DC S3700 serija enterprise SSD-a predstavljena je krajem prošle godine. Zamjenjuje do tada aktualnu SSD710 seriju, čiji kontroler počiva na osnovama X25-E serije, te donosi potpuno novo imenovanje diskova pri čemu DC znači Data Center. Za ovu je seriju Intel u potpunosti izmijenio filozofiju izrade kontrolera u svrhu eliminacije pojave visokih I/O latencija kada je disk popunjen, što se dešava zbog mijenjanja načina rada iz zapisa u čisti blok i aktiviranja funkcije "čišćenja smeća" (garbage collection) pri visokim nasumičnim I/O zahtjevima u serverskim okruženjima. No, prije nego se upustimo u analizu kontrolera objasniti ćemo karakteristike serije. S3700 dolazi u dvije veličine – 1.8" i 2.5". Manji model dolazi u 200 i 400GB verzijama, dok je veći dostupan u 100, 200, 400 i 800GB verzijama. Svi diskovi koriste MLC-HET (High Endurance Technology) NAND čipove napravljene u 25 nm proizvodnom procesu. Diskove karakterizira vlo velika izdržljivost što je i nužno zbog radnih uvjeta. Proizvođač navodi izdržljivost od 10 zapisa kompletnog diska na dan u pet godina (4KB nasumičan zapis). Ukoliko u tu jednadžbu unesemo i kapacitet danas testiranih modela to znači kako su u stanju zapisati 14.6 PB (Petabyte-a) podataka – impresivno.

Performanse ovoga diska su znatno porasle u odnosu na prethodne serije (SSD710, SSD320, X25-E), i Intel navodi maksimalne sekvencijalne brzine zapisa od 460MB/s čitanja od 500GB/s. Maksimalne performanse nasumičnog zapisa su 36.000 IOPS-a a čitanja 76.000 IOPS-a, dok je primjerice SSD710 serija imala 2.700 IOPS-a zapisa i 36.000 IOPS-a čitanja. Po tvrdnjama proizvođača, novi kontroler garantira kako se vrijednosti maksimalnog IOPS-a ne bi trebale varirati za više od 15% tijekom životnog vijeka, što je veliko unaprjeđenje u odnosu na prethodnu seriju. Znatno je povećana i maksimalna količina podataka koju diskovi u svom vijeku trajanja mogu zapisati za oko 3.66x u odnosu na SSD710 seriju, a kontroler sada podržava i AES-256 enkripciju podataka. Intel kao što znamo danas proizvodi i 20nm NAND čipove, no za ovu su se seriju odlučili koristiti stariji i puno zreliji 25nm proizvodni proces, korišten i kod SSD710 serije. No, za razliku od launcha SSD710 diskova cijena NAND-a je pala znatno, pa je 300GB SSD710 model tada koštao jednako kao i danas 800GB S3700 model. Na tiskanoj pločici s obje strane vidimo po osam NAND čipova, a svaki je kapaciteta 64GB. I premda je to ukupno 1024GB, korisniku na korištenje ostaje nazivnih 800GB pri čemu je stvarni kapacitet kada disk formatiramo u NTFS oko 745.2GB. 20-tak % otpada na over-provisioning koji služi za smanjenje write amplification-a o čemu smo već ranije pisali.

Na slici iznad se nalazi taj potpuno novi Intelov osam kanalni kontroler treće generacije (druga je generacija bila u X25-M G2 diskovima i s manjim izmjenama u SSD320 i SSD710 modelima). Kontroler podržava 6Gbps SATA protokol i punu AES-256 enkripciju. Novi kontroler donosi vrlo bitnu izmjenu koju ćemo pokušati objasniti uz što manje zalaženje u tehničke opise i produživanje teksta. Način na koji je stari G2 kontroler radio je u potpunosti odbačen u korist novoga. Svaki disk zbog prirode rada mora mapirati adrese logičkih blokova (LBA), a Intel tu mapu naziva zaobilazna tabela. Ta je zaobilazna tabela u stvari binarno stablo koje sadrži podatke o adresama logičkih blokova i fizičkoj lokaciji u NAND-u gdje se nalazi taj blok, a ona se s vremenom kako se disk popunjava znatno uvećava pa ju je potrebno kompresirati. Tu leži i problem jer se zajedno sa defragmentiranjem (garbage collection) fizičkog prostora u NAND-u mora defragmentirati i zaobilazna tabela u kojoj se nalaze podaci o zapisu u tom prostoru pri čemu može nastati konflikt. To može s vremena na vrijeme uzrokovati visoke IO latencije koje naravno usporavaju rad. Novi G3 kontroler sada odbacuje binarno stablo kao koncept i uvodi mrežnu strukturu 1:1 mapiranja, koja ubrzava rad i eliminira potrebu za defragmentiranjem tabele. Upravo je iz ovog razloga povećana potrošnja DRAM memorije pa je kontroler je uparen s 1GB ECC DRAM-a (2 x 512MB DDR3-1333 DRAM), a korekcija grešaka se vrši na svim memorijama – NAND-u, SRAM-u i DRAM-u. Kao i prethodni enterprise SSD-i i ovaj ima on-board kondenzatore (35V 47µF) za spremanje podataka "u letu" na NAND u slučaju nestanka električne energije što je vrlo kritično u serverskim okruženjima. Kondenzatori se periodički testiraju od strane kontrolera, a za slučaj da prestanu funkcionirati kontroler onemogućuje sve zapise i izbacuje SMART error zastavicu. Zanimljivo za S3700, podržava rad bilo na 12V, 5V ili na oba voda, a deklarirana potrošnja u radu je oko 6W pod opterećenjem što se zna pri najvećim opterećenjima popeti i do malo preko 8W. MTBF vrijednost je 2 milijuna sati, a Uncorrectable Bit Error Rate (UBER) je 1 sektor po deset 17 bitnih čitanja.