Intel Core i7-870, Core i5-750 i Gigabyte P55-UD4 – mainstream Nehalem je konačno tu

Datum objave 08.09.2009 - Krešimir Matanović

Intel Core i7-870 i Core i5-750

Kada govorimo o Lynnfield procesorima moramo znati kako su gotovo sve značajke Nehalem arhitekture i dalje tu. Napravljeni su u 45nm proizvodnom procesu, imaju 8M trećestupanjske priručne memorije, podržavaju SSE4.2 instrukcije i imaju integrirani DDR3 memorijski kontroler. Razlika je u izvedbi - novi procesori sjedaju na LGA koji broji 1156 pinova. Smanjenje je to od 210 pinova, koji su nestali zajedno sa podrškom za treći memorijski kanal te QPI (Quick Path Interconnect) link. Brzi QPI link koji je služio za komunikaciju sa čipsetom je zamijenio klasični DMI (Direct Media Interface) brzine 2GB/s koji sada komunicira samo sa PCH-om, odnosno P55 Express čipom. Memorijski kontroler je "dotjeraniji" te za razliku od Bloomfielda koji je službeno podržavao 1066MHz DDR3 memoriju, podržava 1333MHz memoriju. Smanjenje broja tranzistora rezultiralo je i nižim TDP-om - 95W (LGA1366 procesori imaju 130W). Turbo Boost tehnologija je i dalje tu, baš kao i Hyper Threading u Core i7-8xx procesorima. Podrška za PCI Express je konfigurirana u 1x16 i 2x8 načine rada, dok će eventualnoj trećoj grafičkoj kartici PCIe stazice osiguravati PCH.

Intel danas predstavlja tri Lynnfield procesora - Core i7-870, i7-860 i i5-750. Prva dva su četvero-jezgreni modeli sa podrškom za Hyper Threading, tj. imaju 8 logičkih jezgri. 870 model radi na 2,93GHz, te ima maksimalni Turbo Boost takt od 3,6GHz, a 860 radi na 2,80GHz uz maksimalni Turbo Boost takt od 3,46GHz. Core i5-750 je također četverojezgreni procesor no on ne podržava Hyper Threading. Radi na 2,66GHz, uz maksimalni Turbo Boost takt od 3,2GHz.

Nama su na test stigli najjači i najslabiji model, koje kao što vidimo najnoviji CPU-Z ispravno prepoznaje. Arhitektura priručne memorije je kao što vidimo identična, te će performanse jedino ovisiti o taktu pojedinog procesora. HT bi prednost jedino trebao donijeti u aplikacijama koje ga zaista i znaju iskoristiti. Uz procesore i Intelovu ploču na test su nam stigli i Intelov box hladnjak te Thermalrightov MUX-120. Thermalrightovu sliku će te vidjeti kod opisa Giabyteove P55 ploče a sada se osvrnimo na Intelov hladnjak.

Intelov DHA-A box hladnjak slijedi još davno dizajnerski zacrtane pravce, a ovaj puta je nešto nižeg profila. Intel očito smatra kako hladnjak ne treba biti većih dimenzija zbog sniženog TDP-a. Tijelo hladnjaka je napravljeno od aluminija, dok je baza u obliku valjka bakrena. Na bazu je u tankom sloju nanešena termalna pasta.

Kao i kod prijašnjih modela, instalacija Intelovog box hladnjaka je vrlo jednostavna. Mana je mehanizam koji nije imun na višestruka montiranja i skidanja, a kao što ćemo vidjeti iz testova ni performanse nisu bajne. Buka je pak u granicama normale.

Intel DP55KG Extreme

Uz nove procesore stiže nam i nova platforma, a u ovom slučaju riječ je o "single chip" riješenju P55 Express. Ovaj čip zamjenjuje klasični southbridge (ICH10) i sada nosi naziv PCH, odnosno Platform Controller Hub a sa procesorom komunicira putem DMI sabirnice. Napravljen je u 65nm proizvodnom procesu te mu TDP iznosi 4,7W. Donosi podršku za 6 SATA 3Gb/s portova (Intel Matrix Storage Technology, RAID 0/1/5/10), te čak 14 USB 2.0 portova. Ujedno ima i 8 PCI Express 2.0 x1 portova (2.5GT/s), te Intel High Definition audio. Sve desktop komponente pogoni 133 MHz generator takta (BCLK). Tri su množitelja koja pojedinim komponentama sustava uvećavaju BCLK frekvenciju - množitelj jezgre, uncore množitelj te množitelj memorije. Na i7-870 procesoru, uncore množitelj je zaključan na 18, dok je na i7-900 seriji on otključan.

