Intel Core i7-4770K & DZ87KLT‐75K – Haswell arhitektura i performanse

Datum objave 01.06.2013 - Krešimir Matanović

Unboxing i Haswell arhitektura

 

Unboxing

 

 

Haswell arhitektura

 

Novi Tock u Intelovom razvoju mikroprocesorske arhitekture zove se Haswell. O toj ste arhitekturi sigurni smo već puno toga čuli, a danas je konačno i službeno ugledala svjetlost dana. S obzirom da je riječ o Tocku, zadržan je isti proizvodni proces od 22 nm kakav je uveden za Ivy Bridge, a promjene je doživjela arhitektura. I dok novi procesori neće donijeti povećanje CPU performansi po taktu, donose znatne promjene na integriranoj grafici, a uvedene su i neke nove tehnologije - nova strategija menadžmenta potrošnje i novi instrukcijski setovi. Haswell je iznimno bitan jer će se ta arhitektura protezati preko goleme palete proizvoda, sve od pametnih telefona pa do servera (single socket i workstation), pa je bilo vrlo bitno konstruirati maksimalno efikasne jezgre visokih performansi. Sve o novostima u arhitekturi i novim proizvodima smo čuli sredinom svibnja na Zagrebačkom Haswell briefingu od Intelovog PR menadžera Pavela Svobode i Architecture Specialista Pawela Gepnera.

Zbog trendova koji se događaju u industriji povećanje grafičkih performansi i povećanje trajanja baterije postali su ključni u razvoju procesora i upravo je na tome tragu građen Haswell. S obzirom da je jezgra ta koja će biti korištena od pametnog telefona pa do servera jasno je kako su tu dodane i određene tehnologije za povećanje učinkovitosti na svim platformama. Potrošnja je iznimno bitna stavka jer uređaji postaju manji, a trendovi idu u tome smjeru da se s jedne strane pametni telefoni i tableti "združuju" sa ultrabookovima i notebookovima u ultrabook convertible i detachable uređaje. Taj je trend pozitivan zbog činjenice da trenutno nosimo više od jednog uređaja kada putujemo, a to bi se uskoro moglo pretvoriti u samo jedan kojeg možemo koristiti na više načina. S desktop strane vidimo kako klasična računala polako izumiru i zamjenjuju ih All-in-One uređaji koji također postaju "pametniji" jer ih možemo iskorištavati na različite načine i za različite potrebe - neki od njih postaju i prenosivi. Kod svih je tih uređaja izuzetno bitan ekran na dodir i upravo u tome se smjeru kreće cijela industrija. Intel je sa znatnim sredstvima potpomogao proizvodnju touch panela, a i operativni sistemi su se okrenuli u tome smjeru - miš je nekako sve manje bitan. Tu dolazimo do druge bitne stavke koja je grafika. Intel je kod ove arhitekture znatno povećao površinu grafičke jezgre kako bi ostvarili zadovoljavajuće performanse za sve platforme.

U cijelu tu priču ulazi Haswell kojeg danas predstavljamo sa mobilne i desktop platforme. Intelu iznimno bitni mobilni čipovi su vrlo zanimljivi zbog visoke integracije gdje U modeli dolaze s integriranim PCH-om pločici procesora. Uz njih tu su i quad core H modeli s Iris Pro grafikom, quad i dual core M modeli (2 chip) i System on a Chip Y modeli za "detachable" ultrabookove. Desktop procesori dolaze i dalje u quad core K seriji namijenjenoj entuzijastima, zatim u klasičnoj performance/mainstream izvedbi (quad i dual) te low power S i T verzijama. Uz nove procesore dolaze i novi čipseti serije osam (8) na koje ćemo se zasebno osvrnuti. Za mobilne procesore Intel najavljuje znatno povećanje mobilnosti i izdržljivosti baterije pa tako primjerice govore o 50% povećanja autonomije prilikom reprodukcije HD Video materijala.

Desktop procesori s Iris grafičkim jezgrama sada imaju površinu jezgre od 177 kvadratnih milimetara i broje oko 1.4 milijardu tranzistora. Kako ne bi došlo do zabune recimo kako je ovdje riječ o shematskom broju tranzistora, dok je layout broj tranzistora zapravo 1.6 milijardi što predstavlja porast od 200 milijuna u odnosu na Ivy Bridge. Grafički dio je povećan i zauzima više od 25% jezgre, a ostatak priče je vrlo sličan kao i kod Ivy Bridgea s jednim bitnim dodatkom - u jezgru je sada integriran napojni kontroler. I premda se glavna priča svodi na poboljšanje grafike i napojnog menadžmenta, određene je promjene doživjela i CPU arhitektura.

Haswell jezgra donosi novu generaciju predviđanja grananja, poboljšani front end, dublje buffere, više izvršnih jedinica, manje latencije, više store/load propusnosti uz zadržanu istu dužinu cjevovoda. Intel sa svakom generacijom povećava paralelizaciju povećanjem buffera, pa tako od Sandy Bridgea preko Ivy Bridgea do Haswella vidimo povećanje Out-of-order prozora sa 128, na 168 i 192, zatim In-Flight učitavanja sa 48, na 64 i 72, pa In-Flight spremanja sa 32, na 36 i 42, povećavanje alokacijskog reda sa 28 po threadu, na 56 itd. Izvršna je jedinica doživjela povećanje u širinu sa klasičnih šest na osam portova. Dodana su dva dodatna Integer ALU & Shift i Store Adress porta. Četvrti ukupno ALU povećava Integer workloadove i oslobađa prvi i drugi port za vektorske operacije, dok novi generator adresa rasterećuje portove 2 i 3, tj. postojeće AGU-e. Iznimno bitno je i dodavanje novih Compute instrukcija AVX2 (Advanced Vector Extensions), koje uključuju 256-bitne Integer vektore, Fused Multipy-Add, permutaciju pune širine za elemente i gather. Poboljšanja će biti vidljiva u HPC-u, audio i video operacijama te gamingu. Tu su i nove Integer instrukcije (indexing, hashing, kriptografija i MOVBE). Arhitektura priručne memorije je ostala ista po pitanju veličine ali je povećana propusnost kroz sve nivoe. L1 memorija sada umjesto 32 Bajta po ciklusu ima 64 Bajta po ciklusu za load i 32 Bajta sa store (umjesto 16). Propusnost L2 memorije prema L1 povećana je se 32 Bajta po ciklusu na 64. L2 TLB je sa 4K (512, 4-way) narastao na 4K+ 2M (shared: 1024, 8-way). Novost je i TSX instrukcijski set (transactional synchronization), za paralelizaciju threadova kroz lock elision.

