PC Power & Cooling Silencer 750 Quad CrossFire Edition

Datum objave 09.01.2008 - Denis Arunović

Uvod i opis

PC Power & Cooling je dosta stara američka tvrtka s velikim iskustvom u proizvodnji računalnih napajanja. Osnovana je davne 1985. godine u San Diegu, a tijekom postojanja afirmirala se kao jedan od najkvalitetnih proizvođaća napajanja, no donedavno prisutan isključivo na američkom tržištu. Situacija se naglo promjenila nakon što je firmu kupio OCZ, firma poznata najviše po kvalitetnim memorijama za overclockere . Obzirom da je OCZ prisustan i kod nas u Europi, bilo je pitanje vremena kada će se i proizvodi PC Power & Cooling pojaviti u domaćim trgovinama, pa smo nedavno dobili priliku isprobati jedno od novijih napajanja ove tvrtke – 750-vatni Silencer Quad u CrossFire izvedbi.

Silencer 750 Quad CrossFire Edition

Kao što nam i njegovo ime govori, Silencer 750 Quad CrossFire Edition pripada PC Powerovoj seriji Silencer napajanja čiji je glavni feature tihi rad. Najsnažniji modeli iz Silencer serije su upravo 750-vatni Quadovi, a prodaju se u tri varijante – bakrenoj (copper) i crnoj koje se promoviraju kao rješenja za SLI konfigurcije, te crvenoj kod koje se kočoperi CrossFire logo. Naravno, u sva tri slučaja je riječ o napajanjima koja su namijenjena i za SLI i za CrossFire, no PC Power & Cooling je vjerojatno pod utjecajem svog novog vlasnika krenuo s većim korištenjem "magije" marketinga kako bi privukao kupce.

Poveća kutija u kojoj stiže crveno čudovište

Jednostavno, ali vrlo profesionalno pakiranje

Naš testni primjerak ofarban je crvenu boju što će reći da je riječ o CrossFire Edition verziji napajanja. Silencer se isporučuje u prilično velikoj kartonskoj kutiji neupadljivog izgleda u kojoj se osim samog napajanja (koje je jako dobro zaštićeno od nedaća koje sa sobom donosi transport) nalazi kabel za priključivanje napajanja na gradsku strujnu mrežu, upute te certifikat s potpisom inženjera/tehničara koji je napajanje testirao u tvornici prije isporučivanja. Ako nas pitate, vrlo profesionalno riješeno.

Prije nego što krenemo na detalje Silencera, pogledajmo što proizvođač kaže zbog čega je ovo napajanje nazvano baš tako odnosno zašto je tiho. Kao što vidimo na gornjoj ilustraciji, ventilator na Silenceru odmaknut je od komponenti što je rezultiralo produljivanjem tijela napajanja. Prema navodima proizvođača, jedan od glavnih uzroka buke u napajanju su zračne turbulencije koje nastaju ako je ventilator preblizu komponentama, što je ovim konstrukcijskim riješenjem ublaženo. Srećom, premda je Silencer osjetno duži od prosječnih napajanja za stolna računala i dalje ga je moguće ugraditi u klasično ATX kućište. Naravno, što je kućište veće, to će se Silencer komfornije smjestiti, no potencijalni korisnici ovakvog napajanja ionako najčešće imaju natprosječno velika kućišta.

 

Specifikacije i konstrukcija

PC Power & Cooling je dosta konzervativan proizvođač koji polaže sve u kvalitetu svojih proizvoda, a time i u korištenje provjerenih konstrukcijskih metoda. Silencer je tako hlađen samo jednim ispušnim 80-milimetarskim ventilatorom što je ujedno i metoda hlađenja koja se prepororučuje u samoj ATX specifikaciji.Ventilator ima automatsku kontrolu vrtnje koja zavisi o temperaturi napajanja, a prema službenim specifikacijama buka koju generira varira između 26 i 40 dB(A). Osim ventilatora i strujnog priključka, na stražnjoj se strani napajanja nalazi i prekidač za uključivanje napajanja računala.

