Kao što smo u uvodu napisali, Intel radi odmak od proizvodnje vlastitih desktop matičnih ploča, ne samo kako bi veći kolač tržišta ostavio Tajvanskim partnerima poput Asusa i Gigabytea, nego zato što se desktop tržište polagano ali sigurno smanjuje. Stoga su se okrenuli novim rješenjima koja bi im u budućnosti trebala donijeti profit, a NUC bi trebao biti jedno od njih. Riječ je praktički o 4" x 4" (10.16 x 10.16 cm) matičnoj ploči koja je bazirana na posljednjoj generaciji čipseta, te na sebi nosi posljednju generaciju Intelovih procesora, spremljenoj u kućište debljine 2" koje na sebi ima sve bitnije konektore. S obzirom da je riječ o DIY proizvodu, korisniku je ostavljena ugradnja mSATA kartice (SSD-a) i radne memorije. Ovo maleno računalo trebalo bi imati dovoljno snage za svakodnevne potrebe većine manje zahtjevnih korisnika, koji računalo koriste za "normalan" uredski rad, surfanje internetom, multimediju itd. Kartonska kutija u kojoj NUC dolazi malenih je dimenzija, a na njoj će korisnik naći sve bitnije informacije.

Po otvaranju kutije, ili vađenju ladice u kojoj je sve smješteno najprije će vas dočekati zvuk iznenađenja. Intel je u svaku kutiju ugradio sklop koji odsvira njihovu prepoznatljivu temu, svaki puta kada otvorite kutiju – zgodan, ali naravno sasvim nepotreban detalj :) Sklop možete vidjeti na prvoj slici u donjem desnom kutu (fotosenzibilna dioda se brine o aktivaciji). U kutiji će te osim samog proizvoda naći i VESA mount kit za kućište, nekoliko pamfleta te Intelovu naljepnicu. Uz to, tu su i slikovne upute kako složiti i pustiti u rad DC3217IYE NUC. Uz NOC će te dobiti i 19V/65W strujni adapter kojem fali kabel za zidnu utičnicu. Kabel koji dakle trebate zasebno nabaviti je tropinski (C6 ili popularno zvan Mickey Mouse).

DC3217 dolazi u dvije izvedbe, ova naša IYE koja ima dva HDMI izlaza i Ethernet (RJ45) port, te BY koja dolazi s jednim HDMI-em i jednom Thunderbolt portom. BY će te lako prepoznati po crvenoj gornjoj stranici, dok su u svemu ostalom identični. Postoji još i DCCP847DYE model, koji je opremljen Celeron 847 procesorom. Potpuno crna kutije (lakirana s gornje strane), dimenzija je 116.6 x 112.0 x 39.0 mm. S prednje se strane nalazi jedan USB 2.0 port, dok su sa stražnje raspoređeni utor za napajanje, još dva USB 2.0 porta, dva HDMI izlaza i Ethernet (RJ45) port sa signalizacijskim LED-icama. Na vrhu stražnje stranice nalazi se još i Kensington Lock. U lijevom kutu na vrhu uređaja nalazi se tipka za paljenje s integriranim signalizacijskom LED-icom, te LED-ica za indikaciju rada SSD-a.

S donje strane uređaja nalazi se perforacija kroz koju ulazi zrak za hlađenje, te neke informacije o proizvodu. U kuteve su razmještene gumene nožice koje sprječavaju klizanje po podlozi, te unutar njih vijci kućišta. Skidanje donjeg poklopca je vrlo lako, a on se sastoji od dva dijela – prvi je poklopac a drugi je aluminijsko kućište koje obujmljuje uređaj. Sve je ovdje podređeno čim boljem hlađenju zbog skučenosti kućišta pa je i donji poklopac zapravo heatsink. Hlađenje NUC-a je aktivno, a ventilator se nalazi pri vrhu, tj. iznad CPU-a i čipseta, pri čemu je kontrola brzine okretaja automatska i ovisi o opterećenju i temperaturi.

