Noctua NH-C12P – predsjedničko hlađenje

Datum objave 01.04.2009 - Denis Arunović

NH-C12P

Prošlo je već nekoliko mjeseci otkada smo se imali prilike iskušati nove Intelove Core i7 procesore. I premda su nas očarale njihove odlične performanse, teško je bilo previdjeti da se doista puno griju. Intel je stoga u kit za testiranje procesora ubacio i odličan Thermalrightov hladnjak, pa sa stabilnošću čak i kada smo overclockirali nije bilo problema. Kasnije, kad smo kit zajedno s Thermalrightovom zvjerčicom morali proslijediti dalje, se nažalost pokazalo da naći odgovarajući hladnjak za Core i7 procesor nije baš lako. Tu u priču ulaze naši prijatelji iz austrijske tvrtke Noctua koji su nas riješili muka i poslali nam jedan od svojih hladnjaka u paketu s mehanizmom za montažu na LGA1366 procesore. Koliko nam se je svidjela Noctua NH-C12P, pročitajte u ostatku članka.

Klasično Noctua pakiranje - 0 promila kiča

Kao i svi Noctuini hladnjaci i NH-C12P se isporučuje u relativno neuglednoj smeđe-plavo-crnoj kutiji koja jednim dijelom otkriva i što se nalazi u njenoj unutrašnjosti. Autor ovih redaka jednostavno je presretan kada u danšanje vrijeme naleti na "normalan" dizajn pakiranja, bez šarenih boja, promidžbenih slogana namijenjenih gejmerzima i overclockerzima.

Sva je oprema za montažu na različite sockete uredno odvojena u plastične vrećice s etiketama

U kutiji nalazimo tijelo hladnjaka, golemi 120-milimetarski ventilator NF-P12, priručnik za uporabu, odnosno instalaciju hladnjaka te tri vrećice uredno označene što ceduljicama s opisom, što s bojama. U vrećici koja je označena plavom bojom nalazi se mehanizam za montažu hladnjaka na LGA775 procesore, u zelenoj pak mehanizam za montažu na Socket AM2/AM3 procesore, a u bijeloj ostatak opreme koji je univerzalan za sve platforme. U potonjoj se vrećici nalaze žičani fiksatori za ventilator, dva tro-pinska adaptera za ventilator, vijci te prilično velika tubica NT-H1, Noctuine termovodljive paste.

Ventilator vam nije dovoljno tih - Noctua i za to ima rješenja

Spomenuti adapteri za ventilator imaju vrlo specifičnu svrhu, a to je smanjivanje brzine ventilatora. Naime, oni su opremljeni s otpornicima koji kradu dio električne energije kojom se ventilator napaja, pa se samim time ventilator i sporije vrti. NF-P12 bez adaptera vrti se na brzini od 1.300 okretaja po minuti, s crnim adapterom brzina se sputa na 1.100 rpm (revolutions per minute - okretaja po minuti), a s plavim na 900 rpm. U teoriji je adaptere moguće spojiti jedan na drugi i time postići i još manju brzinu, no za to zaista nema potrebe.

 

Konstrukcija

Premda se to na slikama ne vidi, tijelo NH-C12P hladnjaka je načinjeno od kombinacije bakra i alumnija. Od bakra su načinjeni baza i šest toplovodnih cijevi, dok je ostatak tijela napravljen od jeftinijeg i lakšeg aluminija. Razlog zatšo to nije moguće znati bez zavirivanja u specifikacije je jednostavan - cijelo je tijelo hladnjaka na kraju presvučeno niklom što osigurava zaštitu od oksidiranja i mehaničkih otšećenja (nikal je istovremeno manje reaktivan i tvrđi od aluminija i bakra).

Za razliku od mnogih hladnjaka visokih performansi koji su napravljeni u obliku tornjeva, NH-C12P oblikovan je više u širinu nego u visinu. Iz istog razloga krajevi toplovodnih cijevi koje provode toplinu s baze na aluminijske finove ne gledaju u zrak već u stranu, a priloženi ventilator puše prema bazi hladnjaka odnosno matičnoj ploči.

Gumena trakica smanjit će vibracije ventilatora

Noctuini proizvodi spečificni su po svojim performansama, ali i tihom radu. Jedan od glavnih razloga za ovakvu kombinaciju značajki je to to tvrtkini inženjeri pridaju veliku pažnju detaljima. Odličan primjer za to je gumena trakica s gornje fotke koja se postavlja na rubove hladnjaka i na koju potom naliježe ventilator.

