a ona iznosi 630 vata. Drugim riječima, ovo napajanje kontinuirano može isporučivati 580 vata, a na trenutke i do 630 vata. Napajanje ima aktivni PFC sklop, a prema specifikacijama nudi prosječnu efikasnost od 76% što je u današnje vrijeme dosta niska vrijednost.

HIPER TYPE M 580W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
0 / 1
Molex
3 (maks. 7)
Floppy
0 (1)
SATA
0 (4)
PFC
Active
Snaga
580 W
+3.3V
30 A
+5V
36 A
+12V1
20 A
+12V2
18 A
Cijena
oko 580 kn
Jamstvo
3 godine

HYPER TYPE R MkII 680W

Za razliku od svog jeftinijeg i slabijeg brata, TYPE R MkII 680W je napajanje koje spada u gornji dio HIPER-ove ponude.

Kao što se mogli vidjeti na fotki koja je priložena uz uvod, TYPE R je zapakiran u plastičnu kutiju s ručkicom. Poklopac kutije je osiguran s plastičnom bravicom, a ovo ujedno znači da kutija napajanja može biti jako korisna i kada je samo napajanje ugrađeno u računalo. Gornji dio kutije zauzima kašeta s mnogo odjeljaka, a u koju je smješten dobar dio opreme koja dolazi s napajanjem.

Opremu iz kašete možete vidjeti na gornjoj fotki. Riječ je o čudnom kratkom kabelu za spajanje napajanja na gradsku mrežu, naljepnicama za kućišt, setom vijaka za fiksiranje napajanja za kućište te duguljastoj torbici u kojoj su smješteni dodatni kabeli. Ovi dodatni kabeli su zapravo adapteri/razdjelnici kakve smo imali prilike vidjeti i na modelu TYPE M, no u ovom slučaju ih je mnogo manje. Konkretno, torbica sadrži sljedeće kablove:

  • 2 komada: 2 x molex + floppy
  • 2 komada: 2 molex
  • 8pin PCIe na 6pin PCIe (adapter)

Kao što vidimo, u ovom slučaju nije ponovljena greška implementiranja SATA konektora putem adaptera, pa na cijeli sistem redukcije nereda u kućištu nemamo nikakvih zamjerki.

Ispod kašete, u dubini kutije, smješteno je napajanje, priručnik za uporabu i još par kabela. Konkretno, riječ je o kratkom kabelu s konektorom za spajanje na gradsku el. mrežu koji se rabi u Velikoj Britaniji i nekim drugim državama, a tu je također i kabel s klasičnim konektorom koji se "bode" u napajanje. Kao što su neki od vas možda već i zaključili, štos je jednostavan - na ovaj dugi kabel korisnik treba montirati odgovarajuću "glavu", zavisno o tome u kojoj zemlji živi.

Svi kabeli na napajanju su u potpunosti opleteni mrežicom, a korak dalje u pogledu urednostije i to što ne izlaze svi iz istog otvora na kućištu napajanja. Naime, grupirani su prema tipu. Iz glavnog otvora izlazi ATX kabel, pa potom (s lijeva na desno) EPS12V i P4 kabeli, tri molex kabela, dva SATA kabela i na kraju PCIe kabeli. Drugim riječima, osim ATX kabela (24-pinski monolitni konektor), napajanje nudi odvojene kabele za EPS12V i P4 konektore, tri kabela različite dužine s po jednim molex konektorom, dva kabela s po dva SATA konektora na svakom te dva kabela za napajanje grafičkih kartica s tim da je na jednom 8-pinski, a na drugom 6-pinski konektor. Sve u svemu solidno, no bilo bi bolje da ima više SATA konektora, a nešto manje molex konektora. Osim spomenutih kabela tu je i još jedan kabel kojeg smo namjerno ostavili za kraj. Riječ je o USB kabelu kojim je napajanje moguće spojiti na interni USB konektor na matičnoj ploči. Zašto? O tome više nakon tablice s duljinama kabela.

HIPER TYPE R MkII 680W
24 pin ATX
600 mm
EPS12V
600 mm
P4
600 mm
Molex
350, 450, 650 mm
PCIe (8pin, 6pin)
450, 550 mm
SATA
500/650 mm
USB
600 mm
Adapteri
300 mm, 150 mm

Genijalno, zar ne? HIPER je na napajanje implementirao 9 dodatnih USB konektora, pa napajanje funkcionira kao USB hub. Obzirom na broj USB konektora koji nude moderni čipseti, ovako rješenje je zaista dobrodošlo. Treba napomenuti da osam konektora ima punu funkcionalost, a deveti (na fotki, krajnje desno) služi kao izvor el. struje za napajanje raznih uređaja koji se pune na ovakav način (na pamet nam pada Blackberry, mobiteli i MP3 svirači).

