Y570 dolazi u klasičnom kartonskom pakiranju koje se ni po čemu ne ističe. Za lakše prenošenje tu je ručka na vrhu kutije, koja je narančaste boje i daje za naslutiti da unutra nije baš čisto poslovno računalo. Prijenosnik je adekvatno zaštićen od eventualnih transportnih nedaća, a uz njega će te u kutiji naći i odgovarajući AC/DC adapter (19.5V, 6.15A), korisničke upute za rad te jamstveni list.

Dizajn je za ovogodišnje modele kao što smo rekli ponešto izmijenjen, a najviše u oči upada "skrivanje" nosača ekrana koji su kod Y560 modela bili izloženi pogledu i kada je prijenosnik bio zaklopljen. poklopac ekrana, baš kao i radna površina oko tipkovnice napravljeni su od aluminija, dok je donja strana kućišta plastična. Kvaliteta materijala i izrade je na najvišem nivou, i tu bi se ostali proizvođači mogli ugledati na Lenovo. Vrlo efektno i high-tech izgleda "istočkani" gornji aluminijski poklpac, a dojam je samo pojačan odličnom Dusk Black bojom. Uz Lenovo znak, prijenosnik tako izgleda vrlo cool. S donje je strane korištena kvalitetna i čvrsta plastika, s jednostavnim pristupom unutrašnjosti prijenosnika. Litij-ionska baterija je šest ćelijska, kapaciteta 62Wh što bi trebalo biti dovoljno za solidnu autonomiju. S hardverske strane je ovo poprilično moćna mašina, pa ćemo prije nastavka opisa pogledati specifikacije.

Specifikacije:

 • Model: Y560 20091
 • Boja:
  Dusk Black
 • Ekran:
  15.6", TFT LCD, 1366×768, LED Backlit
 • Procesor i Čipset: Intel Core i7 2630QM, 2.0GHz (Turbo do 2.9GHz), 6MB L3 cache; Intel Cougar Point HM65
 • Grafička kartica:
  Intel HD Graphics 3000 & NVIDIA GeForce GT555M
  , 1GB dedicirane memorije
 • Radna Memorija: 4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz)
 • Tvrdi disk: WDC WD7500BPVT-24HXZT3 (750 GB, 5400 RPM, SATA-II), dvije particije
 • Optika: DVD-Writer (DVD-RAM/±R/±RW)
 • WLAN i LAN: Ethernet Gigabit, WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: Bluetooth
 • Eksterni portovi: DC ulaz, VGA izlaz, RJ-45 (LAN), mikrofon, slušalice, HDMI (1080p), Multi card reader, 2x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1x eSATA/USB combo
 • Baterija: 6 ćelijska Li-ION baterija, 10.8V, 5800mAh (62Wh)
 • OS: Windows 7 Home Premium 64-bit
 • Oprema: Web kamera 2.0Mpix
 • Masa: 2.8 kg
 • Dimenzije (mm): 385 x 255 x 33 mm (ŠxDxV)
 • Garancija: 12 mjeseci

Korištenje moćnog četverojezgrenog i7-2630QM procesora, u kombinaciji s Nvidijinom GT 555M grafičkom karticom omogućava odličnu podlogu za desktop replacement mašinu. Takav hardver uz normalnu svakodnevnu upotrebu, omogućuje lako izvođenje i težih zadataka (transkodiranje videa npr.), a i dobre igraće performanse su zagarantirane. GT 555M je na vrhu Nvidijine mainstream ponude, ima 144 shadera koji rade na taktu od 1506 MHz, dok ostatak čipa radi na 753MHz. Radi preko PCIe 2.0 sučelja, a standardna je i podrška za 3D Vision, CUDA, DirectX 11, PhysX, SLI, OpenCL i Optimus tehnologije. i7-2630QM procesor radi na standardnom taktu od 2.0 GHz, te maksimalnom Turbo taktu od 2.9 GHz. Pravi je to četverojezgreni procesor s podrškom za HyperThreading (8 threadova), sa 6MB L3 priručne memorije i integriranom Intel HD Graphics 3000 grafikom koja radi na 650MHz. To znači i kako podržava Quick Sync tehnologiju pa možemo govoriti o punokrvnom Sandy Bridge procesoru. Y570 preko prekidača omogućava korisniku ručni izbor koju će grafičku karticu koristiti. Kada radi na bateriji, a ne trebaju vam visoke 3D performanse sliku na ekran prijenosnika može davati HD3000 grafika pri čemu je ušteda energije značajna. Onoga trenutka kada vam zatrebaju 3D performanse, on the fly, prekidačem palimo GT 555M grafiku i nastavljamo koristiti punu snagu prijenosnika. Uz nabrojano, tu je i 750GB SATA II tvrdi disk (na nekim se tržištima nudi i 64GB SSD boot disk), zatim 4GB radne memorije (single channel), DVD pržilica, LAN, WiFi i Bluetooth konekcije, web kamera itd.

