Noctua A-series – nova plemenita garnitura

Datum objave 17.01.2013 - Domagoj Hodak

Noctua tehnologije

Današnje druženje uz cijeli niz računalnih ventilatora možemo zaokružiti jednim imenom – Noctua A-series. Kao što je moguće vidjeti na gornjoj slici, riječ je o cijelom nizu ventilatora različitih dimenzija namijenjenih raznim potrebama zahtjevnih korisnika. Za početak, jedan kratki osvrt na neke poznate, ali i nove tehnologije kojima se koriste predstavljeni proizvodi.

Flow Acceleration Channels Aerodinamički kanali za ubrzanje protoka

Kada se spominju nove tehnologije, jedna od njih je naravno novi inovativni dizajn vrhova lopatica ventilatora koje posjeduju svi ventilatori unutar nove A-serije. Iz jednostavnog donjeg  prikaza, jasno se može zaključiti kako je uloga ovih kanalića jednostavna – ubrzavanje brzine protoka na samom obodu tj. vrhovima lopatica usisnog dijela ventilatora. Zbog pojave gubitka efikasnosti u protočnosti fluida, Noctua se na ovaj način odlučila suprotstaviti ovom fenomenu. Rezultat je povećana protočnost, sprječavanje višestrukog dijeljenja zračnih struja i naravno smanjena buka zbog ograničavanja turbulencija.


SSO2 Bearing Technology – Tehnologija samostabilizirajućih uljnih hidrodinamičkih ležajeva  uz pomoć dodatnog magneta ostvaruje izrazito stabilan, dugotrajan i nenametljiv rad Noctua ventilatora. Druga generacija ove tehnologije uvodi i novosti poput metalnog oklopa ležajeva i posebno dizajniranog kalupa. Potvrda kvalitete je i tvorničko jamstvo od 6 godina, kao i MTBF informacija tj. prosječni životni vijek od čak 150,000 sati.

AAO (Advanced Acoustic Optimisation) frameKombinacija tri tehnologije, od kojih je jedna zadužena za sprječavanje prijenosa vibracija (anti-vibracijske gumice), druga tzv. Stepped Inlet zaslužna je za namjerno stvaranje turbulencija na usisnoj strani kako bi se izbjegle laminarne zračne struje i naravno smanjio otpor zračnih struja, ali i izmijenio frekvencijski spektar buke prilikom usisa te se na taj način stvorio ugodniji zvuk ljudskom sluhu. Posljednja od tehnologija je već viđena u prethodno testiranim Noctua modelima, a riječ je o Inner Surface Microstructures oblikovanju unutarnjeg dijela okvira koji pridonosi smanjenju buke pri prolasku zraka kroz okvir, kao i smanjenju otpora istog pri većem broju okretaja.

Nakon kratkog opisa aktualnih tehnologija izrade pozabaviti ćemo se i pregledom svakog od novih modela, kao i kraćim opisom, te naravno svom dodatnom opremom koja dolazi s njima.

Pristigli Noctua ventilatori podijeljeni su na dvije grupe  – manja grupa se sastoji od modela manjeg ukupnog promjera i dimenzija. Riječ je o modelima NF-A4x10, NF-A6x25 i NF-A9x14 od kojih su prva dva (40mm i 60mm) uglavnom namijenjeni kao zamjenski ventilatori u storage branši poput npr. diskovnih ladica i eksternih kućišta za 3,5“ tvrde diskove, ali i mrežnih uređaja kojima je potrebno aktivno hlađenje. Posljednji 92mm model debljine 14mm je uglavnom predviđen za ugradnju u HTPC i home-server računala niskog profila u kojima ventilator standardne 25mm debljine inače nije moguće ugraditi.

Druga grupa ventilatora je posvećena velikim 140mm ventilatorima u tri kombinacije – NF-A14 ULN, NF-A14 FLX i NF-A15  PWM. Ovi ventilatori uglavnom su namijenjeni kao ventilatori za kućišta, ali i za radijatore širine 140mm, te naravno procesorske hladnjake. Prvi (ULN) model namijenjen je korisnicima koji prvenstveno imaju za cilj smanjiti buku računala, dok su druga dva modela nešto svestranija te ih je u skladu s time moguće koristiti i za računala koja zahtijevaju intenzivno aktivno hlađenje, ali ih je naravno moguće pomoću priloženih adaptera naknadno i utišati na 900 okr/min.