Dimenzije napajanja su 180 x 150 x 86 mm (D x Š x V) što će reći da je osjetno dulje od slabijeg modela kojeg smo obradili na prethodnoj stranici. Masa napajanja je 2,4 kg. Kao što vidimo na fotkama, TYPE R MkII krasi vrlo atraktivan izgled što treba zahvaliti atraktivnoj plavoj boji (pretpostavljamo da postoji i crna varijanta), ali i perforiranim stranicama kućišta napajanja što je čini se trademark HIPER-ovih napajanja. Nedostatatak ovakvog dizajna je to što napajanje pri radu usisava zrak iz mnogo smjerova.

Hlađenje napajanja osigurava prilično ventilator prilično nekonvencionalnog promjera od 135 milimetara. Brzina ventilatora je regulirana automatski, a kreće se između 1.000 i 1.800 okretaja po minuti. Dodatni wow faktor je plavo osvjetljenje ventilatora, a čiji intezitet raste zajedno s brzinom ventilatora odnosno porastom temperature/opterećenja računala.

Eto nas i do specifikacija. Testirani TYPE R MkII nudi kontinuiranu snagu od 680, a vršnu snagu od 890 vata. Napajanje preko 12-voltnih linija riješeno je implementacijom četiri raila od kojih svaki podnosi maksimalnu struju od 18 ampera. Ukupna snaga na 12-voltnim linijama iznosi 624 vata. Što se tiče raspodjele prema konektorima, na 12V1 spojeni su P4 konektor i pola EPS12V konektora, 12V2 dijele druga polovica EPS12V konektora te 6-pinski PCIe konektor, 12V3 je spojen na ATX konektor i 8-pinski PCIe konektor dok je na 12V4 spojeno sve ostalo (molexi, SATA). Napajanje je opremljeno aktivnim PFC sklopom, a prema efikasnosti je kilometrima ispred svog jeftinijeg i, prema svemu sudeći, mnogo starijeg brata. Naime, prema priručniku efikasnost se kreće oko 85%.

HIPER TYPE R MkII 680W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
1 / 1 (2)
Molex
3 (maks. 6)
Floppy
0 (maks. 2)
SATA
4
PFC
Active
Snaga
680 W
+3.3V
30 A
+5V
28 A
+12V1
18 A
+12V2
18 A
+12V3
18 A
+12V4
18 A
Cijena
799 kn
Jamstvo
3 godine

Testni sistem i performanse

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X48T-DQ6

Procesor(i)

Intel Core 2 QX6850 @ 3 GHz

Memorija

2 x 1 GB Kingston Hpyer-X DDR3 1800 MHz @ 1600 MHz

Grafička kartica

2 x ATI Radeon HD 2900 XT

SATA Kontroler

Intel ICH10R

Hard disk(ovi)

Seagate Barracuda 160 GB SATA

Optički pogon

LiteOn LH20A1H DVD-RW

Testna konfiguracija za opterećivanje napajanja ponovo se promjenila - vratili smo dva Radeona HD 2900 XT natrag u sistem jer jednostavno "žderu" mnogo više energije nego kombinacija Radeona HD 3870 X2 i Radeona HD 3870. Malo se promjenila i matična ploča (naš vjerni P5K3 Deluxe se u datom trenutku našao u drugom računalu).

Performanse napajanja mjerili smo u dvije situacije - kada na računalo nije aktivnirana niti jedna aplikacija osim samog operacijskog sustava (dakle kada nema opterećenja) te kada je računalo opterećeno grafički, procesorski i memorijski zahtjevnim aplikacijama. Ovakvo maksimalno opterećenje simulirano je uzastopnim izvođenjem HDR/SM3.0 testa iz 3DMarka06 dok se u pozadini vrti alat Prime95 koji opterećuje sve četiri jezgre procesora (ne blend način rada već "maximal heat, power consumption"). Samim time, jasno je da ovakvo opterećenje praktički nije moguće napraviti normalnim korištenjem računala, pa makar igrali najzahtjevniju igru ili rabili najzahtjevniju aplikaciju za 3D renderiranje. Drugim riječima, vlastito napajanje pri normalnom radu vjerojatno nikada nećete na ovaj način opteretiti.

Što se tiče samih mjerenja, obavili smo ih korištenjem multimetra kompanije Kraftbox Professional. Flukeov instrument kojeg smo koristili u nekim člancima nam nažalost nije bio dostupan, a kako košta cca. 3.500 do 4.000 kn, zadovoljili smo se onim što imamo. Obzirom da slabiji Kraftboxov između ostalog nema funkciju za pamćenje minimalne i maksimalne te izračunavanje srednje vrijednosti pri mjerenju, u grafikonima ćete u pravilu moći vidjeti samo procjenjenu srednju vrijednost napona. Maksimalne i minimalne vrijednosti smo pratili tijekom mjerenja, pa su i one naznačene. U komentaru izmjerenih vrijednosti ćemo također napomenuti ako je napon pri opterećenju oscilirao što je dakako nije poželjno. Sonde instrumenta pri mjerenju su bile zabodene u odgovarajuće pinove na ATX konektoru.