NF-P12 ventilator specifican je po vrlo tihom radu

Kao to smo već rekli, s NH-C12P isporučuje se 120-milimetarski Noctuin ventilator NF-P12. Standardna brzina vrtnje ventilatora je 1.300 rpm, a maksimalnu brzinu moguće je pomoću priloženih adaptera spustiti na 1.100 odnosno 900 rpm. NF-P12 je bez sumnje jedan od, ako ne i najtiši ventilator kojeg smo imali prilike isprobati što treba zahvaliti tehnologijama Vertex-Control Notches (specijalni zarezi na krajevima lopatica ventilatora koji raspršuju buku na širi raspon frekvencija, ali s manjom valnom amplitudom), SCD drive system (sistem koji omogućava finije i kontinuiranije prenošenje sile sa statora na rotor ventilatora što dakako smanjuje buku i vibracije) i na kraju SSO-bearing (ležaj ventilatora ispunjen je uljem i dodatno stabiliziranim magnetom).

Montaža na Core i7

Obzirom na masu (550 grama bez ventilatora, 730 grama s ventilatorom), NH-C12P na Core i7 procesor potrebno je fiksirati pomoću mehanizma koji rabi pločicu koja se postavlja ispod matične ploče. Kao što vidimo, potrebno ju je postaviti preko metalnog dijela socketa LGA1366 koji se nalazi na pozadini matične ploče (u našem slučaju Foxconn Bloodrage). Kit za montžau Noctuinih hladnjaka na Core i7 procesore, dio kojega je netom opisana pločica, može se nabaviti odvojeno od samog hladnjaka, a u ovom obliku smo ga i mi imali prilike isprobati (drugim riječima, poslan nam je standardni NH-C12P hladnjak i odvojeni LGA1366 kit).

Pločica se za matičnu ploču potom fiksira pomoću četiri prilično debela vijka koje je moguće pritegnuti bilo križnim odvijačem ili prstima. Između vijaka i ploče postavljeni su plastični odstojnici, a između ovih odstojnika i vijaka stoje pak dvije metalne letvice na koje se fiksira tijelo hladnjaka.

Prije nego što hladnjak postavimo na ploču, na njegovu bazu je potrebno ugraditi dva metalna nosača od kojih svaki na sebi ima integriran šuplji vijak s unutarnjim navojem i oprugom. Nosači se na bazu fiksiraju pomoću dva malena vijka. Uzgred rečeno, svi navedeni dodaci isporučuju se u sklopu kita za montiranje hladnjaka na procesore za socket LGA1366.

Nakon što je hladnjak postavljen na procesor, vijke s oprugama potrebno je križnim odvijačem pričvrstiti na metalne letvice koje smo postavili na matičnu ploču. Kako bi to mogli napraviti to jednostavnije, na krajnje bočne toplovodne cijevi nisu postavljeni finovi. Kada je montaža tijela hladnjaka dovršena, na njegov gornji dio je potrebno pomožu priloženih žica pričvrstiti ventilator.

Zbog svojeg oblika i veličine NH-C12P jednim dijelo natkriva memorijske utore što je s jedne strane dobro jer ventilator hladnjaka pirka i memoriji, a s druge strane loše ako imate memorijske module s izrazito velikim odnosno visokim hladnjacima.

Još jedna fotka za kraj, prije nego to se bacimo na testiranje.

Testni sistem i rezultati testiranja

Test sistem :: Hardware
Platforme

Foxconn Bloodrage

Procesor(i) Intel Core i7 965 @ 3,2 GHz
Memorija

3 x 1 GB DDR3 1.333 MHz

Graficka kartica

ATI Radeon HD 4870 X2 @ Catalyst 8.12

Mrena kartica Linksys WMP54G PCI WLAN kartica
Muzicka kartica Integrirana
SATA Kontroler

Intel ICH10R

Hard disk(ovi) Seagate Barracuda 7200.7 160GB SATA
Opticki pogon LiteOn LH20A1H DVD-RW

 

Testni sistem :: Software
OS Windows Vista Ultimate x64
Service Pack SP1
OCCT CPU test