Općenito gledajući, svi dosad navedeni modeli dijele iste tehnologije izrade, a jedina vidljiva stavka po kojoj se razlikuju (osim samih dimenzija) je maksimalni broj okretaja po minuti. Kako bi se što vjerodostojnije prikazale sveukupne razlike među spomenutim ventilatorima, svaki model (kao i pripadajuća oprema) će biti zasebno prikazan i testiran, a dobiveni rezultati prikazani na stranici sa testnim informacijama.

Mališani: NF-A4x10,  NF-A6x25 i NF-A9x14

Prvi model na našem testu krije se iza imena NF-A4x10, koje u stvari otkriva njegove vanjske dimenzije – 40mm promjer uz 10mm ukupne dubine. Prema navodima proizvođača ovaj ventilator je namijenjen ugradnji u diskovne ladice i kućišta ograničena prostorom. Elegantna ambalaža u kojoj dolazi ovaj ventilator otkriva brojne detalje i tehničke specifikacije ovog mališana. Kratki opis prije spomenutih korištenih tehnologija, kao i popis dodatnih adaptera i produžnih kabela pozicionira Noctua ventilatore u grupu najopremljenijih proizvoda u ovom segmentu računalne opreme.

NF-A4x10 dolazi uz 3pin produžni kabel dužine 30cm, kao i 3pin na 2pin adapter, ali i jedan Low-Noise adapter koji omogućava snižavanje početnih 4,500 okr/min na nešto tiših 3,700 okr/min. Nadalje u paketu se nalazi tzv. OmniJoin set od četiri dodatka putem kojih se omogućuje da sami korisnik, vrlo jednostavnom metodom, osobno izradi spoj na neku manje konvencionalnu tj. rjeđu vrstu konektora. Sam proces spajanja je vrlo jednostavan i uredan, a popraćen je i detaljnim slikovnim uputama. Kao završni dodatak uz navedeno u paketu je moguće pronaći i set od četiri klasična vijka, ali i četiri gumena anti-vibracijska „vijka“.

Kao što je vidljivo iz slika, ovo je definitivno jedan izuzetno bogato opremljen 40mm ventilator koji itekako zapanjuje razinom inventivnosti i uloženog truda u njegovo razvijanje. Kao što je već spomenuto, ovaj model, kao i ostatak familije (iz A-serije) posjeduje antivibracijske gumene distancere, posebno oblikovane lopatice (Flow Acceleration Channels), ali i ostale tehnologije primijenjene na samom okviru ventilatora (AAO Frame), te naravno SSO (self-stabilising oil-pressure) ležajeve druge generacije.

Svi dodaci su vrlo jasno obilježeni i sortirani, a korišteni kabeli također su obloženi vrlo kvalitetnom crnom izolacijom, tzv. sleevom. Sveukupno gledajući kvaliteta izrade je itekako na nivou Noctua brenda, čija je kvaliteta svakako zaslužna za popularnost njihovih proizvoda diljem cijelog svijeta.

Kao i kod prethodnog manjeg 40mm modela, NF-A6x25 model promjera 60mm i ukupne dubine 25mm, također namijenjen je ugradnji u kućišta za diskovne i mrežne uređaje.

Informacije dostupne na pakiranju proizvoda, otkrivaju nam da ovaj ventilator radi na brzinama od 3000, 2400 i 1600 okr/min, ovisno o načinu spajanja na izvor napajanja tj. ovisno o vrsti korištenog adaptera. Na poleđini kutije navedeni su dakako i sve primijenjene tehnologije, dok se na prednjoj stranici može pronaći slikoviti opis uključenih dodataka.

Popis uključene dodatne opreme također je dugačak, kao i u slučaju manjeg brata: produžni 3pin kabel, molex na 3pin adapter, te dva Low Noise adaptera za smanjivanje brzine (2,400 i 1,600 RPM). Standardni set vijaka kao i gumeni antivibracijski „vijci“ identični su kao i kod prethodnog modela.

Izgled NF-A6x25 otkriva već viđenu kvalitetu izrade i količinu novosti, kao i u slučaju 40mm modela, a jedina razlika je (osim promjera) u standardnom profilu tj. debljini ventilatora. Nije naodmet za spomenuti kako su dimenzije samog centralnog dijela tj. rotora ponešto smanjene u odnosu na uobičajene konkurentne modele sa svrhom podizanja efikasnosti i većeg protoka.

