Palit GeForce RTX 3070 8 GB GamingPro recenzija

Objavljeno prije 15 dana - Krešimir Matanović

Palit GeForce RTX 3070 8 GB GamingPro

palit_rtx3070_gaming_pro_1

RTX 3070 kartice su treće po redu predstavljene bazirane na novoj Ampere GPU arhitekturi. Nakon uvelike nedostupnih RTX 3090 i 3080, 3070 dolaze u malo većoj količini na tržište. Nvidia je malo otegnula lansiranje kako bi proizvođači uspjeli napraviti čim više kartica kako bi ih bilo za sve zainteresirane.

Nama je iz Future IT na test stigla Palitova GamingPro verzija koja donosi dizajn identičan jačim modelima, a opremljena je s 8 GB video memorije, što će biti i više no dovoljno za 1440p igranje.

palit_rtx3070_gaming_pro_2

Kartica dolazi u istom pakiranju kao i RTX 3090 i 3080 modeli koje smo nedavno testirali, a ima i identičan dizajn te hladnjak. Provjerena je ovo formula s ugradnjom moćnog hladnjaka na čitav lineup kartica, jer u tom slučaju ove slabije rade i tiho i ne griju se. Palit je za 3000 seriju napravio potpuno novi masivan dizajn hlađenja koji zauzima dva i pol slota, a ukupne dimenzije kartice su 294 x 112 x 60 milimetara. Uz masu od oko 1.200 grama. PCB je ipak znatno kraći i završava tamo gdje završavaju dva 8-pinska PCI Power konektora, dok je ostatak kartice samo hlađenje.

palit_rtx3070_gaming_pro_3

Ventilatori su promjera 80 milimetara, ne vrte se pod opterećenjem, a i kada se zavrte nisu pretjerano bučni. Izmjerili smo maksimalnih 36,6 dB pod najvećim opterećenjem na tvorničkim taktovima (oko 1.500 okretaja). Sjetimo se, na RTX 3080 kartici su se vrtjeli do 2.000 okretaja i proizvodili buku od 41 dB(A). Ispod hladnjaka se nalazi aluminijski okvir koji je i hladnjak i učvršćivač konstrukcije. Na stražnjoj se strani nalazi velika ploča od lijevanog metala koja ima saćastu strukturu na kraju za bolji prolaz toplog zraka. Poklopac ventilatora je plastičan, s metalnom ukrasnom pločicom.

palit_rtx3070_gaming_pro_5

Ispod haube se nalazi GA104 grafički procesor u konfiguraciji sa 5.888 shadera (46 SM-a), 184 teksturne jedinice, 96 ROP-ova (render back-end), 184 Tensor jezgre i 46 RayTracing jezgri. L1 memorije je 128KB po SM-u, a L2 memorije je ukupno 4 MB. Nvidijini referentni modeli rade na 1.500 MHz osnovnog i 1.725 MHz boost takta, a takve su brzine i na ovoj Palitovoj kartici. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili da je maksimalni boost takt ove kartice oko 1.965 MHz dok je prosjek u igrama ipak nešto nižih 1.875 MHz. Memorije je 10 GB, GDDR6 je tipa i radi na 1.750 MHz. Zbog prirode GDDR6 memorije, tj. njenog načina rada data rate je 14 Gbps uz propusnost od monstruoznih 448 GB/s. Memorija i GPU na RTX 3080 karticama komuniciraju preko 256-bitne sabirnice.

palit_rtx3070_gaming_pro_4

Unatoč dva 8-pinska PCIe Power konektora na vrhu, preko kojih uz PCIe 4.0 sučelje može povući i do 375 W, ova kartica ima deklarirani TBP od samo 220 W. To je 100 W niže od RTX 3080 kartica, pa će biti zanimljivo vidjeti razliku u potrošnji u igrama.