Intel u ovome trenutku ozbiljno cilja na OEM i sistem integratore te predstavlja čak četiri matične ploče bazirane na P55 Expressu. Kodna imena ovih proizvoda su Kingsberg, Sharpsburg, Warrensburg i Whitesburg. Riječ je o dvije ATX i dvije micro-ATX ploče koje se uz to razlikuju i po broju značajki koje podržavaju. Nama je na test stigla najbolja verzija Kingsberg, odnosno Extreme DP55KG kakvo joj je komercijalno ime. Ploča donosi podršku za ATi-evu Crossfire i Nvidijinu SLI tehnologiju, ima 4 memorijska utora sa podrškom za DDR3-1600 (maks. 16GB), zatim 10 kanalni HD zvuk, 8 SATA i 2 eSATA portova, te 13 USB 2.0 portova. LGA1156 mehanizam za pričvršćivanje procesroa na prvi pogled djeluje znatno manje robustan nego LGA1366 te je najbolji primjer štednje u svrhu proizvodnje što jeftinije matične ploče. Ipak, sumnje u robustnost su nepravdane, te ovaj mehanizam čvrsto drži procesore. Za napajanje procesora strujom brine se šest fazna regulacija hlađena samo pasivnim aluminijskim hladnjacima.

Ploča ima jedan x16 PCIe utor i jedan x8 koje kontrolira procersor, te jedan 4x i dva 1x koje kontrolira PCH. Uz to tu su i dva PCI utora za starije kartice. Na stražnjem I/O panelu nalaze se dva eSATA utora, zatim Back-to-BIOS prekidač (reset CMOS-a), S/PDIF in/out, 8 USB2.0 utora, jedan FireWire utor, jedan mrežni konektor te Audio konektori. Layout ploče je solidan, sve se nalazi na svome mjestu, a jedine zamjerke idu na smještaj baterije te LED Post dekodera.

Posebnost ovoga modela je i Bluetooth modul koji će svakako dobro doći, ali i ukrasni logo karakterističan za ovu Extreme seriju. Uz ploču dolazi i mnoštvo softvera među kojima su i Desktop Control Center, Integrator Assistant, DivX Pro for Windows, Dolby Control Center te Norton Internet Security 2009. BIOS ploče je mrvicu kompliciraniji, a nudi mogućnost podešavanja mnoštva opcija kao i vrlo dobre overclocking mogućnosti.

Gigabyte GA-P55-UD4

Gigabyte se potrudio i na vrijeme nam poslao svoj model ploče namijenjen LGA1156 procesorima. Ploča je stigla čak 2 tjedna prije službenog launcha što je samo pokazatelj kako su proizvođači odavno spremni za Lynnfielde. Prve dizajne ploča smo vidjeli još na CeBIT-u početkom godine, a danas Gigabyte nudi čak 11 modela na P55 Express platformi. I premda je nama stigao UD4P model, on se neće prodavati na Europskom tržištu. Za to je namijenjen UD4 model, koji nema TPM. Kao što je vidljivo sa slike P55-UD4 prati zacrtani Ultra Durable 3 dizajn o kojem smo pisali ranije. Bundle i nije najbogatiji, što je sasvim razumljivo jer proizvođači neće imati veliku zaradu na ovim pločama.

Baš kao što smo i navikli kod Gigabytea, PCB je plavi, a plastični utori su u plavo bijeloj kombinaciji. Cijela ploča izgleda pomalo natrpano. Hlađenje VRM (10 CPU +2 MEM +2 PCH dizajn) dijela je kombinacija pasivnih aluminijskih hladnjaka povezanih toplovodnom cijevi. PCH je pak hlađen zasebnim i dovoljno velikim pasivnim hladnjakom. Do socketa sa desne strane smještena su četiri memorijska utora sa podrškom za DDR3 memoriju brzine 2200+MHz (16 GB maksimalno). Trik sa memorijom je da je najprije potrebno popuniti drugi i četvrti utor jer u protivnom ploča neće "startati".