Posljednji model iz ove grupe također otkriva svoje dimenzije – NF-A9x14. U prevedenom značenju, 92mm promjera ventilatora i 14mm profil tj. ukupna debljina. Ovaj ventilator je prema navodima proizvođača namijenjen niskoprofilnim procesorskim hladnjacima unutar skučenih HTPC i home-server kućišta.

Osim samog profila tj. debljine okvira, ovaj model se razlikuje od prethodnih po primjeni 4pin PWM konekcije što je moguće isčitati i sa ambalaže proizvoda. Na ovaj način proizvođač jasno daje do znanja koja mu je namjena, ali ga ne ograničava samo na spomenuto, već ga je naravno moguće uporabiti na bilo kojem konektoru na matičnoj koji posjeduje 4 pina.

Na stražnjoj strani doznajemo da se radi o modelu čija je standardna brzina rotacije 2,200 okr/min, tj. 1,700 okr/min ukoliko se korisnik odluči na uporabu Low-Noise adaptera. No s druge strane, pošto se radi o PWM ventilatoru velika je vjerojatnost da će korisnik priključiti fiksno spojeni konektor direktno na matičnu ploču te putem dedicirane aplikacije ili naprimjer putem BIOS sekcije elegantnije vršiti kontrolu njegove brzine.

Pripadajući bundle je naravno i u ovom slučaju itekako bogat, a uz već standardni produžni 30cm 4pin kabel, metalne kao i gumene anti-vibracijske vijke, kao i Low-Noise adapter, također se nalazi i Y adapter. Ovaj adapter je zamišljen na način da se na jednoj grani nalazi 4pin konektor, dok se na drugoj može pronaći 3pin (bez pina za mjerenje brzine rotacije ventilatora). Na ovaj način je vrlo jednostavnom metodom omogućeno spajanje još jednog ventilatora, bez potrebe za dodatnim odvojenim 4pin kabelom, što se može pokazati kao vrlo praktično rješenje u skučenim i dimenzijama ograničenim računalnim kućištima.

Kao što je moguće vidjeti na priloženim slikama, ovaj model također posjeduje sve karakteristike A-serije ventilatora, ali se i distancira svojim pomalo elegantno vitkim stasom. Prilikom testiranja, ovaj 92mm član Noctua obitelji se itekako pokazao dostojnim uloge relativno tihog i efikasnog CPU ventilatora.

Velika braća: NF-A14 ULN, NF-A14 FLX i NF-A15 PWM

Prvi model, koji se krije pod imenom A-14 ULN, otkriva nam u startu dvije stvari – svoje dimenzije, ali i brzinu rada tj. buku koju generira. Drugim riječima spada u skupinu ULN (ultra-low-noise) koja se prvenstveno odlikuje naglašeno tihim i nenametljivim radom, čak i na najvećem nazivnom broju okretaja (800 RPM).

Ambalaža ovog modela krije već standardni izvor informacija o priloženoj dodatnoj opremi, maksimalnom (800 RPM) i reduciranom broju okretaja (650 RPM), ali i već standardnu količinu tehnologije upotrijebljene pri njegovoj izradi. Kroz plastičnu foliju se može nazrijeti da ovaj model pozamašnih dimenzija posjeduje sedam krilaca uz Flow Acceleration Channel tehnologiju izrade.

Prema navodima proizvođača, ovaj model je prvenstveno namijenjen instalaciji na kućišta računala, kao i na radijatore vodenih sistema koji  zahtijevaju ventilatore upravo ovih dimenzija. U paketu sa prikazanim 140mm ventilatorom nalaze se po četiri komada metalnih i gumenih anti-vibracijskih vijaka, jedan 3pin 30cm produžni kabel, te po jedan adapter za spajanje na Molex konektor napajanja, te jedan Low-Noise adapter (650 RPM).

Upravo ovaj model je u radu pokazao izuzetnu nenametljivost i uglađenu rotaciju, te je svojim tonalitetom i radnom frekvencijom emitirane buke najviše pogodovao autoru ovih redaka. Zvučni spektar pretežito niskih frekvencija, kao i zavidno mala količina vibracija te izrazito elegantan zvuk urađenih ležajeva čine ovaj ventilator itekako dobrim izborom za korisnike koji prvenstveno priželjkuju tih rad svog računala.

