powercolor_hellhound_rx7600_1 powercolor_hellhound_rx7600_2

Ravno iz pakla stiže nam njegov čuvar Hellhound u obliku Radeon RX 7600 grafičke kartice. PowerColor, odnosno njihova matična kompanija TUL dugogodišnji su AMD-ov AIB partner i oni danas predstavljaju nove modele kartica. Ovaj Hellhound model kartice dolazi tvornički overclockiran, a kakva je kartica u odnosu na referentnu ali i Sapphireovu Pulse OC čitajte u recenziji.

Ovaj mitološki pakleni pas dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je smješten u kartonsko ležište i antistatičkoj najlonskoj vrećici. I to je sve, naravno, ništa drugo ni ne treba očekivati u ovoj klasi. Za sada, PowerColor u ponudi ima samo dvije RX 7600 kartice – Hellhound i Fighter, a sigurni smo da će ih s vremenom imati još jer RX 7900 dolazi u mnoštvu izvedbi.

powercolor_hellhound_rx7600_3

Kartica je zanimljivo dizajnirana sa sivim plastičnim pokrovom i prozirnim ventilatorima. Dugačka je 220 milimetara, široka 44 (dual slot) i visoka oko 120 milimetara. Hladnjak je otvorenog tipa, kao i kod Sapphire Pulse OC pa će vjerojatno i radne temperature biti niže nego kod referentnog modela. Na stražnjoj se strani nalazi metalna zaštita s Hellhound grafikom, a kao što odmah vidimo tu su i dva prekidača. Jedan je za BIOS gdje možemo birati između OC i Silent varijante, a drugi je LED prekidač za izbor jedne od dvaju boja kojima svijetle ventilatori.

powercolor_hellhound_rx7600_4

Na PCB-u ispod hladnjaka se kao i na svim RX 7600 karticama nalazi Navi 33 GPU koji smo detaljno opisali u jučerašnjoj recenziji referentne kartice. Kao što je već i vrapcima na grani jasno, ovaj GPU ima 32 računske jedinice s 2048 stream procesora, 32 Ray ubrzivača i 64 AI ubrzivača (novost u odnosu na prethodnu generaciju). Deklarirani takt procesora je nešto viši nego kod referentne kartice i iznosi 2.693 MHz u boostu što je niže nego kod Sapphire Pulse OC kartice, a game takt je 2.283 MHz. Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili da je maksimalni takt zapravo iznosio 2.934 MHz, no s ipak nešto nižim prosjekom u igrama koji je bio oko 2.650 do 2.750 MHz. GDDR6 memorije je 8 GB, komunicira preko 128-bitne sabirnice i data rate je 18 Gbps kao i kod ostalih RX 7600 kartica.

powercolor_hellhound_rx7600_5 powercolor_hellhound_rx7600_6

Hellhound model donosi veliki aluminijski hladnjak s tri 6-milimetarske niklane toplovodne cijevi koje ulaze u bakrenu bazu povećane površine. Na hladnjaku se nalaze dva 100-milimetarska ventilatora s double ball ovjesom, koji su u stanju mirovanja do 60°C nakon čega se uključuju, a isključuju se ponovno nakon što temperatura padne na 50°C. Ventilatori su dizajnirani tako da imaju visok statički pritisak, a u radu nisu jako bučni. Proizvođač tvrdi kako je cjelokupni rashladni sustav poboljšan u odnosu na prethodnu generaciju tako da su protok zraka i pritisak povećani za 60%. Napajanje je 6 + 2 fazno, s nižim gubitkom snage u odnosu na prethodne modele, kontroler je naravno digitalni, a korišteni su i polymer solid kondenzatori.

powercolor_hellhound_rx7600_7

Kartica se napaja preko PCIE x8 sučelja i jednog 8-pinskog konektora, a TBP je oko 185 W. Kartica ima tri DisplayPorta 1.4 i jedan HDMI 2.1, a podržava sve tehnologije kao i ostatak RX 7600 kartica. To znači da ima AV1 kodiranje do 8K60 kvalitete, simultano kodiranje i dekodiranje streamova za AVC i HEVC do 8K60 itd. Tu je i podrška za AMD-ove tehnologije kao što su FidelityFX SuperResolution, Anti-Lag, Radeon Boost, FreeSync, Privacy View itd.

powercolor_hellhound_rx7600_8

powercolor_hellhound_rx7600_9 powercolor_hellhound_rx7600_10

Osvjetljenje ventilatora ove kartice je jednostavno. Uz pomoć prekidača može biti u Ice Blue ili Amethyst Purple bojama, ili pak u potpunosti isključeno. PowerColor je ovdje išao na pojednostavljenu varijantu i nisu ugradili RGB rasvjetu koja bi se sinkronizirala s ostatkom osvijetljenog hardvera, samo radi uštede. Toliko u opisu, krenimo s testovima.