Ohoho – domaće računalo drvenog kućišta

Datum objave 17.09.2016 - Krešimir Matanović

Ohoho - prvi dio

ohoho_1

Koprivnička tvrtka Ohoho nam je na test poslala svoje računalo za koje sami izrađuju kućište, i to od vodonepropusne šperploče (CE certifikat). Ovaj zanimljivi koncept dolazi u ITX izvedbi, s ugrađenim komponentama koje maksimalno emitiraju 120 W toplinske energije. To znači kako je Ohoho računalo pogodno za HTPC primjenu, kao maleno uredsko računalo ali je sposobno i zavrtjeti eSports naslove. Ohoho kućište se, kao što smo rekli, izrađuje od vodonepropusne šperploče debljine 12 mm. Paneli se režu na CNC stroju, a istovremeno se iz bioplastike printaju plastični dijelovi, nakon čega se sastavlja zajedno s komponentama. Proizvođač navodi kako je za cijeli postupak potrebno samo sat i pol vremena. Dizajn je kao što vidimo jednostavan uz zanimljive detalje lijepljene šperploče, a dimenzije kućišta su 22 x 22 x 10 cm. Na gornju se ploču može po želji ugravirati slika ili logo pa se na taj način računalo lako personalizira. Na prednjoj se strani nalazi tipka za paljenje (drveni poklopac prekidača), te dva USB 3.0 konektora, a i konektori i tipka za pokretanje se mogu premjestiti na gornju plohu.

ohoho_2

Kućište je testirano na Končar Institutu (nisko naponska oprema), te posjeduje CE certifikat. Proizvođač prodaje isključivo gotova računala, a modeli koje imaju izlistane na svojim web stranicama su minimalne konfiguracije - za manje zahtjevne korisnike je tu Athlon 5350, pripadajuća matična ploča i 4 GB memorije, za igranje se pridodaje još R7 250 grafička kartica, a imaju verziju i za poslovne korisnike s A8 7600 APU-om te 8 GB memorije. Sve verzije dolaze sa 120 GB SSD-om. Komponente su odabrane kao minimalne da omoguće ugodan rad pojedinoj grupi korisnika, a kupac može po želji uzeti jače komponente po izboru iz UZI shopa.

ohoho_3

Na bočnim se stranicama nalazi perforacija za lakše strujanje zraka kroz računalo, a strujanje proizvodi jedan ventilator smješten na dno. Orijentacija računala je kao što vidimo i s ove slike naopaka, tj. ploča visi s gornje stranice. Ovdje vidimo i utor za ITX napajanje koje se nalazi unutar kućišta, ali i poseban prorez u koji se smješta low-profile grafička kartica.

ohoho_4

Računalo s donje strane kao što smo rekli ima prorez za usis zraka uz pomoć ventilatora koji je smješten tik ispod pasivnog hladnjaka procesora. Računalo sklopljeno drže vijci s metričkim navojem i moguće ga je otvarati i zatvarati po potrebi. Računalo je moguće i pripremiti na način da se može objesiti na zid.

ohoho_5

Nama je na test stigla konfiguracija koja omogućuje nezahtjevno igranje, uz uredski rad, multimediju itd. Na ASRockovoj se AM1B-ITX ploči smjestio Athlon 5350, uz Crucialov Balistix RAM (1600 MHz), Sapphireova R7 250 1GB kartica, Kingstonov V300 120 GB SSD te ITX napajanje (Realan).

Ohoho - drugi dio

ohoho_6

Računalo je uredno posloženo i kabeli su posloženi onako kako je bilo najbolje  moguće pa problema s rashlađivanjem komponenata tijekom testa nismo imali. Skidanjem bočne stranice vidimo kako i grafička kartica ima svoj maleni ventilator, a zrak se usisava kroz rešetku bočne stranice. Kao što vidimo, bočne su stranice odvojene plastičnim "stupovima" koje proizvođač sam printa iz bioplastike.

ohoho_7

Dugački metrički vijci drže donju stranicu pritegnutu u cjelinu, i računalo se vrlo jednostavno rastavlja kako bi se pristupilo unutrašnjosti radi servisiranja i redovitog čišćenja (što će biti potrebno jer nema mrežica ili filtera prašine). Ventilator je u radu tih i adekvatno rashlađuje procesor i komponente.

ohoho_8

Prekidači, tipke, kućišta i USB portovi se nabavljaju iz Kine i svi posjeduju potrebne certifikate i dozvole.

ohoho_9

ITX napajanje i AC-DC adapter (12V/10A) također dolaze iz Kine te imaju sve potrebne certifikate. Računalo u radu troši maksimalnih 40 W, dok je u stanju mirovanja potrošnja oko 10 W.

ohoho_10 ohoho_11

S obzirom da smo sve ove komponente već davno testirali otprilike znamo kakve performanse imaju, te znamo kako je snaga sasvim adekvatna za uredski rad, multimediju te igranje manje zahtjevnih naslova (eSports). Stoga smo se koncentrirali na testove zagrijavanja i potrošnje, a kao što sa slika vidimo ovo je kućište sasvim dobrih termalnih sposobnosti i komponente se ne pregrijavaju. Ohoho je kao što vidimo vrlo zanimljiv proizvod domaće izrade i svakako ga treba uzeti u obzir ako ste u potrazi za malenim, efikasnim i zanimljivim računalom. Tu je i onaj faktor mirisa drva, koji svakako nije tipičan za računala na koja smo navikli i generalno gledajući nama se ovako sklopljeno računalo jako svidjelo. Cijene su na upit kod proizvođača, a naravno ovise i o komponentama koje se ugrađuju. Proizvođač nam je napomenuo i kako čeka izlazak low profile AMD Polaris 11 kartice koja će biti adekvatna i za FullHD gaming, a u planu je i razvoj Micro-ATX verzije do 250W za Virtual Reality primjenu.