moshi_lounge_q_1

Iz Moshija nam je na test stigao njihov Lounge Q bežični punjač vrlo elegantnog dizajna, inspiriranog skandinavskim namještajem – kako sami kažu. No, nema sumnje da će Lounge Q mamiti poglede gdje god ga postavili u kući ili uredu. Jednostavan, a opet vrlo privlačan dizajn aluminijskog postolja u obliku diska, koje nosi još jedan disk sa zavojnicom na lijepo dizajniranom aluminijskom klizaču svakako djeluje ekskluzivno. S tehničke strane, zavojnica je u stanju puniti maksimalnom snagom 15 W.

moshi_lounge_q_2

Moshi je američki brand, a tvrtka je osnovana u Kaliforniji još 2005. Specijalizirali su ze za proizvodnju kvalitetne zaštitne opreme za mobilne telefone, a danas im je asortiman vrlo bogat. Po vlastitim riječima, trude se kupcu ponuditi visoko kvalitetne proizvode napravljene od najfinijih materijala i upečatljivog dizajna. Svi njihovi proizvodi dolaze s 10-godišnjim globalnim jamstvom, a ako robu naručite preko njihovog webshopa, slanje u Hrvatsku je besplatno za iznose preko 100 €.

moshi_lounge_q_3

Lounge Q je unutar kartonske kutije položen u plastično ležište koje ga dobro štiti sa svih strana, a uz njega će te jedino još dobiti kratke upute za rukovanje. Inače, Moshi u ponudi osimo ovoga bežičnog punjača ima i zaštitne maske za mobilne uređaje i tablete (SnapTo series), zatim kabele, adaptere, hubove, punjače, prijenosne baterije (Integra series), različite slušalice i zvučnike, torbe, ruksake, aktovke, pa čak i zaštitnu opremu poput maski za lice i zamjenskih filtara.

moshi_lounge_q_4

Moshijevi su dizajneri inspiraciju za Lounge Q dobili iz Danskog dizajna namještaja koji kombinira fine materijale i moderan dizajn, a i boju su nazvali Nordic Gray. Lounge Q je napravljen od aluminija, čelika, silikona i zanimljivo dizajnirane mikrofibre. Dva diska dominiraju uređajem – baza i kućište zavojnice. baza je napravljena od aluminija, s unutarnje strane ima prsten od silikona koji sprječava klizanje telefona, a unutarnji je dio ispunjen mikrofibrom. Iz sredine baze izlazi čelični klizač na kojeg je postavljen još jedan disk, ovaj put plastični u kojem je indukcijska zavojnica. Na vrhu se diska nalazi mikrofibra, te ponovno silikonski prsten koji ne dozvoljava klizanje mobilnog telefona. U samoj sredini je vrlo elegantno smješten Moshi logo.

moshi_lounge_q_5

Pogled iz profila otkriva puno detalja. Jedan od njih je i usnica na silikonskom prstenu na bazi koja bolje obuhvaća telefon na dnu, S druge strane, vidimo položaj klizača koji je nagnut prema stražnjoj strani da se kućište zavojnice lakše prilagodi uređaju koji je uvijek blago zakošen. Mobilni uređaj možemo na punjač smjestiti okomito (kada je zavojnica na vrhu klizača), ili pak vodoravno (kada je na dnu nosača) – kako nam više odgovara. Ujedno, na kućištu zavojnice vidimo i malenu crticu koja je zapravo indikacijska LED-ica  koja svijetli kada se mobilni uređaj puni. Postoji i na suprotnoj strani još jedna takva.

moshi_lounge_q_6

Kabel je dužine 1,4 metara, gumiran je, ima i čičak organizator, a na njegovom se kraju nalazi USB-C konektor za moderne AC/DC adaptere. Moshi proizvodi svoje, no punjač će raditi i s bilo kojim drugim, pa i Type-A ako nabavite adapter. Nažalost, nemaju svi punjače s USB-C konektorom, pa će ovo biti problem, baš kao što je i nama bio. Stoga smo ga bili prisiljeni koristiti uz računalo ili prijenosnik koji imaju USB-C.

Ulazne kombinacije napona i struje mogu biti 5V/2A, 9V/2A, 12V/2A i 15V/2A, no maksimalni izlaz, tj. snaga punjenja indukcijske zavojnice je 15 W (Extended Power Profile). Punjač je kompatibilan sa svim Qi telefonima, a podržava i opciju brzog punjenja u iOS-u. Uređaj ima i detektor stranog tijela, te će bljeskanjem LED-ica upozoriti ako se nešto nalazi između telefona i njega, a što ne bi smjelo biti tu. Također, ima i zaštitu protiv pretjeranog zagrijavanja.

moshi_lounge_q_7 moshi_lounge_q_8

Na stražnjoj se strani silikonskog prstena na bazi nalazi i držač kabela, pa se može reći da je proizvođač mislio na sve. S donje strane baze vidimo eleganciju izrade i fine obrade aluminija. Ovaj proizvod je premium gdje god ga pogledamo ili uhvatimo. Na sredini se baze nalazi široka gumirana podloga tako da uređaj čvrsto stoji na različitim podlogama. Dimenzije punjača su 116,9 x 116,9 x 101,8 milimetara, a masa je solidnih 280 grama.

moshi_lounge_q_9 moshi_lounge_q_10

Unutar se punjača nalazi standardna indukcijska zavojnica, koju Moshi zove Q-coil. Zavojnica uključuje feritni lim koji po riječima proizvođača nudi bolju brzinu i učinkovitost punjenja u usporedbi s ostalim bežičnim punjačima. Ta tehnologija omogućuje neometano punjenje kroz kućišta mobilnih uređaja debljine do 5 mm. Punjač ima Qi certifikat izdan od strane Wireless Power Consortium-a, a kompatibilan je s bilo kojim telefonom s omogućenom Qi-om. Uz to, zbog klizača je i vrlo prilagodljiv različitim veličinama uređaja, tj. unutarnjem smještaju njihovih zavojnica za bežično punjenje.

moshi_lounge_q_11

U nedostatku zidnog punjača s USB-C portom, Lounge Q smo isprobali putem osobnog računala s USB-C portom, ali i Dellovog G7 7700 prijenosnika čiju će te recenziju moći čitati uskoro. Mobili telefon smo kompatibilan s Qi tehnologijom u više navrata punili i svaki puta je to odrađeno bez problema, no nešto sporije zbog ograničenja na USB-C portu prijenosnika. U pravilu je 15 W maksimalne snage punjenja dovoljno snažno za brzo punjenje baterije, no najveća prednost je što se sve odvija bežičnim putem. Telefon brzo postavljamo i skidamo s uređaja i on je na njemu vrlo stabilan. Isprobali smo i punjenje preko debele plastične zaštitne maske i sve je i dalje radilo bez problema.

Lounge Q je po svemu što smo vidjeli premium proizvod. Od kvalitete materijala, preko završne obrade pa do dizajna. Na Moshijevom webshopu košta 74.95 €, što nije mali iznos, ali je u skladu s renomeom ove tvrtke i kvalitetom proizvoda.