msi_z370_carbon_ac_6

Napojna jedinica je 8 + 2 fazne konstrukcije s digitalnim kontrolerom i dovoljno je robusna za oveclocking šestjezgrenih Coffee Lake procesora. I hlađenje je, kao što smo utvrdili sasvim solidno dimenzionirano, pa tek kod overclockinga dolazi do malo primjetnijeg zagrijavanja. Plastični pokrov preko stražnjeg I/O, koji se širi i preko hladnjaka malo opstruira ispuštanje topline, ali i smeta vanjskim ventilatorima velikih procesorskih hladnjaka. Inače, oko socketa je ostavljeno dovoljno mjesta i s većinom hladnjaka ne bi trebalo biti problema.

msi_z370_carbon_ac_7

Desni gornji dio ploče je popunjen s DIMM utorima koji imaju metalna ojačanja i po dvije kopče svaki, što više volimo nego sisteme s jednom kopčom. Pored DIMM utora nalazimo i interni USB 3.0 utor, zatim 24-pinski ATX utor, dva 4-pinska konektora za ventilatore (Sys + Pump), EZ Debug LED dijgnostiku te JCorsair header za njihove LED stripove za memoriju (+5V).

msi_z370_carbon_ac_8

Donji lijevi dio ploče je rezerviaran za audio jedinicu u čijem srcu je Realtekov ALC1220 osamkanalni CODEC, a oko njega su smješteni i audio kondenzatori, pojačalo za slušalice, a ugodnijem zvučnom iskustvu doprinose i pozlaćeni konektori. Sa softverske strane je tu Nahimic 2+ koji donosi opcije kao što su Virtual Surround, Sound Tracker, Smart Loudness, Voice Clarity, Bass Boost i Voice Sharper. Oko audio jedinice koja je na odvojenom dijelu PCB-a su smještene RGB LED-ice koje su dio Mystic Light osvjetljenja.

Veza sa svijetom se ostvaruje putem Intelovih mrežnig rješenja žičanim i bežičnim putem. Za žičani dio je zadužen poznati I219-V s Bandwidth Management-om, a bežični je Intelova WiFi-AC 8265 kartica koja je dual band, a ujedno podržava i Bluetooth 4.2.

Tri su PCIe slota koji rade u modovima x16/x0/x4 ili x8/x8/x4, a podržavaju 2-way SLI i 3-way CrossFire polja grafičkih kartica pa otud ploča s pravom nosi onaj Gaming naziv. Uz njih, tu su još tri PCIe x1 utora, ali i dva M.2 od kojih gornji podržava 22110 uređaje te dolazi s hladnjakom.

msi_z370_carbon_ac_9

Donji dio je uobičajeno popunjen s različitim konektorima, a tu nalazimo i headere za LED osvjetljenje, tipku za LED DEMO opciju, ali i pomalo nespretno postavljena dva vertikalna SATA utora. PCH je pokriven s velikim hlandjakom, koji je dovoljno nizak i ničemu ne smeta.

msi_z370_carbon_ac_10 msi_z370_carbon_ac_11

Stražnji I/O panel je zadovoljavajuće bogat, a sastoji se od:

  • 1 x PS/2 keyboard/ mouse combo port
  • 2 x USB 2.0 Type-A ports
  • 1 x DisplayPort port
  • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-A port
  • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-C port
  • 4 x USB 3.1 Gen1 Type-A ports
  • 1 x HDMI port
  • 1 x LAN (RJ45) port
  • 5 x OFC audio jacks
  • 1 x Optical S/PDIF OUT connector

Najzanimljiviji su svakako USB 3.1 Gen 2 portovi u Type A i Type C obliku, a MSI kao što vidimo nije odustao od legacy porta PS/2 koji je u kombo varijanti ovdje. USB konektora na ploči ima sasvim dovoljno (što internih što eksternih) i možda jedino fali interni USB 3.1, jer se sve više kućišta pojavljuje s tim konektorom. SATA portova je 4 smješteno horizontalno, i dva vertikalno što je dovoljno za većinu korisnika, koji ionako sve više koriste i M.2 sockete, barem za sistemske diskove.

msi_z370_carbon_ac_15 msi_z370_carbon_ac_16

UEFI sučelje je klasično za MSI. Neki ga vole, neki ne, a mi spadamo u ove druge. Nije da mu u osnovi nešto fali, no izgled Advanced sučelja i kretanje po menijima nam nikada nije sjelo. to konkurencija bolje radi. Ipak, opcija za tweaking i overclocking ne nedostaje, a i naponi su izdašni pa će i za ekstremne overclockere tu biti posla.

msi_z370_carbon_ac_14

Mystic Light RGB LED osvjeteljenje je podijeljeno u tri zone – auto, PCH i desna strana ploče gdje se LED-ice nalaze na donjoj strani. Osvjetljenjem se upravlja softverski, a moguće je odabrati jedan od 17 efekata (i putem pametnog telefona). Jasno, sve skupa je moguće i kompletno isključiti.