Atraktivna crvena boja privlačit će poglede

Jedan jedini 12-voltni rail - stara škola ostaje stara škola

Etiketa sa specifikacijama napajanja postavljena na gornji dio kućišta, a ne na bok. Napajanje ima aktivni PFC sklop, može se pohvaliti 0.99 faktorom snage, a prima ulazni napon između 100 i 240 V uz frekvenciju 50-60 Hz. Ono što će iskusnijima odmah upasti u oči je činjenica da ovo napajanje ima samo jedan 12-voltni rail koji podržava maksimalnu jakost struje od 60 ampera. To je ujedno i razlog zašto nigdje nije naznačeno da je Silencer kompatibilan s ATX 2.2 specifikacijom. Naime, ATX specifikacija zahtjeva dijeljenje vodova u napajanju tako da niti na jednom snaga ne prelazi 240 VA što će reći da kroz niti jedan 12-voltni vod ne smije teći struja veća od 20 ampera (12 x 20). Razlog ovakvog ograničenja je u teoriji sigurnost, no u praksi se pokazalo da implementacija ograničenja snage na vodovima nije dovela do smanjenja nezgoda pri radu s napajanjima, a istovremeno je osjetno zakomplicirala posao izrade napajanja. Shodno tome, većina proizvođača napajanja prisiljena je koristiti smjernice ATX specifikacije, dok samo oni s najvećim renomeom (tipa PC Power & Cooling) i dalje proizvode napajanja onako kako im iskustvo nalaže - s jednim snažnim railom. U slučaju Silencer 750 Quad napajanja ovaj rail maksimalno može podnijeti 60 ampera, dok su vrijednosti na 5-voltnom i 3.3-voltnom railu osjetno skromnije (obzirom da struju s ovih railova troši jako malo komponenti). Još jedna vrlo zanimljiva brojka na etiketi je snaga. 750 vata je optimalna snaga napajanja dok je ispod ove vrijednosti istaknuta vršna snaga napajanja koja iznosti 825 vata. Ove vrijednosti su također garantirane na temperaturi između 0 i 40 celzijevih stupnjeva.

Jamstvo Silencer 750 Quad napajanja u hrvatskim trgovinama je dvije godine, a sam proizvođač pak nudi tri godine više, dakle pet godina. Nažalost, da bi iskoristili ovo tvorničko jamstvo morat ćete kontakirati direktno proizvođača što za domaće korisnike nije baš trivijalan ili jeftin postupak.

Silencer 750 Quad CrossFire Edition
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCI-E
2 / 2
Molex
8 ( 3 / 3 / 2 )
Floppy
1
SATA
6 (tri po kabelu)
PFC
Active
Snaga
750 W (825 W peak)
+3.3V
24 A
+5V
30 A
+12V1
60 A
+12V2
-
+12V3
-
+12V4
-
Cijena
1.306 kn
Jamstvo
2 u HR (5 godina tvorničko)

PC Power & Cooling nije baš ljubitelj modularnih napajanja odnosno onih kod kojih se kabeli naknadno priključuju na konektore zavisno o potrebama korisnika. Ovaj stav je smekšan nakon akvizicije tvrtke od strane OCZ-a, no na Silenceru su ipak implementirani klasični kabeli. Kabeli su vrlo dugi tako da niti korisnici s najvećim kućištima s njima neće imati problema, a svi su omotani u plastičnu mrežicu. Doduše, kabeli na kojima su molex i SATA konektori nisu potpuno opleteni no to je prihvatljivo obzirom da se mrežica smanjuje fleksibilnost kabela, a kako je na ovim kabelima više konektora, fleksibilnost je od presudne važnosti.

Arsenal PCIe konektora u mirovanju...

...i u pogonu

Shodno visokoj snazi i namjeni, očekivali smo da će Silencer imati zaista jako dobar izbor konektora. Tako i bijaše. Tu je u prvom redu 24-pinski ATX konektor (nažalost fiksni, no malo tko bi ovo napajanje kupio za staru ploču s 20-pinskim utorom), 4-pinski P4 konektor, 8-pinski EPS12V konektor, 8 molex konektora (dvije grane s tri konektora, jedna s dva konektora i jednim floppy konektorom), 6 SATA konektora (tri po grani), dva 6-pinska PCIe 1.0 konektora i dva 8-pinska modularna PCIe 2.0 konektora. PCIe 2.0 konektore s osam pinova trenutno rabi samo Radeon HD 2900 XT, no dobre su šanse da će snažnije kartice koje se budu pojavile na tržištu slijedeće godine također rabiti ovaj konektor. Naravno, ovo je ujedno i napajanje koje se promovira kao idealno riješenje za CrossFire, pa je sasvim logično da ima točno one konektore kakvi se nalaze na najmoćnijim Radeonima. 8-pinski konektori su modularni, sastoje od se 6-pinskog i 2-pinskog komada plastike tako da ih je moguće rabiti i na karticama koje imaju samo obične PCIe konektore.