S grafičke je strane arhitekturalno sve ostalo vrlo slično kao i kod Ivy Bridgea, samo je uvećan broj izvršnih jedinica i proširena podrška za nove API-e. Ova nova generacija marketinškog imena Iris i Iris Pro (HD4200/4400 i 4600 te HD5000/5100 i 5200), podržava DX11.1, OpenGL4.0 i OpenCL 1.2, a tu je i podrška za simultani prikaz slike na tri monitora, HDMI i DisplayPort (maksimum 4Kx2K). Osnovni građevni blokovi grafike su geometrijski front-end, rasterizator sa L3 memorijom i Pixel back-endom, Shaderi ili ti izvršne jedinice (EU), sa instrukcijskom priručnom memorijom i samplerima, zatim multi-format video mehanizam ili ti CODEC, mehanizam za poboljšanje kvalitete grafike i video izlazi. Arhitektura je tako otprije posložena da bude vrlo skalabilna i Intel je to sada i iskoristio. Mehanizam za dekodiranje je po Intelovim tvrdnjama vrlo efikasan po pitanju potrošnje, a podržava nove formate poput Native MVC kratkog formata, MJPEG-a te ubrzava hardversko SVC (Scalable Video Coding) dekodiranje povrh već od strane Ivy Bridgea podržanih AVC-a, VC1 i MPEG2. Ponosni su i na 4K podršku, tj. rezolucije do 3840 x 2160@ 60Hz preko DP 1.2 ili čak do 4096x2304 @ 24Hz preko HDMI-a. Quick Sync Video je također poboljšan i to je nešto što ćemo svakako provjeriti u našim testovima. Novosti kod video procesiranja su Gamut Expansion, Skin Tone Tuned Image Enhanced Filter i Image Stabilization. Kod desktop procesora se mahom nalaze Iris grafički procesor tj. model HD4600 (ranije poznat kao GT2). Za najjače mobilne procesore rezervirana je Iris Pro ili HD5200 koja ima on package eDRAM priručnu memoriju koja donosi visoku propusnost uz vrlo nisku latenciju i predstavlja on package sučelje vrlo niske latencije grafike prema CPU-u.

Za kraj smo ostavili optimizacije menadžmenta potrošnje energije. Velika novost je potpuna integracija napojnog kontrolera on-die čime se dobiva jedan ulazni napon (Vccin), a kontroler to dalje distribuira. Novost je i da CPU jezgre dobivaju odvojeni napon od Ring-a i LLC-a što povećava preciznost granulacije napona. Kada je riječ o optimizacijama treba reći kako je Intel napravio novi napredak u gatingu logike koja se ne koristi (C7 stanje u kojem nema napona u većini CPU-a), dodavanju novih low-power stanja, a optimizirali su naravno i proizvodni proces. Prijelaz iz stanja u stanje je ubrzan za oko 25%, a dodana je i inteligencija low-power stanjima. Tako su primjerice dodana nova S0ix stanja u kojima se Idle snaga približava onoj na tablet CPU-ima, a C stanja sada imaju system software requestove, "Time to next timer event", Latency zahtjeve, "Past history" i "Run time hints from devices".

 

Uz nove procesore dolazi i nova serija čipseta koja je znatno unaprijeđena u odnosu na prošlu. Serija 8 donosi I/O fleksibilnost portova, povećava broj USB 3.0 portova sa 4 na 6 (maksimalno 14 USB 2.0/3.0 portova), od sada su svi USB portovi kontrolirani od strane xHCI-a, broj SATA III (6Gbps) portova je povećan sa 2 na 6 i uklonjeni su svi legacy PCI portovi sa svih SKU-ova. Digital Display mehanizam je prebačen na procesor, a SPI podržava SFDP i Quad Read. Intel s ovom generacijom donosi pet SKU-ova - B85, Q85, Q87, H87 i Z87.

i7-4770K

Za sada ćemo se ostaviti arhitekture i mobilnih procesora, te se okrenuti onima nama trenutno najzanimljivijima. Intel danas lansira samo četverojezgrene modele, dok će dvojezgreni na red doći u utorak, baš kao i ostatak lineupa. Intel će sve to zajedno objelodaniti na Computexu u Taipeiu, kada će sve informacije postati dostupne javnosti. Sada je pred nama novi mainstream flagship koji nasljeđuje i7-2700K iz Sandy Bridge te i7-3770K iz Ivy Bridge generacija. Novi, i7-4770K je baš kao i oni četverojezgreni procesor s Hyper-Threading podrškom (8 logičkih threadova), a osnovna mu je radna frekvencija 3.5GHz pri TDP-u od 84W. Četvrta generacija također donosi Turbo frekvenciju koja u slučaju jedne ili dvije jezgre iznosi 3.9GHz, tri jezgre 3.8 GHz a četiri 3.7GHz. Iz činjenice kako nije bilo veliki povećanja IPC performansi u arhitekturi i zbog identičnih radnih frekvencija, sirove CPU performanse ovoga procesora biti će vrlo slične onima i7-3770K procesora. U stanju mirovanja procesor "kucka" na samo 800MHz pri dinamički promjenjivom naponu a mi smo primijetili kako se to kreće od 0.132 pa do oko 0.714V. U punom naponu snage radi na oko 1.026V. Procesor ima otključan množitelj (osnovni je od 8 do 35x, a maksimalni Turbo množitelj je 80x). Što se GT2 grafike tiče ona u stanju mirovanja radi na 350MHz, a u Turbo modu se to penje sve do 1250MHz (premda smo mi izmjerili i do 1300MHz).

