NaturalPoint TrackIR 5 test

Datum objave 10.05.2016 - Krešimir Matanović

NaturalPoint TrackIR 5 - prvi dio

trackir5_2 trackir5_3

I premda je TrackIR 5 je već duže vremena na tržištu nemogućnost kupovine u domaćim trgovinama informatičke opreme značila je kako smo morali pričekati proizvođača da nam pošalje jedan uzorak na test. TrackIR 5 je vjerujemo poznat svim ljubiteljima simulacija, a riječ je o uređaju koji putem infracrvene kamere prati pokrete i orijentaciju igračeve glave u šest osi i to prenosi u igru. Uz uređaj standardno dolazi i TrackClip za kapu, te TrackClip Pro koji se montira na slušalice. NaturalPoint je američka tvrtka sa sjedištem u Oregonu, a osnovani su još 1997. godine. Osim TrackIR-a, proizvode i OptiTrack te SmartNAV linije proizvoda. Prvi TrackIR proizvodi su se na tržištu pojavili još 2001. godine, a ova peta verzija je poznata još od 2009. Svaka sljedeća generacija koja se pojavljivala na tržištu je donosila veću rezoluciju senzora, veći framerate, veći kut praćenja, i veću preciznost. Kako je vrijeme prolazilo tako su i proizvođači igara dodavali podršku za TrackIR, pa ga je trenutno moguće koristiti u stotinjak igara.

trackir5_4

TrackIR dolazi u blister pakiranju s detaljnim informacijama o proizvodu, a osim uređaja tu su i upute za korištenje sa informacijama o softveru kojeg je potrebno skinuti s proizvođačevih stranica.

trackir5_7 trackir5_8

Glavni dio uređaja je infracrvena kamera rezolucije 640 x 480 piksela (reporting resolution je 96.000 x 72.000, a rezolucija po horizontali je 1850 sub-piksela po stupnju), sa kutem pokrivenosti od 51.7°, 9 ms odzivom i 120 FPS stopom uzorkovanja. Kamera je smještena u crno kućište i iza zatamnjene plastike koja je zapravo filter koji filtrira svjetlost koja nije infracrvena, a dolazi prema kameri.

trackir5_9

  Na bokovima se još nalaze i dvije LED-ice koje služe kao signalizacija rada. Kućište kamere u bazi ima magnetnu kopču pa se lako montira na nosač za monitor. Napajanje i komunikacija se vrši putem USB porta, a kabel koji izlazi iz kamere je dug 1.8 metara.

trackir5_5 trackir5_6

TrackIR 5 je moguće kupiti u dvije razine opreme. Uz osnovni (150 USD) dolazi samo TrackClip koji se montira na kapu, a za 170 USD u paketu dolazi i TrackClip Pro koji zahtijeva napajanje za svoje tri LED-ice, a montira se na slušalice. TrackClipPro se kao i kamera napaja iz USB-a, pa stoga dolazi s jednim muškim i jednim ženskim USB 2.0 konektorom, pri čemu ovaj drugi koristimo za kameru kako ne bi zauzeli više od jednog USB porta. To malo komplicira upotrebu jer povećava broj kabela, no ukoliko ga povežemo s kabelom za slušalice tada i nije tako nepraktično. Ako ga kuujemo zasebno TrackClip Pro košta 35 USD.

trackir5_10

TrackClip se montira na šiltericu koja inače ne dolazi u paketu, a riječ je o pasivnom sistemu kojeg kamera prati, koji je samim time i malo neprecizniji. Kada želimo veću preciznost i kada želimo igrati iz veće udaljenosti tada koristimo TrackClip Pro koji je aktivan no malo je i nepraktičniji zbog kabela.

trackir5_11 trackir5_12

Nosač za monitor ima gumene stopice koje povećavaju grip, ali i štite monitor od oštećenja. Također, nosač ima i prorez u koji umećemo kabel kako bi kamera bila fiksirana. Kameru inače možemo pokretati u nekoliko smjerova, uz vrlo maleni otpor pokretanja pa je fiksacija kabelom dobro došla. Nosač se naravno zbog pomičnih prednjih nožica lako prilagođava bilo kojoj debljini monitora. Kamera prati 6 osi pokreta koje proizvođač naziva 6 Degrees of Freedom, što znači kako je simulacija pokreta glave potpuna što se odlično reflektira na gameplay.