Testni sistem i performanse

Test sistem :: Hardware
Platforme

Asus P5W Deluxe

Procesor(i)

Intel Core 2 QX6700 @ 4x 2.66 GHz

Memorija

4 x 1 GB OCZ Platinum PC2-8500 @ 800 MHz

Grafička kartica

2x AMD/ATI Radeon HD 2900 XT

SATA Kontroler

Intel ICH8R

Hard disk(ovi)

WD Caviar 400 GB SATA

WD Caviar 250 GB SATA

Optički pogon

LiteOn LH20A1H DVD-RW

Za mjerenje performansi PC Power & Coolingovog napajanja koristili smo high-end konfiguraciju s dvije Radeon HD 2900 XT kartice spojene u CrossFire polje. Osim kartica u sistemu se našao četverojezgreni Intelov procesor, četiri gigabajta memorije, matična ploča s i975X čipsetom, dva SATA diska, optički pogon i floppy disk. Za mjerenje napona je korištem multimetar Fluke 187 s preciznošću od 0,025%, a potrošnja, a time efikasnost napajanja mjerena je s uređajem za nadzor potrošnje koji se može nabaviti u Bauhausu ili sličnim trgovinama. Ovaj uređaj nije osobito precizan, no daje ponovljive rezultate, pa smo mu skloni vjerovati. Sonde multimetra bile su zabodene u ATX konektor na matičnoj ploči što objašnjava i činjenicu da smo mjerili vrijednosti 3.3-voltnog voda (u dosadašnjim testovima smo se fokusirali isključivo na 5-voltni i 12-voltni vod).

Valja napomenuti da smo isprobali performanse pri korištenju samo jedne kartice ili CrossFire polja, no u oba slučaja su obje kartice bile ugrađene, samo smo softverski uključili ili isključili CrossFire. Mjerenje performansi bez opterećenja također smo pojedostavili na ovaj način, pa nema vrijednosti za konfiguraciju s jednom i s dvije kartice. Što se tiče samog opterećenja, napravili smo ga kombinacijom Prime95 v255 aplikacije koja se skalira na više jezgri dok je grafički podsustav računala bio opterećen s 3DMarkom06 u loop modu (HDR test) na rezoluciji 1280x1024 uz forsiranje maksimalnih postavki za AA i AF. Prije nego što smo uzeli vrijednosti mjerenja, računalo je na ovaj način bilo opterećeno oko 30 min što će reći da je napajanje bilo zagrijano na radnu temperaturu.

Krenimo s najvažnijim, 12-voltnim vodom koji trpi potrošnju najzahtjevnijih komponenti u računalu. Vrijednosti napona bez opterećenja su praktički idealne, uz minimalna odstupanja od idealnih 12-volta. Ripple je također izuzetno malen. Pri opterećenju s jednom karticom iznos napona se gotovo ne mijenja, u prosjeku pada za 0,2% što je izuzetno malo. Prelaskom na CrossFire način rada napon opet malo pada, za oko 0,4%, no i ovom slučaju razlike su minimalne. Dakako, vidljivo je da je pod maksimalnim opterećenjem nešto porasao i ripple odnosno oscilacija napona, no to je bilo i za očekivati.

5-voltni vod pokazao se jednako stabilan kao 12-voltni. Oscilacije se i tu povećavaju kada računalo opteretimo, no i dalje možemo govoriti o vrlo malenim, praktički neprimjetnim promjenama koje su i posve normalne.

Posljednje mjerenje napona koje smo izveli tiču se 3,3-voltnog voda koji se u najviše koristi za napajanje komponenti na matičnoj ploči te za napajanje memorije. Kao što vidimo, ovaj vod je na Silenceru u svim situacijama nešto viši nego što to nalaže ATX specifikacija. Prosječna devijacija iznosi 1,8% što je u u granicama koje tolerira ATX specifikacija (maks. 5%). 3,3-voltni vod oscilira jednakim intezitetom nezavisno o opterećenju, no i ovom slučaju varijacije nisu velike i zadržavaju se na trećoj i četvrtoj brojki iza decimalnog zareza.