 

Arhitektura priručne memorije je kao što smo već rekli ista kao i kod Ivy Bridgea što znači kako imamo četiri puta (za svaku fizičku jezgru) po 32 KB L1 podatkovne i 32KB L1 instrukcijske memorije (8-way associative, 64-byte line size). Uz to imamo i po četiri puta 256KB L2 priručne memorije (8-way associative, 64-byte line size) i na kraju 8MB L3 ili LLC (last level cache) priručne memorije (16-way set associative, 64-byte line size). Procesor između ostalog podržava VT-x, AES, AVX, AVX2 i FMA3 instrukcije. Procesor dolazi u novom LGA1150 pakiranju što znači kako nove matične ploče imaju ležišta sa 1150 pinova.

Što se ostatka lineupa tiče on u i7 seriji izgleda ovako. Jedino je 4770K otključan, a njegova je preporučena cijena 339 USD. Uz to, tu su i dva T modela sa 45W TDP-om, jedan S sa 65W TDP-om i jedan R sa 65W TDP-om ali i Iris HD5200 grafikom s eDRAM memorijom i višim radnim taktom grafike. i5 modela ima više (1 i 2), a lineup se sastoji od dva T modela (45W), dva S modela (65W), dva "obična" modela sa 84W TDP-om i jedan otključani K model. Taj i5-4670K je nasljednik mega popularnog i5-2500K i za sada malo manje popularnog i5-3570K modela. Riječ je o četverojezgrenom procesoru bez HT podrške osnovnog takta 3.4GHz i maksimalnog Turbo takta od 3.8GHz. Preporučena cijena je 242 USD.

Intel DZ87KLT-75K

Sa svojevrsnim žaljenjem gledamo na ovu kutiju jer je riječ o posljednjoj generaciji desktop ploča iz Intela. Priznajemo, Intelove su ploče uvijek bile malo manje popularne među krajnjim korisnicima, ali ipak je jednoj eri došao kraj. Bilo kako bilo, Z87 će biti među nama još neko vrijeme a Intel se potrudio napraviti dobru ploču za kraj. Tehnologijama nakrcana ploča namijenjena je najjačim K procesorima i implementira tehnologije kao što su Thunderbolt, Fast Boot, Visual BIOS, Power Supervisor itd., a donosi i CrossFireX i SLI podršku preko dva PCIe x16 utora treće generacije.

Kako bi paket bio zaokružen tu je i bundle u obliku jedne Skull podloške za miša, kratkih uputa za instalaciju i korištenje, jednog SLI mostića, jednog lima za stražnji I/O panel te jednog WiFi/Bluetooth modula. Ne znamo je li ovo i potpuni bundle kakav će dolaziti u retail pakiranju ali bi tu svakako voljeli vidjeti još pokoji SATA kabel.

Intelove se ploče prepoznaju "iz aviona" pa je takav slučaj i s ovom. Crni PCB s plavim elementima, i crnim utorima i konektorima. Uz šest crvenih konektora za ventilatore (4-pinski), tek je za konektore na dnu rezervirano malo šarenilo uz žuti FP_Audio ili narančasti FP_USB. Karakteristika svih Z87 ploča je masivno VRM hlađenje, koje se ovdje brine o osam-faznoj jedinici i PCH-u. Aluminijski hladnjaci dolaze u dvije boje - donji je dio crn a gornji plav. Na dva je klasičan Intelov logo, a na najvećem se nalazi prepoznatljiva lubanja. Konektori i utori su plavi, crni i sivi uz solidno posložen layout pri čemu ništa ničemu ne bi trebalo smetati, a sve je opet lako dostupno. Intel je ovdje upotrijebio mnoštvo zanimljivih tehnologija kao što su dvostruki LED post code dekoder, kompletna LED signalizacija opterećenosti pojedinih faza, LED signalizacija aktivnosti pojedinih komponenata, Power i Reset tipke, miniPCIe konektor za primjerice njihove SSD525 diskove, Thunderbolt port, deset kanalni audio, Back-to-BIOS tipka itd.

Specifikacije Intel DZ87KLT-75K

Podržani procesori

Highly Optimized for Intel -K Processors
• Intel Core i7 i i5 processors in the LGA 1150 package
Intel Turbo Boost Technology
• Intel Hyper-Threading Technology
• Integrated Memory Controller with support for up to
32 GB of system memory DDR3 2400 + O.C. SDRAM, support for XMP3
• Intel Fast Memory Access
• Supports Intel 64 architecture

Čipset

• Intel Z87 Express Chipset
• Intel Rapid Storage Manager (RAID 0, 1, 5, 10)
• Intel Smart Response Technology
• Intel Rapid Start Technology

Memorija

• Four 240-pin DIMM connectors supporting dual-channel
memory. Two double-sided DIMMs per channel
• Maximum system memory up to 32 GB using 8 GB
double-sided DIMMs
• DDR3 2400 + O.C. SDRAM memory support
• Non-ECC Memory
• 1.65, 1.5 and 1.35 V low voltage
• Support for Intel XMP 1.3 voltage profiles

Utori za proširenja

• Two PCI Express 3.0 ×16 connectors
(switchable to x8)
• Three PCI Express 2.0 ×1 slots
• One PCI slot
• One full length PCIe Mini Card slot (mSATA)

Multi-GPU podrška Supports NVIDIA SLI
Supports AMD CrossFireX
LAN

Intel Pro 10/100/1000
• Dual Intel LAN on the back panel
• New low-power design can meet Energy Star 5.0

