Kako smo u samom naslovu naveli družit ćemo se sa NVIDIA-inim karticama iz 7950 GT serije. Da ne bi bilo zabune, za početak ćemo samo ukratko napisati o ćemu se zapravo radi, pošto bi neki mogli pomisliti da se radi o novom proizvodu. Ova zadnja konstatacija da se radi novim proizvodu naravno nije točna. Naime radi se o karticama koje je nVidia zamislila kao zamjenu za svoje starije 7900 GT grafičke kartice. Dakle, srce svih 7950 GT i starijih 7900 GT grafičkih kartica čini jedan te isti grafički čip – G71. Jedine razlike su u radnom taktu grafičkog čipa te u količini i radnom taktu memorije ugrađene na grafičku karticu (kod velike većine 7950 GT kartica ugrađeno je 512 MB memorije). Dok su za starije 7900 GT grafičke kartice refrentni taktovi bili 450 MHz za GPU te 1320 MHz za memoriju, kod 7950 GT grafičkih kartica ti taktovi su pomaknuti za kat više tj. na 550 MHz za GPU te 1400 MHz za memoriju. Ostatak priče je jednak kao kod 7900 GT grafičkih kartica. G71 čip krasi 8 vertex shaderskih jedinica, 24 pixel shaderska cjevovoda, 16 jedinica za teksturiranje (ROP) te 256-bitna memorijska sabirnica. Iz svega ovoga možemo zaključiti da je nVidia napravila izvrstan posao kod proizvodnje G71 grafičkog čipa. Radni taktovi 7950 GT kartica nalaze se taman na pola puta između 7900 GT i 7900 GTX grafičkih kartica.

Foxconn GeForce 7950GT 512MB

Prvo ćemo započeti s Foxconn-ovim predstavnikom. Foxconn je nastao davne 1974 godine i zapravo je registrirano trgovačko ime za kompaniju Hon Hai Precision Industry. Zanimljivo je kako je na početku svog otvaranja Foxconn proizvodio samo plastične dijelove. Tek se 1981 godine približio IT svijetu sa proizvodnjom razno raznih konektora i kablova. Foxconn je trenutno jedan od najvećih proizvođaća konektora i kablova na svijetu. 1996 godine počinje za proizvodnjom PC kučišta. Uz kablove, konektore i kučišta za stolna i server računala, Foxconn trenutno proizvodi matične ploče, grafičke kartice, CPU hladnjake te barebone sisteme. Sve u svemu Foxconn ima vrlo široku paletu različitih proizvoda.

foxconn_gf7950gt_card

Odmak od referentnog dizajna praktički da ne postoji

Pogledom na sliku možemo vidjeti da Foxconn nije odstupio od referentnog nVidionog dizajna. Ovu notu prate i taktovi grafičke kartice koji su 550 MHz za GPU te 1400 MHz za 512 MB 1,4-nanosekundne Infineonove GDDR3 memorije. PCB je zelene boje, a na karticu je ugrađen standardni hladnjak manjih dimenzija koji na sebi nosi Foxconnov logo. Inače hladnjak je isti kao kod 7900 GT kartica što će reći da ne prekriva memorijske čipove ali je izrađen od bakra. Turbinski ventilator zelenkasto-žute boje svoj posao odrađuje sasvim pristojno uz nisku razinu buke.

foxconn_gf7950gt_bundle

Prilično zanimljiv bundle u kojem se ističe gamepad

Foxconn se nije niti milimetra odmaknuo od referentnog dizajna, ali se zato potrudio ponuditi vrlo zanimljiv paket dodatne opreme. Evo i popisa bundlea: CD s driverima, CD s dodatnim programima – Restore IT 7 te Virtual Drive PRO10, priručnik, kablovina koja je riješena vrlo elegantno tako da iz konektora ne visi par različitih žica već su sve postavljene u jedan kabel na čijem se drugom kraju nalazi konektor sa izlaznim video priključcima. Tu su još i dva DVI/VGA adaptera, 6 pinski kabel za napajanje grafičke kartice te jedna posebnost, USB Gamepad sa dva dodatna analogna kontrolera. Gamepad nam se učinio kao dosta kvalitetan i solidan proizvod, gumbi nisu proizvodili nikakve posebne ili škripave zvukove, a vanjska plastika je dodatno izbrušena kako se gamepad nebi sklizao kod ljudi čiji se dlanovi jače znoje pri žešćem igranju. Vrlo smo zadovoljni da smo vidjeli malu novinu kod bundlea, pogotovo sa USB Gamepad-om koji je zamjenio naslov u vidu neke igre. Bravo Foxconn.