Logitech MX900

Datum objave 12.03.2004 - Denis Arunović

Uvod

Vjerujemo da vas kao i nas poprilično živcira sveprisutna šuma kabela koja dolazi u paru sa svakim računalom. Ovaj problem najviše dolazi do izražaja kad je riječ o periferijama pomoću kojih uopće manipuliramo računalom - mišu i tipkovnici. Proizvođači dotičnih komada hardvera isprva su pokušali anulirati ovaj problem tako da su klasičnu žicu zamijenili infra-crvenim zrakama no ovakva "zračna" komunikacija zavisila je o neometanom prolazu zrake od uređaja do baze koja je povezana na računalo. Dakle korisnik je morao pripaziti da šalice kave, tornjevi CD-a i ostale sitnice ne stoje na putu veseloj zraci koja osigurava komunikaciju između periferije i računala.

Nakon IR na red je došla RF komunikacija odnosno komunikacija putem radio valova. Više nije bilo potrebno držati radnu površinu urednom da bi naše bežiče periferije radile svoj posao. Zadnja inkarnacija anti-kabelskih mjera je komunikacija putem Bluetooth veze što nas dovodi do uređaja koji smo ovaj put recenzirali - Logitechovog miša pod imenom MX900. Kao što vjerojatno pretpostavljate dotični računalni glodavac je bežičan te komunicira sa računalom preko Bluetooth standarda.

Plavozubi glodavac

 

Pakiranje i instalacija

MX900 dolazi u standardnom Logitechovom pakiranju koje je super za izlaganje proizvoda na polici i otvaranje nakon kupovine, no pakao za ponovno pakiranje. Znamo da vama koji se eventualno odlučite za kupovinu miša ovo ne znači previše, no morali smo s nekime podijeliti naše recenzentske jade. Vratimo se temi, u kutiji se nalazi miš, bazni cradle, adapter za napajanje cradlea, dvije obnovljive AAA baterije za napajanje miša te malena vrećica sa priručnicima, prospektima i CD-om sa softverom.

Spretno riješeno napajanje

Instalacija je prilično jednostavna - cradle se priključi na USB konektor, adapter na struju te kabel adaptera na USB kabel kako je prikazano na gornjoj slici. Za završetak hardverskog dijela instalacije potrebno je još samo staviti baterije u miš te ostaviti miš u cradleu da se baterije napune do kraja. Za korištenje osnovne funkcije miša nije potrebno instalirati nikakav softver, dovoljno je pritisnuti gumb na cradleu kako bi uključili detekciju Bluetooth uređaja te pritisnuti gumb na mišu kako bi ga natjerali da se javi "bazi". Ako s druge strane želimo iskoristiti pune potencijale ovog uređaja (a tko ne bi?), moramo se primiti instalacijskog CD-a.

Upravljački softver je stabilan i jednostavan za uporabu

Nakon instalacije Logitechovog upravljačkog softvera i drivera za Bluetooth acess point smješten u cradleu u taskbar nam se smješta maleni Bluetooth logo. Preko dotične ikonice moguće je pristupati naprednim funkcijama koje se koriste pri uporabi mobilnih telefona, PDA-a i Pocket PC-a sa Bluetooth podrškom. Detekcija samog miša obavlja se odmah nakon instalacije softvera s kojim potom možemo podešavati funkcije gumba na mišu, brzinu pokazivača i sl. Naravno, softver prati i razinu napunjenosti baterija koje prema našem iskustvu održavaju miš na životu prilično dugo - dovoljno dugo da ga tokom ekstenzivnog korištenja nismo ni jednom morali staviti na punjenje usred rada.

Look & Feel

Jednom riječju, MX900 je predivan. Izgleda vrlo slično kao i nešto stariji MX700 - oblik je ostao isti, ali su malo promjenjene boje i tip materijala na pokrovu. Naime MX700 ima malo gumasti feeling, dok na MX-u 900 gumenih površina nema. Mada je općenito mišljenje da je gumasti materijal (tanki gumeni filc na plastici) bolji za rukovanje, iskustvo autora ovog članka baš je suprotno. Guma se po ljeti zagrije i razmekša pa se ruka više znoji i cijeli miš je malo ljigav na dodir. Stoga MX900 u našoj indeksu hardvera ima plus po tom pitanju.

Lice u lice ili tako nekako...

Što se tiče ergonomije, nemamo apsolutno nikakvih zamjerki budući da miš sjajno leži u ruci, velik je te su svi gumbi na njemu lako dostupni. Ovo naravno vrijedi samo za dešnjake budući da će ljevacima ovaj, u tom pogledu, ekstreman dizajn biti totalno neugodan. Zanimljivo je da Logitech, barem koliko mi znamo, proizvodi skuplje miševe samo za dešnjake dok sa popularnim "jeftinjarama" (koje zapravo uopće nisu toliko loše) slijede liberalniji "uni-hand" dizajn.