Audio • 10-channel Intel High Definition Audio 7 codec
• 8-channel via the back panel
• 2-channel via the front panel
• Back panel support for output via optical cable
• One internal header for S/PDIF output for HDMI support
Sučelja za periferiju

• Six Super Speed USB 3.0 ports (blue) via back panel
• Two Super Speed USB 3.0 ports via internal header
• Two Hi Speed USB 2.0 ports via three internal headers (yellow, fast charging - high current)
• One 1394a port via back header
• One 1394a port via internal header
• One Thunderbolt connector 10 Gb/s
• Six SATA 6.0Gb/s ports (blue)
• Separate SATA 6.0Gb/s - 2 grey ports

USB

• Four Hi-Speed USB 2.0 ports via back panel, including two
fast charging high current ports (yellow)
• Six additional Hi-Speed USB 2.0 ports via four internal
headers
• Four Super-Speed USB 3.0 ports (blue) and two Super-
-Speed USB 3.0 via internal headers

BIOS • Intel Visual Bios 2.0
• 64Mb Flash EEPROM w. Intel Platform Innovation Framework for EFI Plug and Play, IDE drive auto-configure
• Advanced configuration and power interface V3.0b, SMIBOS2.5
• Intel Express BIOS update support
• Support for BIOS update within BIOS setup
• Fast Boot BIOS - optimized POST for almost instant-on access to PC from power on
Format ATX Form Factor
29.46 cm × 24.38 cm
FrontPanel • Reset, HDD LED, Power LED, Power on/off
• One FP USB 3.0 header (2 ports)
• Three FP USB 2.0 headers (6 ports)
• Front-panel audio header
• One IEEE 1394a header
• CIR Receiver
Hardverske značajke

• Processor fan speed control
• System chassis fan speed control
• Voltage and temperature sensing
• Fan sensor inputs used to monitor fan activity
• Power management support for ACPI 3.0 b

 

Gornjim dijelom oko LGA1150 ležišta dominira veliki VRM hladnjak ispod kojeg se nalazi šest IR 3553M buck gate drivera na jednoj strani i još dva na drugoj (ispod manjeg hladnjaka), s pripadajućim im prigušnicama i CapXonovim kondenzatorima. Za kontrolu se brine IR 3563B osam fazni buck kontroler kompatibilan s VR12.5 standardom. Iznad manjeg hladnjaka nalazi se LED signalizacija za aktivnost tj. opterećenost pojedinih faza (osam LED-ica). Između stražnjeg I/O porta i VRM-a nalazi se jedan Genesisov GL 3520M USB3.0 kontroler i jedan Intelov Ethernet kontroler. Tik ispod hladnjaka, nalazi se još jedan GL 3520M USB3.0 kontroler. Prostora oko socketa ima dovoljno i za velike hladnjake, a tek bi konfiguracija velikog VRM hladnjaka mogla zasmetati većem ventilatoru na prednjoj strani CPU hladnjaka (u našem je slučaju NF-A15 ventilator na NH-U14S hladnjaku jedva stao. Na desnoj se strani nalaze dovoljno odmaknuti DIMM utori s tim da su oni udaljeniji (Plavi) DIMM 1 i 2, dok su crni DIMM 3 i 4. Na rubu su se od vrha prema dnu smjestili Front Fan konektori, Power i Reset tipke, tweeter, 24-pinski napojni konektor i USB 3.0 interni header.

Na lijevoj donjoj strani ispred PCIe o PCI konektora nalaze se Intelov Thunderbolt kontroler, Realtekov ALC898 audio kontroler i Texas Instrumentsov Firewire kontroler. Tri su PCIe x1 utora, dva PCIe x16, jedan Legcy PCI i jedan PCIe x4. Iza trećeg PCIe utora se nalazi PLX-ov PEX8606 PCIe gen2 switch, a iznad prvog PCIe x16 porta je svoje mjesto pronašla i CR2032 baterija. Iza PCI slota se nalazi ITE-ov IT8892E PCI bridge čip. Na samom dnu s lijeva na desno se nalaze FP-Audio konektor, interni USB 3.0 header, AUX_FAN konektor, SPDIF i LED signalizacija (11 Activity LED-ica - CPU_HOT, VR_HOT, Firewire, CPU_INIT, VIDEO_INIT, OS_START, HD_INIT, MEM_INIT, USB_INIT, OPT, ROM_INIT). U produžetku su FP_USB 1, 2 i 3 konektori, dvostruka LED dijagnostika i Front_pamel konektor iznad kojega se nalaze odvojeni PWR_LED i CIR_RX konektori. Iznad LED dijagnostike sen nalazi Nuvotonov Super I/O kontroler a tu je i Mini PCIe konektor s nosačem za mSATA kartice koji nasjeda točno iznad Nuvotonovog i ASMedijinog ASM1061 PCIe x1-to-SATA 6Gb/s mosta. ispod plavog hladnjaka se nalazi Z87 čipset, a do njega je šest plavih i dva siva SATA 6Gb/s konektora horizontalne orijentacije. Između svega toga svoje je mjesto pronašao i BIOS čip.