palit_rtx3070_gaming_pro_6

Kartica ima četiri video izlaza – tri su Display Porta 1.4a i jedan je novi i moderni HDMI 2.1. Preko DisplayPorta je moguće spojiti 4K@120Hz ekrane ili 8K@60Hz (do dva monitora). HDMI 2.1 je novi standard koji podržava veću propusnost i više rezolucije – 4K@144Hz i 8K@30Hz s jednim kabelom. Novi je NVENC/NVDEC video mehanizam, a sada podržava AV1 dekodiranje, uz nativno dekodiranje MPEG-2, VC1, VP8, VP9, H.264 i H.265 standarda koje je preneseno sa starijih kartica. RTX  3070 ne podržava SLI konfiguracije.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASRock Z390 Phantom Gaming 9
Procesor(i) Intel Core i7-8700K @ 5.0GHz
Memorija 2x 8GB DDR4 G.Skill Trident Z Royal @ 3.600 MHz
Grafičke kartice Palit RTX 3070 GamingPro, Driveri: 457.9
Zvučna kartica On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
SSD Corsair Neutron XT 480GB; OCZ Trion 100 480GB; Adata SU800 240GB M.2
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10 1903
DirectX verzija 12
3DMark TimeSpy, Port Royal
Borderlands 3 In-game benchmark, Ultra details
Horizon Zero Dawn Ultimate
Strange Brigade In game benchmark, max. details, DX12
DeusEX Mankind Divided In game benchmark, max. details, 0x AA
Shadow of the Tomb Raider In-game benchmark, max. details
FarCry 5 In-game benchmark, max. details
The Division 2 In-game benchmark, max. details
Red Dead Redemption 2 In-game benchmark, max details
Gears 5 In-game benchmark, Umax details
Battlefield V OCAT
Način testiranja

palit_rtx3070_gaming_pro_7

Testove smo napravili na samo jednoj tj. onoj malo bržoj platformi. Po ranijim recenzijama koje smo napraviuli smo primijetili da se AMD-ovi procesori malo muče izvući performanse iz ovih grafičkih kartica, pa smo se i mi odlučili vratiti na Intel platformu kao glavnu za test ovih kartica. Koristili smo dobro poznatu ASRockovoj Z390 Phantom Gaming 9 ploču s procesorom Core i7-8700K overclockiranim na 5.0 GHz. Glavni testovi i usporedbe s ranije testiranim karticama biti će na 1440p rezoluciji, a na obje smo platforme napravili i testove u 4K uz pomoć DSR-a. Monitor je Dellov U2713HM. Baterija testova je vrlo slična kao i kod ranijih testova grafičkih kartica. Napravili smo standardne testove zagrijavanja i potrošnje kroz nekoliko naslova, te uzeli onu najveću vrijednost, a mjerena je potrošnja cijelog sistema. Vrijednosti buke koju navodimo u članku smo dobili mjerenjem uz pomoć Meterk MK09 mjerača. Testirali smo s driverima u verziji 457,9 i primjetili smo manje problema nego s 456.55 verzijom, no na Shadow of the Tomb Raider igri i dalje nismo mogli uključiti DLSS. Overclocking

palit_rtx3070_gaming_pro_8

Overclockirali smo uz pomoć Palitovog Thunder Master softvera.  Iz RTX 3070 smo uspjeli izvući samo +40 MHz za GPU i + 550 MHz za memoriju. Tvornički je već dosta visokih taktova pa ju eto nije moguće overclockirati više. Kakav je porast bio prikazat ćemo u zasebnim grafovima i na 4K rezoluciji.