Noctuin hladnjak isprobali smo u kombinaciji s trenutno najmoćnijim Core i7 procesorom, modelom 965 Extreme koji radi na taktu od 3,2 GHz. Maksimalno opterećenje procesora simulirali smo korištenjem besplatnog alata OCCT i to tako da je u opcijama podešeno da tereti isključivo procesor. Tu treba naglasiti da ovakvo opterećenje procesora praktički nije moguce postići ako se procesor rabi normalno, pa čak ako na njemu planirate konstantno nešto renderirati ili rekodirati te tako koristiti sve dostupne jezgre. Još jedna opcija koju smo morali prilagoditi testiranom hardveru je maksimalna temperatura. Kada je procesor dostigne, OCCT automatski prekida testiranje kako se testirani hardver ne bi oštetio. Standardna maksimalna temperature iznosi 75°C, a mi smo je bili prisiljeni podesiti na 85°C da bi mogli istestirati Noctuin hladnjak. Imajte na umu da ovo automatski ne znači da je hladnjak loš. Core i7 procesori su prilicno fršiki i još uvijek ne znamo u kakvim točno granicama rade.

Što se tice postavki u BIOS-u, sve su opcije za štednju energije i smanjenje zagrijavanja bile uključene. Drugim riječima, kada procesor nije bio pod opterećenjem, sputao se u gotovo najniže energetsko stanje.

Kao što vidimo na priloženom grafikonu, Noctuin hladnjak nismo usporedili niti s jednim drugim hladnjakom, no provjerili smo kako se njegove performanse mijenjaju zavisno o brzini ventilatora odnosno tipu adaptera. Ako se pitate zašto na grafikonu nema niti jednog drugog hladnjaka, odgovor je vrlo jednostavan - na raspolaganju nismo imali niti jedan hladnjak koji je bio u stanju držati Core i7 965 na temperaturi nižoj od 90°C pod opterećenjem koje generira OCCT. Obzirom na ovakva loša iskustva s hladnjacima drugih proizvodača (drižte se podalje od modela tvrtke Nexus), brojke koje smo dobili s NH-C12P zapravo su prilično dobre - oko 80°C pod maksimalnim opterećenjem, 40°C bez opterećenja, +/- par stupnjeva zavisno o brzini ventilatora. Također imajte na umu da je pri testiranju bilo uključen Hyper Threading što u praksi znači da su pod opterećenjem jezgre bile 8 do 10°C toplije. Samim time, ako Core i7 kupujete radi igranja ili bilo kojeg drugog softvera koji se ne skalira preko četiri ili više jezgri, Hyper Threading je preporučljivo isključiti, što zbog manje potrošnje, to zbog postizanja većeg takta ako brijete na overlockiranje.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Kada god imamo prilike testirati Noctuine proizvode, iznova se oduševimo količinom truda koji je uložen u njihov dizajn, konstrukciju i opremanje. Noctuini inženjeri kao da misle na sve, pa se korisnik svakim korakom, od otvaranja kutije do prvog pokretanja računala nakon što je u njega ugrađen Noctuin ventilator ili hladnjak, uvjerava da je relativno velik iznos koji je bilo potrebno izdvojiti za novo hlađenje zaista dobro uložen. Noctua NH-C12P prati ovu tradiciju, pa za realno visoku svotu od 460 kn (na domaćem tržištu) nudi laku montažu, kvalitetnu izradu, dobre performanse, tih rad i dodatnu fleksibilnost u obliku adaptera za smanjivanje brzine ventilatora. Da stvar bude bolja, kao i ostali Noctuini proizvodi i ovaj takoder ima jamstveni rok od punih šest godina što je, priznat ćete, prilično nečuveno za jedan hladnjak za procesor. Osim cijene, jedina mana ovog hladnjaka je to što se ne isporučuje u paketu s mehanizmom za montažu na LGA1366 procesore već je ovaj kit potrebno dokupiti.

Conclusion

Whenever we get an opportunity to fiddle with Noctua`s products, we are delighted to see how much effort this company is investing into their design, manufacturing quality and equipment. It seems like Noctua’s engineers know exactly what a demanding user likes and wants. So with each step, from opening of the box in which product is sold, to the first time computer is started after installation of a new fan or a CPU cooler, user is repeatedly assured that a relatively large amount of money spent on a new cooling system is indeed well invested. Noctua NH-C12P follows this tradition by offering easy installation, good construction and performance, low noise and added flexibility in the form of fan speed adapters, at a pretty steep price of 460 kunas (price in Croatia, includes VAT, about 60 Euros). To sweeten up the deal, this product is covered with Noctua’s standard 6 years warranty which is pretty much unheard of in high-end cooler market. To put you in a perspective, high-end power supplies usually have 3 to 5 years warranty. Last but not least, apart from high price, only real deficiency of this cooler is the fact that it is not shipped with a LGA1366 mounting kit which has to be bought separately.