NaturalPoint TrackIR 5 - drugi dio

trackir5_14a trackir5_15a

trackir5_16a trackir5_17a

Kao što smo na početku napisali softver za kalibraciju i podešavanje funkcija je potrebno skinuti s NaturalPointovih stranica. On nam omogućuje vrlo preciznu kalibraciju uređaja, kako s TrackClipom tako i sa Pro verzijom. Podešavati možemo brzinu i glatkoću pokreta te naravno odmah provjeriti kako će sve to funkcionirati. Moguće je kreirati i zasebne profile za pojedine naslove pri čemu pokrete možemo zrcaliti, izokrenuti ali i limitirati po osima. Moguće je naravno isključiti jednu od osi pokreta - Yaw, Pitch, Roll, X, Y i Z. Softver mora ostati uključen tijekom igranja, on sam prepoznaje o kojem je naslovu riječ, a unutar igre je moguće centriranje s F12 ili nekom drugom komandom koju sami izaberemo. U softveru se nalazi i popis svih podržanih naslova (više od 100) kojima možemo dodjeljivati zasebno kreirane profile.

trackir5_13

TrackIR 5 smo isprobali na nekoliko igara koje službeno podržava i jedino nije htio raditi sa Project C.A.R.S. igrom. Glavna igra u kojoj smo ga koristili za testiranje je Flight Simulator X, dok na gornjoj slici vidimo i Ozrena ugodno zavaljenog pred svojim H.O.T.A.S. sistemom i Elite Dangerous naslovom koji je također poslužio kao benchmark za TrackIR 5. U ostalim auto simulacijama (Live for Speed, F1 2011, rFactor), s kojim smo ga probali je radio odlično i od velike je pomoći za provjeru mrtvih kuteva kada se primjerice nađete u velikoj gužvi na jednom od prvih zavoja nakon starta, kao naravno i ostatku igara.

 

Snimili smo i tri kratka klipa u kojima smo pokušali dočarati kako TrackIR 5 funkcionira. Za početak su tu dva FSX klipa koje smo isprobali s kapom i TrackClipom. U prvom videu vidimo kako pokret kapom utječe na kretnje po kokpitu, a u drugom videu je snimljeno par minuta gameplaya. Ono što smo primijetili je kako je TrackClip dovoljno precizan na kraćim udaljenostima od ekrana 30 do 60 cm, no iznad toga počinju lagani problemi s prepoznavanjem pokreta, a trackingu zna zasmetati i kada vam se netko šeće iza leđa kada potpuno poludi pa ga je potrebno ponovno kalibrirati.

S TrackClipom Pro su problemi s prepoznavanjem pokreta manji i on radi gotovo pa savršeno u svim uvjetima te većim udaljenostima. Na ovom videu Ozren dočarava upotrebu u Elite Dangerous naslovu koji je zapravo idealan za upotrebu s TrackIR 5 jer omogućuje bolji pregled pri dogfightu, slijetanju na stanicu ali i kretnjama po kokpitu koje su interaktivne s lijevim i desnim menijom. Elite smo isprobali i s TrackClipom no bilo je određenih problema u prepoznavanju pokreta zbog nešto veće udaljenosti od ekrana pa se ovdje Pro nametnuo kao logičan izbor. TrackIR 5 je svakako vrlo koristan dodatak koji će vam omogućiti doživljaj igre na sasvim novi način. Upotreba je već nakon nekoliko minuta u potpunosti prirodna i zapravo se pitate kako se se do tada igrali bez ovakvog uređaja. Koristan je u autosimulacijama i pucačinama  i općenito svim igrama koje ga podržavaju. Najkorisniji je svakako za avio simulacije bilo da je riječ o FSX-u u kojem nema borbe ili pak nekom naslovu gdje će odlično doći prilikom dogfighta jer se možete okretati po kokpitu i tražiti neprijatelja koji je iznad pored ili iza vas te se bolje pozicionirati za napad. Ozren, kao hardcore elitaš je TrackIR 5 prihvatio s oduševljenjem jer mu je omogućio bolji pregled po brodu, lakše traženje protivnika i jedan prekidač više na H.O.T.A.S.-u za neku drugu funkciju koji je do tada trebao za otvaranje menija. Još jedna pozitivna strana je što TrackIR 5 može eliminirati i potrebu za korištenjem tri monitora, pa tu donosi i uštedu u prostoru i novcu. Mana nema puno, no tu možemo uključiti slabiju preciznost praćenja s TrackClipom, te malo veću komplikaciju korištenja s TrackClipom Pro zbog kabela. Cijena ovakvog seta sa TrackClip Pro-om se u Americi kreće oko 170 USD, a u Europi oko 170 €.