Rezultati testova - prvi dio

UL Benchmark [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark TimeSpy" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI RTX 2070 Gaming Z,MSI GTX1080 Ti Gaming X,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Nvidia RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Nvidia GTX1080 Ti,AMD Radeon VII,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,RX Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,AMD Radeon RX Vega 56" values="16192,15069,13032,12597,11187,10352,10141,9697,9304,9152,9098,9052,8983,8940,8910,8652,8624,8500,8368,7944,7910,7903,7821,7486,6664,6470" colors="blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1500"] [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Port Royal" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z" values="12509,11311,8168,8128,6934,6215,5971,5138,5005,4900,3924,3890" colors="teal,teal,teal,orange,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal,teal" height="800"] [ichart headers="ID, FPS" title="3DMark Nvidia DLSS feature test 2 1440p" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro on,Palit RTX 3070 GamingPro On,Palit RTX 3080 GamingPro OC on,Palit RTX 3090 GamingPro off,Palit RTX 3080 GamingPro OC off,Palit RTX 3070 GamingPro Off" values="127.51,92.18,85.55,57.85,52.55,37.6" colors="blue,red,blue,blue,blue,orange" height="400"] Najprije krećemo s 3DMarkovim testovima, njih tri. Grafovi su veliki i poneke kartice se čine da fale, ali ako prijeđete mišem preko rezultata vidjet će te o kojem je modelu riječ. U TimeSpyu je rezultat tek malo ispod RTX 2080 Ti kartica, što je i očekivano prema prvim recenzijama koje su osvanule na webu prošli tjedan. Port Royal test pokazuje isti rezultat, a kod DLSS testa je zanimljivo da je s uključenim framerate drastično skočio, čak preko RTX 3080, što je možda i nekakav glitch, jer je s isključenim DLSS-om poredak pravilan. Battlefield V DXR Ultra + DLSS [ichart headers="ID, FPS" title="Battlefield V (2560 x 1440 @ Max (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Palit RTX 3070 GamingPro,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z" values="99.33,97.27,72.59,71.98,69.44,62.40,57.41,57.29,56.1,37.5,37.1" colors="brown,brown,brown,orange,brown,brown,brown,brown,brown,brown,brown" height="600" min="0"] Battlefield V s uključenim Ray Tracingom i DLSS-om pokazuje solidan rezultat sasvim u rangu RTX 2080 Super kartice, no ipak smo očekivali malo više. Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3 (2560 x 1440 @ Ultra)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,KFA2 RTX 2060 Super Gamer" values="121.7,109.96,83.27,70.97,60.51,59.15,52.49,49.81,48.1" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] Borderlands 3 rezultat je solidan i vjerojatno negdje u rangu s RTX 2080 Ti. DeusEX Mankind Divided [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEX Mankind Divided (2560 x 1440 @ Ultra, 0xAA (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI GTX1080 Ti Gaming X,AMD Radeon VII,MSI RTX 2080 Duke OC,Nvidia GTX1080 Ti,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP @ CFX,AMD Radeon RX 5700,AMD Radeon Vega 64 Liquid,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,MSI RTX2070 Gaming Z,ASUS STRIX Radeon RX Vega 64,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,ASUS STRIX GTX1080,AMD Radeon RX Vega 64,MSI RTX2070 Armor,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,AMD Radeon RX Vega 56,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI RTX 2060 Gaming Z,MSI GTX1070 Ti Gaming X 8GB,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,PowerColor RedDevil RX590 OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Sapphire RX580 Nitro+ 8GB,MSI RX580 8GB Gaming X,Asus Dual RX580 8GB,ASUS GTX1060 9Gbps,MSI RX570 Gaming X 4GB" values="115.6,111,89.3,85.3,72.4,72.1,71.7,71,69.4,69,68.9,68.7,67.3,64.7,64.3,61.1,59.7,56.8,55.9,55.7,55.5,55.4,55,54.9,54.5,54.2,54.3,52.2,51.4,48.5,48.5,48.2,47.7,41.8,41.7,41.5,37.7,35.3,35.2,34,33.7,33.6,32.1,31.3,29.1" colors="blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1600" min="0"] Ovdje imamo RTX 2080 Ti rezultat i kao što vidimo RTX 3070 je nešto sporija, no ipak značajno brža od RTX 2080 Super. Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5 (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon VII,AMD Radeon RX 5700 XT,MSI RTX2070 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,MSI RTX2070 Armor,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP" values="154,151,126,116,111,105,102,101,101,99,96,92,92,90,88,87,84,81,79,78,77,71,67,67,66,58,57,57,53" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1100" min="0"] U Far Cryu 5 je RTX 3070 brža od RTX 2080 Ti i to dosta. Očito će uvelike ovisiti o naslovu koja od ove dvije kartice će biti u prednosti. Ghost Recon Breakpoint DX11 [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="122,118,100,87,79,72,67,59,57,46,41,38" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] Ovdje je RTX 3070 dosta brža od RTX 2080 Super, pa je za pretpostaviti da je tu negdje kao i RXT 2080 Ti ili čak i malo brža. Ghost Recon Breakpoint Vulkan [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (2560 x 1440 @ Ultra, AA enabled)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6 GB,Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6 GB,Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC 8 GB,PowerColor RedDevil RX590 8GB OC,Gigabyte GeForce GTX 1650 Super 4 GB" values="153,148,118,104,82,82,80,62,57,46,42,41" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800"] S prijelazom na Vulkan se podižu i performanse, no ovaj puta je malo manja razlika između RXT 3070 i RTX 2080 Super.

