Komunikacija

poco_x3_pro_16

POCO X3 Pro podržava rad samo do 4G mreže. S bežičnim modulima nema brige. Sve je standardno: Wi-Fi 802.11 ac , Bluetooth 5.0, NFC (s Googleom Platite), IrDA, navigacijski modul s GPS-om, A-GPS, GLONASS, BeiDou. Razina signala je relativno visoka, a preciznost GPS modula standardno dobra.

Baterija – izdržljivost i punjenje

POCO X3 Pro opremljen je baterijom kapaciteta 5.160 mAh visoke izdržljivosti. U stvarnim radnim uvjetima jedno punjenje dovoljno je za dva  ili čak tri dana rada uz umjerenu upotrebu pametnog telefona. Ako ćete igrati 2 ili 3 sata igre i nećete ispuštati mobitel iz ruke računajte na noćno punjenje. PCMark Work 2.0 test baterije pokazao je kada je brzina osvježavanja  zaslona postavljena na 60 Hz, a svjetlina na 50 %, kapacitet se smanjuje od 100 % do 20 %  za 16 sati i 32 minute.

poco_x3_pro_15

Punjač od 33 W za 13 minuta puni bateriju od 5% do 30%, pola sata do 50 %,  za 48 minuta do 80 %, a potpuno za jedan sat i 10 minuta. Zanimljivo je da  struja punjena ostaje blizu 4000 mA i nakon punjenja do 90 %.

Kvaliteta zvuka

Kod telefonije nismo imali problema s čujnosti i razumijevanjem s obje strane kanala. Za slušanje glazbe, gledanje filmova ili gaming, namijenjeni su 3,5 mm audio ulaz i stereo zvučnici (donji i onaj za razgovore). Zvuk je prilično snažan, dok kvaliteta nije ništa posebno.  Izvan praga od 60 posto glasnoće ima tendenciju nekih neobičnih zasićenja i neugodnih   vibracija na stražnjoj strani.

Korištenjem žičanih ili bežičnih slušalica doći će do poboljšanja u reprodukciji glazbe  širenjem dinamičkog raspona. Kao i kod ostalih Xiaomi pametni telefona ,  tu je ugrađen  sustav za prilagodbu zvuka fiziologiji slušatelja.

MUI i aplikacije

poco_x3_pro_21

Mobitel radi na Android 11 operativnom sustavu dopunjen MIUI 12.5 sučeljem i   dodatkom Poco Launchera. Razlika od uobičajenog MIUI -a, zapravo je samo u donekle izmijenjenim ikonama aplikacija, neujednačenoj shemi boja i većim elementima korisničkog sučelja. Inače je to isti dobro poznati MIUI sa Xiaomi uređaja.

poco_x3_pro_22

Ladica aplikacija automatski organizira aplikacije u različite kategorije. Naravno, još uvijek  omogućava prilagoditi kategorije prema namjeni. Još jedna zanimljivost je gornja traka obavijesti podijeljena na 2 dijela što je inspirirano iOS-om. Prilično je učinkovita i   prilagodljiva.

poco_x3_pro_23

Možete pristupiti centru za obavijesti povlačenjem prsta s gornje lijeve strane i pozvati kontrolni centar pri povlačenju gore – dolje s desne strane.

poco_x3_pro_24

GUI uključuje navigaciju gestama, uklanjanja smeća iz sustava, ima ubrzanu optimizaciju, dvostruke aplikacije, te omogućava izradu snimki zaslona povlačenjem s tri prsta itd.

 poco_x3_pro_25

U pogledu bloatwarea nema previše neželjenih ili dupliciranih aplikacija što bi posebno pohvalili. Izdvojili bi sigurnosnu aplikaciju koja automatski traži novo instalirani softver.  Također, tu je i kalkulator prepun opcija i uvijek odličan Share me.

 

Kamere

Prednja kamera ima senzor Samsung S5K3T2 od 20 MP – veličina senzora je 1/3.4“, piksela 0,8 µm, a otvor blende je f/2.2. Ima noćni način rada, podešavanje intenziteta zamućenja, funkcije dvostruke scene sprijeda i straga itd. Oštrinom je više nego dovoljna za selfije ili snimanje za TikTok jer većina se detalja može sačuvati.

poco_x3_pro_26

Skupina kamera na stražnjoj strani ima sljedeće karakteristike:

  • Primarna kamera: prilično stari 48 MP Sony IMX582 Exmor RS (veličina  senzora      ½“,  piksela 0,8µm), 25 mm,  f / 1.79, PDAF, noćni način rada, snimanje video zapisa do 4K 30fps.
  • Ultra širokokutna 15 mm: 119 ° FOV, 8 MP, f / 2.2, fiksni fokus, noćni način rada,   video do 4K 30fps.
  • Makro: 2 MP (veličine piksela 1,75 μm), f/2.4, bez autofokusa.
  • Senzor dubine: 2 MP (f/2,4)