Za 7.1 kanalni zvuk je zadužen Realtekov HD čip ALC889A, dok se o dual Gigabitnom ethernetu brinu dva RTL8111D čipa. Na ploči se nalaze dva x16 PCIe utora, od kojih drugi radi na maksimalnoj x8 brzini. Ploča podržava ATI CrossFireX i Nvidia SLI tehnologije. Tu su i tri PCI Express x1utora te dva PCI utora. Ispod zadnjeg PCI utora nalaze se legacy priključci - LPT, Serial te Floppy (iTE IT8720). Za jedan eksterni i jadan interni Firewire konektor brine se Texas instrumentsov TSB43AB23 čip. Šest plavih SATA II konektora kontrolira PCH (SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5 i RAID 10), dok se za ostala dva brine Gigabyte SATA II čip sa podrškom za RAID 0, RAID 1 i JBOD. Raspored komponenata na ploči je solidan, a nije nam jasno zašto se još uvijek drže legacy konektora. S obzirom da je riječ o nešto jeftinijem modelu, zasebne tipke za paljenje, reset ili CMOS reset na ovoj ploči su izostale.

Pogled na stražnji I/O panel je stvarno impresivan. S lijeva na desno tu je kombinirani PS2 tipkovnica/miš konektor, zatim 10 USB 2.0 portova, 2 Firewire, 2 eSATA (JMB362), 2 RJ45 konektora za Gigabitni ethernet, zatim koaksijalni i optički TOSLINK konektori te analogni audio konektori. Pogled na donju stranu ploče otkriva metalnu ploču koja učvršćuje LGA1156 mehanizam, te vijke koji učvršćuju PWM hlađenje.

Awardov BIOS je općenito dobro dizajniran i lako ga je koristiti a svatko tko je ikada radio sa Gigabyteovim pločama će se brzo snaći. Jedan od izbornika nudi pregled praktički svih bitnih radnih parametara sistema. Nažalost, čini se da u F3 verziji BIOS-a postoji bug zbog kojeg se iz ovog izbornika ne može izaći (mora se resetirati računalo). Primjetili smo kako ploča dosta undervolta vCore - primjerice podešeno je 1,325V, a BIOS mjeri napon od 1,28V. Zgodna stvar je svakako i da kada su vrijednosti napona podešene na "auto", ploča automatski povećava napon ukoliko korisnik overclockira procesor. Množitelji za memoriju su 6 / 8 / 10 i 12 s tim da posljednji radi samo ako je u ploči Core i7 870. Što se opcija za podizanje napona tiče, Gigabyte je izdašan kao i obično te je vCore moguće podešavati u rasponu 0,5 do 1,9V, QPI/VTT od 1,05 do 1,99V, PCH core (čipset) od 0,95 do 2V te vMEM od 1,3 do 2,6V. Primjetili smo i kako na ploči nije moguce fino podešavati QPI multiplier (vrijednosti su samo 32x i 48x) što je vjerojatno ograničenje od strane Intela. Također nije moguće podešavati množitelj uncorea odnosno memorijskog kontrolera. Pretpostavljamo da se on automatski podešava kako korisnik mijenja množitelje memorije.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem:

Test sistem :: Hardware
Platforme

Gigabyte X58-UD5:

BIOS: F9E

Gigabyte P55-UD4;

BIOS: F3

Intel DP55KG Exreme

Procesor(i)

Intel Core i7-965 EE LGA1366;

Intel Core i7-870 LGA1156;

Intel Core i5-750 LGA1156

Memorija

OCZ 2x 2GB DDR3 PC3-12800;

Kingmax 3x 2GB DDR3 PC3-12800

Grafičke kartice

Gigabyte GeForce GTX 285;

Driveri: Forceware 190.38

Muzička kartica

On Board

Hard disk(ovi)