Po otvaranju poklopca otvara nam se radna površina s tipkovnicom, TouchPadom i ostalim tipkama a boja aluminija je ugodna svijetlo ljubičasta. Tipkovnica je oduvijek bila jača strana Lenovo (IBM) prijenosnika pa je tako i kod ovoga. Iako se filozofija izrade dosta izmjenila od prijašnjih IBM-a, kvaliteta, komfor rada i izdržljivost su i dalje tu. Tipke su dovoljno velike, pružaju solidan otpor, a tipkovnica je pune veličine s numeričkim dijelom. Neke su funkcijske tipke iskorištene za multimedijalne svrhe, a pojedinim se funkcijama pristupa preko klasičn Fn tipke, smještene u donjem lijevom dijelu (pored Windows tipke). TouchPad je kao i uvijek smješten točno ispod Shift tipke. Sastoji se od površine osjetljive na dodir i jedinstvene tipke za lijevi i desni klik mišem. TouchPad je klasičan, ne podržava višestruke funkcije, no radi odlično i nemamo nikakvih zamjerki. Nekima će možda faliti TrackPoint, no ovo ipak nije primarno poslovno orijentiran prijenosnik.

Nosači ekrana su u novom dizajnu izmjenjeni, sakriveni su od pogleda, a i dalje su dovoljno čvrsti i kvalitetni da ekran drže čvrsto u zaklopljenom stanju kao i u otklopljenom. Iznad se tipkovnice nalaze JBL stereo zvučnici koji daju odličan i vrlo moćan zvuk za sve multimedijalne potrebe (Realtek ALC272). Između njih su smještene Power tipka, tipka za pozivanje Lenovo aplikacija, te niz multimedijalnih tipaka osjetljivih na dodir. Power tipka i multimedijalne su tipke osvijetljene ugodnom bijelom bojom. Okvir ekrana je napravljen od glossy plastike osjetljive na otiske prstiju. Ukupno gledajući, dizajn i odabir boja kod ovoga prijenosnika su odlični i dobro odmjereni. S odzirom da nema velikih dizajnerskih izleta, svidjet će se kako kućnim tako i poslovnim korisnicima koji svoj prijenosnik osim za poslovne žele koristiti i u multimedijalne svrhe.

Na prednjoj strani prijenosnika, tik ispred TouchPada nalaze se grupirane tri kontrolne LED-ice (Power On, Baterija i WiFi), a lagano odmaknuta od njih se nalazi tipka za aktivaciju ili deaktivaciju TouchPad-a. Desno od LED-ica, na dobrom se mjestu smjestio utor za multimedijalne kartice. Na skroz desnoj poziciji se nalazi tipka i pripadajuća joj LED-ica za odabir trenutno aktivne grafičke katrice. Voljeli bi vidjeti automatsko rješenje za prebacivanje rada grafičkih kartica kao što je to riješeno kod AMD-a, no za takvo nešto ćemo valjda morati pričekati sljedeću generaciju Intelovih čipseta. Uz to, tu je i tipka za aktivaciju/deaktivaciju WiFi kartice.

Na bočnim se stranama uobičajeno nalaze konektori, pržilica, ispušni dio rashladnog sistema itd. Na desnom se boku (gledano sprijeda), nalaze dva USB 3.0 porta, pržilica, konektor za AC/DC adapter i Kesington Lock utor. Na lijevoj se strani nalaze Audio konektori (mikrofon/slušalice), zatim USB 2.0 konektor, eSATA/USB2.0 combo konektor i RJ45 LAN konektor. Do njih se smjestio ispušni dio masivnog rashladnog sistema. Kroz rešetkice je vidljiv masivni bakreni heatsink, koji je potreban za adekvatno hlađenje moćnog četverojezgrenog Sandy Bridgea. U radu je prijenosnik vrlo tih, a ventilator se začuje tek nakon dogotrajnijeg napora, bilo da je riječ o softveru koji jako optereti procesor ili 3D igri koja optereti i grafiku. I unatoč moćnom hardveru rashladni sistem ni u jednom slučaju nije prebučan, što je za svaku pohvalu. Do njega se još nalaze i HDMI te VGA video izlazi.

Kvaliteta ekrana Y570 laptopa dobro prati ostatak hardvera premda nije bez mana. Solidno i ravnomjerno LED pozadinsko osvjetljenje, prati kvalitetan prikaz boja no izbijanje pozadinskog osvjetljenja nije zanemarivo. Oštrina slike i brzina odlični su za rad i multimediju, no glossy premaz ekrana daje veliki odsjaj kojeg je u potpunosti moguće eliminirati tek u najvećem mraku. Aida 64 je ovaj ekran identificirala kao LG Philipsov model LP156WH4-TLA1. Na Y570 je Lenovo instalirao Windows 7 Home Premium operativni sistem i time jasno naznačio primarnu primjenu ovoga prijenosnika. Mi bi ga ipak vrlo rado koristili i kao poslovno računalo jer mu i s te strane skoro ništa ne fali. Istina, nema port za Docking Station ili pak čitač otisaka prstiju, no nekako bi preživjeli i bez toga. Pogotovo zbog činjenice da ima vrlo moćan hardver. Sa softverske je strane Lenovo ovaj laptop pošteno nakrcao korisnim stvarima, a za razliku od nekih Toshibinih prijenosnika nije usporen silnim softverom. Sve u svemu lijepo zaokružen paket hardvera i softvera. Pogledajmo rezultate testova.