Potrošnja, a time efikasnost napajanja mjerena je s uređajem za nadzor potrošnje koji se može nabaviti u Bauhausu ili sličnim trgovinama. Ovaj uređaj nije osobito precizan, no daje ponovljive rezultate, pa smo mu skloni vjerovati. Samim time, njime ne možemo izmjeriti konkretnu efikasnost napajanja jer bi za to trebali znati potrošnju na izlazima i ulazu. Ono što možemo napraviti je usporediti potrošnju na ulazu napajanja (dakle ono što napajanje "cucla" iz gradske el. mreže) što nam može reći koliko je neko napajanje više ili manje efikasno u odnosu na naše referentno napajanje. Naše referentno napajanje je PC Power & Cooling Silencer 750W (u HR košta oko 1.200 kn) .

Krećemo kao i uvijek od najvažnijeg voda na modernim napajanjima, a to je onaj 12-voltni. Kao što vidimo, pri mjerenju s aktiviranim CrossFireom nismo istestirali slabije HIPER-ovo napajanje, a razlog za to je jednostavan - tijekom testiranja se isključilo zbog prevelikog opterećenja (nakon što se propisno zagrijalo). Premda ovo na prvi pogled izgleda loše, realno je odlično što je napajanje barem jedno kratko vrijeme uspjelo održati našu konfiguraciju na životu.

Slabiji HIPER ima dosta niske vrijednosti napona na testiranom vodu, a napon strmo opada pri opterećenju. Ipak, vrijednosti su debelo unutar ATX specifikacije. Pohvalno je i to što kolebanja napona, čak i pri opterećenju, praktički nema. Snažniji HIPER s druge strane nema nikakvih problema s opterećenjem koje generira testna konfiguracija i ponaša se vrlo slično kao naše referentno napajanje. Doduše, napon je nešto viši od idealnog.

Oba HIPER-ova napajanja imaju nešto viši napon 5-voltnih vodova, a na opterećenje reagiraju na sličan način kao naše referentno napajanje. Drugim riječima, niti ovdje problema nema.

Situacija na 3,3-voltnom vodu je također odlična. Premda na oba napajanja vidimo pad napona s rastom opterećenja, razlika između minimalne, srednje i maksimalne vrijednosti nema što će reći da su railovi stabilni.

Na kraju eto nas i do potrošnje. Sukladno niskoj efikasnosti koja je navedena u specifikacijama, HIPER-ov TYPE M pokazao se dosta loše u ovom segmentu testiranja. Primjetite da smo uključili i vrijednost najslabijeg napajanja pri testiranju CrossFirea, pa se odlično vidi koliko staro i samim tim najčešće manje efikasno napajanje može trošiti više u odnosu na moderno napajanje.

U ovom trenutku nije loše spomenuti buku koju testirana napajanja generiraju pri radu. Pri minimalnom opterećenju oba su napajanja prilično tiha, a buka se lagano povećava pri prelasku u vršni režim rada. To je posebno očito kod snažnijeg modela obzirom da bez problema može napajati našu konfiguraciju u CrossFire modu. Srećom, moderne grafičke kartice su mnogo manje energetski zahtjevne od Radeona HD 2900 XT, a i mala je vjerojatnost da ćete napajanje opteretiti na način kako smo ga mi opteretili, pa ovaj komentar o blago povišenoj buci zapravo možete i zanemariti.

Zaključak

Iako napajanja koja smo obradili ovom članku na sebi nose oznaku jednake firme i stigla su nam na testiranje u isto vrijeme, zapravo je riječ o uređajima potpuno različitih generacija. Slabiji model, 580-vatni TYPE M, je konstrukcijski dosta staro napajanje što rezultira, za današnje uvjete, niskom efikasnošću. Tu je također i manjkava implementacija SATA konektora (adapteri s molexa na SATA, bez korištenja 3,3-voltne linije). 680-vatni TYPE R MkII je pak moderno napajanje koje nas je oduševilo svojim performansama i efikasnošću, a posebice inventivnom implementacijom kabela i ugradnjom USB razdjelnika. Slabiji HIPER košta oko 580, a snažniji 799 kn, a oba modela dijele jednako jamstvo - tri godine. Uzevši u obzir sve rečeno, premda je HIPER TYPE M 580W solidno napajanje, malo je preskup u odnosu na ono što nudi. Njegov skuplji i moćniji brat je s druge strane odličan izbor, a jedina mana mu je relativno nizak broj SATA konektora.