Sve što se dalo reći o novoj seriji nVidijinih kartica rekli smo u našim prethodnim člancima. Možda bi se ovaj put upustili u brbljanje o značajkama arhitekture da ovaj članak nismo morali napisati navrat-nanos, dok su se kartice mučile s testovima. Naime, kurirska služba je ponovo bila "zbunjena" pa smo testnu karticu dobili relativno kasno.

7800 GTX 512 glavom i bradom

Što je novo kod "malih zelenih"? Isprovocirani performansama ATI-jevog Radeona X1800 XT s 512MB video memorije, nVidijaši su zaključili kako i oni mogu početi teško naoružanje. Odgovor na X1800 XT je u najmanju ruku brutalan – GeForce 7800 GTX s 512MB video memorije, s tim da niti jezgra niti memorija nove kartice ne rade na taktovima koje smo dosad viđali na produkcijskim GTX-icama.

Jedina vizualna novost je veći hladnjak

Držite se za stolice – jezgra GTX-a 512 radi na 550MHz što je skok od 120MHz u odnosu na takt standardnog GTX-a. Memorija na kartici radi na taktu od 850MHz (realna, a ne efektivna vrijednost), što je skok od 250MHz u odnosu na takt memorije na standardnom GTX-u. Štoviše, specifikacije kažu da je memorija specificirana za rad na 900MHz, no nVidia je dosezanje (probijanje?) ove granice ostavila u rukama svojih partnera. Dakako, još uvijek je riječ o čipu s 24 pixel shaderska cjevovoda i 8 vertex shaderskih jedinica. Drugim riječima, nVidija je za odgovor ATI-ju rabila staru balkansku filozofiju – "tko tebe kruhom, ti njega 203-milimetarskom haubicom".

Izuzetno efikasno hlađenje GPU-a osiguravaju četiri toplinske cijevi

Ono što najviše fascinira u cijeloj priči je da se grijanje nije toliko povećalo koliko smo očekivali. U odnosu na standardni GTX, potrošnja nove kartice je skočila za 20W – sa 100 na 120. Sjetimo se – takt jezgre je porastao za 28%, memorije za 41,7% i dva puta je povećana količina memorije. Naravno, hlađenje kartice je doživjelo radikalnu promjenu. Više nije riječ o single-slot rješenju s tankim turbinskim ventilatorom. Sada GPU i memoriju prekriva prilično masivan hladnjak s toplinskim cijevima. Najveći dio hladnjaka je izrađen od aluminija, dok je od bakra načinjena samo baza koja sjeda na sam GPU.

GTX 512 na desnoj, a normalni GTX na lijevoj strani

Što se tiče aktivnog dijela, riječ je o standardnom 80-milimetarskom ventilatoru čija se zračna struja rasipa odnosno raspodjeljuje na lijevu i desnu stranu hladnjaka. Sve u svemu, radi se o mrcini od hladnjaka koja zahvaljujući dobrom dizajnu omogućava kvalitetno i, što je najvažnije, tiho hlađenje kartice. Za napajanje nove kartice nVidia preporuča 350-watno napajanje s 22 ampera na 12-voltnom railu, što, ruku na srce, i nije neko pretjerivanje. Premda je nVidijin 7800 GTX 512 nakon Radeona X1800XT još jedanput podiga granicu zagrijavanja grafičkih kartica, u slučaju kartice koju danas imamo testu, to je izvedeno kvalitetnije – ugradnjom adekvatnog hladnjaka koji je karticu sposoban izvrsno hladiti, a istovremeno generirat vrlo malo buke.