Rezultati testova - drugi dio

Gears 5 [ichart headers="ID, FPS" title="Gears 5 (2560 x 1440 @ Ultra)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,PowerColor RedDevil RX 590 8GB,PowerColor Red Devil Radeon RX570 8GB" values="135.2,127.1,95.2,93.3,83.9,80.7,71.9,69.9,66.5,62.6,58.5,46.4,44.5,38.4,35.2" colors="blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="800" min="0"] U Gearsu 5 je RTX 3070 ponovno jednako brza kao i  RTX 2080 Super, tj. samo je marginalno brža. Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (2560 x 1440 @ Ultimate)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="128,122,98" colors="blue,blue,orange" height="300" min="0"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn (2560 x 1440 @ Ultimate @ 99% percentile)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3080 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="107,101,79" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Performanse u Horizon Zero Dawnu su odlične na Ultimate postavkama i 1440p rezoluciji, čak i kada odbacimo top 1% najbržih sličica u sekundi ostaje nam visoki prosjek. Red Dead Redemption 2 [ichart headers="ID, FPS" title="Red Dead Redemption 2 (2560x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,XFX RX 5600 XT THICC II PRO" values="90.75,87.22,76.91,65.17,56.4,54.94,50,47.19,38.1" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] RDR 2 donosi puno bolji rezultat za RTX 3070 od RTX 2080 Super, što znači da je u ovoj igri vjerojatno malo brža i od RTX 2080 Ti. Shadow of the Tomb Raider Ray Traced Shadows Ultra [ichart headers="ID, FPS" title="Shadow of the Tomb Raider (2560 x 1440 @ Very High; SSAA 0x (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="97,96,75" colors="blue,blue,orange" height="300" min="0"] Ni novi driver nije dao uključivanje DLSS-a pa smo mjerili bez s Ray Traces Shadows opcijom na ultra. Performanse su sasvim solidne. Strange Brigade [ichart headers="ID, FPS" title="Strange Brigade (2560 x 1440 @ Ultra (DX12))" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,AMD Radeon VII,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,AMD Radeon RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,MSI RTX2070 Gaming Z,MSI RTX2070 Armor,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,MSI Radeon RX570 Gaming X 4GB" values="236,221,171,169,147,133,129,125,121,118,118,115,110,106,105,105,102,99,93,88,87,86,72,71,71,67,59,59,58,54" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1200" min="0"] Ovdje je rezultat sasvim u rangu MSI-eve RTX 2080 Ti Gaming X Trio, odlično. The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="The Division 2 (2560 x 1440 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,MSI RTX 2080 Duke OC,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Sapphire Vega 56 Nitro+,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,MSI RTX 2060 Gaming Z,AMD Radeon RX 5700,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,MSI GTX 1660 Gaming X,PowerColor RedDevil RX590 OC" values="131,122,102,93,92,80,75,69,67,65,64,62,60,59,57,56,53,52,46,46,39,39,35" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] U Divisionu 2 je RTX 2080 Super nešto podbacila pa ne možemo sa sigurnošću reći kakva je RTX 3070 u odnosu na nju, no rezultat je sasvim solidan. World War Z [ichart headers="ID, FPS" title="World War Z (2560 x 1440 @ Ultra, TAA, DX11)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,XFX RX 5700 XT THICC II,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,AMD Radeon RX 5700,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6G" values="205,202,146,145,125,119,117,116,116,108,100,98,97,95,94" colors="blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] Za kraj WWZ koji pokazuje identičan rezultat za RTX 2080 Super i RTX 3070.