Eto nas na kraju i do potrošnje iz koje možemo vidjeti i koliko je napajanje efikasno. Nažalost, nismo bili u prilici u ovaj grafikon staviti brojke još kojeg napajanja obzirom da smo testirali samo nova napajanja čije će recenzije biti objavljene kasnije. Naravno, zanimljivo je vidjeti i da jedna top konfiguracija čak i pod umjetno stvorenim punim opterećenjem i dalje ne troši više 600 vata, brojku koju je PC Powerovo napajanje i u snu u stanju isporučiti.

Što je s bukom? Silencer je, kao što mu i ime kaže, napajanje dizajnirano za tihi rad, pa smo bili jako znatiželjni da li će se takav pokazati i u praksi. Dok radi bez opterećenja Silencer je gotovo nečujan. S porastom opterećenja raste i količina buke, no prilično sporo tako da Silencer u gornjem režimu rada s dvije Radeon HD 2900 XT kartice u CrossFire polju nije osobito bučno napajanje, posebice ako ga zaista planirate rabiti u kombinaciji s kakvim multi-GPU sistemom. Naime, prilično je velika vjerojatnost da će se pirkanje ventilatora ovog crvenog napajanja utopiti u buci koju generiraju ventilatori na grafičkim karticama.

Zaključak - Conclusion

PC Power & Cooling je sa Silencerom 750 Quad napravio zaista odličan posao. Visoka deklarirana snaga ovog napajanja zaista je opravdana u praksi i premda ga nismo uspjeli u potpunosti iskoristiti s našom "skromnom" konfiguracijom (Core 2 QX6700, 4 GB DDR2 800 MHz, CrossFire Radeon HD 2900 XT), brojke dobivene mjerenjima govore da je ovo napajanje sposobno izdržati osjetno veća opterećenja. Nekima će možda zasmetati što napajanje nije izvedeno s modularnim kabelima, no moramo priznati da nama to nije zasmetalo. Naime, uzevši u obzir performanse 750-vatnog Silencera, realno ga možemo preporučiti samo najzahtjevnijim korisnicima koji ne samo da imaju najsnažnije komponente na tržištu već ih i overclockiraju. Takvi korisnici imaju prostrana kućišta i hrpu komponenti koje je potrebno napajati, pa korištenje modularnih kabela jednostavno gubi smisao. Još jedna važna stavka u cijeloj priči je svakako razina buke koje napajanje generira pri radu. Silencer svoj posao odrađuje u skladu s imenom - prilično tiho, unatoč činjenici da je hlađen samo jednim 80-milimetarskim ventilatorom.

Cijena testiranog napajanja (doduše ne CrossFire modela, njega na cjenicima nismo spazili) u Hrvatskoj je oko 1.300 kn što je pomalo iznad prosjeka cijene brand napajanja sličnih teoretskih mogućnosti. Jamstvo je kao što smo već rekli dvije godine odnosno pet godina ako ste spremni kontaktirati samog proizvođača. Dug jamstveni rok je posebice bitan ako kupujete napajanje koje nećete odmah u potpunosti iskoristiti već jednostavno želite da vam računalo bude što spremnije na buduće nadogradnje.

Conclusion

PC Power & Cooling has done a terrific job with Silencer 750 Quad. It performed admirably in our tests and although we haven't managed to push Silencer to its limits with our "humble" test rig (Core 2 QX6700, 4 GB DDR2 800 MHz, 2x Radeon HD 2900 XT in CrossFire mode), numbers which popped up on the screen of our test instument suggested that Silencer is perfectly capable of sustaining much bigger loads. When it comes to design, some users will probably dislike the fact that Silencer is equipped with standard and not modular cables. If you ask us, modular cables are not an essential feature in high-performance PSUs because they are designed for very demanding users who use highest performing hardware on the market. Such users also have large computer cases and relatively high number of components which need to be powered by the PSU. In other words, they have enough space to fiddle with all those long cables and a real need for large number of connectors/cables which are implemented on Silencer 750 or similar high-performance PSU. One more important factor in judging a PSU is the noise it creates when working. Silencer, like its name suggests, is pretty quiet, despite the fact that cooling is implemented via single 80mm fan.

Price of Silencer 750 Quad in Croatia is about 1.300 kn (175 €). That is a bit higher that average price of other brand name PSUs with similar specifications. As we mentioned before, warranty period for Silencer 750 Quad in croatian stores is two years. If you want to enjoy full five year factory warranty, you will have to contact PC Power & Cooling directly. Longer warranty is especially important if you are goal is to purchase a powerful PSU that has enough performance to keep up with numerous future upgrades.