Nvidia_Reflex_1

Drugi dio članka o Nvidijinoj Reflex tehnologiji pokriva praktično korištenje kroz igru. Uz pomoć grafičke kartice ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC smo isprobali kako je implementirana i kako funkcionira Reflex tehnologija unutar igre Fortnite.

Nvidia_Reflex_6

Kao što smo napisali u prethodnom članku, Reflex tehnologija je predstavljena paralelno s RTX 30 serijom grafičkih kartica, no ovdje ćemo nadopuniti da ona radi sa svim Nvidijinim grafičkim karticama od serije GTX 900 na ovamo. Uz to što radi samo na Nvidia karticama, zbog potrebe za implementacijom u grafički mehanizam radi samo s određenim brojem igara čiji popis možete vidjeti na slici iznad.

nvidia-gf-logo-rgb-for-screen

Ukupno gledano, Reflex tehnologija je skup grafičkih procesora, G-Sync tehnologije monitora i softverskih alata koji mjere i smanjuju sistemsku latenciju (kašnjenje). To kašnjenje, ili vrijeme koje prođe od trenutka kata pomaknemo miš ili kliknemo tipku je kritično kod kompetitivnih igrača jer može povećati preciznost i ubrzati reakcije. No, koristiti ju možemo i samo u kombinaciji grafičke kartice i igre, kada nećemo moći izmjeriti benefite, no u pojedinim slučajevima ćemo moći osjetiti razliku.

nvidia_reflex_fortnite_5

Kompetitivnim je igračima, ali sve više i nama casual igračima vrlo bitna stavka ukupnog ili end-to-end sistemskog kašnjenja. Vrijeme je to koje protekne između reakcije miša i pojavljivanja željene akcije na ekranu, a uključuje tri ključne komponente kroz koje naredba treba proći – miš, računalo i ekran. Ponekad ovo vrijeme zna biti vrlo visoko i zapravo većina casual igrača igra na sustavima gdje je latencija 100+ milisekundi. Stoga je Nvidia bila odlučna u namjeri pomoći casual igračima da mogu ostvariti latencije sustava kao profesionalni igrači koji najčešće jako vode brigu o tome i posebno optimiziraju svoje sustave. Jedan od trikova je svakako igranje na nižim rezolucijama i pri nižim postavkama kada ni grafička kartica ni procesor nisu tzv. “usko grlo” te mogu ostvariti visoki broj sličica u sekundi, kada je vrlo često i latencija niska.

nvidia_reflex_fortnite_1

Fortnite je jedna od igara u čiji je mehanizam implementirana Reflex tehnologija i u čijem meniju ju je moguće uključiti. Uz uključivanje Nvidia Reflex Low Latency tehnologije moguć je i dodatni korak, a to je uključivanje i Boosta. Boost je automatsko podizanje taktova grafičke kartice kako bi se izvukle dodatne performanse, povećao broj sličica u sekundi i u konačnici smanjila latencija. Reflex tehnologija je implementirana u mehanizam igre uz pomoć Reflex SDK (software development kit). Tehnologija omogućava usklađivanje rada mehanizma igre kako bi bio spreman za renderiranje, pri čemu eliminira red čekanja GPU-a za renderiranje te smanjuje opterećenje CPU-a u GPU intenzivnim scenama. To donosi ukupno smanjenje kašnjenja sustava. Uz uključivanje Reflex tehnologije moguće je uključiti i Latency markere te tako pratiti tendenciju kretanja frameratea. Razvojni inženjeri su implementirali i treću stavku iz Reflex SDK-a, a to je Latency Flash koji stvara maleni kvadrat na ekranu pa je uz pomoć alata poput Analyzera moguće izmjeriti latenciju.

nvidia_reflex_fortnite_2

S obzirom na to da mi za ovaj test nismo imali kompatibilan monitor, niti alate za mjerenje (Analyzer ili LDAT), a ni brzu kameru, nismo bili u stanju izmjeriti konkretne dobitke prilikom uključivanja Reflex tehnologije u Fortniteu. Ipak, ono što znamo iz recenzija koje kruže internetom i Youtubeom je da Reflex ima itekako smisla u situacijama kada je naš GPU opterećen do maksimuma, a CPU nije. Tada se sistemsko kašnjenje može smanjiti i za polovicu (npr. sa 100 na 50 milisekundi). To će ponajprije osjetiti svi koji imaju nešto slabije grafičke kartice i svi oni koji se žele igrati nekompetitivno, tj. s punim detaljima i u najvišoj rezoluciji. S našom ASUS ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC smo postizali vrlo visoke prosjeke u broj sličica u sekundi pa i latencija nije bila visoka. No, kada smo uključili i Ray Tracing tada bi s uključenim Reflexom primijetili nešto brži odziv i malo preciznije pogotke u metu kod dugotrajnog igranja.

nvidia_reflex_fortnite_3 nvidia_reflex_fortnite_4

GeForce Experience nudi putem Overlaya uz ostale informacije nudi i prikaz Render latencije, no ona je samo jedan maleni dio onoga što bi bila ukupna latencija sustava. Nju gameri mogu mjeriti uz pomoć kompatibilnog G-Sync 360-hercnog monitora, te kompatibilnog miša. Upravo na tome se i bazira većina testova Reflexa na webu, a ono što su testeri zaključili je da kompetitivni igrači neće imati velike koristi od ove tehnologije kao primjerice casual igrači, no o tome malo više drugi put.

nvidia_reflex_fortnite_6

Ono što je zanimljivo je da se sve više igara koje koriste Reflex pojavljuje na tržištu i da će s vremenom svi igrači profitirati od niže latencije sustava koju ona omogućava. Bitno je za kraj samo naglasiti da Reflex najbolje rezultate daje kada je grafička kartica usko grlo, dakle pri visokim rezolucijama (1440p i 4K), te s najvišim detaljima.