msi_x570_godlike_1 msi_x570_godlike_2

U paketu s novim Ryzenima treće generacije stigla nam je i MSI-eva flagship matična ploča MEG X570 Godlike. Riječ je o impresivno opremljenoj ploči s mnoštvom dodatne opreme kao što je 10 Gbps PCIe LAN kartica, M.2 Xpander-Z karticu PCIe Gen4 sučelja, tri M.2 socketa na ploči, zatim WiFi 6 (AX), moćnu audio jedinicu, 14+4+1 faznu napojnu jedinicu s dobrim hlađenjem itd.

msi_x570_godlike_3 msi_x570_godlike_4

Ako za prošle generacije Ryzena nije bilo bogato opremljenih, ekskluzivnih ploča onda se isto ne može reći i za ovu generaciju. Ploča je više no ikad, i bogatije su no ikad, pa posljedično i skuplje. Godlike je vjerojatno najbogatija ploča za neki Ryzen ikada (a možda i Threadripper), kako po pitanju mogućnosti, tako i opreme. Većina toga što nudi je pokazana i objašnjena na kutiji, na otklopnoj stranici, no kupac će se svejedno iznenaditi još jednom kada otvori pakiranje u kojem je sva oprema, te baci pogled na samu ploču.

msi_x570_godlike_5 msi_x570_godlike_6

Prvo što izdvajamo iz bundlea je M.2 Xpander-Z add-in kartica koja dolazi s PCIe 4.0 sučeljem, a nudi dva M.2 socketa ispod aluminijskog hladnjaka s integriranim ventilatorom. S unutarnje se strane hladnjaka nalaze i dvije termalne podloške za M.2 SSD-e, a podržani su uređaji dužine do 110 milimetara. Na PCB-u se nalazi i prekidač kojim možemo uključiti ili isključiti ventilator u ovisnosti o potrebi. S obzirom na to da je malen, ventilator je čujan, pa će prekidač dobro doći ako želimo tiho računalo.

msi_x570_godlike_7

Druga stvar je 10 Gigabitna add-in LAN kartica, tzv. Super LAN koja nudi visoke brzine prijenosa. Za 10 Gbps vezu se brine Aquantia kontroler, koji je hlađen pasivnim aluminijskim hladnjakom i koji se i unatoč tome dosta zagrijava. Kome je 10 Gbps nepotrebno, na ploči će naći još dva mrežna kontrolera i to 1 Gbps te 2.5 Gbps brzina.

msi_x570_godlike_8

Ostatak bundlea uključuje i WiFi antenu (2×2), brzi vodič za korištenje, deblje i detaljnije korisničke upute, razne pamflete, registracijske listiće, kataloge proizvoda i slično. U platnenoj se vrećici nalazi i mnoštvo kabela koji uključuju Corsair to Rainbow produžni kabel, 1 na 2 RGB LED produžni Y kabel, naljepnice za SATA kabele, dva termistor kabela za mjerenje temperature, Corsair RGB LED produžni kabel, dva Rainbow RGB LED produžna kabela, 6.3-milimetarski audio adapter, DVD s driverima, MSI naljepnicu za kućište i tri SATA kabela.

msi_x570_godlike_9

Ploča se raširila na extended ATX dimenzije (30.5 x 27.2 centimetra), i bojama je poprilično jednolična, čak dosadna. Za razbijanje dosade tu je RGB LED osvjetljenje, te OLED ekran no nisu svi ljubitelji toga. Unatoč svojoj veličini, ploča je krcata i veliki joj je dio površine prekriven hladnjacima, i plastičnim ukrasnim elementima. Layout je generalno dobar, sve je na svom mjestu i sve je kako treba. Ipak, postoji jedna velika mana – gornji je PCIe 4.0 utor smješten preblizu socketu i nije moguće istovremeno koristiti velike hladnjake kao što je Noctua D15 i grafičke kartice u prvom socketu. Ne bi to ni bio nekakav problem, da nije činjenice da u drugom socketu grafička kartica ne radi na PCIe 3.0 standardu. Ok, trenutno to i nije tako bitno jer gameri neće profitirati od PCIe 4.0, no to ne umanjuje činjenicu da layout ne štima.

msi_x570_godlike_10

Ploču karakteriziraju veliki plastični poklopci na stražnjem I/O-u i na čipsetu, kao i onaj oko OLED-a i LED dijagnostike. Hladnjaci na VRM dijelu su masivni, aluminijski i povezani su jednom dugačkom toplovodnom cijevi, koja se proteže pored DIMM utora i završava u hladnjaku čipseta. Na čipsetu se ujedno nalazi i ventilator pa je hlađenje cijelog sklopa dosta efikasno. Ventilator se samo pri uključivanju brže zavrti i čuje, dok je u normalnom radu zadovoljavajuće tih.