Jednom kada je otvoren, u NUC samo trebate instalirati SO-DIMM memoriju u dva za to predviđena slota (maksimalno je podržano 16GB memorije), te WiFi/BT karticu i SSD u njihove utore. U Asbisu su to napravili za nas i ugradili su dva sticka Kingstonovog SO-DIMM-a oznake KVR1333D3S9/4G. Drugim riječima, u NUC je bilo ugrađeno 2 x 4GB radne memorije brzine 1333MHz (CL9), što bi trebalo biti dovoljno i za najzahtjevnije primjene. Ugradili su također i Intelov SSD 525 kapaciteta 180GB, ispod kojeg nalazi se još jedan takav slot u kojeg je ugrađena Intelova Advanced-N 6235 802.11 a/g/n WiFi i Bluetooth 4.0 kartica s podrškom za Wireless Display, Smart Connect Technology i My WiFi Dashboard tehnologije. S druge strane matične ploče nalazi se na ploču zalemljeni i3-3217U procesor i QS77 Express čipset. Procesor je Ivy Bridge arhitekture, napravljen je u 22 nm proizvodnom procesu, a ima dvije fizičke i četiri logičke jezgre (Hyper Threading). Radna frekvencija mu je 1800MHz (Turbo nije podržan), ima 3MB trećestupanjske priručne memorije i TDP od samo 17W. U procesor je Integrirana HD4000 grafička jezgra spojena s vezom na dva HDMI-a i podrškom za Quick Sync Video, InTru 3D, Insider, WiDi, FDI i Clear Video tehnologije. Osnovni radni takt grafike je 350 MHz uz maksimalni Turbo takt od 1.05GHz. Na ploču je integrirana i Intelova GigabitEthernet mreža, te Intelov HD Audio (7.1) čiji signal izlazi preko HDMI-a (1.4a).

Asbis se za ugradnju u našu testnu konfiguraciju odlučio za SSD 525 kapaciteta 180GB. Riječ je o SSD-u mSATA formata s jednim NAND čipom napravljenim u 25nm proizvodnom procesu i SF-2281 kontrolerom. Ova je serija SSD-a lansirana ove godine, a proizvođač navodi maksimalne sekvencijalne brzine tranfera od 550MB/s za čitanje i 520MB/s za zapis. Random read performanse (8GB span) su 50000 IOPS-a, a Random Write (8GB span) 60000 IOPS-a. Težina mu je manja od 10 grama a potrošnja u aktivnom stanju oko 300 mW. Maloprodajna cijena na hrvatskom tržištu mu je 1665 kuna.

NUC zauzima malo mjesta pa ga je praktički moguće smjestiti bilo gdje, a jedino trebate računati na mjesto za 65W strujni adapter. Jednom kada je sve pušteno u pogon i nemate osjećaja da radi (osim po LED-icama), a tek se pri višim i dugotrajnim opterećenima počinje čuti ventilator koji proizvodi viši zvuk, no pri tome nije pre bučan. Našim "standardnim" alatom za mjerenje buke (Nexus S i SoundMeter v.1.4.10) izmjerili smo buku u mirovanju od 33dB, pri čemu se ventilator vrtio na 1462 okretaja u minuti (po AIDA-i 64 EE). Procesor je u tim trenucima radio na oko 78°C, a potrošnja u stanju mirovanja iznosi samo 11W. Opterećenjem procesora s Cinebench aplikacijom broj okretaja je porastao na oko 4500, buka na oko 35dB, temperatura i do 82°C, a potrošnja na oko 22W. Opterećivanjem i GPU-a i CPU-a broj okretaja raste na oko 6000, buka na 38dB, temperatura na maksimalnih 84 – 85°C, a potrošnja i 35W. Zanimljivo je kako pri reprodukciji 1080p materijala, uređaj troši između 16 i 20W, te generira buku od 34dB.

Intelov Visual BIOS (UEFI), je vrlo pregledan intuitivan i informativan. Dozvoljava podešenja i malo naprednijih postavaka poput latencija memorije, a ima i grafički prikaz u Real-Time monitoringu gdje se može podesiti i ponašanje ventilatora. Mi smo sve ostavili na tvorničkim vrijednostima. S obzirom da ovaj uređaj ima samo USB utore kao oblik ulaza, popunjavanjem jednoga tipkovnicom i drugoga mišem ostaje tek onaj s prednje strane za instalaciju operativnog sistema koji mora biti ili na USB memoriji ili na eksternom CD/DVD pogonu. Nakon instalacije OS-a, upravljačke je programe potrebno skinuti s Intelovih stranica i testiranje može početi.