Vector 150 je kao što smo u uvodu napisali donio puno novosti, ali one su sve skrivene. Ono što nije mijenjano je izgled i način pakiranja, te izgled samog uređaja. Iz razloga koje smo naveli u uvodu (overprovisioning i povećanje trajnosti prilikom zapisa), kapaciteti uređaja su smanjeni. Kod starije generacije smo imali tri uređaja nazivnih kapaciteta 128GB, 256GB i 512GB, a kod ove nove generacije to je smanjeno na 120GB, 240GB i 480GB. Mi danas kao što sa kutije možete vidjeti testiramo 120GB verziju.

Disk je unutar kartonske kutijice kao i uvijek dobro zaštićen u mekom pakiranju i antistatičkoj vrećici. Uz njega dolazi licenca za Acronis True Image HD softver za kloniranje diskova, korisničke upute za rad, te uvijek koristan 3.5" adapter sa pripadajućim vijcima. Dimenzije diska su kao i kod starije generacije 99.7 x 69.75 x 7 mm, uz masu od 115 grama. U potpunosti je kompatibilan sa Serial ATA Revision 3.0 standardom i Native Command Queuing-om (NCQ). Sa strane operativnih sistema podržava Windows, Mac i Linux.

Proizvođač kao i uvijek vrlo detaljno navodi performanse uređaja i to u različitim slučajevima. Prvi su sekvencijalne brzine čitanja i pisanja koje su 550MB/s, odnosno 450MB/s za ovu našu verziju. Kod dva veća modela se brzina zapisa podiže na 530MB/s. Nasumične performanse čitanja su 80.000 IOPS-a za našu verziju (4K, QD32), i 90.000, odnosno 100.000 IOPS-a za dvije veće verzije. Nasumične performanse zapisa su pak 95.000 IOPS-a (4K, QD32) za sve tri verzije. OCZ uz to još navodi i Steady State random zapis od 12.000 IOPS-a za 120GB, 21.000 za 240GB i 26.000 IOPS-a za 480GB verziju. Steady State performanse su definirane na način kako "friški" SSD-i obično imaju više performanse od onih koji su korišteni u nekom periodu i kojima su se performanse nešto smanjile i ustabilile. Upravo to su Steady State performanse za koje OCZ navodi kako su upravo kod ovog diska izvrsne i kako s povećanom upotrebom neće znatnije degradirati.

Poznati Indilinx Barefoot 3 (M00), kontroler integrira ARM Cortex jezgru, OCZ-ov Aragon koprocesor, SATA kontroler, DRAM kontroler i Flash kontroler koji sa NAND-om komunicira preko osam paralelnih kanala. Zbog prirode rada, kontroleru treba dosta priručne memorije a sa svake strane PCB-a je po jedan čip od 256MB Micronove DDR3L memorije koja se koristi i kao priručna memorija ali i za garbage collection. NAND je u ovom slučaju Toshibin, 19nm Multi-Level Cell (MLC), koji je zamijenio starije NAND-ove napravljene u 25 nm procesu. Velike novosti vezane za 150 kriju se u povećanoj overprovisioning memoriji što je direktno utjecalo na povećanje izdržljivosti prilikom zapisa podataka. Sa 20GB po danu kod starije generacije, to se povećalo na čak 50GB po danu u trajanju od pet godina pod normalnim korisničkim opterećenjem. Time će OCZ privući nove kupce kojima je izdržljivost zapisa vrlo bitna, a takvi će blagonaklono gledati i na jamstvo od pet godina uz što ide i besplatan Tech Support, te 24 satna podrška preko Foruma. Novost je i podrška za 256-bitnu AES enkripciju, a uređaj standardno podržava i SMART, ima zaštitu protoka podataka (BCH ECC ispravlja do 44 nasumična bita/1KB), a MTBF je 2.3 milijuna sati. Kao što vidimo, Vector 150 je donio značajne pomake u sigurnosti, dugovječnosti ali i održavanju visokih performansi na duži rok. Kako se ponašao u našim testovima pročitajte u daljnjem tekstu.