Ugrađene anti-vibracijske podloške dodatno podižu dojam, a ukoliko se korisniku ukaže potreba, moguće ih je brzo i jednostavno odstraniti sa ventilatora. Jedan pogled na stražnji dio ULN modela, točnije na metalni poklopac pod kojim se krije SSO2 sustav ležajeva vrlo slikovito prikazuje kvalitetu i robusnost izrade, koju proizvođač potvrđuje svojom šestogodišnjom garancijom.

Sljedeći model u Noctua obitelji je nešto moćniji od prethodnog modela, a njegov naziv – NF-A14 FLX, potvrđuje primarnu zadaću ovog člana. Fleksibilnost je glavni moto iza ovog ventilatora što otkriva i činjenica da je moguće podešavanje čak tri brzine (1,200/1,050/900 RPM) pomoću dostupnih Low-Noise i Ultra Low-Noise adaptera.

Priložena količina opreme se razlikuje u odnosu na prethodni model samo u dodatno ULN adapteru koji nešto agresivnije smanjuje broj okretaja.

Moglo bi se reći da je FLX model ništa drugo nego jača verzija ULN modela, što potvrđuju i mjerenja temperature i buke na našoj testnoj opremi. Također, količina vibracija i frekvencijski spektar buke u ovom modelu je za koplje slabiji u odnosu na sporijeg brata, što se donekle popravilo korištenjem Low-Noise adaptera, ali nažalost ne i u potpunosti.

Naposlijetku dolazimo i do modela pod oznakom NF-A15 PWM, što nam otkriva da je ovaj model namijenjen hlađenju procesorskih hladnjaka. Jedna stvar koja pomalo zavarava u nazivu jest činjenica da je ovo u stvari 140mm model, a ne 150mm kako sam njegov naziv aludira. Bolje rečeno ovaj round-framemodel u stvari posjeduje 150mm široku konstrukciju, dok je visina ostala na standardnih 140mm. Taj oblik je prvenstveno odabran kako bi se olakšala montaža u tzv. push-pull načinu rada, kao i montaža kod nešto širih CPU hladnjaka.

Još jedna zanimljiva stavka je i činjenica da ovaj model posjeduje montažne utore istih dimenzija kao i kod 120mm ventilatora, što dodatno povećava njegovu fleksibilnost prilikom montaže u različitim situacijama gdje je korisnik ograničen na raspon utora koje je moguće pronaći kod klasičnih 120mm modela.

Od dodatno opreme koju posjeduje ovaj model, jedina bitna razlika je zapravo praktičan Y adapter koji omogućava jednostavno povezivanje dva ventilatora (push-pull ?) na jedan 4pin konektor.

Kao i kod prethodnih modela, anti-vibracijske podloške na NF-A15 modelu je također moguće odstraniti, ukoliko je to potrebno naravno. Sami izgled ovog modela je pomalo nekonvencionalan, ali mu se ne može poreći praktičnost prilikom instalacije na npr. Noctua NH-D14 CPU hladnjak.

Izgled ovog ventilatora vrlo brzo daje do znanja korisniku da je primarna misao vodilja prilikom njegova dizajniranja bila što efikasnije i relativno tiho odstranjivanje topline iz računala korisnika. U ovom će naravno dodatno pripomoći činjenica da je ovaj ventilator moguće, uz pomoć njegovog 4pin konektora vrlo jednostavno automatizirati putem posebne aplikacije ili već prije spomenutih BIOS postavki.

Za kraj, napravimo rezime svih dosad spomenutih modela i njihovih specifikacija:

Nakon detaljnog opisa svih modela i pripadajuće opreme, vrijeme je da se pozabavimo i njihovim performansama, a opremu i način testiranja biti će prezentirani u daljnjem dijelu teksta na sljedećoj stranici.