I/O stražnji panel:

  • 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
  • 2 x USB 2.0 (žuti, fast charging, high current portovi)
  • 1 x IEEE 1394a
  • 6 x USB 3.0 portova
  • 1 x Back-to-BIOS switch
  • 1x Thunderbolt
  • 2 x RJ45 Gigabit LAN
  • 1 x HDMI
  • Audio konektori
  

Poznati Visual BIOS je na ovoj ploči u svojoj drugoj generaciji. Po rasporedu je vrlo sličan onome sa prethodnih Z77 ploča, ali je nadograđen novim funkcionalnostima. Ukoliko ste radili s originalnim neće vam se biti teško snaći u ovome, no ako niste onda će biti potreban određeni period privikavanja. Ono što nudi je pojednostavljeni i napredni izgled sučelja. U pojednostavljenom čak možete i overclockirati, a moguće je "potegnuti" sve do 4.6GHz (a nude se 100 ili 125 MHz base clockovi). Zbog činjenice da je Host Clock Value odvojen od Host/PCIe Clock frekvencije tj. moguće je promijeniti tzv. Gear Ratio overclockirati je sada moguće i osnovni takt procesora. Činimo to na klasični ručni način promjenom CPU base takta pri čemu se Host/PCIe takt automatski podešava na vrijednost blisku 100MHz ili pak odabirom jednog od strapova - 1x, 1.25x, 1.66x i 2.5x. Time je osnovnu frekvenciju procesora moguće podići na čak 250MHz. Intelov Visual BIOS nudi i grafički prikaz temperatura, spremanje profila, shematski prikaz Performance Dashboarda preko kojeg možemo overclockirati itd. Performance Dashboard je vrlo zanimljiv jer pokazuje logiku funkcioniranja integriranog napojnog kontrolera. Osim ulaznog napona, moguće je odvojeno mijenjati napon CPU jezgrama, grafici, memoriji, Ring sabirnici, ali i System Agent, Analog I/O i Digital I/O napone. Napredniji OC ćemo ostaviti za Gigabyteove i Asusove ploče, a kod Intelice smo se samo poigrali sa automatskim postavkama overclockinga. Čini nam se kako BIOS još nije 100% stabilan jer primjerice nismo memoriju mogli koristiti sa XMP profilom, ali ni ručno podići iznad 1866MHz, a i procesor smo teško natjerali da radi stabilno na 4.6GHz.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Platforme

Intel DZ87KLT-75K;

Gigabyte G1.Sniper 5;

Gigabyte Z77X-UP4TH

Procesor(i)

Intel Core i7-4770K;

Intel Core i5-3470

Memorija

G.Skill RipjawsX 2 x 2GB 2133MHz, F3-17000CL9D

Grafičke kartice

Intel HD4600;

Intel HD4000

Zvučna kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Corsair Force 3 120GB;

Napajanje Thermaltake Grand 1050W
DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Chipset datoteke

Intel Chipset Driver

DirectX verzija 11
wPrime

v2.0

AIDA 64 Extreme Edition

v.2.85

3DMark 11

Entry, Performance

PCMark 7 Overall Score
7-Zip v. 4.65
x.264 Benchmark v.4.0
TrueCrypt v.7.1
Sleeping Dogs 1368x768, Medium
Hitman Absolution 1376x768, Low, Medium
Media Converter 7 v.7
 

Način testiranja

Testiranje smo odradili djelomično na Intelovoj ploči, djelomično na Gigabyteovoj G1.Sniper, te Asusovim Z87-Deluxe i Sabertooth Z87. Recenzije ovih Gigabyteovih i Asusovih ploča će te moći čitati uskoro. Za usporedbu s i7-4770K procesorom koristili smo ranije testirane procesore, a neke smo i testirali ponovno. U tablicama će te moći vidjeti o kojim je modelima riječ. Ponovno smo napravili Clock-vs-Clock usporedbu performansi sa i7-3770K i i5-2500K, na način da smo sve procesore fiksirali na 3.6GHz i napravili nekoliko testova, pri čemu smo na dva jača isključili HT. Procesor smo hladili sa različitim hladnjacima a u tablicama ćete vidjeti i rezultate zagrijavanja. Mjerena je i potrošnja čitavog sistema pod OCCT-om, a vidjeti će te i neizostavne grafičke testove iGPU-a.

Overclocking

S obzirom da smo kod Intelice imali problema s overclockingom iznad 4.6GHz, donosimo preliminarni rezultat s Gigabyteovom G1.Sniper 5 pločom koja je procesor bez problema držala na množitelju x49 pri 1.25V. Primijetili smo kako se procesor dosta zagrijava na i iznad 1.3V pa nema smisla sa forsiranjem visokog napona ako je riječ o konvencionalnom hlađenju. Rezultati slični kao i kod Ivy Bridgea nas zapravo ne iznanađuju puno jer je riječ o istom proizvodnom procesu, a uz to grafika je ta koja je povećala jezgru. Kada smo kod integrirane grafike, nekoliko smo benchmarka izvrtili i na 1700MHz, ali učinka, tj. povećanja frameratea nije bilo iznad 1600MHz pa će e u tablicama vidjeti usporedbu, tj. koliki je ostvareni porast performansi. Kako bi radila na 1600MHz, napon smo joj morali podići na 1.2V. Isto tako, primijetili smo da je za dobre performanse grafike obavezno potrebna brzina memorije od 2133MHz jer je već sa 1866MHz primjetan veliki pad frameratea.

Tu ćemo reći i par riječi o razlici u radu između Gigabyteove ploče i Intelice. Intelica radi točno onako kako je to proizvođač i zamislio - kada su sve četiri jezgre/osam threadova u upotrebi takt ne prelazi 3.8GHz, dok Gigabyteica malo vara i to diže na 3.9GHz pa su i performanse procesora više. Kako se ponašaju Asusove ploče ne znamo dok ih ne isprobamo što će biti nakon što ovaj članak bude objavljen. O rezultatima ćemo naravno izvijestiti u članku o pločama. U današnjim će te tablicama stoga vidjeti dva rezultata za i7-4770K procesor - onaj postignut s Intelovom pločom i onaj s Gigabyteovom.

