ms_surface_4_pro_1

Kao što smo imali prilike vidjeti (zbog velike buke koja se digla), Microsoft je u listopadu prošle godine predstavio nasljednika svog Surface 3 tableta/laptopa koji je na svijet došao uz veliku pompu, ali i uz poneki veći problem. Danas, par mjeseci nakon lansiranja i mi imamo prilike vidjeti može li ova mašina biti uspješna zamjena za klasične prijenosnike, biti ultimativno prijenosno računalo i k tome još oteti pokojeg kupca Appleu. Bilo kako bilo, pred nama se našao Surface 4 u vrlo moćnoj konfiguraciji, nemale cijene i opremljen s još uvijek dodatnim Type Cover-om.

Ovaj nam je Surface 4 Pro sletio u lab iz privatnog izvora, a naručen je preko njemačkog webshopa te je u samo nekoliko dana i po cijeni dostave od oko 38 € došao u Hrvatsku. Cijena Surfacea je bila 2000 €, a Type Cover se još uvijek kupuje dodatno i to za nemalih 120 €, plus 15-tak € za dostavu. Tako je ovdje riječ o skupoj “igrački” koja ima zadatak pružiti korisniku maksimum mogućnosti iz Intelovog hardvera i Microsoftovog softvera.

ms_surface_4_pro_2

Surface 4 nasljeđuje 3 model, od kojega se razlikuje u nekoliko ključnih detalja. Novi je hardverski sklop unutar tanjeg kućišta, pa četvorku pogoni Skylake arhitektura, Surface Pen je poboljšan, ekran ima veću rezoluciju i uže rubove, Type Cover je unaprijeđen, a novi je i operativni sistem. Ipak, izlazak uređaja na tržište su pratili i neki problemi koji su se očitovali u nestabilnosti upravljačkih programa grafike, pretjeranog zagrijavanja, problemi sa Sleep modom gdje je MS “riješio” stvar sa slanjem tableta u hibernaciju, zatim prebrzog trošenja baterije, itd. Sve je otišlo toliko daleko da je dobilo i službeno ime Surfacegate, a Microsoft je krajem prosinca izdao i službenu ispriku. Sada bi većina problema trebala biti riješena (onih koji se mogu nadogradnjom firmwarea ili drivera), i biti će zanimljivo vidjeti kako sve skupa radi.

ms_surface_4_pro_3

Surface 4 u formi tableta ima dimenzije 292.10 x 201.42 x 8.45 mm (Š x V x D), i teži 786 grama. Karakterizira ga magnezijsko kućište (unibody), sa rešetkama kroz koje izlazi topli zrak, te izvlačivim stalkom (kick stand) koji se otvara u vrlo širokom kutu i koji na sebi ima kromirani MS-ov logo. Sve skupa izgleda odlično, kvaliteta materijala i izrade je na najvišoj razini i Surface Pro je u tom segmentu premium proizvod. Surface 4 Pro serija se oprema s Intelovim CoreM3, i5 i i7 procesorima šeste generacije a cijene u osnovnim konfiguracijama kreću od 900 pa do 1.600 USD. Konfiguracija kakvu imamo pred sobom je naručena za specifičnu upotrebu, pa je i cijena u skladu s tim.

Osnovne specifikacije

 • Model: Surface 4 Pro
 • Boja: Silver
 • Dimenzije i masa: 292.10 x 201.42 x 8.45 mm ; 786 grama
 • Ekran: Kapacitivni ekran osjetljiv na dodir (do 10 prstiju istovremeno) dijagonale 12.3″ (260 x 173 mm) i rezolucije 2736 x 1824 (267 ppi), omjera stranica 3:2; Glossy premaz, IPS matrica, Samsung 123YL01-001
 • Čipset: Intel Skylake-U Premium PCH
 • Procesor: Intel Core i7-6650U, 2.2 GHz base, 3.4 GHz Turbo, 4MB Smart Cache, 64-bit
 • Grafika: Integrirana u procesoru, Iris 540, 1.05 GHz, do 1.7 GB memorije, DirectX 12, OpenGL 4.4
 • Memorija: 16 GB (2x 8GB) LPDDR3 1866 MHz, Hynix, dual channel
 • Disk: Samsung MZFLV256 NVMe, 256 GB
 • Operativni sistem: Windows 10 Pro
 • Baterija: Li-ion 38910 mWh, 9 V
 • Kamere: Prednja – 5 MP, 1080p, Windows Hello; Stražnja – 8 MP, autofocus, 1080p
 • Oprema: Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth v4.0, USB v3.0, MicroSD card do 1TB, stereo zvučnici (Dolby audio), stereo mikrofon, ambijentalni senzor, senzor ubrzanja i žiroskop.
 • Jamstvo: 12 mjeseci