Način testiranja

Kako bismo zabilježili što veći broj karakteristika testiranih ventilatora ovom prilikom koristiti ćemo niz mjernih uređaja kao što je mjerač buke (na udaljenosti od 5cm) i digitalni tahometar kojim ćemo pratiti promjene u broju okretaja kako bi što preciznije odredili trenutni broj okretaja svakog ventilatora pojedinačno. Po prvi puta ćemo bilježiti i sam rad ventilatora, te napraviti videozapise njihova rada kako bi što vjernije prikazali kvalitetu ležajeva i vrstu buke koju svaki od testiranih modela generira. U ovu svrhu poslužit će naš standardni fotoaparat sa mogućnošću stvaranja videozapisa, dok će se zvuk snimati pomoću digitalnog snimača te kombinacije kvalitetnog usmjerenog mikrofona (Rode NTG-2) i mikrofonskog pretpojačala A-klase (PreSonus Eureka). Mikrofon se prilikom snimanja nalazio na 10cm udaljenosti od izvora zvuka tj. ventilatora. Upravo zbog toga je izuzetno važno za naglasiti kako je ova kombinacija audio opreme izrazito osjetljiva te je sposobna zabilježiti čak i najtiše zvukove kao i minimalne promjene u situacijama u kojima se koristi, te je stoga prilikom preslušavanja snimki potrebna izrazita umjerenost u korištenju Volume opcije.

Nadalje, same performanse spomenutih ventilatora biti će ispitane u našem kućištu kućne izrade, unutar kojeg se nalazi masivni aluminijski hladnjak na kojeg  je montirano 5 otpornika velike snage, a koji će biti napajani putem pasivnog napajanja, te će pri naponu od 12V disipirati 170W ukupne snage, te na taj način ju pretvarati u toplinsku energiju. Testni primjerci ventilatora će naravno biti glavni faktor zadužen za hlađenje ovog improviziranog toplinskog izvora.

Promjene u temperaturi biti će bilježene na prvom najbližem otporniku u nizu, te će se na taj način ocjenjivati učinkovitost samih ventilatora. Kao što je moguće vidjeti sa slike iznad, ovakav sustav omogućuje vrlo jednostavnu istovremenu montažu dva ventilatora u tzv. push-pull kombinaciji, a pošto smo od Noctue primili poveći broj ventilatora, upravo ovdje će navedena fleksibilnost testnog sustava doći do izražaja.

Kako bi se dobio što bolji relativan dojam dobivenih rezultata, izmjerene vrijednosti će biti uspoređene sa vrijednostima dobivenim prilikom testiranja 120mm ventilatora koji su se u trenutku testiranja našli u blizini. Riječ je o modelima proizvođača kao što su Enermax (T.B.Silence PWM 1500RPM), Scythe (Glidestream 2000RPM, Gentle Typhoon 1850RPM), CoolerMaster (Excalibur 2000RPM, SickleFlow 2000RPM) i Arctic Cooling (F12 1350RPM).

Rezultati testova - prvi dio

Za početak testiranja, prvi po redu će biti manji modeli ventilatora, koji su u svakom slučaju posebna kategorija. Kako bi se što jednostavnije prikazali rezultati, informacije o testnim vrijednostima biti će prikazane u grafovima, ali i unutar zasebne tablice, te na kraju i putem videozapisa koji će biti isključivo sredstvo prezentiranja zvučnih karakteristika svakog od testiranih ventilatora.

Prilikom testiranja buke ova Noctua modela su se pokazala poprilično nenametljivima u radu, te bi se kao generalni zaključak mogla navesti činjenica kako uobičajena konkurencija u ovom pogledu zaista nema prevelikih šansi. Frekvencijska karakteristika 40mm model se ponešto razlikuje u odnosu na dva veća brata, te bi se moglo reći da je njegov zvuk za jedno koplje iritantniji, ali nikako naporan. Veća dvojica su pak pokazali vrlo solidnu razinu nenametljivosti, pogotovo ako im se ograniči tj. smanji broj okretaja na 60-70%. Najveći među trojkom, 92mm model je doduše otkrio nešto veću količinu vibracija koje bi donekle trebale biti apsorbirane putem antivibracijskih podložaka.

S druge strane, kada se promatra efikasnost ova tri mališana, srednji 60mm model se pokazao kao pun pogodak. Ostvarene temperature su bile itekako solidne, dok je pritom zvučao najugodnije za uho korisnika. A9x14 je s druge strane prikazao slične rezultate, ali uz nešto veću količinu vibracija, te trunčicu naglašeniju buku pri radu koju pripisujemo njegovoj vitkoj liniji tj. 14mm debljini. Najmanji brat, A4x10 je očekivano ostvario najviše temperature, ali uzevši u obzir da se radi o 40mm ventilatoru, znatno bolji rezultat bi bilo pomalo neozbiljno za očekivati.