Rezultati testova - prvi dio

Futuremark

PCMark 7
Intel i7-4770K @ 4.6GHz
6484
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
6011
  
Intel i7-4770K @ G1.Sniper5
5982
  
 
0350070
00
 
3DMark Fire Strike
Intel i7-4770K @ G1.Sniper5
902
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
842
  
 
025050075010
00
 

 

PCMark 7 je jedini test gdje je Intelova ploča zapravo donijela veće performanse od Gigabyteove. Iako će te ostatak rezultata vidjeti na 4.9GHz, ovaj test nismo stigli "provući" na Gigabyteici pa je overclocking zapravo rezultat s Intelove ploče kada je procesor radio na 4.6GHz. Već u sljedećem testu stvari sjedaju na svoje mjesto i G1.Sniper5 izlazi ispred Intelice, zbog viših vršnih taktova. Što se generalnih performansi HD4600 grafike tiče već po ovom prvom testu vidimo da nisu loše. Najslabija kartica koju smo do sada testirali u novom 3DMarku je bila XFX R7770 OC koja je postigla nešto ispod 3000 bodova. Inače, Futuremark nam je jučer poslao ključ za novu verziju PCMarka 8, no zbog nedostatka vremena nju nismo uspjeli testirati.

7-Zip

Score (MIPS)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
41502
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
39248
  
Intel Core i7-3960X
30849
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
29981
  
Intel Core i7-980X
29058
  
Intel Core i7-3930K
28938
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
28315
  
Intel Core i7-2600K @ 4.8GHz
27777
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
26179
  
Intel Core i7 3820 @ 4.8GHz
26078
  
Intel Core i7-3770K
24437
  
Intel Core i7-4770K @ G1.Sniper5
23564
  
Intel Core i7 3820
22244
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
22048
  
AMD FX-8150
20957
  
Intel Core i7-2600K
20101
  
Intel Core i5-2500K
14254
  
 
0105002100031500420
00
 
 

Sirove performanse procesora nisu znatno rasle u odnosu na prethodnu generaciju, no za dobre se rezultate ipak pobrinuo Gigabyte pa s G1.Sniper5 pločom ovaj procesor izgleda puno uvjerljivije :)

Cinebench R11.5

CPU (pts)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
14,43
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
13,91
  
Intel Core i7-4770K @ 4.9GHz
10,71
  
Intel Core i7-3960X
10,42
  
Intel Core i7-3930K
10,13
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
9,92
  
Intel Core i7 3820 @ 4.8GHz
9,37
  
Intel Core i7-2600K @ 4.8GHz
9,31
  
Intel Core i7-980X
8,82
  
Intel Core i7-4770K @ G1.Sniper5
8,51
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
8,18
  
Intel Core i7-3770K
7,95
  
Intel Core i7 3820
7,45
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
7,27
  
Intel Core i7-2600K
6,87
  
AMD FX-8150
6,01
  
Intel Core i5-2500K
5,51
  
 
0 5101
5
 
 

U Cinebenchu zapravo vidimo vrlo dobar pomak u performansama na obje ploče - naravno ukoliko uspoređujemo 4770K i 3770K, a i porast overclockingom je zadovoljavajući.

wPrime

1024M Time (s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
118,482
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
119,543
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
157,825
  
Intel Core i7-3960X
160,54
  
Intel Core i7-980X
161,165
  
Intel Core i7-3930K
164,566
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
165,863
  
Intel Core i7 3820 @ 4.8GHz
181,071
  
Intel Core i7-4770K @ G1.Sniper5
195,174
  
Intel Core i7-3770K
198,092
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
203,642
  
Intel Core i7-2600K
225
  
Intel Core i7 3820
228,557
  
AMD Phenom II X6 1090T
254,36
  
AMD FX-8150
275,996
  
Intel Core i5-2500K
321,608
  
AMD FX-6100
412,201
  
 
010020030040050
0
 
 

wPrime rezultati 4770K procesora se kreću ispod i iznad onih 3770K, u ovisnosti na kojoj ploči Haswell leži. Overclocking je donio lijepi pomak, ali nedovoljan za sustizanje 3770K na istoj frekvenciji. Inače, s ovim smo benchmarkom zabilježili i vrijeme na okruglih 5GHz od oko 153 sekunde. U trenutku pisanja testa još uvijek nismo uspjeli "ustabiliti" procesor na toj frekvenciji za sve testove.

 

x.264 Benchmark

v.4.0 Score (fps)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
227,09
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
223,84
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
223,05
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
215,97
  
Intel Core i7 3820 @ 4.8GHz
198,08
  
Intel Core i7-4770K @ G1.Sniper5
188,97
  
Intel Core i7-3770K
177,08
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
175,66
  
Intel Core i7-3960X
166,24
  
Intel Core i7-3930K
164,18
  
Intel Core i7 3820
160,58
  
Intel Core i7-980X
150,54
  
 
05010015020025
0
 

 

Tu smo zbog ranije dobivenih rezultata koristili verziju 4 ovoga benchmarka, premda je dostupna i verzija 5. I ovdje je slična situacija kao i u prethodnom testu. Ploča na kojoj sjedi odlučuje je li 4770K brži ili sporiji od 3770K. Porast performansi na 4.9GHz je kao što vidimo sasvim solidan.

Rezultati testova - drugi dio

TrueCrypt

AES (GB/s)
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
6,7
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
5,6
  
Intel Core i7-4770K @ 4.6GHz
5,3
  
Intel Core i7-3960X
5,2
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
5,1
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
4,9
  
Intel Core i7-3930K
4,8
  
Intel Core i7-980X
4,7
  
Intel Core i7-4770K
4,5
  
Intel i7-4770K @ DZ87KLT-75K
4,4
  
Intel Core i7 3820 @ 4.8GHz
3,6
  
AMD FX-8150
3,3
  
Intel Core i7-3770K
3,2
  
Intel Core i7 3820
2,9
  
Intel Core i5-2500K
2,8
  
 
0 1 2 3 4 5 67
 
 
 

TrueCrypt performanse su izvanredne s novim procesorom zbog novih instrukcija. Porast u odnosu na Ivy Bridge je znatan i tu se očituju HPC performanse novih jezgri.

