LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Teško je danas izabrati baš onaj pravi tablet kakav vam treba i sa baš pravom dijagonalom. Birati između 7″ i 10″ ili pak nešto između nije lako i zapravo ovisi kakve korisnik ima potrebe i koliko mu je ekrana dovoljno, te kakve je rezolucije ekran. LG je sa G Pad-om ponudio korisnicima nekakvu zlatnu sredinu koja zapravo nije ni premala ni prevelika, a ukomponirana je u zgodan i privlačan uređaj koji donosi ekran neobičnog formata za jedan tablet – 16:10, te visoku rezoluciju od 1920 x 1200. Osim u bijeloj boji, kakav je nama došao, nabaviti ga se može i u crnoj čime korisnik nije ograničen pri izboru. G Pad dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u kojoj uz njega nalazimo i AC/DC adapter (5V, 1.8A), USB kabel i korisničke upute.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

G Pad 8.3 je privlačnih linija i djeluje kao povećani G2 kojem tek fale intuitivne tipke na stražnjoj strani – što ovome tabletu zapravo ni ne treba jer nema mogućnost telefoniranja. G2 je veliki 5.2″ smartphone koji u usporedbi sa ovim tabletom djeluje maleno. Ipak, G Pad nije glomazan kao 10″ tableti i nekako je savršenih proporcija – barem po našem mišljenju i našim potrebama. Na uglovima je zaobljen, a uz lagane prijelaze i stražnja je strana pogodna za hvat prstima i držanje bilo u vodoravnom bilo u okomitom položaju. Iznad ekrana se jedino nalazi LG-ev logo te prednja kamera i senzor blizine. Kvaliteta materijala i završne obrade je na zadovoljavajuće visokom nivou. Ovdje ne možemo govoriti o kvaliteti jednoga Sonya Z Tableta jer je kućište napravljeno od plastike, no dovoljno je čvrsto, ne uvija se lako i odaje dojam kvalitete.

Osnovne specifikacije

  • Model: LG G Pad 8.3 V500
  • Dimenzije i masa: 216.8 x 126.5 x 8.3 mm; 338 grama
  • Ekran: IPS LCD kapacitivni ekran osjetljiv na dodir dijagonale 8.3″, rezolucije 1200×1920 piksela (273 ppi), zaštitno staklo otporno na pucanje i grebanje
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 600 (APQ8064), Quad-core Krait 300 CPU @ 1.7 GHz, Adreno 320 GPU
  • Memorija: 2GB; 16GB storage, microSD do 64GB
  • Operativni sistem: Android Jelly Bean 4.2.2 (moguća nadogradnja na 4.4.2 KitKat)
  • Baterija: 4600 mAh Li-Po
  • Kamere: Stražnja 5 MP (2592 х 1944 piksela), autofocus, geo-tagging, touch focus, face detection, image stabilization, HDR, panorama, 1080p@30fps); Prednja 1.3MP (720p)
  • Oprema: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/, Bluetooth, microUSB v2.0 (SlimPort), Infracrveni port, A-GPS (GLONASS), senzori blizine i ubrzanja itd.

S hardverske strane ne možemo govoriti o najmoćnijem čipsetu dostupnom na tržištu, no Snapdragon 600 je daleko od slabića pogotovo potpomognut sa 2GB memorije i još će dugo vremena ostati dovoljno moćan pokretati OS, aplikacije ali i grafički naprednije igre. Ekran je IPS matrice, ima vrlo dobru osvijetljenost, oštrinu i kvalitetu prikaza slike. Prikaz boja i kontrast je odličan, a tako je i kad ga gledamo sa svih strana. Koliko god se trudili manu mu nismo našli i po tome se ovakvi modeli razlikuju od “jeftinih” tableta kupljenih u supermarketu. Interne memorije je 16GB što će biti dovoljno za osnovne potrebe, a proširiti ju možemo sa dodatnih 64GB putem microSD kartice. Povezivost s mrežom je moguća putem WiFi-a maksimalno “n” generacije i Bluetootha. NFC ovaj tablet nema, što mu pišemo kao malu manu. Tko ga želi koristiti kao navigaciju za automobil može, s tim da mora imati karte skinute na tablet ili ga povezati sa smartphoneom.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Na stražnjoj se plastično-metalnoj strani nalaze dva zvučnika (loudspeaker) koji daju sasvim pristojan zvuk, pa je pregledavanje ili preslušavanje multimedijalnog sadržaja pozitivno iskustvo. Na donjoj se strani nalazi slim USB 2.0 port za punjenje neizmjenjive baterije od 4.600 mAh i prijenos podataka. Na desnom je boku tipka za paljenje/otključavanje/zaključavanje te “rocker” za pojačavanje i stišavanje zvuka. Na vrhu stražnje stranice, sasvim lijevo, nalazi se 5MP kamera koja je u stanju snimati 1080p video pri 30 fps-a, te fotografije u HDR-u. Kvalitetom slike nismo bili naročito zadovoljni, no ipak je ovo tablet i kamera je tu samo zato da ne fali.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Na gornjoj se strani nalazi 3.5 mm jack za slušalice, ladica za microSD kartice kapaciteta do 64GB, te IR port čime je tablet moguće pretvoriti u daljinski upravljač no QRemote aplikacija podržava samo televizore i set top boxeve. Sve u svemu, vanjština nam se svidjela, svi su spojevi vrlo precizni, zaštitno se staklo pravilno naslanja na plastični rub a dizajn je privlačan. Otisci prstiju se vide samo na plastičnim dijelovima i naravno na staklu, dok je metalni dio poklopca imun na njih.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Operativni sistem je dobri stari 4.2.2 Jelly Bean, s Optimus korisničkim sučeljem. Nadogradnja na Kit Kat je navodno moguća no nama nije bila ponuđena tijekom druženja sa tabletom. Prvo što vas dočeka kod paljenja friškog tableta je izbor jednog od četiri različita layouta on-screen navigacijskih tipaka. Tu su i različiti vodiči o tehnologijama koje tablet donosi a jedna od bitnijih je i Knock On kojom tapkanjem po ekranu možemo pozvati ekran za otključavanje, čime se eliminira potreba pritiskanja za to namijenjene tipke.

LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3 LG G Pad 8.3

Home screen je klasičan za LG-eve uređaje, nudi nekoliko bitnih aplikacija u donjem izborniku, te na desktopu. Aranžiranje i stavljanje prečaca je moguće i bez ulaska u App Drawer, za sve dostupne desktope. Osnovnih aplikacija ima mnoštvo uz neke LG-eve kao što su QuickRemote, QPair, LGBackup itd. Widgeti su dobro poznati iz standardnog Jelly Beana. QSlide je zgodna opcija jer omogućuje multitasking do određene granice (gledanje videa i korištenje drugih aplikacija istovremeno), a tu je i QuickMemo koji omogućuje izradu slike ekrana i pisanje po njoj.