Hitachi Deskstar 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

Testni sistem :: Software
OS Windows Vista Ultimate 64-bit SP2
Chipset datoteke

Intel Chipset

DirectX verzija 10.1
PC Mark Vantage

Default

Cinebench

R10

Blender

v. 2.49

Euler3D

BM2

Adobe Photoshop

CS4

Xvid4PSP v. 5.037.4
WinRAR v. 3.90
Call of Duty 4 v. 1.7, Max.
Crysis Warhead v. 1.1, High
World in Conflict

v. 1.010, very High

 

Način testiranja i overclocking

Način testiranja ne razlikuje se puno od našeg uobičajenog, a za sraz sa Lynnfieldima smo odabrali moćnog Core i7 965 EE sa isključenim Turbom. Za potrebe testa smo koristili Gigabyteovu ploču, jer vjerujemo kako će ona ipak biti popularnija od Intelove. Kako bi vidjeli direktne razlike između tro i dvokanalnih sistema Bloomfielda i Lynnfielda te odsimulirali popularnu 920-tku, 965 EE smo spustili na takt Core i5-750 procesora te mu isključili HT. Svi procesori su Turbo imali isključen, a u tablice smo ubacili i rezulate na maksimalnim taktovima za i5-750 i i7-870 procesore. Za kraj smo htjeli ubaciti i performanse Phenom II X4 965 procesora, no vremena je bilo premalo. Kada se dočepamo našeg LGA1156 primjerka, testove ćemo obaviti detaljnije.

Makimalni takt oba procesora postignut je s naponom od oko 1,35 volta (točna vrijednost nije poznata zbog undervoltanja). Pri ovome naponu procesori su se dosta zagrijavali, čak i sa moćnim Thermalrightom MUX-120. Ipak, od daljnjeg forsiranja smo odustali zbog činjenice kako procesori moraju i u druge redakcije na testiranje. Postignutih 3.9GHz nije naročit rezulat, pogotovo kada je riječ o skupljem i7-870 modelu. i5-750 se već ovdje nameće kao bolji izbor.

Maksimalni BCLK takt koji smo postigli je vrlo solidnih 210MHz što pokazuje kako matična ploča definitivno nije limitirajući faktor. VTT i vCore su za postizanje maksimale bili podešeni na 1,35 volta. Memoriju smo pak uspjeli natjerati na 1560MHz pri CAS7. Krenimo na testove!

Rezultati testova - 1. dio

PCMark Vantage

Score
Core i5-750 @ 3,9GHz
7765
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
7396
  
Core i7-965 EE
6929
  
Core i7-870
6553
  
Core i5-750
6483
  
 
0 39 00 78
00
 

Vantage ostvaruje predvidljiv rezultat na tvorničkim vrijednostima, te pokazuje odlično skaliranje performansi overclockiranih procesora.

Cinebench R10

Rendering x CPU (CB-CPU)
Core i7-870 @ 3,86Ghz
22800
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
19729
  
Core i7-965 EE
19322
  
Core i7-870
18453
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
15549
  
Core i5-750
14252
  
 
0 11 500 230
00
 

Dobro nam poznati Cinebench koji je baziran je na Cinema 4D softveru zna iskoristiti sve raspoložive threadove i to pokazuje. Ujedno, vrlo je zanimljivo za primjetiti kolika je razlika između dvo i trokanalnih sistema. Ukoliko ste profesionalac koji koristi ovakve aplikacije, dvojbe ne bi smjelo biti.

Blender

Vrijeme (s)
Core i7-870 @ 3,86Ghz
38,15
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
39,9
  
Core i7-965 EE
43,66
  
Core i7-870
45,54
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
54,37
  
Core i5-750
54,59
  
 
0 1 0 2 0 3 0 4 0 5 0 6
0
 

Blender je besplatni programčić nizozemskih autora kojeg možemo koristiti za modeliranje i renderiranje 3D animacija i grafike. Za benchmark služi Character Model Rendering, tj. 6.9MB "težak" workload renderinga leteće vjeverice. I on zna iskoristiti višak logičkih jezgri pa je rezultat očekivan, ali mu memorijska propusnost i nije previše bitna.