MediaConverter7

Time (s)
Intel Core i7-3770K @ QuickSync
18
  
Intel Core i7-4770K @ QuickSync
23
  
Intel Core i7-3960X
69
  
Intel Core i7-3930K
70
  
Intel Core i7-980X
70
  
AMD FX-8150
75
  
Core i7-2600K @ QuickSync
85
  
AMD Phenom II X6 1055T
89
  
Intel Core i7-4770K @ CPU
90
  
 
030609
0
 
 

Unatoč činjenici da je HD4600 trebao donijeti znatno brži QuickSync, mi to nismo uspjeli izmjeriti. U narednim ćemo testovima vidjeti zašto je to tako (uz novi Media Espresso), a sada i Handbrake donosi QuickSync podršku pa ćemo probati i njega.

AIDA64 - RAM

Read (MB/s)
Intel Core i7-3770K
21910
  
Intel Core i7-4770K
21571
  
 
01000020000300
00
 
Write (MB/s)
Intel Core i7-4770K
22604
  
Intel Core i7-3770K
20470
  
 
01000020000300
00
 
Copy (MB/s)
Intel Core i7-4770K
29066
  
Intel Core i7-3770K
24115
  
 
01000020000300
00
 
 

Memorijske performanse su nešto malo porasle na novom procesoru, a za veliki porast Copy performansi je vjerojatno zaslužna i Gigabyte ploča koja forsira malo agresivnije ponašanje procesora. Na Intelovoj ploči memoriju nikako nismo uspjeli natjerati iznad 1866MHz pri čemu su performanse ipak bile slabije.

AIDA64 - cache

L1 Read (MB/s)
Intel Core i7-3770K
124732
  
Intel Core i7-4770K
124730
  
Intel Core i7 3820
121536
  
Intel Core i5-2500K
118735
  
Intel Core i7-3930K
118395
  
Intel Core i7-3960X
118337
  
Intel Core i7-980X
55584
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L1 Write (MB/s)
Intel Core i7-3770K
62362
  
Intel Core i7-4770K
62355
  
Intel Core i7 3820
60757
  
Intel Core i5-2500K
59360
  
Intel Core i7-3930K
59197
  
Intel Core i7-3960X
59159
  
Intel Core i7-980X
55561
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L1 Copy (MB/s)
Intel Core i7 3820
121488
  
Intel Core i5-2500K
118702
  
Intel Core i7-4770K
116246
  
Intel Core i7-3770K
115404
  
Intel Core i7-3930K
115171
  
Intel Core i7-3960X
115104
  
Intel Core i7-980X
111069
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L2 Read (MB/s)
Intel Core i7-4770K
76065
  
Intel Core i7 3820
68792
  
Intel Core i7-3770K
68267
  
Intel Core i5-2500K
67285
  
Intel Core i7-3960X
66956
  
Intel Core i7-3930K
65115
  
Intel Core i7-980X
37016
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L2 Write (MB/s)
Intel Core i7-4770K
40427
  
Intel Core i7-3770K
40075
  
Intel Core i7 3820
36158
  
Intel Core i5-2500K
35568
  
Intel Core i7-3960X
35179
  
Intel Core i7-3930K
34855
  
Intel Core i7-980X
33620
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L2 Copy (MB/s)
Intel Core i7-4770K
61127
  
Intel Core i7-3770K
59373
  
Intel Core i7-3960X
58383
  
Intel Core i7 3820
57123
  
Intel Core i5-2500K
56543
  
Intel Core i7-3930K
53998
  
Intel Core i7-980X
49250
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L3 Read (MB/s)
Intel Core i7-4770K
43045
  
Intel Core i5-2500K
37188
  
Intel Core i7-3770K
36485
  
Intel Core i7 3820
33587
  
Intel Core i7-3960X
30122
  
Intel Core i7-3930K
27911
  
Intel Core i7-980X
22246
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L3 Write (MB/s)
Intel Core i7-4770K
27795
  
Intel Core i7-3770K
27397
  
Intel Core i5-2500K
26410
  
Intel Core i7-3960X
24782
  
Intel Core i7 3820
24241
  
Intel Core i7-3930K
22082
  
Intel Core i7-980X
12838
  
 
0250005000075000100000125
000
 
L3 Copy (MB/s)
Intel Core i7-4770K
35119
  
Intel Core i7-3770K
35029
  
Intel Core i5-2500K
32053
  
Intel Core i7 3820
29479
  
Intel Core i7-3960X
28831
  
Intel Core i7-3930K
24922
  
Intel Core i7-980X
21392
  
 
0250005000075000100000125
000
 
 

L1 performanse su kao što vidimo identične kod stare i nove generacije. L2 već donosi laganu prednost novoj arhitekturi, a najveća je razlika kod L3 read performansi.

Clock-vs-Clock

7-Zip (MIPS)
Intel Core i7-4770K @ 3.6
16562
  
Intel Core i7-3770K @ 3.6
16458
  
Intel Core i5-2500K @ 3.6
15614
  
 
04500900013500180
00
 
Cinebench (pts)
Intel Core i7-4770K @ 3.6
6,15
  
Intel Core i7-3770K @ 3.6
6,07
  
Intel Core i5-2500K @ 3.6
5,78
  
 
0 1 2 3 4 5 67
 
 
TrueCrypt (GB/s)
Intel Core i7-4770K @ 3.6
3,1
  
Intel Core i7-3770K @ 3.6
2,8
  
Intel Core i5-2500K @ 3.6
2,7
  
 
0 1 2 34
 
 
wPrime(s)
Intel Core i7-4770K @ 3.6
299,692
  
Intel Core i7-3770K @ 3.6
306,135
  
Intel Core i5-2500K @ 3.6
312,565
  
 
08016024032
0
 
 

Sandy vs. Ivy vs. Haswell test nam zorno pokazuje IPC pomake u zadnje tri godine. Nova je arhitektura značajniji pomak doživjela kod TrueCrypta što smo vidjeli i ranije. Ovaj test je proveden na Intelovoj ploči.

