msi_rtx2070_gaming_z_1 msi_rtx2070_gaming_z_2

Kao što smo najavili, MSI nam je na test uz RTX 2070 Armor, na test poslao i grafički karticu Gaming Z, koju krasi hladnjak Twin Frozr 7. Ovaj je hladnjak masivnije konstrukcije od onoga na Armoru i podnosi nešto više zagrijavanje, a tu su i ostali elementi Uz to, kartica ima i nešto viši takt grafičkog procesora pa je jasno i brža. U pokrov hladnjaka je integrirano i opsežnije RGB LED osvjetljenje, pa je ukopno gledano kartica i atraktivnija od Armorice. Jasno, to sve je sa sobom donijelo i višu cijenu, pa ćemo u članku procijeniti koju se više isplati kupiti.

RTX 2070 dolazi u nešto drugačije dizajniranoj kutiji na kojoj se naglašava važnost Twin Froz 7 hladnjaka koji je od svoje pojave jedan od najboljih, pa je za očekivati i kako će u ovoj sedmoj verziji biti jako dobar. Bundle je tek malo bogatiji nego kod Armora, i kao što smo mogli vidjeti u unboxing videu osim uputa za instalaciju i korištenje, tu je i bočni nosač za kućište koji smanjuje pritisak ove ipak vrlo teške kartice na PCIe slot.

msi_rtx2070_gaming_z_3

Gaming Z kartica je dimenzijama gotovo pa identična (2 milimetra je kraća), od Armorice. Ipak, Gaming Z je teška 1.485 grama, a Armorica “samo” 1.117 grama. Razlika je otišla u višak aluminija koji Gaming Z ima u svom rashladnom sistemu. Znatno je teža zbog činjenice kako ima aluminijski okvir na memorijskim čipovima što Armorica nema, a i glavni je hladnjak nešto masivniji. Ta razlika od 368 grama je bila dovoljna da MSI uz Gaming Z stavi nosač za kućište koji će smanjiti pritisak na PCIe slot.

Dizajnom je Gaming Z drugačija, ima puno više elemenata RGB LED rasvjete koja je raspodijeljena oko oba ventilatora i s gornje i s donje strane, a i na vrhu je MSI svijetleći logo. Boje su drugačije kao i oblici, a i na ventilatorima se vidi razlika. Gaming Z ima novije Torx Fan 3.o (Armor ima 2.0), koje karakterizira mješavina disperzijskih i tradicionalnih lopatica, dual ball ovjes i Zero Frozr tehnologija gdje oba ventilatora miruju do oko 60°C za GPU. Nakon toga se pokrenu, ali ni pri najvećim opterećenjima ne prelaze 1.300 okretaja i nisu nimalo bučni (oko 48 dB). MSI je još jednom ovdje odradio odličan posao.

msi_rtx2070_gaming_z_4

Stražnja strana je pokrivena debelom aluminijskom pločom, a još jedna se nalazi i s unutarnje strane, točno ispod glavnog hladnjaka koja pokriva VRM elemente i memorijske čipove. Po toj se ploči i Gaming Z razlikuje od Armorice i ona znatno doprinosi i razlici u masi. Glavni hladnjak je složen od dva dijela, koje povezuje šest toplovodnih cijevi. Aluminijski su listovi na vrhu složeni u saćastu strukturu pa je poboljšana aerodinamika, tj. ubrzan protok zraka.

Ispod haube je TU106 GPU koji je napravljen u 12 nm TSMC-ovom FFN proizvodnom procesu, ima 10,8 milijardi tranzistora na površini od 445 milimetara kvadratnih. 36 stream multiprocesora se sastoji od 2304 CUDA jezgre, tu je i 288 tensor jezgri te 36 RT jezgri. Čip ima i 144 teksturne jedinice, te 64 ROP-ova.

msi_rtx2070_gaming_z_5 msi_rtx2070_gaming_z_6

GPU na ovoj kartici radi na osnovnih 1.410 MHz, te u boostu na 1.830 MHz što je 210 MHz više nego na Armor kartici. Teoretski maksimalni pixel fillrate iznosi 117.1 Gpixela/s, a texture fillrate je 263.5 GTexela/s. No, ovaj procesor radi i na višem boostu, po GPUZ-u sve do 1.905 MHz pa su i ove brojke veće.

Memorije je 8 GB, GDDR6 je tipa, a proizvodi ju Micron. Na ovoj kartici radi na 1.750 MHz, odnosno na 14 Gbps efektivne propusnosti, s maksimalnim bandwidthom od 448 GB/s preko sabirnice širice 256 bita.

msi_rtx2070_gaming_z_7 msi_rtx2070_gaming_z_8

Kartici za dodatno napajanje treba jedan 6 i jedan 8-pinski PCIe Power konektor, pa je ukupna snaga koju može povući 300 W. Proizvođač navodi TDP od 225 W i preporučuje napajanje od 550 W (sjetimo se, Armor ima TDP od 185 W). Video izlazi su isti kao i kod ostalih RTX 2070 kartica – tri Display Porta 1.4, jedan HDMI 2.0b i jedan USB Type C konektor, a maksimalno je moguće spojiti do četiri monitora istovremeno kombinirane rezolucije do 7680 x 4320 piksela. Kartica podržava DirectX 12 (FL_2) i OpenGL v4.5 API-e, zatim Ansel, Highlights, G-Sync i VR Ready tehnologije.

msi_rtx2070_gaming_z_9

Gaming Z donosi bogato RGB LED osvjetljenje, kojim upravljamo putem poznate Mystic Light aplikacije koja je kompatibilna i s mnoštvom drugog hardvera poput memorijskih modula, matičnih ploča i kućišta pa je sve moguće uskladiti. Kao i do sada, nadzor rada i overclocking je omogućen putem Afterburnera, a tu je i OC Scanner za one kojima se ne da ručno overclockirati. App Player aplikacija je razvijena u suradnji s BlueStacksom, a omogućava glatko iskustvo igranja mobilnih i PC igara. Kartica je kompatibilna i s novom Dragon Center aplikacijom.