Euler3D

Vrijeme (s)
Core i7-870 @ 3,86Ghz
39,31
  
Core i7-965 EE
40,84
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
41,22
  
Core i7-870
45,09
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
48,57
  
Core i5-750
54,93
  
 
0 27 ,5 5
5
 

Vrlo zanimljiv programčić koji NASA koristi za računanje dimamike fluida pokazuje koliko je bitna prednost viška logičkih jezgara, ali i veće memorijske propusnosti.

Photoshop CS4

Vrijeme (s)
Core i7-870 @ 3,86Ghz
13,6
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
14,2
  
Core i7-965 EE
15
  
Core i7-870
16,2
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
18,2
  
Core i5-750
19,4
  
 
0   5 1 0 1 5 2
0
 

I u Photoshopu se potvrđuje ranije viđeno. Ukoliko se profesionalno bavite ovim aplikacijama, Core i7 na LGA1366 je prvi izbor. Ipak, 870-tka je vrlo blizu.

Xvid4PSP

Vrijeme (s)
Core i7-870 @ 3,86Ghz
159
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
171
  
Core i7-965 EE
185
  
Core i7-870
196
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
229
  
Core i5-750
239
  
 
0 6 0 1 20 1 80 24
0
 

XviD4PSP je besplatan alat kojim smo transkodirali jedan video velikog formata u manji (koristeci h.264), pogodan za reprodukciju na iPOD Touch uređaju. I u ovoj, skoro svakodnevno, korišteoj aplikaciji vidimo kako trokanalni sustavi imaju smisla, ali i kako performanse LGA1156 procesora odlično skaliraju sa povećanjem takta.

WinRAR

Vrijeme (s)
Core i5-750 @ 3,9GHz
55
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
58
  
Core i7-965 EE
59
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
64
  
Core i7-870
72
  
Core i5-750
81
  
 
0 4 1 8
2
 

Još jedan koristan alat koji svakodnevno koristimo pokazuje kako su LGA1366 sistemi nešto brži, no i kako im Lynnfieldi im dišu za vratom.

Rezultati testova - 2. dio

Call of Duty 4

1280x1024 (0xAA, 0xAF)
Core i5-750 @ 3,9GHz
162
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
159
  
Core i7-965 EE
154
  
Core i5-750
153
  
Core i7-870
149
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
145
  
 
0 8 5 17
0
 
1920x1200 (2xAA, 16xAF)
Core i5-750 @ 3,9GHz
93
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
93
  
Core i7-965 EE
91
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
88
  
Core i5-750
88
  
Core i7-870
88
  
 
0 5 0 10
0
 

Vidimo kako je i u jednoj od najoptimiziranijih igara današnjice manje bitno koliko fizičkih ili logičkih jezgara imate. Tu je bitan samo takt kako bi iz raspoložive grafike izvukli maksimum.

Crysis Warhead

1280x1024 (0xAA, 0xAF)
Core i5-750 @ 3,9GHz
53
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
52
  
Core i7-965 EE
48
  
Core i7-870
47
  
Core i5-750
46
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
45
  
 
0 3 7 5
4
 
1920x1200 (0xAA, 0xAF)
Core i7-965 EE
38
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
38
  
Core i7-870
38
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
38
  
Core i5-750
37
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
36
  
 
0 2 0 4
0
 

Na nižoj rezoluciji ponovno ista priča. U slučaju više rezolucije, je očito kako Warhead voli veliku memorijsku propusnost jer znatno sporiji 965EE ostvaruje jednak rezultat kao i overclockirani 870 i 750.

World in Conflict

1280x1024 (0xAA, 0xAF)
Core i5-750 @ 3,9GHz
108
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
100
  
Core i7-965 EE
95
  
Core i5-750
88
  
Core i7-870
88
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
85
  
 
0 5 5 11
0
 
1920x1200 (2xAA, 16xAF)
Core i5-750 @ 3,9GHz
71
  
Core i7-965 EE
69
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
69
  
Core i5-750
67
  
Core i7-870
67
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
65
  
 
0 4 0 8
0
 

WiC poovno na prvo mjesto stavlja frekvenciju, iako ja 965EE na višoj rezoluciji zasjeo na drugo mjesto. Ono što je zanimljivo za primjetiti u svatri naslova je kako odsimulirana 920-tka zaostaje za 750-tkom.