Rezultati testova - treći dio

4K testovi Borderlands 3 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="72.17,64.3,47.91" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] DeusEX Mankind Divided [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="69.4,60.1,47.8" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Far Cry 5 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="99,93,70" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Ghost Recon Breakpoint DirectX [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="84,79,63" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Horizon Zero Dawn [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Ultra" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="82,75,58" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Red Dead Redemption II [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="59.61,53.21,49.3" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Strange Brigade (DirectX) [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="142,127,95" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] Strange Brigade (Vulkan) [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max)" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="161,144,106" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] U strange Brigadeu DirectX više odgovara Intel platformi, a Vulkan AMD-ovoj, no u konačnici je situacija na 4K vrlo izjednačena. The Division 2 [ichart headers="ID, FPS" title="3840 x 2160 @ Max" htitle="FPS" labels="Palit RTX 3090 GamingPro,Palit RTX 3080 GamingPro OC,Palit RTX 3070 GamingPro" values="74,67.13,53" colors="blue,blue,red" height="300" min="0"] 4K monitori su još za sada rijetkost među kupcima (prema Steam Surveyu zastupljenost je 2,3%), no svejedno moramo provjeriti kakav framerate postižu ove jače kartice. Ako gledamo po mjerilu minimuma 60 fps-a tada RTX 3070 ne zadovoljava, no sve iznad prosječnih 30 je ipak koliko toliko igrivo za prosječnog igrača.