Nakon mališana, red je da se proanaliziraju i rezultati velike braće, koja su bila okružena 120mm konkurencijom. Kao što je vidljivo iz tablica ispod, uz vrijednosti pojedinačnih rezultata ubačene su i vrijednosti dobivene tzv. push-pull kombinacijom 140mm Noctua modela. Gledajući pojedinačne vrijednosti, A-serija se izrazito dobro ponašala prilikom testiranja, a posebno bi se trebalo istaknuti rezultate A14 ULN modela koji je naprosto zadivio svojom nenametljivošću i elegantnim radom. Ovo je definitivno školski primjer kako bi se jedan ventilator trebao ponašati u svome radu – tiho i efikasno, uz gotovo nepostojeću buku ležajeva, te uz izrazito decentan zvuk protoka zraka. Druga dvojica, A14 FLX kao i A-15 PWM također su pokazali izrazito nenametljivu karakteristiku u nižim okretajima, bolje rečeno ispod 900 okr/min. Iznad ove vrijednosti se lagano počeo javljati zvuk motorića i značajnijeg protoka zraka, ali ne i buka ležajeva. Generalno govoreći, navedeni dvojac je izrazito fleksibilan po pitanju okretaja, te je moguć vrlo tih rad pri nižoj brzini, ali i vrlo efikasan rad na višem broju okretaja.

Iz perspektive efikasnosti, vjerojatno je pomalo nepošteno uspoređivati 140mm Noctua modele sa 120mm konkurencijom, ali nam se nažalost u trenutku pisanja ovog teksta nije ukazala prilika za nabavkom većeg broja konkurentnih 140mm modela. Prikazane izmjerene vrijednosti temperatura na našem testnom sistemu otkrivaju vrlo jednostavnu činjenicu – Noctua doista nema premca u ovoj usporedbi, bilo da je u pitanju efikasnost ili pak generirana buka u radu.

Po pitanju temperatura, situacija je i više nego očekivana, a jedina donekle razočaravajuća stavka su rezultati u push-pull kombinaciji, za koje smo očekivali ipak nešto veću razliku s obzirom na vrijednosti izmjerene sa jednim primjerkom Noctua ventilatora. U svakom slučaju, 140mm modeli u ovoj usporedbi uvjerljivo ostvaruju pobjedu, te je u stvari samo jedno pitanje koje se postavlja pred korisnika – Koliko je zaista bitna razlika od nekoliko stupnjeva manje s obzirom na izmjereni porast buke? Prema našem skromnom mišljenju, ove 140-tke se najbolje ponašaju na približno 800 okr/min, kada je protok dovoljno dobar, a buka poprilično ograničena.

Porastom broj okretaja, situacija se ponešto mijenja, te konkurencija itekako pokazuje svoje adute, pogotovo u slučaju Scythe Gentle Typhoon (1,850 RPM) modela. No bez nekakvog pretjeranog napora, Noctua i u ovom režimu ostaje pri vrhu, promatrajući performanse, ali i uglađenost u radu.

Rezultati testova - drugi dio

Izmjerene vrijednosti temperatura, nakon 15-minutnog testa zagrijavanja, pokazuju da su A14 FLX kao i A15 PWM modeli u umjerenom zaostatku, ali promatrajući omjer buke i protoka, možemo bez ustručavanja reći da je Noctua pri samom vrhu ljestvice. Definitivno nije naodmet za naglasiti kako su po pogledu zvuka ležajeva i motorića Noctua modeli bili osjetno ugodniji za uho od npr. zujalica sa velikim brojem okretaja (1,500+ RPM).

Kako bi sve navedene vrijednosti bile što jednostavnije za okupiti na jednom mjestu, nakon  dugotrajnog i detaljnog testiranja, ubaciti ćemo ih u jednu veliku tablicu sa rezultatima. Samo kao napomena, tijekom testiranja temperatura okoline najčešće se kretala između 18-19°C, a nakon svakog pojedinog testa zagrijavanja otpornika tj. testnog sistema proveden je 15-minutni period hlađenja otpornika, kako bi se temperatura sistema spustila ispod 25°C.