ms_surface_4_pro_4 ms_surface_4_pro_5

 S ergonomske strane je bolji za korištenje sa Type Cover-om u laptop načinu rada, samo zbog činjenice kako je dosta velik i težak kao tablet. Type Cover mu dodaje još nekoliko milimetara u debljinu, no prenosivost je i dalje izvrsna. Uz to, meka donja površina covera je idealna za odlaganje na bilo koju površinu. Za razliku od Surface 3 modela, Pen ima magnetsku kopču i “lijepi” se na tablet, a ne na cover.

ms_surface_4_pro_6

ms_surface_4_pro_15 ms_surface_4_pro_16

Type Cover je poboljšan u odnosu na prethodnu seriju, barem po tvrdnjama MS-a, a ovaj konkretan je došao s njemačkim layoutom. Tipke su solidnog otpora i dovoljno dugog hoda za ovako tanku tipkovnicu i duže pisanje ne predstavlja problem. U gornjem se redu nalaze multimedijske tipke koje su primarne, zajedno s tipkama za pojačanje svjetline ekrana i tipkovnice. Masa tipkovnice je 310 grama, a na najdebljem je mjestu debela 4.9 mm. Tipkovnica ima ugrađen senzor ubrzanja i dolazi u pet boja. Trackpad je precizan i brz, s tipkama na dnu koje su integrirane tako da se ne vide i s podrškom za geste i multi-touch. Tipkovnica kao i sve do sada ima magnetsku kopču koja ju drži čvrsto na mjestu. Treba napomenuti i kako MS nudi i cover sa čitačem otiska prsta, koji je naravno skuplji.

ms_surface_4_pro_7

Sam je Surface Pen vrlo korisna stvarčica koja se spaja putem Bluetooth veze, ima izmjenjivu AAAA bateriju i uvelike olakšava rad u tablet modu, ali i kada Surface koristimo kao laptop. U nekoliko dana korištenja u potpunosti nam je zamijenila miša, a pisati ili risati po ekranu se može i s naslonjenim dlanom na ekran zbog Palm Block tehnologije. Korisna je i tipka na vrhu koja je programabilna, a u preddefiniranom stanju ima tri funkcije – jedan klik za OneNote, dva za screenshot i click s držanjem za Cortanu. Osim toga ta tipka služi i kao Eraser, s njom se neželjeni unosi mogu ukloniti samo prelaženjem preko ekrana. Osim vrha i gornjeg gumba ima i right-click tipku na koju nasjeda palac. Pen ima i 1024 nivoa osjetljivosti pritiska (sa Surface 4 tabletom), vrlo je responzivan i užitak je s njom raditi. Pen dolazi u nekoliko boja – srebrnoj, crnoj, plavoj i zlatnoj, a kompatibilan je sa Surface Pro 3, Surface 3, Surface Pro 4 i Surface Book-om. U dodatnoj opremi se može kupiti i kit s četiri različita vrha za Pen.

ms_surface_4_pro_8 ms_surface_4_pro_9

ms_surface_4_pro_10

Na bočnim se stranicama nalaze samo tri hardverske tipke – Power tipka i rocker za zvuk, i to na vrhu u lijevom kutu. Na boku do njih se nalazi 3.5 mm utičnica za jack slušalica, a na desnom boku su mini DisplayPort konektor, USB 3.0 Type A konektor i na dnu je konektor napajanja. Na stražnjoj se strani nalazi i 8 megapikselna kamera koja snima full HD video, te mikrofoni. Kvaliteta fotografija je relativno slaba pri nižem svjetlu i prolazna po jačem, te će poslužit tek za zabilježiti nešto ukoliko nam pravi fotoaparat ili barem kvalitetniji smartphone nisu pri ruci.