Rezultati testova - četvrti dio

Overclocking [ichart headers="ID, FPS" title="Borderlands 3" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="51.22,47.91" colors="orange,green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="DeusEx Mankind Divided" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="48.3,47.6" colors="orange,green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Horizon Zero Dawn" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="60,58" colors="orange,green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Far Cry 5" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="74,70" colors="orange,green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="Ghost Recon Breakpoint (DX11)" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="68,63" colors="orange,green" height="200"] [ichart headers="ID, FPS" title="The Division 2" htitle="3840 x 2160" labels="Palit RTX3070 @ OC,Palit RTX3070" values="55,53" colors="orange,green" height="200"] Porast performansi overclockingom na 4K rezoluciji je različit od igre do igre, a u prosjeku je iznosio 4,9%. To dokazuje da je kartica tvornički već dosta "našpanana" i da nema previše prostora za naprijed. Pregledom CPUZ loga smo utvrdili da je prosječan takt iznosio 1.947 MHz (peak na 2.010 MHz), a maksimalna temperatura 68°C. Potrošnja, zagrijavanje i buka [ichart headers="ID, W" title="Potrošnja sistema @ i7-8700K @ 5.0 GHz" htitle="W" labels="Palit RTX3090 GamerPro,Palit RTX 3080 GamerPro OC,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,XFX RX 5700XT THICC II,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RTX 2080 Super Gaming OC,Gigabyte RTX 2070 Super Gaming OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Sapphire Vega 56 Nitro+,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,MSI RTX2070 Gaming Z,Gigabyte RTX 2070 Gaming OC White,MSI RTX 2060 Gaming Z,PowerColor Red Dragon RX590 OC" values="522,510,459,393,387,380,378,368,355,351,346,346,325,323,320" colors="cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,red,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean" height="1000" min="0"] Ukupna potrošna sistema je nešto viša nego kod RTX 2080 Super, no perofrmanse su puno više, pa je RX 3070 zapravo efikasnija. Efikasnost se zapravo najbolje vidi u usporedbi s RX 5700 XT, koja je puno slabija, a čak nešto više troši. Zanimljivo za primijetiti je i 130 W razlike u potrošnji između sistema s RTX 3070 i RTX 3080 karticama. [ichart headers="ID, °C" title="Zagrijavanje" htitle="°C" labels="AMD Radeon Vega 64 Liquid,AMD Radeon R9 Fury X,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,ASUS STRIX GTX1080 11Gbps,Gigabyte GTX970 Gaming G1,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI RX570 Gaming X 4GB,Asus GTX1060 STRIX,ASUS GTX780 DCU II OC,AMD R9 295X2,ASUS Matrix Platinum GTX980,ASUS STRIX RX580 8GB TOP,Gigabyte GTX 1650 Super Windforce OC 4G,Gigabyte GTX 1660 Gaming OC,Gigabyte GTX 1660 Ti Gaming OC,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,MSI GTX 1660 Ti Armor OC,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 8GB,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,MSI GTX 1660 Gaming X,MSI GTX 1660 Ti Gaming X,MSI RTX2070 8GB Armor,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,Gigabyte GTX1060 Gaming G1,MSI GTX1060 Gaming X,Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56,MSI RTX 2060 Gaming Z,Gigabyte GTX1070 Gaming G1,MSI GTx1070 Ti Gaming X 8 GB,MSI GTX980 Gaming 4G,ASUS GTX1060 9Gbps,Gigabyte RTX 2060 Gaming OC Pro,MSI GTX1070 Gaming X,MSI R9 290X Lightning,Palit RTX 3080 GamerPro OC,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Palit RTX 3090 GamingPro,KFA2 RTX 2060 Super Gamer" values="55,58,59,59,60,60,60,61,62,63,64,64,64,64,64,64,64,64,65,65,65,65,65,65,66,66,66,66,67,67,68,68,69,69,69,69,70,72,73,76,78" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="1400" min="0"] Rashladni sustav je odličan. Ako je bio dobar za RTX 3090 i RXT 3080, za RTX 3070 je jednostavno izvrstan. [ichart headers="ID, W" title="Buka (dBA)" htitle="dBA (manje je bolje)" labels="Sapphire Pulse RX 5500 XT 4GB,PowerColor Red Dragon RX 5500 XT 8GB,KFA2 RTX 2060 Super Gamer,Gigabyte GTX 1650 Windforce OC 4G,Palit RTX 3070 GamingPro,Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC 4GB,MSI GTX 1650 Gaming X,PowerColor Red Dragon RX570 8GB,Gigabyte Aorus RX 5700 XT,XFX RX 5600 XT THICC II PRO,Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC,Gigabyte GTX 1650 Gaming OC 4G,MSI GTX 1650 Ventus XS OC,Gigabyte RTX 2060 Super Gaming OC,Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC 6GB,XFX RX 5700XT THICC II,Palit RTX 3080 GamerPro OC,AMD Radeon RX 5700 XT,Palit RTX 3090 GamingPro" values="35,36,36.4,36.5,36.6,37,37,37.5,38,38.1,38.8,39,39,39,40,40.4,41.2,41.5,43.4" colors="cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,red,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean,cerulean" height="900" min="0"] Ventilatori se u normalnom radu pod opterećenjem ne vrte preko 1.500 okretaja u minuti, a buka ne raste preko odličnih 36,6 dB(A). Kao i uvijek, buku mjerimo na stolu (open bench), s Meterk MK09 uređajem, na udaljenosti od 30 centimetara.

Zaključak

palit_rtx3070_gaming_pro_9

RTX 3070 kartice su kao što smo vidjeli iz testa ovog Palitovog GamingPro modela, ulazak u svijet 4K igranja i zapravo su idealne za korisnike koji imaju monitore 2560 x 1440 rezolucije. Bolje od ove kartice njima ne treba, kako u ovom trenutku tako i vjerojatno još dugo vremena, pogotovo uz upotrebu DLSS tehnologije. Palit je odradio odličan posao i na tržište izbacio brzu, tihu i hladnu karticu koja je iznimno efikasna. Je većih dimenzija i ima čak dva 8-pinska PCIe Power konektora, ali je nizak potrošač. Overclocking nema previše smisla uz dobitak od samo 5%, no možda će dobro doći kod nekog budućeg, zahtjevnijeg naslova. FuturaIT trenutno nema ovu karticu u ponudi (rasprodale su se ionako male zalihe), a cijena im je oko 5.500 kuna na domaćem ili oko 700 € na europskom tržištu. To je znatno više od Nvidijine preporučene cijene od 499 USD (bez poreza), pa je možda pametnije pričekati veću dobavljivost i stabilizaciju cijena.