Potrošnja

Idle (W)
Core i5-750
108
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
109
  
Core i7-870
113
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
119
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
131
  
Core i7-965 EE
140
  
 
0 5 0 1 00 15
0
 
Load (W)
Core i5-750
167
  
Core i7-870
209
  
Core i5-750 @ 3,9GHz
211
  
Core i7-965 EE @ 2,66GHz
230
  
Core i7-965 EE
266
  
Core i7-870 @ 3,86Ghz
267
  
 
0 7 0 1 40 2 10 28
0
 

I sa i bez opterećenja je jasno vidljivo kako Lynnfieldi troše znatno manje električne energije od Bloomfielda. Ove brojke predstavljaju portošnju cjelokupnog sistema, no sa GTS250 karticom, umjesto sa GTX285 sa kojom su provedeni ostali testovi.

Zagrijavanje

Idle (°C)
Thermalright Mux
25
  
AC Alpine 11 Pro
30
  
Intel Box Cooler HT on
38
  
Intel Box Cooler HT off
38,25
  
 
0 1 0 2 0 3 0 4
0
 
Load (°C)
Thermalright Mux
55,25
  
Intel Box Cooler HT off
74,5
  
AC Alpine 11 Pro
78
  
Intel Box Cooler HT on
82
  
 
0 3 0 6 0 9
0
 
 

Prilično je jasno kako Intelov hladnjak nije dorastao zadatku, te kako je smanjen samo radi rezanja troškova. Korisnici su zapravo primorani potražiti bolje rješenje. Zanimljivo je primjetiti da sa isključenim HyperThreadingom temperatura znatno pada (baš kao i potrošnja - pod opterećenjem pada sa 192 na 165W), pa se postavlja pitanje njegove svrsishodnosti. Ukoliko vam dobitak u performasama koji on donosi ne igra preveliku ulogu, slobodno ga ugasite.

Zaključak

Ukoliko ste profesionalac koji se većinu vremena koristi alatima i programima koji znaju iskoristiti veći broj jezgri (bilo fizičkih, bilo logičkih), te zahtejavju veliku memorijsku propusnost tada je zaključak jasan - držite se LGA1366 platforme. No, ukoliko vam to i nije toliko bitno, a željni ste odličnih peformansi za ipak manju cijenu tada su LGA1156 procesori i njihova platforma bolji izbor. Core i7-870 je odličan procesor no ima preveliku preporučenu cijenu od 555 USD, za što se svakako više isplati uzeti Core i7-920. Core i7-860 po svemu sudeći neće biti znatno sporiji od 870-tke, pa uz cijenu od 285 USD postaje znatno bolji izbor. No, za svega 199 USD moći će te nabaviti Core i5-750 koji nipočemu nije inferioran prethodnom dvojcu (osim u aplikacijama koje stvarno i koriste 8 threadova), pa se on nameće i kao najbolji izbor. Overclocking rezulatati nisu sjajni, no ne zaboravimo da su ovo inženjerski primjerci pa tek sa novijim revizijama ostaje za vidjeti koji su stvarni limiti ove arhitekture.

Što se tiče P55 arhitekture moramo priznati kako nam se sviđa. Eliminiran je northbridge koji se ionako u većini slučajeva dosta zagrijavao, a ostatak platforme je vrlo solidan i stabilan. Gigabyteova ploča nam se svidjela zbog velike lepeze značajki koje donosi, a uz očekivanu cijenu do 200USD bi trebala biti pravi hit. Na BIOS-u treba još poraditi, a i voljeli bi vidjeti primjerak neopterećen prošlošću (legacy utori). Sve u svemu riječ je o vrlo solidnom proizvodu, na kakve nas je GB već navikao. Što se Intela pak tiče, očito je kako su i oni ostvarili napradak na polju matičnih ploča, a sa čak četiri modela je očito kako i oni žele ugrabiti dio OEM i sistem integrator tržišta.