Gumbi su odlično postavljeni

Kao što već znate, konfiguracija dodatnih gumba je vrlo laka. Ima ih čak pet - dva su pod palcem i defaultno služe za back i forward u Internet browseru, dok je ostatak namijenjen kažiprstu. Potonji gumbići nalaze se u liniji sa kotačićem, jedan je odmah ispred kotačića, a druga dva su iza kotačića. Gumbići najbliže kotačiću u osnovi su namijenjeni bržem scrollanju kroz dokumente i Internet stranice dok je treći gumbić pridjeljen Logitechovoj Quick Switch funkciji. Riječ je o adaptaciji standardnog "Alt + Tab" dijaloga u Windowsima samo što u ovom slučaju sa klikom miša određujemo koju ćemo aplikaciju baciti u prvi plan.

Svaka im čast na ergonomiji

Ne možemo se suzdržati od kratkog komentara ovih, bogomdanih, multi-funkcionalnih gumba. Morate biti svjesni da je na njih potrebno navikavanje te da ih bez doze strpljenja i svojevrsne prisile nećete baš previše rabiti. Istina je, nude vam mnogo prednosti i praktičnost pri obavljanju određenih automatiziranih radnji u vašim omiljenim aplikacijama, no ako imate izvježbani grif sa svojim običnim mišem vrlo lako ćete odustati od privikavanja na MX900 koristeći samo one gumbe koje ste koristili i prije.

Sigurno se pitate što je sa responsivnošću i preciznošću budući da svi klasični bežični miševi pate od manjka iste. Autor ovih redaka smatra da nije baš najbolja osoba za procjenjive ovih kvaliteta miševa iz jednog jednostavnog razloga - već je duže vrijeme u sretnoj vezi sa Logitechovim mišem Dual Optical koji za procjenu situacije na bojnom polju (čitaj podlogi za miš) koristi dva optička senzora koji mu daju bezobraznu razinu preciznosti, a budući da je ožičen na svaki mig vlasnika reagira brzinom munje. Uz sve rečeno, ako smanjimo naše über standarde možemo reći da MX900 reagira odlično za jedan bežični miš, dakle nešto bolje od jefinijih, ožičenih, optičkih miševa.

Bluetooth komunikacija i zaključak

Glavni adut MX-a 900 nije povezan uz njegove "glodarske" karakteristike već u činjenici da za komunikaciju sa cradleom koristi Bluetooth vezu. Sa instalacijom miša automatski instalirate i Bluetooth acess point preko kojeg vaše računalo može komunicirati sa bilo kojim uređajem koji za bežično povezivanje također koristi Bluetooth standard. U ovu grupu spadaju mobiteli, prijenosnici, PDA-ovi pa čak i pisači. Ako nemate i ne planirate posjedovati niti jedan od ovih uređaja kupovina MX-a 900 je besmislena - radije novac uložite u MX700 ili kakav sličan miš.

Ostvarivanje veze sa drugim uređajima je krajnje jednostavno

Mi smo povezivanje preko Bluetootha isprobali sa GSM uređajem Sony Ericsson Z600. Spajali smo se na Internet, pisali SMS poruke sa priloženim Logitechovim softverom, uređivali imenik i razmjenjivali datoteke. Sve to bez previše muke i nauke kao što je zorno prikazano na gornjoj slici.

 

Zaključak

Rastanak sa MX-om 900 pao nam je dosta teško, u biti teže smo se odvojili jedino od Force Feedback joysticka čiji ćete test uskoro imati prilike pročitati na PC Ekspertu. Logitech je uspio napraviti uređaj koji je dobro dizajniran, ergonomičan, praktičan, funkcionalan pa čak i relativno jeftin u odnosu na segment korisnika kojima je namijenjen. U potragu za nahvaljenim MX-om trebali bi krenuti ljudi koji žele iskoristiti puni potencijal svojih Bluetooth uređaja vrlo praktičnom kombinacijom high-end bežičnog miša i Bluetooth huba. S druge strane moramo biti realni - većini korisnika miš sa ovakvim mogućnostima jednostavno ne treba. Integracija Bluetooth sučelja košta i mada je ovakva kombinacija jeftinija od zasebno kupljenog miša MX700 (ako govorimo o high-end bežičnom mišu) i USB Bluetooth adaptera, razlika u cijeni između MX-a 700 (cijena s PDV-om 654 kn) i MX-a 900 (cijena s PDV-om 853 kn) je nemalih 200 kuna. Toliko od nas za danas (hehe, sad kad palimo recenzije k'o ludi možemo govoriti i ovakve stvari).