Za kraj testnih rezultata postavljene su video snimke svih testiranih primjeraka pri različitim brzinama. Kako bi se što vjerodostojnije dobio dojam o stvarnoj glasnoći testiranih ventilatora, od izrazite je važnosti da slušatelj vrlo oprezno podesi Volume opciju (glasnoću) na pripremljenim video snimkama. Kao što smo već spomenuli, zbog vrlo osjetljive audio opreme, na snimkama je moguće primjetiti i najmanje promjene u ponašanju ventilatora.

Video zapisi - prvi dio

Za kraj testnih rezultata postavljene su video snimke svih testiranih primjeraka pri različitim brzinama. Kako bi se što vjerodostojnije dobio dojam o stvarnoj glasnoći testiranih ventilatora, od izrazite je važnosti da slušatelj vrlo oprezno podesi Volume opciju (glasnoću) na pripremljenim video snimkama. Kao što smo već spomenuli, zbog vrlo osjetljive audio opreme, na snimkama je moguće primjetiti i najmanje promjene u ponašanju ventilatora.

Pojedinačne videozapise moguće je poslušati na sljedećim linkovima:

 

Noctua NF – A4x10

 

Noctua NF – A6x25

 

Noctua NF – A9x14

 

Noctua NF – A14 ULN

 

Noctua NF – A14 FLX

 

Noctua NF – A15 PWM

Video zapisi - drugi dio

Kako smo naveli u prethodnom dijelu teksta, za usporedbu su priređene i snimke ostalih testiranih ventilatora:

 

Enermax T.B. Silence PWM

 

Scythe GlideStream 2,000 RPM

 

Scythe Gentle Typhoon 1,850 RPM

 

CoolerMaster Excalibur 2,000 RPM

 

CoolerMaster SickleFlow 2,000 RPM

 

Arctic Cooling F12 1,350 RPM

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Noctua nam je ovom prilikom priredila mnoga iznenađenja po pitanju novih proizvoda raznih veličina i namjena. Od minijaturnog 40mm A4x10 modela, preko A6x25 i A9x14, pa sve do 140mm inačica, svaki od testiranih ventilatora odaje onu poznatu Noctua kvalitetu i uglađenost u radu uz visoku funkcionalnost i bogatu dodatnu opremu. Za svakoga ponešto, bi možda bio najslikovitiji opis nove A-serije ventilatora, a što se nas osobno tiče, itekako bismo voljeli vidjeti par 140mm ULN modela i u našem testnom računalu. Za korisnike koji zahtijevaju veliku efikasnost i relativno umjeren nivo buke, tu su naravno A14 FLX i A15 PWM modeli, koji svojom fleksibilnošću, elegantnim radom ali i visokom kvalitetnom izrade itekako zaslužuju našu preporuku. Cijene manjih (A4x10/A6x25/A9x14 – 12,90/14,90/16,90€), kao i većih 140mm modela (21,90€) su uglavnom u skladu s dosadašnjom politikom Noctua proizvoda, koja se i dalje bazira na principu – kvaliteta prije svega, uz odgovarajuću cijenu. Nakon svega viđenog, zaista im ne možemo puno zamjeriti na tome, s obzirom na sve prednosti njihovih proizvoda iz nove A-serije za koje imamo gotovo isključivo riječi hvale.

 

Conclusion

This time, Noctua pleasantly surprised us with new fans of various sizes and purposes. From miniature 40mm A4x10 models, A6x25 and A9x14, to the 140mm versions each of the tested fan reveals famous Noctua quality and smoothness in operation with high functionality and additional equipment. Something for everyone might be the most picturesque description of the new A-series fan and as far as we are concerned we would very much like to see a pair of 140mm ULN model in our test machine. For users who require a high efficiency and a relatively moderate level of noise, there are of course the A14 and A15 FLX PWM models, their flexibility, elegant work and high quality workmanship very much deserve our recommendation. Prices of smaller models (A4x10/A6x25/A9x14 - 12.90 / 14.90 / € 16.90), as well as larger 140mm (€ 21.90) are broadly in line with current Noctua policy - quality made with the appropriate price. After all seen, they really cannot be blamed for that, considering all the benefits of their products.