Rezultati testova - treći dio

Hitman Absolution

1368x768 (Low)
HD4600 @ 1600MHz
40,523
  
HD4600 @ 1250MHz
35,28
  
HD2500 @ 1100MHz
14,64
  
 
0214
2
 
1368x768 (Medium)
HD4600 @ 1600MHz
32,18
  
HD4600 @ 1250MHz
27,78
  
HD2500 @ 1100MHz
11,48
  
 
0173
4
 
 

Napokon dolazimo i do igara. I premda HD4600 nije spektakularno brza, omogućuje igranje najnovijih naslova u solidnom framerateu u odnosu na starija rješenja. I premda to za PC igranje neće značiti ništa, ultrabookovi i laptopi će doživjeti pravu malo revoluciju. To se posebice odnosi na modele sa HD5200 grafikom koja je još brža.

Sleeping Dogs

1368x768 (Medium)
HD4600 @ 1600MHz
43,8
  
HD4600 @ 1250MHz
37,5
  
HD2500 @ 1100MHz
16,8
  
 
0102030405
0
 
 

I ovaj naslov pokazuje solidnu igrivost na nižim postavkama i rezolucijama. Povećanjem rezolucije, a pogotovo na FullHD pad performansi je ipak znatan.

Potrošnja

Idle (W)
Intel Core i7-4770K
43
  
Intel Core i7-3770K
89
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
90
  
AMD FX-8150
108
  
AMD FX-6100
117
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
132
  
AMD Phenom II X4 980 BE
142
  
Phenom II X6 1055T
145
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
149
  
Intel Core i7-3930K
159
  
Intel Core i7-3960X
160
  
Intel Core i7-980X
165
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
195
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
251
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
255
  
 
020040060
0
 
Load (W)
Intel Core i7-4770K
130
  
Intel Core i7-3770K
136
  
Intel i7-4770K @ 4.9GHz
171
  
AMD FX-6100
212
  
Intel Core i7-980X
244
  
AMD Phenom II X4 980 BE
245
  
Phenom II X6 1055T
248
  
AMD FX-8150
249
  
Intel Core i7-3770K @ 4.9GHz
250
  
Intel Core i7-3930K
262
  
Intel Core i7-3960X
265
  
AMD FX-6100 @ 4.72GHz
295
  
AMD FX-8150 @ 4.86GHz
403
  
Intel Core i7-3930K @ 4.8GHz
517
  
Intel Core i7-3960X @ 5.0GHz
542
  
 
020040060
0
 
 

Haswell donosi veliko sniženje potrošnje u stanju mirovanja ali i pod opterećenjem. Situacija je izvrsna i kada overclockiramo. Ipak, već se na 1.3V ovaj procesor vrlo brzo zagrije na preko 90°C i s kvalitetnim hladnjakom kao što je Noctuin D14.

Temperature

Idle (°C)
Intel Core i7-4770K
30
  
Intel Core i7-3770K
31
  
Intel Core i7-3930K
34
  
Intel Core i7-980X
34
  
Intel Core i7-3960X
35
  
 
0316
2
 
Load (°C)
Intel Core i7-3930K
49
  
Intel Core i7-980X
56
  
Intel Core i7-4770K
58
  
Intel Core i7-3960X
60
  
Intel Core i7-3770K
61
  
 
0316
2
 
 

Sve dok ne overclockiramo temperature su sasvim prihvatljive. Na 4.9GHz pri 1.25V temperature se vrlo brzo približavaju brojci od 80°C i sa Noctuom D14, gdje se pokazuje karakteristika nove arhitekture što smo već vidjeli kod Ivy Bridgea.

Zaključak

I premda Haswell ne donosi revoluciju na desktopu ovo je iznimno važan proizvod za Intel. Poboljšanja koja su uveli na grafici, potrošnji energije i dodavanjem AVX2 instrukcija znače puno od najmanjih pa do najvećih uređaja koje će Haswell pokretati. HD4600 grafika po prvi put donosi konkretne performanse koje su sada iskoristive čak i na desktopu, a to će do najvećeg izražaja doći u prijenosnicima i ultrabookovima. Prijenosnici bi trebali znatno profitirati od poboljšanja uvedenih na menadžmentu potrošnje a povećanje vremena autonomije bi na pojedinim uređajima mogli biti i revolucionarno. Za desktop, Haswell ne donosi dovoljno da bi opravdao prelazak s primjerice Ivy Bridgea, no ukoliko prelazite sa Sandy Bridgea to će te već osjetiti. O starijim platformama nećemo ni govoriti. I na desktopu nije zanemariva ušteda energije koju Haswell donosi, a potrošnja značajno ne raste niti prilikom overclockinga. Overclockeri će ipak biti malo razočarani jer napretka u odnosu na staru arhitekturu baš i nema, i s dobrim zračnim hladnjakom možete očekivati oko 5GHz za najjače 4770K i 4670K modele.

Ono što pak donosi razliku je nova platforma i novi čipset. Tu je sada više no ikada USB3.0 portova, a i u potpunosti smo prešli na SATA 6Gb/s. Intelova ploča uz to donosi i Thunderbolt, te podršku za dvije x16 grafike u SLI-u ili CFX-u (PLX). Intel se potrudio i oko LED dijagnostike, Visual BIOS-a druge generacije, solidnog hlađenja i još ponekog zanimljivog rješenja. No, unatoč činjenici da smo na ploču flashnuli najnoviji BIOS nismo uspjeli ni memoriju natjerati da radi na više od 1866MHz ni procesor na više od 4.6GHz, dok je primjerice na G1.Sniper 5 bez problema potegnuo na 4.9GHz. Brzina memorije je kao što smo vidjeli iznimno bitna jer o njoj uvelike ovise grafičke performanse i sve ispod 2133MHz donosi veliki pad frameratea.

Proizvođači matičnih ploča su se dodatno potrudili oko svojih proizvoda i uskoro će te moći čitati test triju odličnih ploča koje su još uvijek u procesu testiranja - Asusove Z87-Deluxe i Sabertooth Z87 te Gigabyteova G1.Sniper 5. Stay tuned! :)