Aplikacija za fotografije koju nudi Xiaomi vrlo je jednostavna za korištenje i  opsežna. Osim   AI scena, ljepote i super noćne scene, X3 Pro ima i niz alata kao što su profesionalni način rada, čarobni klon, filtri, pojedinačno retuširanje istaknutih tonova i sjena itd. Postoji i automatski HDR, ali će se pokrenuti samo kad je jako pozadinsko osvjetljenje.  Profesionalni način rada omogućuje vam ručno fino podešavanje balansa bijele, ISO, ekspozicije i odgode zatvarača.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Prema zadanim postavkama, glavna kamera snima fotografije od 12 MP tehnikom binning pixel (spajanja 4 piksela u 1). Da biste maksimalno iskoristili kameru, morate se prebaciti na 48 MP.

poco_x3_pro_27

48 MP + HDR + AI

Međutim, nije primjetna upadljiva razliku između ova dva načina snimanja, osobito za sunčana dana osim naravno u rezoluciji slike.

poco_x3_pro_28

poco_x3_pro_29

poco_x3_pro_30

Općenito, fotografije su dobrog dinamičkog raspona s puno detalja i prirodnih boja. Moguće je zumirati do 10 puta prilikom snimanja fotografija,  iako se već počinje boriti  s x5 zumiranjem. Pri zumiranju gube se malo boje, ali uključivanjem HDR-a problem se rješava.

poco_x3_pro_31

poco_x3_pro_32

poco_x3_pro_33

Danju je učinak umjetne inteligencije vrlo snažan. HDR dobro ispravlja svijetle i tamne dijelove, a čini se da također posvjetljava cijelu fotografiju. Kvaliteta fotografija snimljenih super širokokutnom kamerom  je vrlo dobra za cjenovni rang. Proizvodi fotografije s punim detaljima i ne previše naglašenih optičkih izobličenja.

poco_x3_pro_34

Međutim tonovi boja lagano gube živost. Postaju svjetliji nego što oči vide. Pri slabom ili  prigušenom svjetlu kao i noću je najbolje izbjegavati korištenje ove kamere. Portretni način rada pravilno razdvaja subjekte i pozadine. Samo se trebate postaviti na pravu udaljenost. Nakon okidanja moguće je prilagoditi dubinsku oštrinu.

poco_x3_pro_35

Ugrađenom makro načinu rada s fiksnim fokusom od 4 cm nedostaje relevantnosti. Zapravo, fotografije djeluju više poput krupnog plana. Trebat će vam dosta vremena da se možete usredotočiti na objekt i čuvati ruku od trešnje.

poco_x3_pro_36

pogled iz mraka prema svjetlom obasjanom interijeru

Noćni način rada može snimati prilično dobre fotografije sa zadržanim bojama na odgovarajući način. Ali ima digitalnog šuma i vidljiva je agresivna obrada kako bi se nadomjestio nedostatak detalja.

poco_x3_pro_37

Mini album snimljen kamerama ovog telefona možete u punoj rezoluciji pogledati ovdje. Sve su fotografije bez postprodukcije.

Video snimanje

Najviša kvaliteta video zapisa je  4K/30 fps. Tu su  profesionalno snimanje videa, super anti-shake, 960fps slow motion. Tzv. snažna stabilizacija (“Super Shockproof Video Recording”)  dostupna je samo za 1080P / 30FPS.  Kvalitetu snimljenog video zapisa procijenite sami.

 

Zaključak

poco_x3_pro_17

Nema sumnje da je Poco X3 Pro s Qualcomm Snapdragon 860 SoC-om i UFS 3.1 flash memorijom brz uređaj i da je “zeznuo” konkurenciju u smislu čiste snage. Donosi veliki skok u performansama svim korisnicima te odlično gaming iskustvo. Na pozitivnoj su strani dobri stereo zvučnici, zaslon stope osvježenja slike do 120 Hz, 33 W brzo punjenje, 3.5 mm priključak za slušalice i podrška za MicroSD kartice koji polako izumiru. Budući da je proizvođač morao negdje u hardveru napraviti kompromis, tako su makro kamera i dubine više strateške nego funkcionalne. Ostale dvije zadovoljavaju dnevne potrebe, no nemojte očekivati čuda.

Sve u svemu, ako vam ne treba 5G mobilni telefon u nekom kraćem razdoblju, a potrebe za fotografiranjem su vam znatno manje od onih za igranjem, POCO X3 Pro unatoč nekoliko negativnih točaka, razuman je izbor za isto takvu cijenu. Sadržaj paketa uključuje mobilni telefon, kabel za punjenje Type-C, punjač od 33 W, prozirnu meku (ali debelu) masku, iglicu za izbacivanje kartice i naljepnicu POCO. Sve to za oko 2.000 kuna u slobodnoj prodaji za model 6/128MB čini se kao best buy.